Skocz do zawartości
IGNORED

wybór kolumn (1500 - 2000 zł) 21 m2

Rafał_79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich,

Grzebię już od dłuższego czasu po internecie (także tutaj na forum), aby zorientować się jakie najlepiej kupić kolumny do pokoju mającego około 21 m2 (prawie kwadratowy).

Mam już swoje typy, oczywiście jak przyjdzie do kupowania (ale to na jesieni dopiero) będę starał się "popełnić" jakieś odsłuchy w salonach audio, ale póki co chciałbym jeszcze Was się poradzić w tym temacie. Cóż mogę dodać... W moim pokoju kolumny mogą stać maksymalnie około 30 cm od ścian bocznych i maksymalnie około 20 cm od ściany tylnej. Dotychczas miałem tylko kolumny z bass-reflexem z przodu (Tonsile Altusy 110 i teraz Tonsile Maestro II 130). Czy sądzicie, ze należy zostać przy przednim bass-reflexie, czy niekoniecznie ?

Zależy mi przede wszystkim na:

- czystym i wyraźnym dźwięku (raczej w miarę możliwie neutralnym - bez sztucznego podbijania różnych częstotliwości)

- dobrej stereofonii

- szczegółowości odtwarzanej muzyki

- dynamicznym basie (nie schodzącym zbyt nisko - lepiej żeby charakterystyką przypominał bas z Altusów niż z Maestro, nie mam tu na myśli czystości (a raczej nieczystości) tego basu z Altusów :) tylko jego dynamikę) Co nie znaczy bynajmniej, że bas ma być szczątkowy - po prostu ma nie dominować i nie dudnić

- po chłopsku: chcę słyszeć w miarę możliwości (jak za tę cenę) naturalnie przekaz ze źródła, który nie będzie męczył albo piskliwymi (wrzeszczącymi) wysokimi tonami (jak w Altusach) albo zbyt nisko schodzącym i ciągnącym się basem (jak w przypadku Maestro) :)

Słuchana przeze mnie muzyka:

- wszelkie odmiany rocka (oprócz hard-rocka) Dire Straits, Alphaville, Scorpions i wiele wiele innych, ale powiedzmy ogólnie tego pokroju

- pop (to co w radiu leci itp.)

- elektroniczna (zarówno np. Jean Michelle Jarre (rewelka :) ) jak i coś współczesnego jak Reni Jusis itp.)

Posiadany amplituner: Pioneer VSX-515

W kinie domowym nie musi być tego najniższego, rozciągłego basu - to jest ostatnia rzecz, której oczekuję... Zresztą nie lubię męczyć sąsiadów, SUB'a też nie przewiduję dlatego. W kinie ma być też po prostu dużo szczegółów, czysty dźwięk - w sumie to co opisałem wyżej.

To może przejdę do napisania jakie są moje typy:

1. Dali Concept 6

2. Wharfedale 9.5

3. Rubicon RP-36

4. ewentualnie może jakieś kolumny Magnata ? (ale tu nie mam żadnych konkretnych typów - czy warto się tą firmą zainteresować ?)

Co sądzicie o tych kolumnach biorąc pod uwagę wielkość pokoju i moje preferencje muzyczne ? Nie chodzi mi nawet o rady typu "kup to lub tamto", ale moze jakieś ciekawe Wasze spostrzeżenia, na co ewentualnie warto jeszcze zwrócić uwagę itp.

Pytania pomocnicze :)

Czy sądzicie, że warto wybrać się w listopadzie na AudioShow do Warszawy - czy jest tam dużo różnych producentów ze swoimi wyrobami i czy są faktycznie warunki, aby sobie posłuchać i wyrobić opinie :) ? Wcześniej niż późną jesienią kolumn nie kupię i zaczynam wiązać nadzieję z poznaniem brzmienia różnych kolumn właśnie z wystawą AudioShow...

Czy ożecie polecić jakieś fajne salony audio (pomiędzy Gliwicami a Katowicami włącznie), gdzie można na spokojnie i bez łaski ze strony sprzedawców odsłuchać kolumn ?

Czy może ktoś z Was posiada w domu wymienione przeze mnie powyżej kolumny i byłby łaskawy umożliwić odsłuch ? Oczywiście nie chciałbym zabierać wiele czasu, ale byłoby niezwykle miło gdyby dało radę z kimś się spotkać, posłuchać i porozmawiać o kolumnach.

Pozdrawiam wszystkich !

Rafał

witam.

pozwolę sobie dorzucić do twojej listy kolumny, które powinny zagrać dobrze wg twoich upodobań. myślę tu o JBL serii E, a konkretnie o JBL E80.

nie wiem czy myslisz o zmianie amplitunera na wzmacniacz? myślę że warto by było, chyba że chcesz kino domowe rozbudowywać dookólnie.

sam jestem posiadaczem tych jbl. polecam z czystym sumieniem. oprócz tego, że dobrze (z zachowaniem proporcji co do ceny) grają, to jeszcze bardzo porządnie są wykonane.

pozdrawiam

Łukasz

>Rafał_79

Dopisz do listy,Harpia Acoustics Gaetano.W mega HZ w katosach słuchałem i podobały mi się bardzo .Coś sie z tego ulęgnie.Tam bez problemu umówiłem sie na odsłuch bodaj z p. Danielem jak dla mła obsługa oki.Mają wybór i fajnie sie słucha .Pozdrawiam

• Redaktorzy

Audio

academy Hyperion II pojawiająsię z drugiej ręki w okolicach 1500zł i na pewno warto ich posłuchać

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Jazzu nie słuchasz, więc może Phonar P20s? Widziałem je w ogłoszeniach chyba na HiFiM za 1kz. To prawie za 1/4 ceny nowych. Dobra dynamika, stereofonia, są szybkie do rocka będą ok. Poczytaj recenzje, posłuchaj jeśli się da.

Poza tym, podobno dobre są też w KD.

Tanie podłogowe Cabasse. Trzeba poszukać po sklepach i ogłoszeniach. ESA Vivace z pierwszej serii. Radmor LS30.

Audio Show to na pewno nie jest dobre miejsce do słuchania kolumn.

lumcaster napisał, że niezle by były JBL serii E, z tym że polecałbym Ci E60. Też miałem taki dylemat jak ty, i miałem do odsłuchu i 80 i 60. Wygrały 60, moj wybór potwierdził dzwiękowiec JBL. W małym pomieszczeniu 80 mogą ciut przytłaczać basem. Metallica odsłuchiwana na tych kolumnach (JBL E60) gonionych wzmakiem H/K 970 to poezja, no chyba, że ja porządnego sprzętu jeszcze w życiu nie słyszalem :)

dodam, że kończę "walkę" z wygłuszniem pokoju, i muszę stwierdzić, że nic tak nie zabija dzwięku jak francowate plyty gips-karton. W "gipsowym" pokoju może się "wywalić" najlepszy nawet sprzęcior...

Gdybym mial do wydania 2100 zl na kolumny, ktore mialyby grac w systemie 2CH z amplitunerem A/V, to wydzialilbym kwote 300-400 PLN na wzmacniacz stereo zadbany z 2 reki (chocby z tej samej stajni), a kolumny kupilbym za pozostale pieniadze, wystarczy w zupelnosci na:

- Tannoy mercury f4

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- ELAC FS 108.2

Ukryta Zawartość

- Dali 6006 (tansze od concept a wcale nie gorsze, sa wycofywane z produkcji i mozna je kupic za smieszne pieniadze)

Ukryta Zawartość

Nie mowiac oczywiscie o B&W 603, ale te przy takim ograniczeniu cenowym tylko z II reki zapewne.

Ktos polecal tez JBL E80, nie jestem ich fanem ale tez moga byc przy takich preferencjach. Nb o dzwieku z altusow najlepiej zapomniec, czas obcowania z w miare neuralnymi kolumnami bedzie najlepszym lekarstwem na rozlake:).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam! Posłuchaj koniecznie (jak masz możliwość oczywiście) Audio Academy - Hyperion III, myśle, że za używane może nawet uda Ci się zmieścić w kwocie 2000zł. Co do JBL E 80, to dla mnie grają przeciętnie, nic specialnego:( Pracuję w sklepie ze sprzętem audio, poza tym sporo słuchałem różnych głośników, także jakieś tam doświadczenie mam:) Apropo Audio-Show, byłem tam pięć/sześć razy i napewno wybiorę się po raz kolejny, zawsze to jakieś praktyczne doświadczenie i miło spędzony dzionek więc polecam! Acha, co do bass-reflexu to przy takim ustawieniu jakie posiadasz, dobrze byłoby aby był jednak z przodu! Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.