Skocz do zawartości
IGNORED

KEF iQ1 czy Dynki 42 do Marantza SM-80?

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni,

pomóżcie proszę, miałem mieć Dynki 50-ki, ale sprzedający się rozmyślił, a potrzebuję pilnie kupić podstawkowce do mojego Marantza SM-80.

Co najbardziej polecacie?

Zależy mi na detaliczności i przestrzeni.

Myślałem o 42-kach albo Kefach iQ1.

A może jeszcze coś innego warto wziąć pod uwagę?

Nie chciałbym przekroczyć budżetu 1,5 do 2 kPLN.

https://www.audiostereo.pl/topic/27359-kef-iq1-czy-dynki-42-do-marantza-sm-80/

Ostatnio słuchałem jakichś monitorów Quada. Cena 2,2Kzł nowe. Dźwięk...mieliśmy obok dynki42.

Przy Quadach zagraly zaoblonym dźwiękiem bez dxwięcznosci na górze. Jedno co, to przy tej misiowatości dxwiek wydawał się dosc masywny. Co do Quada....super muzykalne, otwarte brzmienie. Krótki bardzo dobry bas. Ogólnie podobały mi sie nie mniej niż kosztujące ok.4Kzł Concertino Domus...a może nawet właśnie je(Quady) bym wybral nawet gdyby kosztowały tyle samo. Obudowa lakier fortepianowy wiśnia, bajer;)

Dość powiedziec, że hitowi ostatnich miesiecy - Usherowi 520 duuużo brakowało, ale też i tańszy(a przy okazji jak dla mnie lepszy od Dynaudio42-jak dla mnie podkreślam)

Posłuchaj sam, na mnie te Quady zrobiły bardzo pozytywne wrażenie.

Pozdrawiam

Quadów słuchałem w Audiomedia70 w Poznaniu. W ostatnią sobotę zrobiliśmy tam mały odsłuch kolumn(głównie monitorów)z różnych zakresów cenowych (1,3-ok5Kzł). Dla siebie wybralbym chyba jednak te Quady....chociaż Sonusy też niczego sobie, a zwłaszcza wzornictwo kapitalne(dźwiekowo również sie wyróżnialy).

W kazdym razie moja pierwsza trójka tych odsłuchów niezależnie od ceny:

Quad

SF Concertino

Usher 520(bez muzyki rockowej)

Dwa pierwsze monitory radzily sobie z rockiem w miarę sprawnie, zwłaszcza biorąc pod uwage, że pomieszczenie miało pewnie ok 30m2.

Dodam tylko, że podpinaliśmy 2 zestawy podstawkowe, które kosztując podobnie jak Sonusy zagrały jak dla mnie słabiej od Usherów. A jakie to były zestawy...zapomniałem;)

Pozdrawiam

I bardzo dobrze że nie kupiłeś Dynek do Marantza. One potrzebują wzmacniacza o dynamicznym, szybkim dźwięku, a SM80 gra raczej ciepło i miekko, zestawienie z Dynkami mogłoby zabrzmieć cokolwiek przyciężkawo.

Do SM80 radzę szukać kolumn grających świerzym, czytelnym dźwiękiem, i trzymających bas mocno w ryzach (co nie musi wcale być połączone z jego odchudzeniem czy zubożeniem).

IMHO warto wypróbować coś z JM-lab

zafop, o klonach Totemów(Mite) narazie niewiele powiem, bo nie mam ich jeszcze poskładanych.

Mogę tylko powiedzieś, e bardzo dobrze grają z GC (dosć wysoka efektywność, mała lekka membrana, najprostsze filtry). Jak dasz radę to spróbui tego Quada. Dźwiek jest żywy, świetnie kontrolowanyw całym pasmie, barwny i do tego całkeim sporych gabarytów jak na podstawkowce. Usher520 to nie ta liga niestety, chociaz nie powiem urolkiwe.

Pozdrawiam

foni, iQ1 tylko na tyly KD? Przeciez to zalezy od pokoju w ktorym sie slucha, a wlasciwie od odleglosci sluchajacego od glosnikow. Zdaje sie ze producent przewiduje je jako parka do stereo?

Ja mam w swoim pokoju (niecale 20m2) B&W DM301 (tylko prosze sie nie smiac!) i w zupelnosci wypelniaja pokoj wszystkimi czestotliwosciami.

Teraz mysle o zmianie wlasnie na iQ1 i czy w swietle powyzszego bedzie to zly wybor? Qrcze, jezeli tak to prosze o pomoc i sugestie.

Pozdrawiam,

pawjer

zafop, 1 Sie 2006, 14:28

>po wielu różnych poszukiwaniach i rozmowach wybrałem JMLab Chorus 706S.

Jest juz ich nastepca: Chorus 807 V

Type Compacte 2 voies bass-reflex

Haut-parleurs Grave/médium Polyglass 180 mm Tweeter inversé TNV Al/Mg 25 mm

Réponse en fréquence ( 3 dB) 50 Hz- 28 kHz

Réponse à -6 dB 41 Hz

Sensibilité (2,83 V / 1 m) 92 dB

Impédance nominale 8 ohms

Impédance minimale(@25°C) 4,2 ohms @ 160 Hz

Puissance maximum 160 W

Puissance RMS 110 W

Dimensions (HxLxP) 448x237x333 mm

Poids (unité) 10,1 Kg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 5 lat później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.