Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Philips CD8xx

rekin

Rekomendowane odpowiedzi

Po dłuższym czasie zabrałem się za modyfikacje Philipsa CD820. Mam w związku z tym kilka pytań do bardziej zaawansowanych forumowiczów.

Czy ktoś przeprowadzał już modyfikacje SAA7310 - SAA7220 - TDA1541A? Nie pytam o poprawę/rozdzielenie zasilania, czy zegar, ale raczej o możliwość przerobienia tego zestawienia na NOS-a i wrażenia odsłuchowe.

Dodatkowo jako opcję mam zamiar (gdyby udało się pominąć oversampling) zrobienie najprostszego I/V jak w projekcie NOS-daca Petera (zamiennie z opcją aktywną na OPA).

Każdy link dotyczący tego tematu będzie pożądany.

Dodatkowa sprawa to sygnał dochodzący z servo do wejścia DATA przetwornika (między filtrem i przetwornikiem) - czy można go pominąć?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/27454-modyfikacje-philips-cd8xx/

Rekin nie da się wykonać całkowicie pasywnego stopnia z TDA1541, chociaż może masz na myśli konwersję na rezystorze + stopień wzmacniający: tutaj moim rozwiązania są trzy:

1.Pass D1- ma Lancaster i jest zadaowolony- więcej szczegółów wymusisz od niego;)

2.Stopień lampowy ala Throesten- posiadam i jestem bardzo zadowolony zasilany napięciem tylko 100V.- mój faworyt jeżeli chociaż nie próbowałem pozostałych,ale chyba spróbuję bo lampy nie zabardzo się mieszczą do mojego CD.

3.Można spróbować tego TNT DAca- bardzo prosty pięć minut roboty, a ktoś pisal że też dobry.

Co do modyfikacji no-oversampling i oceny brzmienia to musiałby się wypowiedzieć właściciel dokładnie tego modelu, bo w CDkach rezultaty takiej modyfikacji są często nieprzewidywalne tj. nie zawsze jest lepiej.

>dzięki morris

Chciałem zrobić postą konwersję I/V na rezystorkach + dyskretny buforek.

Stopień lampowy chwilowo mnie nie interesuje z podobnych względów :)

Najbardziej interesujące jest dla mnie rozwiązanie z pominięciem filtra. Nie chciałbym robić osobnego DAC-a z kolejnym odbiornikiem i przetwornikiem, a jedynie zaadoptować tego Philipsa. Dodam jeszcze, że jest to model do eksperymentów, więc chociaż szukam gotowych porad, to nawet te najbardziej ryzykowne będę mógł przeprowadzić :)

Nigdzie nie znalazłem modelu CD820 zrobionego na NOS-a i stąd moje pytania.

Widzę, że brak chętnych do rozwinięcia tematu.

Powiedzmy, że współpraca SAA7310 z TDA1541 nie stanowi problemu. Zegar można wstawić również zamiast w filtr w SAA7310 - również nie problem. Interesuje mnie właściwie opinia - czy warto i jakich zmian mogę się spodziewać. Po prostu brak mi czasu na zabawy, które nic nie wniosą i gdyby zdania co do efektów tej modyfikacji były podzielone zaryzykowałbym gotowego NOS-daca od Petera na TDA1543.

No więc...?

Hmm jakiej zmiany- dobry No-oversampling powinien dać dźwięczna górę i naturalnośc(AD1851 zamiast TDA1540w CDku- więc to nie modyfikacja CD), chociaż kiedyś przerobiłem znajomemu Philipsa CD471 lub 473 i moim zdaniem lepiej wcale nie było- taki jakiś jeszcze bardziej płaski się zrobił i rozmazany- to mnie trochę zniechęcilo do takiej modyikacji CDków.

Witam

Ja ostatnio odpaliłem nos-daca w wersji premium i jestem bardzo zadowolony . Teraz jest na etapie wygrzewania . Jeżeli słuchałeś nosa-daca więc rachunek jest prosty i ma taka przewagę że jak zmienisz cdeka to czy kupisz transport to zawsze możesz go podłączyć .

Pozdrawiam

Kajo

rekin - a może spróbuj aplikacji dac-mcz zastosowanej w cd94. Nie wiem czy to się uda ale efekt jest b. dobry w oryginale. Tam też można jeszcze nieco poprawić :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

zapominiałem - tam zasilanie przecież też odgrywa dość dużą rolę i jest lepsze od cd960 (pamiętam jeden kolega z forum toczył niedawno ze mną spór na pw że to takie same układy w środku ;) )

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Hmmm...

Dzięki za odzew. Zdania są podzielone zarówno na diyAudio jak i wśród innych forumowiczów. Przeróbka na NOS-a jak słyszałem nie musi dać pozytywnego efektu. Zawsze zastanawiał mnie brak jakiegokolwiek LPF za I/V w NOS-dac-u wg Petera. Czyżby TDA1543 miało dużo mniejsze szumy niż np. 1541?

Kolega lancaster właśnie mnie poinformował, że bez przeróbki stopnia wyjściowego (sama przepinka na NOS-a) dźwięk był właśnie taki jak napisał Rambo.

Poczekam chyba, aż lancaster przetestuje jeszcze raz wersję NOS z D1 na wyjściu - może będzie lepiej???

Ja też w tym CD471 nic nie ruszałem w stopniu wyjściowym- pewnie opampy nie lubią tych "szaleństw" co się pojawiają na wyjściu daca bez oversamplingu- na ekranie oscyloskopu sinus 15-20kHz wygląda tak że, aż trudno uwierzyć że to gra.

Brak LPF w DACu Petera nie jest odosobnionym przypadkiem- Audio Note też zrezygnowało z filtru- na pewno nie są to urządzenia dla ludzi z metrologicznym podejściem do audio:)

Ostatni eksperyment z NOS Dacem w moim Philipsie. MAm tylko mały kłopot...gdzie w saa7210 podłaczyc zegar?

Nóżki 18 i 19 są opisane odpowiednio xtal2 i xtal1. Rozumiem, że pod jedną z nich...którą obstawiacie?;)

Pozdrawiam

OK, Panowie, wyglada na to, że tym razem będą z tego ludzie. Nie mogę słuchać za głośno, bo obok śpią moje dziewczyny, ale naprawdę brzmi to...przekonująco. To tyle z pierwszego, zupełnie niemiarodajnego odsłuchu;) Przynajmniej nie muli, a nawet bym powiedział, że wrecz przeciwnie.

Acha, zegar narazie mam podlutowany po staremu pod SAA7220, nie miałem tego rezystora 100K, jutro powinno się udać.

Pozdrawiam

Do pracy Rodacy!;)

saczek, caly czas tego 371...w koncu trzeba go zamknąc i niech sobie gra.

Zakresy są wyrównane, dźwięk bardziej bezpośredni niż bez NOSa, ale tez w wersji bez NOSa były troche inne barwy, trochę ciemniej. Zostawię tak, bo już nie mam nastroju tego przelutowywac. W każdym razie jest inaczej...jeszcze tylko zegar wlutuję w SAA7210 i zaczne kombinować jak to wszystko upchnąć do środka;)

rekin, raczej się nie zapowiada. Byłem wczoraj u wrózki, powiedziała: "Kondo DAC nie kupisz, dobrego źródła mieć nie będziesz". Tylko 100zł wzięła, ale warto za takie info;)

Pozdrawiam

W takim razie wywale tego 7220, jak nie zagra, to najwyżej wsadzę go w podstawkę, dzięki.

rekin, oczywiscie że potrafi!

W końcu do bylejakiej wrózki bym nie poszedł!

Jak tylko Kondo z lekko porysowaną obudową, lub uszkodzonym wtykiem rca znajdzie sie na śmietniku zaraz dostaję cynka...chociaż wspominała coś o wygranej w totka, więc może jednak kupię u Szemisa;)

W razie czego określiłem, ze to ma być Poznań, a najlepiej Bonin i Rataje naraz. Podobno co kilka tygodni zdarza sie taki zbieg okoliczności;)

Pozdrawiam

Wszystkim moim kolegom z bloku jakoś Kondo nie chce się popsuć :( Zobaczę w slamsach na Chwaliszewie - słyszałem, że tam maja kiepskie warunki lokalowo/klimatyczne - może szybciej się będą psuły???

Lancaster może za ciemne brzmienie odpowiada spadek przy 20kHz, charakterystyczny dla No-oversampling DACów, chociaż z drugiej strony dac Petera też nie ma układu kompensującego to zjawisko i nikt na ciemne brzmienie nie narzeka.

w zwiazku z tym ze swojego kochanego philipsa 304 oddalem do poprawienia

/bede go chcial zrobic tylko jako transport do daca Petera/

przeprosilem sie ze starym cd philips 850

i podlaczylem

i ...klops

przerwa i przeskakuje

cd jest , byl zewnetrzne w stanie idealnym

i tu mam pytanie czy to juz koniec napedu

czy sie cos popierniczylo w tym cd 850?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.