Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning H/K HD760

Bacek

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem że nabyty okazyjnie jakiś czas temu HD760 zostanie ze mną na dłużej więc przydał by się jakiś tuning.

Na początek wymieniłem wyjściowe Nichicon muse fa(m) 10/16V na BG N 10/50V, kondy przed stabilizatorami dla digital, analog i opów, oraz za stabilizatorami dla opów na panasonic FC. Ogólnie BG to był strzał w dziesiątkę, to jak by zupełnie inny CD'ek szczególnie dobrze słychać to w wokalach gdzie ilość detali wzrosła dramatycznie. Przy pozostałych podmianach było ogólnie na plus ale już nie tak znacznie. Ogólnie sprzęt po tych zmianach wygrzał się ale oczywiście nie był to koniec zmian.

W tym cdeku jest napchane mnóstwo os-con'ów i to zarówno w digital jak i analog (zasilanie opampów i analog w dacach pcm1702). Postanowiłem wyrzucić oscony z opów. wiele osób twierdziło że w tym miejscu psują dźwięk. tak więc wyjąłem 4 oscony 100/16V i w ich miejsce wstawiłem FC 100uF/25V, wyjęte oscony wstawiłem za stabilizatory dla cyfrówki w zamian za jakieś Licony o takim samym rozmiarze, a jednego w zasilanie filtra pmd100, dodatkowo w zasilaniu digitala PCM1702 zbocznikowałem oscony 100uF/16V przez wima MKP2 100nF. Wcześniej nie było tam żadnych boczników mimo że po stronie analog jest ich pełno. Kolejną zmianą była zamiana Liconów za stabilizatorem analog na panasonic fc, a ostatnią rzeczą (a w zasadzie pierwszą jaką zrobiłem w tej turze) było wywalenie tranzystorów mute. Po włączeniu jakby ktoś zdjął koc ze słuchawek (pewnie zasługa mute), niestety dół pasma cofnął się dość mocno i jest go sporo za mało. Po 12 godzinach z dołem jest trochę lepiej ale nadal to nie jest to.

Jak długo całość musi się wygrzewać?

Niestety tą drugą turę zrobiłem od ręki i nie wiem czy to zasilanie opów, boczniki digital czy kondy za stabilizatorami.

Dam mu tak ze dwa dni jeszcze i jak się nie poprawi to to będę wracał do poprzedniej wersji. Poza dołem pasma reszta jest jak marzenie. Na początek wywalę chyba te boczniki bo było ich najwięcej (8) i nie będę musiał nic zamieniać miejscami.

https://www.audiostereo.pl/topic/27247-tuning-hk-hd760/

Fakt że dwa kondy łatwiej przelutować niż osiem wylutować. Dam całości jeszcze ze trzy dni a potem będę szukał. W razie czego co mółbym dać za te FC (oczywiście oprócz oryginalnych) 100uF/ 16V lub więcej żeby ten dół poprawić?

https://www.audiostereo.pl/topic/27247-tuning-hk-hd760/#findComment-575964
  • 3 miesiące później...

Po dłuższym graniu bas wrócił do siebie.

Kolejnym odcinkiem walki była zamiana kondensatorów filtra dolnoprzepustowego w buforze z chyba MKT 3300P na wimę FKP2 3300p.

Pierwsze wrażenia są takie że zwiększyła się rozdzielczość góry i wyższej średnicy. Blachy brzmią zdecydowanie bardziej metalicznie. W szczególności znacznie osłabł efekt syczenia miotełek na talerzach. Teraz faktycznie słychać ich uderzenia. To chyba była rzecz która w tym CD najbardziej jeszcze mnie drażniła.

https://www.audiostereo.pl/topic/27247-tuning-hk-hd760/#findComment-635033

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.