Skocz do zawartości
IGNORED

Zoom a jakosc?

Kenjiro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pytanie praktyczne do posiadaczy projektorow. Bede wyswietlal obraz z 3 metrow. Wg kalkulatora uzyskam obraz bez zooma okolo 110 cm w podstawie.

Pierwsze pytanie: czy z odleglosci ogladania takze 3 metry bede widzial pixele zakladajac ze projektor bedzie LCD (900 lub Z4)?

Drugie pytanie: Jesli chcialbym uzyskac obraz 150-200 cm w podstawie poprzez uzycie zoom'a, to w jakim stopniu pogorsze sobie jakosc brazu? Czy beda widoczne pixele? Pogorsze ostrosc?

Trzecie pytanie: Rozwazajac od "drugiej strony" niz w pytaniu poprzednim. Jakiej najwiekszej wartosci zooma moglbym uzyc aby przy odleglosci ogladania 3 metrow nie pogorszyc sobie widocznie obrazu?

Dziekuje z gory za odpowiedzi i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/27437-zoom-a-jakosc/

1. Ekran o podstawie 2m. Zakładam ze widz bedzie siedział w odległości 3m od ekranu. Nie bedziesz widział piksli. Nawet na z4 który nie ma smoothscreen tak jak 900.

2.Nie sądze ze przy takiej konfiguracji uzycie zooma pogorszy jakość obrazu. Oba projektory mają wysokiej jakości obiektywy szerokokątne. Jest to najdroższa część w tych projektorach.

3. W panacsonicu pewnie mozna wziąć zoom na maxa. W sanyo az do momentu kiedy bedziesz w stanie zauważyć pixle. Ale przy odległości oglądania od ekranu 3m nie rekomenduje ekranu większego niż 2m podstawy. Teraz jestem w okresie przejściowym do docelowego pomieszczenia KD. Mam 2 ekrany (2m i 2.4m) ale teraz siedze w odległości ~~3.5m od ekranu i.... uzywam 2m jako ze 2.4 m jest zbyt duzy do objecia wzrokiem. 2.4m był dobry jak siedziałem 4.5-6m od ekranu.

https://www.audiostereo.pl/topic/27437-zoom-a-jakosc/#findComment-582789

1. Ekran o podstawie 2m. Zakładam ze widz bedzie siedział w odległości 3m od ekranu. Nie bedziesz widział piksli. Nawet na z4 który nie ma smoothscreen tak jak 900.

2.Nie sądze ze przy takiej konfiguracji uzycie zooma pogorszy jakość obrazu. Oba projektory mają wysokiej jakości obiektywy szerokokątne. Jest to najdroższa część w tych projektorach.

3. W panacsonicu pewnie mozna wziąć zoom na maxa. W sanyo az do momentu kiedy bedziesz w stanie zauważyć pixle. Ale przy odległości oglądania od ekranu 3m nie rekomenduje ekranu większego niż 2m podstawy. Teraz jestem w okresie przejściowym do docelowego pomieszczenia KD. Mam 2 ekrany (2m i 2.4m) ale teraz siedze w odległości ~~3.5m od ekranu i.... uzywam 2m jako ze 2.4 m jest zbyt duzy do objecia wzrokiem. 2.4m był dobry jak siedziałem 4.5-6m od ekranu.

https://www.audiostereo.pl/topic/27437-zoom-a-jakosc/#findComment-582790

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.