Skocz do zawartości
IGNORED

Od czego zależy obecność HDCD?

novitz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy obecność HDCD zależna jest tylko i wyłącznie od producenta płyty? Czy też kopiując płytę w programie (jesli taki jest to jaki) ustawić opcję HDCD by śmigało w odtwarzaczu.

Nagrałem płytę Keiko Matsui z formatu ape (wav) na audio i poraz pierwszy w moim hd970 pojawiła się kontrolka hdcd, a dzwięk jest naprawdę dobry.

Mam wiele oryginałów i funkcja ta nie jest aktywna przy odtwarzaniu. Proszę o odpowiedź.

Trochę o tym już było na forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja wyczytałem na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , że "Szkoda tylko, że zrezygnowano z HDCD, obecnego we wszystkich dotychczasowych odtwarzaczach". Więc jak to jest z tym systemem w HD970?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

HDCD to format ZAPISU z zakodowanymi dodatkowymi informacjami (o ile pamiętam zwieksza rozdzielczość CD do 20 bitów, ale głowy nie daję).

Przy ODCZYCIE płyty ZAPISANEJ w HDCD te dodatkowe informacje odczytuje DEKODER HDCD - albo osobna kość (dawniej PMD-100, potem PMD-200) albo przetwornik c/a z wbudowanym dekoderem HDCD (np. PCM-1732). Nic się "ręcznie" nie da ustawić - albo na płycie są dane HDCD albo ich nie ma.

W uzupelnieniu AS: na plycie HDCD nagrany jest dodatkowo szum korekcyjny o scisle okreslonych parametrach. Odtwarzacz bez HDCD poda ten szum dalej "as-is" - ale z powodu jego niskiego poziomu i tak zginie w reszcie informacji (podobno dopiero z sieciowka Bengal Tiger SE cos tam go slychac). Odtwarzacz z dekoderem wykorzysta informacje z tego szumu dla podniesienia dynamiki, rzeczywiscie ponoc do maksymalnie 20 bitow (przy standardowym sygnale muzycznym statystycznie okolo 17-18).

Nie jest (nie bylo) oczywiscie w interesie wydawcow HDCD, aby ich plyty odtwarzane na plejerach bez dekodera byly pozbawione (binarnie) jakichs niuansow, ktore nagle wyskakiwaly jak Filip z konopii indyjskich po wlozeniu w plejer z dekoderem. Proces tworzenia HDCD i tak zwykle zaczyna(l) sie od sygnalu o rozdzielczosci wyzszej (24b), HDCD jest wiec (powinno byc) jedynie dokladniejsza interpolacja zrodla.

Radze korzystac z wyszukiwarki.

MariuszJ, 26 Lip 2006, 15:30

Odtwarzacz bez HDCD poda ten szum dalej "as-is" - ale z powodu jego niskiego poziomu i

>tak zginie w reszcie informacji

Teoretycznie tak, ale, co ciekawe, wiele płyt nagranych w HDCD na odtwarzaczu bez HDCD bardzo wyraźnie szumią... i słychać to nawet na miniwieży :) NP: "American Beauty" czy "Tool - Lateralus". Poza tym szumem brzmią bardzo dobrze... Czyżby jakiś błąd przy miksowaniu? A może jest tam dołożony szum żeby przysłonić ten szum z HDCD, hehhe

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

>Przy ODCZYCIE płyty ZAPISANEJ w HDCD te dodatkowe informacje odczytuje DEKODER HDCD - albo osobna

>kość (dawniej PMD-100, potem PMD-200) albo przetwornik c/a z wbudowanym dekoderem HDCD (np.

>PCM-1732). Nic się "ręcznie" nie da ustawić - albo na płycie są dane HDCD albo ich nie ma.

Jeśli rzecz tylko w zapisie samych ścieżek i przeworniku - układzie scalonym - to skąd o tym "wie" Windows Media Player wyświetlając informację, że dana płyta jest w formacie HDCD ? Czyżby była jeszcze informacja w TOC ? Czy komputer to dekoduje (raczej wątpię) - nie wiem i usłyszeć nijak przez małe głośniczki nie mogę. Jeśli jednak by to miało miejsce na drodze softwaru - to miłośnicy słuchania "z komputera" i jego karty dźwiękowej zyskują poważny atut.

Misfit, nie spiskuj :) Plyty szumia, bo czesto usuniecie szumu na etapie masteringu powoduje wieksze straty niz zyski...

Tarant, WMP jak i PMD widza strumien bitowy, w ktorym wystepuje odpowiednia sekwencja 01 (rozstrzelona) w najmniej znaczacym bicie (w tym samym, ktory niesie informacje korekcyjne). Może być tak, ze synchronizacja HDCD ginie po kilku sekundach sciezki (kiedys cos takiego widzialem), bo wydafca nabyl od M$ prawa do wykorzystania patentu tylko na kilka sekund :)

A to co PMD robi sprzetowo, WMP robi programowo. Wsio.

Technologię HDCD opracowała firma Pacific Microsonics i produkowała kości PMD100 i PMD200... a potem licencję wykupił Microsoft stąd MP wersji chyba od 9 w górę pokazuje logo HDCD (Pacific Microsonics już chyba nie istnieje).

Licencją rządzi MS - i Burr-Brown produkuje PCM1732 z dekoderem HDCD na licencji MS.

P.S. wszystkiego tego dowiedziałem się z inetu w wyszukiwarce wystarczy wpisać HDCD.

Aha, zeby nie ciagnac tego wtornego watku: z powodow powyzej HDCD jest oczywiscie _bezproblemowo_ przesylalny i kopiowalny cyfrowo. Jakby to madrze powiedziec: nie rozni sie warstwie transportowej, jedynie aplikacyjnej.

Kustagon na swoich stronach cytuje inzynierow z Wadii na konto niecheci jego i ich do montazu filtrow HDCD. Argumentem ma byc m.in. ograniczenie pasma przenoszenia na skutek dzialania w algorytmie PM ekstrapolatora na wyzszych czestotliwosciach. Dla osob nie chcacych zaglebiac sie w meandry analno-syfrowe, wystarczy moze taka idee fix: jak mozliwe jest podniesienie dynamiki o te powiedzmy dwa bity, przy uzyciu jednego bitu i to "rzadkiego"? The answer, my friend is... (pierwsze K)

Mateusz_W, my friend: po polskiemu na K, po angielskiemu na C.

Fajnie bylo miec plejera z HDCD. Zapalalo sie swiatelko i juz wiedziales ze obcujesz z wielka sztuka dla audiofilcow. Brak mi teraz, nie powiem ze nie.

tymek, sory ale wstawienie produktu Pana Stelmacha (z całym szacunkiem do jego znakomitego przetwornika) do 971 jest raczej niemądrym posunięciem.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Andrzej Stelmach, 26 Lip 2006, 17:07

>Wiem, że znów zostanę posądzony o reklamę, ale napiszę - wrażenia audiofilskie mogę Ci zapewnić bez

>HDCD (światełko mogę też dołożyć).

Rzecz w tym, ze ja chwilowo jeno tego swiatelka potrzebuje :) ... ale zgoda co do tego, ze mozna zostac audiofilcem bez M$ patentu jest.

A kiedy to było - ja też się rozwijam i poprawiam, przestrz mam już "jak trzeba".

Riłem ostatnio Sony XA20ES. - pzestrzeń miał jakątaką - wokalistka (Fleetwood Mac - "Everywhere") nuciła sobie coś w ogólnym hałasie zespołu - u mnie śpiewała na pierwszym planie a zespól grał dla niej w tle i grały wyraźnie różne instrumenty. W Sony jak zagrały 2 sekcje dęte (Monty Alexander - "Sweet Georgia Brown" z Chesky Records Ultimate Demonstration Disc) to zagłuszyły pianistę a to pianista jest solistą a reszta gra dla niego. W basie chodzi nie tyle o ilość co o jakość - Sony basu miał więcej ale u mnie było słychać, że gra kontrabas i gitara elektryczna i to niekoniecznie to samo - Sony zlewał to w jedną "masę basową" i gitary zupełnie nie było słychać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.