Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka Tequila jest dobra ?

Koolo

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka Tequila jest dobra i tania ?

Przegrałem zakład i musze kupić tequilę nie chce wyjść na chytrusa-sknerusa i kupić badziewia ale też nie mogę szastać kasą . Nigdy tego nie piłem i nie wiem jaką wybrać żeby była ok.

https://www.audiostereo.pl/topic/27633-jaka-tequila-jest-dobra/

Ja pamietam a w zasadzie nie pamietam;)) zawsze z picia tequili tyle, ze jest bardzo zdradliwa, nie wazne jaka...pije sie ja super, nie mam po niej kaca, ale potrafi odebrac panowanie w nogach...i to w najmniej oczekiwanym momencie kiedy wydaje sie ze jest wszystko ok;)

Mag

Szczegolnie polecam te z lewej - Gran Centenario, najlepiej te bilana, nie zolta (pamietaj, ze najszlachetniejsze Tequile sa bezbarwne). Nie jest zbyt droga, okolo 180zl za 700ml. ale nie wiem czy mozna kupic w Polsce. Milagro jest tez niezla i podobnie ekonomiczna za cene okolo 120zl za nieco wieksza butelke 750ml. Istotnym jest twoj budzet, poniewaz juz powyzej 600 zl za flaszke mozna wpasc w uwielbienie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ja mam jakieś odmienne zdanie - teqilla nie może być dobra - robi się ją z jakiegoś kaktusa - bo tam nic innego nie rośnie a pić się chce - i w dodatku bez cytryny i soli nie do przełknięcia - pewnie kiedyś po prostu zlizywali swój pot.

zakład to zakład - trzeba coś wręczyć - ale ja bym dzisiaj tego już nie przełknął - 30 lat temu to mi wchodziło - dzisiaj moja wątroba szanuje inne trunki - czystsze

Pędzi się to z agawy (rosnącej w formie miniaturowej w doniczkach w Polsce). :)

Koolo przyznaj się - przegrałeś tą tequilę do jakijś laski, tak ? Bo one strasznie za tequilą szaleją, nie wiem dlaczego. A te które nie - to zwolenniczki Metaxy. :)

polecam

robak nieco twardy ale daje rade :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czesc,

Co do Tequili to uwazam, ze najlepsza jest Sauza Gold. Ma super smak, dobrze sie pije. Olmeca to najpopularniejsza z tych wodek. Jest bardzo duza roznica pomiedzy Olmeca a Sauza. Napij sie a puczujesz.

Pozdrawiam

p.s. oczywiscie musi byc sol i cytryna, wtedy czuc smak.

Tequila to Tequila, a Mezcal to Mezcal. Tequila jest robiona ze sfermentowanego soku niebiskiej agawy. Różnica pomiędzy białą, a złotą tequila to leżakowanie tej drugiej w dębowych beczkach. Prawdziwa Tequila nie ma żadnych robal w śroku. Jeśli ma to jest to na 99% słabej jakości alkohol produkowany dla turystów na pamiątkę z Meksyku.

Mezcal produkowanych jest z różnych agaw z ich miąższu, a konkretnie z pąka który przerabiany jest na pulpe podlegającą fermentacji. Mezcal z reguły ma "robala". Czasami nawet skorpiona. Te robaki są to pasożyty agawy. Nota bene funkcjonują one w kuchni meksykańskiej jako potrawa, tak samo jak np. larwy mrówek.

Tequile można pić na dwa sposoby a) bardziej turystyczny (cytryna + sól) b) mniej turystyczny (z popitką przygotowaną z soku pomidorowego, tabasco i jeszcze czegoś - pali to gorzej od Tequili).

Lolo ma rację ;o)To znalazłem w sieci ;o)

Mezcal - produkuje się z agawy, a nie z soku (służącego do produkcji tequili). Do produkcji mezcalu używa się całej rośliny, której obcina się liście, zostaje coś w rodzaju "głąba" o wyglądzie przypominającym dużego ananasa. Te "głaby" rozciete na cztery rzuca się do dołu z gorącym węglem, a po uprażeniu sieka się na miazge (ewentualnie rozdrabnia prasa). Tą miazgę się fermentuje, a potem destyluje. Warto też wspomnieć, że to mezcal powinien mieć zawsze robaka w butelce (a nie tequila - robaka mają tylko tanie, byle jakie tequile przeznaczone na ... atrakcję dla turystow, którzy i tak niewiele wiedzą), a podaje się go często z mieszanka soli i startych na proch, wcześniej usmażonych na oleju tychże robakow. Często woreczki z taką mieszanka są dołączane do butelek.

Znalazłem. Ta "popitka" do tequili nazywa się sangrita i przygotowuje się ją w następujący sposób:

Składniki:

- szklanka soku pomidorowego

- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy (świeżego!!!)

- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny (też świeżego)

- 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire

- 1/2 łyżeczki sosu Tabasco

inny przepis nakazuje zamiast sosu Worcestershire dodanie Grenadine a zamiast Tabasco 1/4 łyżeki chili (można więcej ale lepiej zacząć od 1/4.

Taaa, szczególnie sos worchester (czy jakos tak) jest oryginalnym dodatkiem ...

PS.

Kiedys byłem na imprezie u kolegi , który był na olimpiadzie w Australii i poznał kilku sportowców ze świata , Miedzy innymi Meksykanina , który przyjechał do Polski i wpadł na tę imprezkę z kilkoma kolegami . No wiec my do nich z propozycja - napijmy sie waszego trunku - Tequili ! Na stole stała srebrna Olmeca i złota Souza . Na co oni - A gdzie ta Tequila ?

My skonfudowani polaliśmy oba trunki , oni wypili i skrzywili sie - To nie Tequila to wóda dla turystów !

No ale ja polecam srebrną ( inaczej białą, czystą ) Olmecę i nie zgadzam sie ,że to podły trunek i zdradliwy . Jest pyszna, mozna wypić dużo i nie ma kaca , jedyny problem to pragnienie po zlizywanej soli ;p

Warto tez wspomniec o wybornym drinku - tequila sunrise - podstawa tego napoju to oczywiście tequila , sok pomarańczowy i lód a pozostałych składników /dodatków jest tak wiele jak polewających , jesli ktoś lubi drinki nieco wytrawne to pierwsza klasa napój na gorący wieczór imprezowy.

...there is no spoon...

W stanie wojennym, pędziłem "tequilę" z zacieru na agreście. bardzo podobne w smaku po czterech przepuszczeniach, ino mocniejsze. Wymieniałem butelkę tego po grodziskiej na kanister paliwa :)

witam. polecam wersję brazylijską. Pitu do Brasil. nie tak "ofensywna" w smaku jak meksykańska. dostawa od przyjaciół, którzy przekraczając granice między Chorwacją a krajem, dowieźli, zacni ludzie. u nas nie napotkałem. pozdr. M

arturp, 22 Sie 2006, 18:24

>Taaa, szczególnie sos worchester (czy jakos tak) jest oryginalnym dodatkiem ...

Oczywiście nie jest. Przepis ewoluował. Oryginalna sangrita to sok pomaranczowy, z limonek i pomidorowy plus chili, cebula i sól. Całość powinna się "przetrawić" stojąc kilka dni. Kto ma na to czas? Chyba nikt. Poza tym oryginalnie sok z pomidorów był wyciskany czyli nie była to taka pulpa jak obecnie się uzywa a praktycznie przezroczysty lekko czerwony sok.

Nie mogę dodać wpisu ???

Kupiłem tą olmeca za 98 zł mam nadzieję że będzie dobra ??? Dzięki ;-)

sorry za milczenie ale nie mogłem dodać wpisu cały czas coś mi wywalało błąd z podpisem ???

Najczęściej kupuję Sierrę. Polecam doskonały cocktail:

Ukryta Zawartość

Najlepszy jaki znam z tequilą. Oczywiście soki muszą być wyciskane.

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.