Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam A22 i KEF iQ7- brak basu i jasność

amilczar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od kilku dni jestem szczesliwym posiadaczem zestawu opisanego w moim profilu. Główną wadą tego systemu jest zbytnia jasność i brak niskiego basu. Dążę do uzyskania równowagi i nie zależy mi na wszech obecnym basie, jedynie na jego wydobyciu go z zestawu w sposób kontrolowany. Nie chce przy tym stracić szczegółowości. Scena jest szeroka - wychodzi nawet poza kolumny, ale brakuje jej głębi. Góra jest aksamitna, niedrażniąca; środek troszkę za jasny.

Jaki kierunek w poszukiwaniu kabli możecie mi polecić? Chodzi zarówno o głośnikowe jak i interconecta.

W razie potrzeby dodam inne informacje.

Z góry dziękuję za pomoc.

kable ... kable ... kable .... złoty lek na braki w systemie ;)

Masz 30 metrów i poddasze ... może na początek pokombinuj z ustawieniem systemu, dogięciem kolumn itp.

Napisałeś że system masz od kilku dni ... daj mu się trochę rozbujać ... zaczekaj 2 m-ce aż wszystko się ze sobą dogra :)

czekaj .. i słuchaj !!!

Zainwestujesz w kable ... bo zaraz Ci tutaj wmówią że kable X będą najlepsze a sieciówki Y sprawią że ściany zadrżą od niskich tonów !!!

spokojnie ... przesłuchaj kilkaset płyt a później ... ewentualnie działaj :)

powodzenia :)

zdezintegrowany_3PO

Tak jest..najpierw ustawienie. Przestawianie , kombinowanie z ustawieniem to ciężka praca, ale jak już trafisz w punkt to satysfakcja gwarantowana. Ale to nieznaczy, że nie można wypożyczyć kilku kabli do przesłuchania. Ale z tego co piszesz problem to ustawienie systemu lub...Q7-ki są zbyt małe do tego pomiszczenia.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Nie jest wcale powiedziane ze to czego sie spodziewasz o nagraniach musi tam byc obecne. Moze na dotychczasowym sprzecie tak dane nagrania graly ze bylo tylko slychac cykanie sopramnow i dudnienie basu. Wiem z wlasnego doswiadczenia ze po wymianie sprzetu trzeba sie dosc dlugo przyzwyczajac do nowej przezentacji dzwieku.

pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

A może problem tkwi w głośnikach i iQ7 w jakimś tam stopniu cierpią na dolegliwości związane z niskim basem, jakie nękają ich młodszego brata iQ5 ("Dźwięk jak z monitora - piękny środek, słaby bas" – fragment recenzji iQ5 z "Audio").

Być może to wada tych kolumn, ale sluchałem ich przed zakupem w kilku konfiguracjach i z Arcamem A90 grały idealnie - jak trzeba - schodziły nisko i szybko. Wiem, że potrzebują one wydajnego prądowo wzmacniacza, ale jeśli napędził je Diva A90 to raczej powinien też FMJ A22.

Sluchalem iQ7 z HK970 czyli ze wzmakiem wydajnym pradowo. Srodek i gora bardzo ladna, piekna scena jak dla mnie, lecz jak przelaczylem z innych kolumn na iQ7 bas po prostu prawie zniknal. Byl on oczywiscie obecny, lecz o mocnych uderzeniach stopy lub kotlow mozna bylo zapomniec. Pomieszczenie mialo z 10m kw. Mysle ze w Twoich 30 m kw. nie masz szans na jakikolwiek bas z tych kolumn nawet jak umiescisz je w samym rogu (basreflex z przodu). Jedyna szansa w pokretelku tone-bass, no ale to wiesz tak nie wypada ;) Osobiscie dla mnie to ladnie grajace kolumny, ale cieniutki basik skreslilby je z listu zakupow. Rownowaga niestety musi byc, a dla mnie tym kolumnom jej wlasnie brakuje.

Jeśli próby ustawienia kolumn zawioda - a spróbuj poeksperymentować, na przykład zbliż je do tylnej ściany, inaczej podoginaj - to posłuchaj kabli głośnikowych MIT, AQ Brdrock, może jakieś Harmonic Technology (trudno dostać, ale w Audiosystemie niedawno były wyprzedawane resztki zapasów). To kable, które w niektórych systemach mogą dodać "tłustości"

Pozdrawiam Stempur

Z recenzji A. Kłosa wynika iż tańszy model iQ5 potrzebuje długiego wygrzewania i starannego ustawienia. Z iQ7 może być podobnie. Oczywiście, kable też mogą pomóc. Tu wiele zależy od ceny. Z tańszych węży "ciemny dźwięk" powinny oferować Cable Talki(Concert - czy coś takiego), może Van den Hull cs. 122, świetnym zamulaczem jest Magnum(ale to już wyższa półka - 150 zł/metr albo i więcej). Plastyczny dźwięk oferują kable Tary Labs - np. Nexa, RSC Prime 500 jest dużo lepszy ale niestety kosztuje ok. 200 zetówe/metr.

Łączówki też mogą pomóc, choć Black Rhodium raczej łagodzi dźwięk.

PS.

W dodatku Arcam jest z serii FMJ. Nie słyszałem go, ale to ponoć bardzo przejrzyste klocki są, więc - po rozgrzaniu kolumn i eksperymentach z ustawieniem - inwestycja w kable jest wielce pożądana. Wedle moich doświadczeń, kable do 50 zł/metr są na ogół dość odchudzone na średnicy, bądź też – przeciwnie – przesadnie ocieplone w tym zakresie. W zakresie 100-200 zł/metr postęp jakościowy jest dość wyraźny i można już oczekiwać sporej równowagi, choć trzeba oczywiście trafić na swoją konfigurację. Twoja łączówka też wydaje się trochę za cienka do tej klasy elektroniki. 600-700 zł to – moim zdaniem minimum. Warto zainteresować się najtańszym Fadelem, może „królem zamulaczy” VdH First,em? No i – po kilku miesiącach, może roku – można pomyśleć o sieci. Ostatnio zrobiłem krótki eksperyment i podłączyłem mój sprzęt do starego Lestara i zwykłych komputerowców. Zmatowienie dźwięku i brak nasycenia średnicy stały się natychmiast zauważalne, dźwięku zrobiło się dużo mniej. Można dostać sporo relatywnie tanich(300-500zł) sieciówek o dobrym brzmieniu, plastyczności i łagodności na pewno dodadzą tańsze Artechy i Vincent, radykalne złagodzenie dźwięku to Cuprum Troksa. Mocy Sound Artu nie słuchałem – ale ponoć to wyczynowiec w dziedzinie basu.

Uzbroj się w cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość.

KEFy bardzo długo się wygrzewają. Myślę że pierwsze zmiany usłyszysz po ok. 100 godzinach ale nadal wszystko będzie przed Tobą.

Znam bardzo dobrze serię Q, a z tego co słyszałem iQ jest jaśniejsza, więc..... na super niskie zejścia nie licz. Nie mniej jednak wygrzanie zmieni charakter tych kolumn diametralnie. Poczekaj!

Słuchając rozumu....

Za wcześnie na szukanie kabli. Popieram cierpliwe czekanie aż kolumny sie wygrzeją i szukanie optymalnego ustawienia. Kablami można sporo zdziałać, ale na cuda liczyć nie można. Po pierwsze nie można liczyć na ciężki niski bas, jak ma się sieciówkę i głośnikowe jak sznurowadło. Przekrój ma znaczenie. Generalnie z mojego doświadczenia wynika, że cienki kabel to cienki bas.

Jeśli chodzi o jasną górę ( przełom średnicy), to też miałem z tym problem. Z wielu kabli sprawdził się Sonic Linc

S 300. Jest raczej ciemny, choć szczegółowy i otwarty na samej górze. Jak chcesz mogę Ci wypożyczyć. Ale na razie daj czas kolumnom, może góra się ułoży.

Dzieki za zaangazowanie w moj problem. Dzieki rowniez za cenne rady. Kolumny byly raczej wygrzane, bo kupilem je uzywane - 2-miesieczne. Zdaje sobie sprawe, ze mam kable do bani ale zadam proste pytanie: najpierw eksperymentowac z glosnikowymi czy interconectem? Czy bi-wiring ma sens?

nie będę oryginalny, powtórzę za kolegami, system musi sie wygrzać. 100 godzin to raczej absolutne min. jakie musisz mu dać. To że gdzie grał " 2 miesiące" nie oznacza że ma wygrane owe 100h.

Wygrzać musi się wszystko nie tylko same kolumny, choć one potrzebują najwięcej czasu. Dopiero po wygrzaniu oeniałbym co jakie jest.

Jeśłi wciaż będzie za "chudo", możesz poszukać kabli typu VdH, Furukawa itp. Jeśl i ma być więcej mięsa ale nie aż tyle, może Fadel itd. Generalnie do tych klocków trzeba już dość przyzwoitego okablowania, by ich nie ograniczać. Jeśli jednak generalnie brakuje ci zakresu basowego w sensie ilościowym (nie jakościowym) nie oczekuj że kable go napompują. Tu możesz jedynie powalczyć z ustawieniem kolumn i ograniczeniem wytłumienia (jeśłi ustawiałeś jakieś absorbenty tego zakresu) pokoju.

Jeśli dalej jest źle tzn, że coś źle dobraleś. 30m kw to już trochę jest, sprawdzałeś ten system w pokoju o tej samej/mocno zbliżonej kubaturze, czy w dużo mniejszym?

amilczar- piłeczka prawdopodobnie jest krótka - chcesz niskiego basu wymień wszystko , mam na myśli sprzęt !!! Ciężko to brzmi, ale może być w dużej mierze prawdziwe.

Dlaczego w dużej mierze, otóż kolumny nie są mi znane, ale w tylu m2 nie za taką kaskę znajdziesz niski bas. To po pierwsze.

Po drugie, za brak niskiego basiku odpowiedzialny jest Arcam. Słuchałem, w prawdzie ze dwa lata temu zestawu tej firmy wzmak+CD i słyszę ,że dzisiejsze wyroby prawdopodobnie mają tę samą przywarę . Hahahaha. Takie same wrażenia. Półka była co najmniej średnia , ale numerków klocków niestety nie pamiętam.

I co ? Ano brak niskiego basu. Wręcz kompletny brak. Dla mnie w tym zetawieniu, było to nie do przyjęcia.

Tak dla przykładu (pierwszy z brzegu) Marcus Miller w pewnych nagraniach wcale nie grał , no może gral :) tylko wogóle nie był słyszalny. Rozśmieszyło to mnie i dałem spokój tym klockom . Nie raz w budżetówkach słyszałem jego grę. Wprawdzie bez kontroli basu , ale zawsze coś mruczało. Po prostu tak wolałem.

Nie przejmuj się tym wpisem. Może inaczej wybrniesz z tej opresji.

Czasem aż trudno mi uwierzyć, do czego doszło w tym całym audiofilizmie...Kolega ma kolumny KEF-a z serii której bas jest delikatnie mówiąc szczupły. Nagłaśnia nimi 30 m2 . A dyskusja trwa o tym, jakie kable głośnikowe i sieciowe żeby uwydatnić niskie tony...czy to są jaja czy na poważnie? Czy na słabe osiągi fiata 126 ( bez urazy, nie porównuję jakości KEF-ów do malucha ) pomoże spojler? Już chyba bardziej do rzeczy było by pomówić o subwooferze?

Kabelki to na koniec, jak już system się znudzi i trzeba by coś odświeżyć :-)

No tak, z basem są najczęściej problemy: albo za mało, albo za dużo. Wymieniać niedawno zakupiony sprzęt - nierozsądne. Kable - warto spróbować. 1. Proponuję nie bawić się w bi-wiring. 2. Wyczynowcem na basie (względem ilości) jest głośnikowy Monster Cable z serii Z (Z1, Z2) - z drugiej ręki nie będzie drogo. 3. Interkonekt, żeby nie przepłacać, można kupić tzw. DIY. Robią ludzie zgrabnie grające rzeczy. Będzie koszt wysyłki i możliwość zwrotu - jak się sprawdzi, to zakup. 4. Warto pod elektronikę (cd i wzmak) podłożyć coś miękkiego, np. gazety. Pod kolumny także. Dźwięk złagodnieje, czyli subiektywnie przybędzie dołu.

Pozdrawiam.

"z wiedzą przychodzi smutek a ten kto tego nie rozumie jest szczesliwym w swej niewiedzy " - to chyba teraz o mnie:). Ale tak powaznie, to jutro wypożyczę jakieś głośnikowce i po prostu posłucham. Podziele się oczywiście spostrzeżeniami

skali

Kolega pyta o kable, to mu odpowiadamy i tyle. Ale trochę racji masz, podobnie zreszt,a jak inni. KEF-y to raz, a dwa to ten Arcam - do basowych mocarzy to ta firma nigdy nie należała... Ale niech amilczar spróbuje najpierw kabelków. Może się uda... Wyda z tysiąc, moze dwa i będzie lepiej. To zawsz mniej niz nowy piecyk czy głośniki, prawda? A może się udać.

Pozdrawiam Stempur

Słuchałem Q5 w 16-17m2 napędzanych Gainclonem na 3886 i 3875 (na zmianę do porównań).

Na temat niskiego basu powiem tak: "Nie ma i nie będzie!!" W tych samych warunkach i z tym samym sprzętem Jamo D570 wyrywały flaki niskim basem.

Nie wiem czy jest sens abyś wydawał krocie na akcesoria do tych kolumn bo z moich doświadczeń wynika, że KEFy mają swój własny charakter i nie łatwo jest go zmienić. Ja je wspominam bardzo dobrze i nadal tęsknię za ich średnicą. Ciesz się póki co tym co masz bo w tym przedziale cenowym naprawdę trudno o idealnie wyważone kolumny. Coś kosztem czegoś......

BTW im mocniejszy wzmak tym grają lepiej choć pomiary wskazywać mogą że są to łatwe kolumny. Ot taka ciekawostka z własnych obserwacji.

Słuchając rozumu....

proplayer

nie chcę tego wątku koledze psuć i wchodzić w nim w relacjonowanie Jamo - już opisałem na nich temat dostatecznie dużo i do tego jest na DIY cały wątek o ich modyfikacji - naturalnie że w 16m2 to bas przy niskim zejściu się wzbudzał - ba! nawet w moich 28m2 miałem z nim problemy ale jest już OK i daleki jestem od narzekania

w stosunku do KEFa to te Jamo to demony basu (i to całkiem dobrego)

Słuchając rozumu....

Witam ponownie. Byłem dzisiaj w Audiofilu i wypożyczyłem kable Rapport - głośnikowy YPB621B-3 i interkonekt ARR620-1. Nazwy trochę skomplikowane. Po podłączeniu i przesłuchaniu kilku płyt mogę stwierdzić, że dźwięk jest bardziej zrównoważony - pojawił się bas i polepszyła dynamika. Nie jest to demon basu ale ogólnie jest poprawa w całym paśmie. Nie jest to do końca to, o czym myślałem, ponieważ wciąż jest trochę zbyt jasno. W poniedziałek pożyczę VdH.

PS.Usłyszałem w tym sklepie jak brzmią kolumny Harpia Acoustic Amstaff ze żródłem Ushera CD-1 (wzmaka nie pamiętam) - moc, szybkość i potęga w całym paśmie...no ale to inna klasa cenowa

Wczoraj wykonałem kolejny test. Ustawiłem zestaw w mniejszym pokoju - sypialni - około 15 m2. Bez porównania. Dźwięk wypełnił całe pomieszczenie, pojawił się bas - miękki, ale był. Zniknęło nadmierne rozjaśnienie - z pewnością dzięki lepszemu wytłumieniu pomieszczenia - miękki dywan, zasłony i duże łóżko. Jazzik zabrzmiał wyśmienicie, instrumentalna też. Dźwięk był aksamitny, bez drażniącej góry.Widać, że są to kolumny do mniejszych pomieszczeń. Ale co z tego, jeśli nie zamierzan ich słuchać w sypialni.

mam iq3 na modowanym T SU810 i PCM2702na AD z BGN i albo nie slyszalem w zyciu dobrego basu albo mam wadliwy model z basem, na gorze mam podlogowe b&w dm603 na CA500

przed kupnem iq3 porownywalem z AE EVO1 i jakimis Avance`ami oraz Kodami i Monitor Audio

wybralem IQ3 wlasnie ze wzgledu na bas o_0 a tutaj gadacie ze basu brak

duzo zalezy od elektroniki i ustawienia, bo mialem je w malym pokoiku a teraz przenioslem je do duzego pokoju i tutaj ten technics potrafi mimo wszystko z nich wyciagnac niezly dzwiek

moze poprostu ten CA500 jest za slaby aby dac dobry bas, ale siostrze odpowiada... jej facetowi tez

jeszcze jedno gigantyczne znaczenie ma nagranie, mam na dysku 20gb kawalkow i w wav,mp3,flac,ape,ogg

i sa kawalki z flacu ktore maja maly bas az sie prosi aby miec a sa takie (glownie soundtracki z filmow np.) ktorych mp3 potrafi niezle dowalic!

powiedzcie mi czy ja nigdy nie slyszalem dobrego basu czy poprostu mam cudnie dobrany sprzet ktory bas skads bierze?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.