Skocz do zawartości
IGNORED

Szybki masowy encoder mp3

Kempol

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wiem, że mp3 to nie jest szczyt marzeń ale:

szukam szybkiego programu do przekodowania masy (ok 25000) plików wav na mp3;

chodzi mi o program szybki;

z góry odpadają programy powodujące "pływanie" mp3;

cena nie jest taka ważna ale lepiej poniżej 100$.

Z góry pięknie dziękuję ;-)

--

Kempol

https://www.audiostereo.pl/topic/27885-szybki-masowy-encoder-mp3/

Różnice pomiędzy różnymi encoderami zależą od ustawień, raz najlepiej radzi sobie Blade a innym razem Lame itd.

Najlepiej ściągnij wiele darmowych i na przykładzie jednego pliku zbadaj, który przy twoich ustawieniach będzie najlepszy (same ustawienia vbr mogą wiele zmienić)

Jeśli masz już za coś płacić to owe 100$ przeznacz na zmianę procesora jeśli nie jest zbyt mocny, pomoże mocno nie tylko przy kompresji tych mp3.

Dlaczego w ogóle zdecydowałeś się na kompresję do mp3? Jest tyle innych formatów stratnych, np .ogg które jest obsługiwane przez wiele urządzeń. Jeśli Twój sprzęt nie obsługuje ogg to może właśnie na to wydać owe 100$.

>Dlaczego w ogóle zdecydowałeś się na kompresję do mp3? Jest tyle innych formatów stratnych, np .ogg

>które jest obsługiwane przez wiele urządzeń. Jeśli Twój sprzęt nie obsługuje ogg to może właśnie na

>to wydać owe 100$.

Chodzi o to, że mp3 jeszt czytany na PC i na Macku, i obsługuje ten format większość programów do edycji dźwięku. Zanim zmuszę mój soft do pracy na ogg miną wieki ;-)

pozdrawiam

--

Kempol

Program Wingogo - jest to nakladka graf pod ktora mozna podpiac rozne kodery. Podstawowy ktory chyba jest w instalce tworzy pliki mp3 z szybkoscia w odniesieniu do cd-rom ok 100X na procesorze 2 GHz

Kempol, 29 Sie 2006, 21:25

>Chodzi o to, że mp3 jeszt czytany na PC i na Macku, i obsługuje ten format większość programów do

>edycji dźwięku. Zanim zmuszę mój soft do pracy na ogg miną wieki ;-)

Stratne kompresowanie plików dźwiękowych przeznaczonych do późniejszej edycji nie jest zbyt dobrym pomysłem.

Polecam poszukac w googlach hasło "mp3 decoder". Kiedys sam szukalem i znalazlem sporo stronek z opisami poszczegolnych programow. Niestety nie pamietam linka. W kazdytm bądz razie zachwalali jakis program ktory dziala w trybie tekstowym. Tzn wpisuje sie komendy jak w DOSie. Obsluga moze nie najlepsza za to bylo napisane ze jest szybki i ma najlepsza jakosc.

Powodzenia.

PS>

Pierwszy przyklad a google:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Program nie ma żadnego znaczenia, istotny jest właśnie encoder.

Tylko samemu sprawdzając szybkość przy konkretnych ustawieniach można się przekonać, który będzie w tym wypadku lepszy.

Opisz co dokładniej chcesz robić z tymi plikami i w jakim celu. Na razie problem jest podobny do przewiezienia 30 ton żwiru a pojemności bagażnika samochodów kompaktowych i ich prędkości maksymalnej.

>Opisz co dokładniej chcesz robić z tymi plikami i w jakim celu. Na razie problem jest podobny do

>przewiezienia 30 ton żwiru a pojemności bagażnika samochodów kompaktowych i ich prędkości

>maksymalnej.

Już przewiozłem te 30 ton żwiru za pomocą RazorBlade, dość szybko i bez problemów.

Przy kompresorach emisyjnych jakich używają stacje radiowe i telewizyjne format mp3 jest jak najbardziej akceptowalny :-)

Musiałem zrobić backup sampli, podkładów dźwiękowych i efektów dźwiękowych zalegających na dyskach. Przyznam, że wolę to mieć na jednej płycie DVD jak na 8.

Dzięki za rady i pomoc.

--

Kempol

"Już przewiozłem te 30 ton żwiru za pomocą RazorBlade, dość szybko i bez problemów.

>Przy kompresorach emisyjnych jakich używają stacje radiowe i telewizyjne format mp3 jest jak

>najbardziej akceptowalny :-)"

Stacje radiowe i telewizyjne z analogowym nadawanie robia najwyzej kompresje dynamiki a nie kompresje danych. W wypadku kompresji materialow poddawanych kolejnej obrobce - jest w kazdym programie konieczna ich dekompresja - nawet jezeli program mp3 importuje - to poprostu pomylka niepotrzebnie degradujaca jakosc. Oprocz tego wiekszosc programow na Macu zaimportuje vaw, zas kazdy sensowny program na piecu zrozumie AIFF.

Nawet 8 plytek DVD - to okolo 38GB danych. Zas dysk twardy pojemnosci 80GB - to okolo 250zl - co byloby ponizej 100USD i problem by rozwiazalo zdecydowanie lepiej.

IvanM, 31 Sie 2006, 16:59

> Zas dysk twardy pojemnosci 80GB - to okolo 250zl

Niedawno kupowałem 250GB za 315 PLN brutto. I wcale to nie było najtaniej... ;)

Ale ogólnie Cię popieram. Kombinowanie z formatami startnymi do obróbki w czasach, gdy 1GB dysku kosztuje w okolicach 1 PLN jest trochę dziwne...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.