Skocz do zawartości
IGNORED

autokalibracja w amplitunerach AV

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

W waszej ocenie (szczególnie osób, które korzystały) jak cenna jest opcja autokalibracji w amplitunerze AV? Zastanawiam się nad takim Denonem 2106, który ma taki mikrofonik - czy to spełnia swoją rolę? Czy algorytm kalibracji z jednym takim mikrofonikiem rzeczywiście wyłapuje wszystkie aksutyczne niuanse pomieszczenia? Bo z drugiej strony taki Cambridge 540r2 nie ma tego a muzycznie pewnie gra lepiej.... hmmm......

https://www.audiostereo.pl/topic/27588-autokalibracja-w-amplitunerach-av/

Przydatna funkcja do ustawienia "na szybko" jak nie chce Ci się ślęczeć i ręcznie tego ustawiać. A i do wstepnej regulacji się przydaje, a potem wg. własnych upodobań ręcznie. Posiadam "Pioneer VSX-515" i autoregulacja spisuje się znakomicie. Ręcznie podkręcam subwoofer, ale poprostu lubię troszkę więcej basu niz Pioneerek zaproponuje. Ogólnie przydatna funkcja. A czy wyłapie wszystko? Tego nie sprawdzisz bo i jak?

Akurat mam 2106... i powiem Ci tyle, ze po autokalibracji zmierzylem odleglosci co do centymetra - i automat byl BEZBLEDNY!

Naprawde upraszcza zycie (a raczej jednorazowe przystosowanie do pomieszczenia).

pozdr, burz

• 2 lata później...

Na chwile odkopię temat autokalibracji. Posiadam amplituner Marantza. Po dokonaniu autokalibracji ustawień dało się odczuć duże osuszenie dźwięku, dźwięk z surroundów zniknął.

Modyfikując to co automat zepsuł oto co zrobiłem:

- opóźnienia, które były zmierzone pozostawiłem bez zmian - pomimo, że odległośc do subwoofera wyszła 9 metrów. W rzeczywistości wynosi ona 3m.

- wyłączyłem ustawienia equalizera - to one "osuszały" dźwięk

- podniosłem poziom głośności kolumn surround o jakieś 4dB dla Surround Back oraz o ok 2dB dla Surround (w stosunku do tego co było po pomiarze)

W chwili obecnej wszystkie kolumny są ustawione jako Duże jedynie kolumny przednie - głowne ustawione są jako Małe. Tak właśnie wyszło z autokalibracji. Ustawienie to daje duuużo lepsze zgranie subwoofera z frontami.

Czy macie jakieś spostrzeżenia z korzystania z autokalibracji?

Mam m.in. VSX-LX60.

Autokalibracja działa bez zarzutu. Bawiłem się z ustawieniami w pokoju, dane z amplitunera pobierając na PCta (jest taka funkcjonalność). W excelu można pokusić się o jakieś analizy. W tym modelu MCACC jest zaawansowany.

Po pierwsze zapisałem kilka ustawień mikrofonu, dla KD, dla stereo, tam gdzie najczęściej siedzę albo sadzam gościa :). Najciekawsze jest to, że ów ampltuner potrafi wyciąć fale stojące i skompensować przesunięcia faz pomiędzy głośnikami pasmowymi w ramach kolumny głośnikowej. W tym ostatnim przypadku ciężko mi o inny obiektywny pomiar. Oczywiście subiektywna ocena jest OK. Ale może to efekt placebo? Wydaje mi się, że lepiej lokalizowane są źródła dźwięku. Choć trzeba wówczas wyłączyć efekty przestrzenne. Nie stwierdziłem jak dotąd przekłamań. Warunek, mały szum tła, stabilność (nie łażenie) podczas pomiaru. Rzeczywiście natomiast nawet małe Tannoye M1 jako przednie potrafi nazwać dużymi:). Trzeba mu w tym przeszkodzić i wyrzucić poniżej 80Hz na SUB.

U mnie auto kalibracja w denon1908 działa super dźwięk stał sie głupszy i zaoszczędziłem czasu.Ale musiałem dokonac zmian:

-tylne głośniki za cicho wiec podkręciłem

-zmieniłem equalizer

-za mało basu

Ale to moje upodobania!

A poza tym jest ok! polecam

W moim AX-3 autokalibracja dziala dosyc sprawnie i niewiele zmieniam po jej wykonaniu. Jednakze nie korzystam z funkcji austycznej kalibracji, wylaczam ja, bowiem mam wrazenie - jak ktos juz wczesniej zauwazyl - ze dzwiek jest troche odchudzony i suchy. Przede wszystkim cierpi na tym glosnik centralny, bowiem dzwiek nie posiada odpowiedniej masy i ciepla jakie jest potrzbne w dialogach. Gdy wylaczam ta funkcje to wowczas w mojej ocenie jest wszystko ok - dzwiek posiada odpowiednia mase i moc, ale z drugiej strony nie brakuje mu subtelnosci kiedy trzeba. Tego tez oczekiwalem od mojego zestawu, bowiem oparlem swoje kino na pelnowymiarowych kolumnach, wszystkie moje kolumny to kolumny podlogowe - rowniez centralny:)

To i ja się podczepię do wątku z następującym pytaniem: czy autokalibracja zdaniem kolegów zadziała prawidłowo w sytuacji, kiedy amplituner będzie wysyłał z wyjścia pre-out sygnał kanałów przednich L i P do wzmacniacza stereo (na wejście liniowe, nie na "main-in")? Rozumiem, że siła głosu wzmacniacza stereo musi być za każdym razem ustawiana na tą samą wartość, przy której dokonano kalibracji, ale być może jest jeszcze coś, o czym nie wiem?

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Ja również mam pytanie:

Skąd amplituner wie gdzie znajdować się będzie słuchacz? ,a może przed kalibracja trzeba amplituner ustawić w miejscu gdzie będzie znajdował się użytkownik...

Witam.

Terrapin: Tak miałem podłączone. Moje dopalacze na L i P przód. Wszystko działa normalnie. Słusznie zwracasz uwagę na wzmocnienie. Regulacje są w pre. Końcówka ma stałe wzmocnienie.

Kopyt25: Używa się dołączonego do urządzenia mikrofonika na długim kablu aby mógł wszędzie dotrzeć. Różne miejsca i różne ustawienia w pomieszczeniu można zazwyczaj zapisać w różnych przywoływanych w razie potrzeby pamięciach (VSX-LX60).

• 1 miesiąc później...

Witam,

jestem w zasadzie zadowolony z ustawień automatycznych , brzmienie jest bardzo zrównoważone i do odtwarzania muzyki niemal idealne niestety czegoś mi brakuje podczas oglądania filmów a mianowicie brak mi drżenia podłogi podczas wszelkiego rodzaju wybuchów i teraz mam pytanie:

czy lepiej będzie gdy zwiększę wzmocnienie suba pozostając nadal w ustawieniach Audyssey , czy też lepiej będzie jak wyjdę z ustawień Adyssey i na przykład wejdę na ręczną kalibrację i w ustawieniach suba podbiję sobie go np. w okolicach 25Hz , które z ustawień byłoby mniejszym złem?

KOpyt25, 12 Lis 2008, 02:10

>Ja również mam pytanie:

>Skąd amplituner wie gdzie znajdować się będzie słuchacz? ,a może przed kalibracja trzeba amplituner

>ustawić w miejscu gdzie będzie znajdował się użytkownik...

A JAK MYŚLISZ DO CZEGO SŁUŻY MIKROFFON PRZY AUTOKALIBRACJI?

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Mikrofon ustawiasz w miejscu gdzie najczęściej siedzisz, a lepsze amplitunery robią to nawet dla ośmiu miejsc odsłuchowych (słuczaczy)...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Przypomniało mi się jeszcze jedno a mianowicie przy auto kalibracji, Adyssey za każdym razem ustawia mi odległość suba od pozycji odsłuchowej dwa razy większą niż jest w rzeczywistości.

Czy ktokolwiek z kolegów miał podobny przypadek?

Ja w swoim Marantzie też mam taki przypadek...suba mam oddalonego ok 3m a autokalibracja pokazuje 9m.

Być może wynika to z czasu pogłosu jaki daje sygnał subwoofera w danym pomieszczeniu. Urządzenie kalibrujące stara się jakoś to wyrównać

JA używam YPAO - ładnie wyrównuje większe podbicia ... bas po kalibracji jest bardziej przejrzysty i niżej sięga. Co ciekawe odległość od kolumn jest mierzona niezwykle dokładnie ( max +- 5 cm względem rzeczywistości ... lepiej już się nie da bo skok jest co 10cm ).

Dowiedziałem się że automat rozpoznaje akustyczną odległość suba od miejsca odsłuchowego a nie fizyczną.

Ubolewam że Audyssey nie pozwala zajrzeć w swoje ustawienia , jak dla mnie jest to wada.

Ciekawi mnie czy tak mają automaty wszystkich firm?

U mnie też odległość od suba jest większa ale uważam że nie należy tego zmieniać bo dzwięk z suba dociera w takim czasie jak powinien, gdy nie miałem zrobionej autokalibracji to sub grał jakby później i dzwięk się przeciągał.

Mam pytanko odnośnie equalizera. Czestotliwosci jakie mogę regulowac +-10 to. 80Hz,250Hz,800Hz,2500Hz,8000Hz. Czy jeżeli np: podbiję +2dB na 800Hz i +2dB na 2500Hz to czy częstotliwości pomiędzy 800 a 2500 będą również podbite o te 2dB czy powstaje w takim wypadku dolina pomiedzy 800 a 2500. Jeżeli tak to mniej więcej w jakim zakresie podbijając 800Hz wpływam na czętotliwości powyżej i poniżej. no bo wiadomo że to nie jest podbicie tylko na 800Hz, ampli to Onkyo 605, system Audyssey. Jakby się ktoś orientował to fajnie jakby się podzielił wiedzą. W droższych ampli to widziałem że jest nawet ok. 20 częstotliwości do regulacji i wtedy to problemu praktycznie nie ma.

Jeśli jest podobnie jak w wielu kartach dźwiękowych (a tak pewnie jest) to powstanie pomiędzy podbiciami też podbicie ale 2x mniejsze (1 dB a nie 2 dB które podbiłeś na sąsiednich częstot. )

Krzywa regulacji ma kształt dzwonowy o różnej proporcji, zależnej od dobroci filtru. Z reguły tak dobiera się punkty regulacji (o typowej liczbie 5, 7, 9, ) i dobroć (im więcej punktów regulacji tym wyższa dobroć czyli węższa krzywa dzwonowa), aby poprzez ustawienie wzmocnienia/tłumienia dla sąsiednich punktów uzyskać ich średnią pomiędzy nimi. W skali logarytmicznej oczywiście. Tak więc w przypadku rozważań Kolegi Se8a jeżeli w punktach regulacji 800 i 2500 Hz ustawił 2 dB to pośrodku (logarytmicznie) będzie również około 2 dB. To pewien idealny model. Ku niemu się dąży. Jakie praktycznie wystąpi odstępstwo? Niewielkie.

Maracz:

Automat w serii LX Pioneer-a pozwala zaglądać do środka i regulować poszczególne ustawienia ręcznie. Ale wież mi, że automat robi to lepiej.

Natomiast poprzez zrzucenie pomiarów na komputer mogę wyciągać pewne wnioski. Jak na przykład wpływa ustawienie jakiegoś ustroju w pomieszczeniu (gdzie je przemieścić aby było lepiej). Ale ja jestem pomiarowcem. Jak ktoś słyszy niech bawi się ręcznie ;-).

Grzegorz7, 2 Sty 2009, 23:07

Wszystko zależy od nachylenia filtra. Przy bardziej stromym pomiędzy częstot. korygowanymi nie zmieni się nic a przy mniej stromym będzie jak piszesz ... lub nawet więcej.

Inaczej sprawa wygląda przy korekcji EQ parametrycznym gdzie nie zmieniamy jak w graficznym tylko natężenie ale dodatkowo możemy ustawić częstotliwość którą chcemy korygować (nie jesteśmy ograniczeni odgórnie do kilku wybranych) i nachylenie filtra.

Dobrym przykładem EQ parametrycznego jest YPAO gdzie mamy od 7 punktów korekcyjnych którymi zdziałamy więcej niż np. 14 punktami EQ graficznego .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.