Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest sens kupować budżetowego CD-ka?

Aragorn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po zakupie wzmacniacza, tunera i kolumn noszę się z zakupem jakiegoś CD-ka tak do 300 zł. Po zmianie sprzętu odczułem bardzo dużą różnicę ale wciąż źródłem jest komputer. Co prawda dokupiłem SB Audigy i nie powiem-pomogło ale ciągle chciałbym mieć jakieś "porządne" źródło-w szczególności że jakoś na zakup reszty sprzętu musiałem wydać sporo mniej niż się spodziewałem.... Tylko tak się zastanawiam-czy odtwarzacz CD za 300 zł da mi aż taką różnicę dźwięku żeby było sens go kupować???? Czy przewaga płyt CD nad plikami Mp3 jest aż tak wielka??? Mój sprzęt to co tu dużo mówić dla mnóstwa osób z tego forum pewnie totalny badziew-ale ja nie mam niestety środków na lepszy a poza tym jak na 700 zł wydane na niego to gra według mnie świetnie. Czy na takim sprzęcie będzie można usłyszeć jakąś znaczącą różnicę po podłączeniu CD-ka??? Oczywiśćie przed jakimkolwiek zakupem najpierw na próbę podłączę jakiegoś pożyczonego CD-ka ale chciałbym się od Was dowiedzieć czego się można spodziewać po zmianie źródła. Tonsil Rapsodia 200 czy Kenwood KA-660 to nic specjalnego, ale chyba skoro płyty CD są (tak mi się przynajmniej zdaje) znacząco lepsze od Mp3 to można jednak usłyszeć ew. różnicę w brzmieniu???? A możę się mylę???? W każdym razie będę wdzięczny za pomoc....

Pozdrawiam

• Redaktorzy

za połowę wyznaczonej kwoty kup:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a w razie czego będziesz miał jeszcze kasę np na napęd jakby ten padł (do 70zł spokojnie kupisz nowy)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Myślę że do kwoty 300 zł śmiało możesz coś złapać na allegro, poczytaj forum było kilka wątków odnośnie CD do 200 zł 300 zł itp. Zorientujesz się co i jak potem to już tylko kupować i słuchać :)

Co do różnicy między mp3 a CD to uwierz mi da się usłyszeć :))))))))))

>Aragorn, 12 Sie 2006, 22:53

Im lepszy sprzęt, tym bardziej słychać "empetrójkowatość". Odżałuj trochę kasy,

a napewno usłyszysz różnicę.

Z kabelkami na razie daj sobie spokój. Lepiej zacznij się przymierzać do jakichś

sensownych kolumn.

Jestem Europejczykiem.

Aragorn, 12 Sie 2006, 22:53

>Czy przewaga płyt CD nad plikami Mp3 jest aż tak wielka???

MP3 przy odpowiednio wysokim bitrate i przy użyciu współczesnych kodeków spokojnie zapewnia jakość nieodróżnialną od CDA, co zresztą potwierdzają liczne ślepe testy. Więcej możesz poszukać na ten temat na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>KamilJ

To że MP3 (wg mnie .wma lepsze) zbliża się do jakości CD jest faktem.

Ale jak zwykle jest jedno ale.

MP3 i CD można tylko porównywać na playerach mp3 (MP3, DVD, Divx itp).

I tu jest pies pogrzebany.

Wg mnie CD z drugiej ręki do 1000zł zagra znacznie lepiej od jakiego kolwiek

playera z MP3 do 3000-4000 zł (nie wiem czy ktoś znajdzie wyjątek).

Mam w domu CD wysokiej klasy Nakamichi OMS 7E II i DVD player z marketu.

Gdy robie testy na DVD to rzeczywiście płyty CD nie brzmią na nim rewelacyjnie.

A wręcz dzieje się coś odwrotnego. Utwory skompresowane .wma są lepsze

od oryginalnych CD.

Ale gdy tylko włoże płytke CD do Nakamichi to wątpliwości natychmiast znikają.

To jest o niebo lepsza klasa dźwieku. Nie jest on taki suchy i wypruty z emocji.

Instrumenty w końcu mają właściwą barwę. A słuchanie wielogodzinne

jest przyjemnością.

Tak więc nie ma sie co podniecać, że na kiepskim sprzęcie nie słychać różnicy

miedzy CD a mp3.

Pozdrawiam

Dzięki za porady.

Ktoś pisał o zmianie kolumn-wiecie jak sie ma 18 lat to raczej nie ma zbyt dużego wyboru, niewiele osob w tym wieku może sobie pozwolić na Audio Academy albo B&W itp...Ja póki co z samych kolumn jestem zadowolony-zwłaszcza żę udało mi się je kupić za 300 zł, nie wiem czy można było podobnie grające podłogówki kupić za tyle pieniędzy....

Nad CD zastanawiam się z bardzo prostej przyczyny-po prostu pliki Mp3 mają różną jakość-jedne są lepiej nagrane inne gorzej. Ja nawet na swoim sprzęcie bez problemu słyszę wyraźną różnicę w jakości nagrania-już nie mówie tutaj o jakichś trzaskach itp ale nawet delikatne szumy albo zniekształcenia są wyaźnie słyszalne i nie powiem-irytują mnie. Poza tym ten dźwięk wydaje mi się jakiś taki płaski-tak jakby pozbawiono go głębi. Oczywiście płyty CD też różnią się poziomem realizacji itp ale tutaj wydaję mi się że aby usłyszeć wyraźną różnicę trzeba posiadać sporo lepszy od mojego sprzęt.....Poza tym irytujący jest odgłos pracujących wentylatorów w kompie....

Pozdrawiam

>> Aragorn

Miałem to samo jakieś 2 lata temu system to stare Tonsile i wzmak 25 letni Nad .

Po zakupie CD nie było powrotu ani do odtwarzania z kompa ani do słuchania MP3 bo to profanacja muzyki o ile jakieś umcykcyk jakoś tam sie tłucze ( bo nazwać tego graniem sie nie da ) to już na Poważnej czy Jazzie to już sie masakra robiła .

Powiem tak nie masz nawet co się zastanawiać ja już MP3 nie słuchałem od ponad roku . W kable tez możesz spokojnie zainwestowac drobne kwoty bo też słychac róznicę nawet na takim zestawie na początek mozesz sam zrobiś IC na bazie np kabla KLOTZ la grange ( znajdziesz na forum co i jak za 35 zł sobie taki kabelek zrobisz )

Jak lubisz piekne barwy to polecam jakiegoś Philipsa na kości TDA 1541 np Philipsa 304mk2 kupisz tanio a nawet jak zmienisz reszte sprzetu na lepszy to Cd zostanie ci na długo zanim je zmienisz albo poszukaj Grundiga 7550 .

Na początek możesz kupić coś takiego

Ukryta Zawartość

cene masz śmieszną

Ukryta Zawartość

jesli chcesz poprawic jakosc zrodla nie ponoszac zadnych kosztow to wgraj sterowniki kx www.kxproject.com do twojego audigy, te sterowniki zmieniaja oblicze karty,wszystko sie poprawia,pozdro

Ola, 13 Sie 2006, 10:25

>MP3 i CD można tylko porównywać na playerach mp3 (MP3, DVD, Divx itp).

I jeszcze na kompie, i stacjonarnym CDP (po wypaleniu CDA z mp3). No ale najlepiej i najwygodniej przeprowadzać ślepe testy właśnie na kompie przy użyciu choćby Foobar'a.

>Wg mnie CD z drugiej ręki do 1000zł zagra znacznie lepiej od jakiego kolwiek

>playera z MP3 do 3000-4000 zł (nie wiem czy ktoś znajdzie wyjątek).

To ciekawe nastawienie :)

>A wręcz dzieje się coś odwrotnego. Utwory skompresowane .wma są lepsze

>od oryginalnych CD.

To jeszcze ciekawsze :)))

pozdr.

Didam od siebie... że ta sama płyta przez kompa nawet przez audigy zabrzmi zupełnie inaczej niż poprzez normalny CD player. Mam audigy i porobiłem pare testów z ciwkawości, więc to moje doświadczenia. Podłaczyłem też DVD do wzmaka i sprawdziłem brzmienie płyki z MP3. Komputer poległ...

Na allegro za 200 zł kupiłem NADa 5000, swego czasu bardzo wysoki model. Laser jest coprawda do wymiany,a el to kss210A, oryginał kosztuje 45 zł.

hm fanom MP3 polecam sie zastanowić czy lepiej spać z własną kobietą u boku czy dmuchaną lalą ? postawic na orginał czy wybrać tańszą kopię :) i wmawiac sobie że dorównuje orginałowi . Przy porównaniu Dozwolone jest zamknięcie oczu i zrobienie ślepych testów ;)

>KamilJ

Na stacjonarnym CDP nie słuchasz pliku mp3 tylko zdekompresowanego

mp3 do .wav a potem wypalonego na CD.

Nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałeś o co chodzi Aragornowi.

Tu nie chodzi o porównywanie formatów. A o korzyści płynące

z posiadania CD (te są niezaprzeczalne).

Pozdrawiam

jacm, 13 Sie 2006, 21:56

>hm fanom MP3 polecam sie zastanowić czy lepiej spać z własną kobietą u boku czy dmuchaną lalą ?

>postawic na orginał czy wybrać tańszą kopię :) i wmawiac sobie że dorównuje orginałowi . Przy

>porównaniu Dozwolone jest zamknięcie oczu i zrobienie ślepych testów ;)

Po tym wpisie Aragornowi chyba już przejdzie ochota na mp3 ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.