Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie-prośba- Kondensatory

timex605

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od niedawna, zachęcony rewelacyjnymi wynikami odsłuchowymi, grzebie w sprzęcie bawiąc sie w mod. Niedawno skończyłem wymianę kondensatorów we wzmacniaczu i tu mam pytanie.

Wymieniłem 4x3300uF/35V Jamicon na 4X2700uF/35V Nippon LXY. Bas zrobił sie bardziej punktualny, ale jakby nie schodził tak nisko jak poprzednio.

Zostały mi jeszcze 2szt Nipponów. Czy jest możliwość i sens dołożenia tych 2szt? Nie ma miejsca, ale pomyślałem nad połączeniem jakimś krótkim kabelkiem nóżek tych które już są, do nóżek nowych przyklejonych gdzieś w pobliżu. Czy te kabelki będą miały jakis wpływ? czy śmiało mogę tak zrobić?

https://www.audiostereo.pl/topic/27680-pytanie-pro%C5%9Bba-kondensatory/

Po dołożeniu pojemności bas napewno bedzie schodził niżej, a o kabelki sie nie martw, jeśli będą krótkie to nic sie nie stanie, trudno zakłóca sie trasy prądowe o dosyć wysokim napieciu (a takie tam jest, wnosząc po kondkach)

Jako że mam tylko chęci i podstawy obchodzenia sie z lutownicą zapytam może jeszcze o prozaiczne dla Was sprawę - Patrząc na pary tych kondensatorów i scięzki wydaje mi się że są połączone (+)pierwszego z (-) drugiego czyli szeregowo. Jak wpiąć ten trzeci>?

Równolegle do każdego z tych 2 pojemności. Masz poprostu zasilanie symetryczne i jest tak C1(dodatnia połówka napięcia) +- czyli masa C2(ujemna połówka) -+.Teraz dodatkową pojemność podłączasz + do + - do - jednego kondensatora i to samo z drugim

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Czyli łącze ten dodatkowy kondensator z KAŻDYM z tych dwóch w torze?Plus do plusa C1 i minus do minusa C1 i to samo dla C2? i potem następny tak samo dla C3 i C4 drugiego kanału? Czy tylko dla jednego ? Przepraszam za takie proste pytania ale nie chce czegoś ufajczyć.

Wklejam zdjęcie może tak będzie łatwiej . Na żółto zaznaczyłem połączenie na płytce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Popatrz gdzie jest masa i narysuj jakie i gdzie są napięcia na tych pojemnościach bo jak narazie to wygląda jak na podwójne zasilanie symetryczne albo połączenie 2 pojemności w szereg ale nie wiem po co.Chyba dlatego,że nie mieli wystarczająco dużego napięcia na pojemnościach bo sama pojemność się przecież wtedy zmniejsza.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

i zdjęcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>timex605

tak Ci nikt nie odpowie bo zdjęcia są za małe i nieczytelne. Jeśli chcesz zwiększyć pojemność kondów to musisz połączyć je równolegle - wtedy pojemność zastępcza równa jest sumie pojemności poszczególnych kondensatorów. Żeby sprawa była jasna... zamiast jednego konda 3300uF (przykład) można dać 2x2700uF. Te dwa kondensatory łączysz w ten sposób, że "+" C1 łączysz z "+" C2 (oba po 2700uF w przykładzie) i analogicznie z nóżkami "-". Potem tak złączone 2 kondensatory wlutowujesz w miejsce starego 3300uF, czyli tam gdzie był "-" przylotuwujesz złączone nóżki 2 kondensatorów 2700uF i tak samo postępujesz z "+". Tyle.

Pozdrówka i przyjemnej zabawy!!

Dzięki za proste wytłumaczenie. Reasumując : przy takim połączeniu kondensatorów muszę KAŻDY połączyć z nowym, czyli teraz mając tylko 2 szt. nowych nic nie zrobie.

Połączenie w szereg bipolarnie(?) powoduje, że gdy siedziały tam 2szt 3300uF, dawały w sumie 1650uF a teraz mam 2x2700Uf czyli 1350uF na kanał. Jezeli dołoże do każdego z czterech po jednym 560uF/35V Nippon LXY równolegle to będzie to?

Proszę o odpowiedż i skrygowanie błędów, bo wydaje mi się, że musiałem być długo chory kiedy przerabialiśmy ten materiał w szkole. Pozdrawiam :)

>>timex605

jeśli to są kondensatory w zasilaczu to raczej niemożliwe żeby ktoś je podłączał szeregowo. Spójrz na ścieżki od strony druku - które kondensatory i jak są ze sobą połączone.

może posłuże się zdjęciem z wątku młody2 o tym wzmacniaczu. Raczej to nie jest sekscja zasilacza, to są te które młody2 w swoim opisał jako samsung 3300uF x4szt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.