Skocz do zawartości
IGNORED

amplituner SANSUI 9090DB usterka

denon.dcd.2560

Rekomendowane odpowiedzi

udało mi się ostatio kupic przepiękny, ogromny i mocny receiver SANSUI 9090DB (1975r), za 100 złotych. oczywiscie sprzęt wymaga renowacji, skrzyneczka jedzie na dniach do stolarza, próbuję tez znaleźć nowa szybkę przednią do tego modelu, gdyz stara jest pęknięta, lub przynajmniej ten sam pleksiglas, zeby mozna było wyciąć i wstawic nowy element. poza tym oswietlenie. jednak to są szczegóły.

SPRZET MA NIESPRAWNY JEDEN KANAŁ- niby co tu ciekawego, a jednak.

problem jest dość dziwnej natury-w przypadku spalenia tranzystorów końcowych w niemal każdym sprzęcie albo na głośnikach podlączonych do spalonego wyjścia słuchac nieczystości, mocno znieksztalcony, niezrozumialy dźwięk, charczenie, albo, lub oba te zjawiska razem-czuc ze srodka spalenizną.

w tym przypadku NIE MAMY ANI JEDNEGO ANI DRUGIEGO OBJAWU. sprzęt jest całkowicie głuchy, zadnego dymu, zadnego charczenia, NIC. elektronik od wczoraj patrzy do srodka i za cholere nie wie co jest zgrane.

drodzy Forumowicze, co moze byc przyczyna usterki? moze tranzystory sterujące? czy moze jakies luźne kable albo zimne luty?

BLAGAM O POMOC, bo chce tchnąć nowe życie w ten wspaniały klocek, w wymiarach 54x38x17cm, w wadze 25 kg:)

https://www.audiostereo.pl/topic/27843-amplituner-sansui-9090db-usterka/

czy urzadzenie to posiada juz układ zabezpieczajacy głosniki..czesto bywa ze przekaźnik załączajacy zaciski głosnikowe ma uszkodzone styki lub nie jest właściwie sterowany..czy na wyjsciach z tranzystorów mocy jest tzw "zero volt"??

nie umiem na to odpowiedziec, tzn częsciowo tak: URZąDZENIE MA BARDZO DUZY RZEKAźNIK OMRON, mialem kiedys wzmacniacz z tej samej epoki, SANSUI AU-7900, i tam w razie jakichs zwarc lub podobnych kłopotów przekaźnik natychmiast odłączał kolumny. wiec tu powinno byc podobnie, ,,

to trzeba sprawdzic tor układu kontroli koncówek mocy moze byc tak ze wsio wyglada ok a ktorens z tranzystorów wyjsciowych jest upalony podaje np -50V na wyjscie i układ rozłacza tenze przekazniczek zabezpiecza to kolumne przed spaleniem..

Gratuluję tego nabytku. Jak doprowadzisz go do pełnej kultury to będziesz zachwycony tym co on potrafi. Ja mam model 9090 z 78 roku. To wersja bez przełacznika dolby. Sporo wiedzy na temat róznych modeli sansui, usterek i ich przyczyn znajdziesz na specjalnym forum entuzjastów tej marki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dużo pisze się tam o usterkach zwiazanych własnie z przełacznikiem Dolby. To taki newralgiczny układ modelu 9090DB. Nie wiem czy to może być powodem Twoich problemów ale nalezy ten przełącznik dokładnie wyczyścić spreżonym powietrzem lub jakimś preparatem. Zasugeruj to znajomemu elektronikowi. Życzę powodzenia bo warto ratować taką maszynę. Będziesz miał zasługę, jeśli nie w niebie to przynajmniej w audiokarmie.

Ukryta Zawartość

wiem ze jest to cudo, kupilem to zupelnie przypadkiem. otóz jeżdząc po znajomych wystawkowiczach, dorwalem partię(5 sztuk) wzmacniaczy; denon pma 320, marantz pm200, rotel 214, HK pm650, i Yamaha r-3. wzialem to i zanioslem do auta. jednak cos mnie ruszylo zeby obejrzec ogromniaste klasyki philipsa i JVC które tez tam stały. wchodze, patrze, a pod nimi jeszcze coś jest. tylko spojrzalem na rozbitą szybe, i znaczek sansui-juz wiedzialęm ze bede mial duzo pracy, ale na złom nie oddam. obecnie wyciąłem juz uszkodzona połowę szyby, myśle skad dobrac element pasujący grubościa i kolorem, i czekam na werdykt elektronika, czy sprzęt zagra. jesli tak, to jutro poginam do stolarza zeby poddał fachowej renowacji skrzynkę, gdyz jest troche podniszczona i rozklejona. czyli przełącznik dolby....hmmm, dzięki za radę. w sumie patrząc obiektywnie, ktos mial to na pewno od nowości, i nie wierzę zeby byl w stanie przeciązyc wzmacniacz o mocy znamionowej 125 W 8ohm, na kolumnach dostepnych w 1975 roku. moim zdaniem jak ktos dał900$ za taki klocek to nie spalil końcowek mocy. w sumie sugeruje to tez brak zapachu spalenizny oraz charczenia na niesprawnym kanale. jest totalnie głuchy, a co sie rzuca w oczy-jesli klasyczny sprzęt ma spalony kanał, to wówczas wskaźniki mocy mimo wszystko dzizłają-rozkręcimy głośniej-dzwieku praktcznie nigdy nie ma, tylko jakies szmery-a wskazówa napier.....ala jakby sprzęt pracowal normalnie. w moim SANSUI-wskazówka ani drgnie.

usterka wykryta-diagnoza-spalone obie końcówki na jednym kanale. przegrzany (przyspawany) przekaźnik, ale raczej da sie go zrobic, oraz rezystory (???) w module sterowania od tego kanału. tranzystory kupiłem na razie inne, tzn zamienne, ale tez dobre, o podobnych parametrach, zamiast 160V, 15A 150Watt, kupilem firmy TI model o parametrach 175W, 15 A 400V, wg elektronika będśą bardzo dobre w roli zamienników, + na wszelki wypadek-a raczej an pierwszą wymiane-biorącpod uwage ze bedzie jeszcze jakis dowcip i sie spalą- 250V, 16A, 250Watt. przekaźnik dopasowałem wizualnie, równiez nowy omrona, ale to juz jest ryzyko, bo mozliwe, ze 43 złote nie bedą pasowały. tak wiec sprzet możliwe ze bedzie znowu żył, jakis czas na zamiennych końcówkach (ale podkreslam markowych), potem rozglądnęsie za zamiennikami o identycznych parametrahc jak drugi kanal gdzie są oryginały).

TU MAM PYTANIE- mój elektronik uwaza, ze zamienne końcówki nie zmienia charakterystki wzmacniacza, ze nie bedzie to mialó zadnego wpływu na dxwięk.

jak to jest wg Was, forumowicze? nie będzie róznicy między lewym a prawym kanalem?

proszę o odpowiedź.

Jezeli dobrze twoj fachowiec wykona swoja robote to moze to byc roznica na granicy percepcjii..albo in plus dla nowego kanału ..kiedys nie było tak dobrych tranzystorów....wtedy warto sie zastanowic czy nie poddac modernizacjii drugi kanał..po co ma mulic...ze swego doswiadczenia wiem ze roznie to bywa niekiedy tranzystory nowsze a efekt znacznie gorszy..ale w ktoryms denonie zdarzyło mi sie ze dałem znacznie gorsze tranzystorki i zagrało znacznie lepiej..troche loteria poki co zycze sukcesów.

no opcja jest taka, ze jezeli po zreperowaniu przekaźnika, wymianie częsci w sterowaniu oraz zamontowaniu tych tranzystorów (TI) sztuk 2, po 10 sekundach ich nie wywali w kosmos, to mam 2 zapasowe sztuki, które chyba przeszczepie na drugi kanał. jezeli wywali, a ta druga para juz bedzie oK, to poszukam oryginalnych, takich jak na drugim kanale. wówczas zostana oryginalne na jednym, i identyczne na drugim.

oby nie było niepsodzianki:))

trzymajcie kciuki.....

Życzę powodzenia.Ja posiadam sansui QRX-9001-większy brat powiększony o quadro i dolby fm.Czaruję się nim juz od roku.Tuner świetny a i szpulowiec fajnie z nim współpracuje.Dżwięk produkowany przez monstery sansuiego jest jedyny w swoim rodzaju.Oby udało ci się go doprowadzić do formy-warto.

VSOP

szukałem dzisiaj przekaźnika-nowego lub nie przypieczonego. niestety-są tylko 4-stykowe lub 2, a tu cholera musi byc 3-stykowy. ale niebylbym soba gdybym nie kombinowal-po rozmowie ze sprzedającym-naprawde doskonałym fachowcem-dostałem taki przekaźnik za darmo-musialem go tylko poważnie przerobic-spilowac nóżki na węższe, oraz przerobic go na 3 stykowy-"wygryzlem wszystkie srodkowe nóżki, i jedne zaizolowałem, a do drugich dolutowałem nowe"nóżki". i mam 3 styki:DDDDDDDDDDDDD jutro dostanę końcówki mam nadzieję,

no i............. juz wiem gdzie załatwić nową szybę z oryginalnymi napisami, oraz dobrego stolarza który z podniszczonej skrzyneczki zrobi arcydzieło sztuki stolarskiej. OBY sie te kontakty przydały........

a masz moze mozliwosc cyfrowego zfotografowania orginalnego przekaźnika omron..3 stykowego co to za cudo bo troche trudno mi uwierzyc ze nie mozna nic podpasowac....no cóż w moim zawodzie często mam doczynienia z tą wielce szacowna firmą..od groma tego w automatyce przemysłowej...oby ci to ruszyło..

mam zdjęcia, widac 2-ten zółty to prerobiony poczwóny, ten jasny-oryginał. niestety nie znalazłem trój stykowego, wiec musze sie zadowolic przeróbką lub naprawa oryginała.

Ukryta Zawartość

post-13075-100006648 1170299662_thumb.JPG

post-13075-100006649 1170299660_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jest 3-stykowy dc24V, jesli mógłbys takie coś załatwic, cieszyłbym siebardzo:) chociaz prawdopodobnie te będa działac. bardziej sie martwie, czy aby po wymianie częsci nie będzie jakiejs niespodzianki- i wszystko nie spali sie od nowa.

Ale zamiennik orginalnego przekaznika produkcjii finder czyli 3PCO 24DC nr katalogowy FARNELL 560 765 za 40zł z vat dostaniesz w www.tme.pl w łodzi tel 042 645 55 55 no chyba ze poczekasz do listopada to ci sciagnę:-)

spoko. jutro o 12 bede wiedzial czy zagra. jak nie zagra, to będzie sprzedawany na allegro. jesli zagra, to pomały bede szukal oryginalnego przekaźnika oraz końcówek mocy. ale najwazniejsze-musi byc sprawny. potem załatwiam zrobienie nowej szybki. potem kasta-a potem poszukam przekaźnika;)

niestety-tranzystory nowe, przekaźnik nowy, sterowanie naprawione, POZORNIE wszystko oK, a sprzęt I TAK NIE CHCE GRAC. po włączniu przekaźnik wyswietla "protector" i nie chce zalączyc kolumn.

RAAATTTTUUUUUNNNNNKKKKKKKKKKKKUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.