Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki THIEL CS2.3 plus subwoofer RELa

Milimetr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym skonsultować następujący temat.

Miałem do tej pory dwa oddzielne systemy - system stere pracował w oddzielnym pokoju, a system kina w oddzielnym. W systemie kina domowego pracował subwoofer RELa Q2001E, a w systemie stereo głośniki Thiel CS2.3.

Wszystko było fajnie bo wiadomo było, że REL ma być wykorzystywany w kinie domowym.

Teraz jednak oba systemy będą pracowały w jednym pomieszczeniu. Jak wiadomo REL ma tę ciekawą cechę, że można go połączyć jednocześnie poprzez wejście HI LEVEL jak i wejście LOW Level, tak więc może być śmiało wpięty w system stereo i kina domowego bez konieczności przepinania.

Pojawiła się więc pokusa czy nie podpiąć RELa tak by wspomagał na dole Thiele... No cóż rozwiązanie może trochę kontrowersyjne, bo Thiel sam w sobie ma ładny i szybki bas, ale bas z RELa zwłaszcza dobrze ustawionego nie powinien mu zaszkodzić.

Co sądzicie o tym pomyśle?

Problem jest trochę z ustawieniem. Pokój ma 24 metry kwadratowe, ale nie chciałbym RELa ustawiać na froncie pokoju (a więc za Thielami), tylko z tyłu pokoju za kanapą odsłuchową. Po pierwsze wynika to z tego, że tak mi bardziej pasuje, a po drugie REL ma nieekranowany głośnik, który uwierzcie na prawdę mocno sieje w czasie pracy polem magnetycznym. Wystarczy postawić w poblirzu telewizor i zobaczyć co się dzieje na ekranie.

W poblirzu Thieli stoi dość wrażliwa elektronika lampowa, stąd też moja awersja do stawiania tam subwoofera.

Z koleji mam wątpliwości czy przy subwooferze ustawionym z tyłu pokoju a głośnikami z przodu warto zawracać sobie głowę. Co prawda częstotliwość odcięcia planuję ustawić w subwooferze na jakieś 35-40 HZ.

Co o tym sądzicie?

Aha generalnie nie mam obecnie możliwości sprawdzić jak będzie lepiej bo sprzęt mam chwilowo nieczynny.

Pozdrawiam,

Milimetr

Generalnie bez sprawdzenia nausznego sie nie obedzie. Nie ma tutaj znaczenia lokalizacja subwoofera jezeli chodzi o lokalizacje basu, bo chcesz go ciac nisko, ale po prostu rozklad rezonansow w pomieszczeniu.

Poza tym raczej bym nie liczyl, ze idealne ustawienie suba znajdziesz szybko, ja ze swoim z tydzien chodzilem po calym pokoju. Przy zestrojeniu z glosnikami przednimi podstawa to regulacja liniowa fazy, inaczej ciezko uzyskac idealne zestrojenie odpowiedzi impulsowej w takim ukladzie.

=>barni

To wszystko prawda, ustawianie tego RELa mam przetrenowane, pytanie tylko czy samo spięcie go z Thielem nie zgrzyta?

P.S. w moim przypadku dobrze sprawdza się zamiast wędrowania po pokoju z głośnikami czy subwooferem urzycie programu Room Optimizer dystrybuowanego przez RPG - firmę robiącą ustroje akustyczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.