Skocz do zawartości
IGNORED

marantz pm84 usterka:(

Deep snow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po długiej nieobecności na forum!

Nie miałem neta ale w końcu i do mnie doszło Chello.

Do rzeczy: nie dawno nabyłem PM 84 mk2 w stanie dobrym i po tygodniu grania nagle...coś strzeliło! Nie byłem przy tym ale po prostu nagle przestał grać:( Diody się świecą, zasilacz pracuje i tranzystorki też chyba działają. Co się mogło stać? Nie ma nawet szumu w głośnikach. Zero sygnału. Pomocy!!!

oby to tylko jakiś bzdet

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/27496-marantz-pm84-usterka/

to jest scalak driver do sterowania tranz. mocy. To jednak wymga dokladniejszych pomiarow. jesli tranzystory mocy sa cieple to powinno byc ok. ze stopniem wyjsciowym. Jesli nie jestes elektronikiem do daj se siana z naprawa. Moze koledzy cos podpowiedza. Mozesz dotknac do wejscia tego scalaka na noge srubowykretem i jesli jest brum w glosnikach to szukaj w preampie a jesli nie to sprawdz napiecie na przekaznikach glosnkowych. Jesli takie sa? powinny byc. Jesli sa to zobacz czy nie ma tam scalaka od zabezpieczenia takie dlugawe czarne g co ma 8nog upc3712 lub podobnie.

dzięki ale jednak dam sobie spokój. Nie chcę czegoś spieprzyc poza tym niech sprzedawca sie martwi.

Scalak jest bardzo ciepły ale nie dotykałem jego nózek, a przy załaczaniu wzmacniacza jednak nie słychać pstrykniecia na tych przekaźnikach.

Dobrze ze miałem chociaż PM 655 w szafie to juz jest podpięty.

Wielkie dzięki za chęci, ale transport takiego czołgu przez pół kraju to za drogo i dużo problemu. Mam ewentualnie znajomego w mieście, który jest serwisantem hifi. Jak cos to on się tym może zajmie.

• 6 miesięcy później...

Witam!

Odświeżam wpis.

Mam Marantza Pm-84 - werjse pierwszą - i problem z nim związany.

Po włączeniu słychać syczenie, delikatne trzaski ale tylko w lewym kanale. Trzaski są zawsze niezależnie od pozycji potencjometru volume i balance. Raczej wykluczam tutaj wine potencjometru....

Powiedzcie jutro zamierzem otworzyć pokrywe:). Powiedzcie czego mam szukać? Jaka może być przyczyna awarii?

Zgóry dziękuję!

Kuba

Witam!

Uszkodzony kanał ma mniejsze napięcie. Narazie nie widzę podejrzanych kondesatorów. Mam przelutowywać podejrzane elementy i zamieniać z tymi z dobrej strony? Czy są lepsze sposoby? :)

Fajny sprzęt, ładnie gra i szkoda sie go pozbywać :).

Nie wiem czy to może pomóc w rozpoznaniu usterki ale zakłócenia są bardzo dziwne. Przy ustawieniu gałki volume na minimum to chwile słychać świszczenie po chwili nie ma zakłóceń a później znowu się pojawiają. Zdecydowanie są nierównomierne.

Wylutowuj, ale tych z dobrej strony nie ruszaj, zaopatrz się w kilka kondensatorów na napięcia jakie tam występują i podmieniaj, pojemności nie są w tym momencie aż tak istotne, byle tej samej skali były, rezytory musza być już w miarę zbliżone, a w przypadku diod tranzystorów trzeba sprawdzić złącza p-n i ew. wzmocnienie oraz szukać odpowiedników lub tych samych. Które napięcie jest niższe?

Niższe napięcie występuje po uszkodzonej stronie. Narazie szukam....Ciężko się dostać do płytek - solidnie zmontowane urządzenie.. :) Zacząłem od rezystorów.

Mam pytanie - czy jeżeli mierząc miernikiem rezytor, a miernik pokaże jakąś rezystancje to czy rezystor mimo wszystko może być uszkodzony?

Dziwna rzecz się stała, wzmacniacz zaczął szeleścić uszkodzonym kanałem na równi z muzyką.

Natomiast szeleszczenie występujące co jakiś czas ustąpiło. W tym momencie przy odłaczonym CD przy volume na poł skali nic nie szeleści. Gdy zaś podłącze CD, z uszkodzonego kanału na równo z muzyką szeleszczenia itp...

Narazie walcze.

Tylko bardzo proszę o odpowiedź do pytanie z wpisu powyżej. :)

Podpowiedzi mile widziane:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.