Skocz do zawartości
IGNORED

Wzm.HEXFET - Giesbertsa (elektor 950077)

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako, że wzmacniacz ten zbiera same pochlebne opinie, mam zamiar wkrótce go uruchomić. Tworzę nowy temat, gdyż nie ma na tym forum tematu dedykowanemu temu zacnemu wzmacniaczowi:) Mam nadzieję, że będziemy mogli się na jego łamach wymieniać doświadczeniami oraz opiniami na temat tego wzmacniacza.

Niestety niewiele osób chyba go złożyło, gdyż niewiele informacji na jego temat można znaleźć:) Być może wynika to po części z faktu braku gotowych płytek - i tutaj chciałbym Was trochę zmobilizować:) - włożyłem trochę wysiłku, ale udało mi się wykonać dokładną kopię PCB Giesbertsa. Zamierzam ją wkrótce oddać do wykonania, do zakładu. I jeśli są osoby zainteresowane płytkami pod ten - nie ma co ukrywać - jeden z lepszych projektów, to proszę się wpisywać na listę. Płytki będą wykonane na grubej miedzi, z solder maską, z maską opisową:) - czyli full wypas.

Mam nadzieję, że wkrótce przybędzie spore grono jego użytkowników, gdyż jest on tego wart:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27933-wzmhexfet-giesbertsa-elektor-950077/

>>msfalcon

właśnie poruszyłem temat tego ustrojstwa w wątku o Symasymie. Zdaje sie że borysgo2 też planuje jakieś płytki. Może poczekajmy aż się coś wyjaśni, zresztą nie wiem czy nie modyfikował oryginalnego PCB a ja smażyć tranów nie zamierzam bo to nie tani interes jak się spojrzy na ceny w TME

saczek_XTRM - o nie wiedziałem, ale mniejsza o to ja już włożyłem sporo pracy w zrobienie dokładniej kopii oryginału i właśnie chcę wykonać dokładnie takie PCB jak w oryginale, bez żadnych modyfikacji, bo Giesberts wie co robi:)

Także zainteresowani oryginalną płytką proszę się dopisywać do listy, by było to jakoś uporządkowane:

1. uwe300- 4szt.

2. foxad2000-2 sztuki

itd.

msfalcon Nie wiem czy dobrze gadam ale może lepiej dać po dwa miejsca na kondensatory w tym wzmacniaczu. Ciężko jest dostać dobre 10,000uF, a zawsze można dac po dwa np 4700uF lepsze, bądz jakieś dwa 2200uF. I jak to pisałęs w wątku o Gainclone wypadkowa ESR spadnie :)

- czy ten wzmacniacz uciągnie scanspeaka 8545?

- czy istnieje możliwość rozbudowy do wersji zbalansowanej/mostka?

- jakie to są te problemy ze samowzbudzaniem i paleniem tranów?

zgłaszam wstępne zainteresowanie. jednak wszystko zależy od ceny i odpowiedzi na postawione wyżej pytania.

msfalcon, 31 Sie 2006, 20:29

Wstrzymaj sie jeszcze z tymi plytkami, jak wzmacniacz ma na 100% chodzic bez zadnych zgrzytow to trzeba pare zabiegow.

1. Koncowe irfp240/9140 (lepiej laterale)

2. Duze kondy (posiadajace duza indukcyjnosc, szczegolnie can type) lepiej zamieniec 2 lub 3 mniejszymi, u mnie 4x2200uF

3. Zeby nie bylo popalonych mosow to trzeba dac zabezpieczenie na bramke (zenerka i zwykla dioda)

4. Odsprzegnac kondy zasilajace (moze byc od spodu na punkty lutownicze najlepiej)

5. Odsprzegnac zrodla pradowe

6. Mozna dac na pcb miejsce na potki wieloobrotowe

7. Mozna sie zastanowic nad dodaniem pelnej automatyki (bo jest tylko opoznione zalanczanie)

8. Najwazniejsze, trzeba dac miejsce na rezystory 0,1R - bezpieczniki cofnac do tylu troche (ja takie pcb mam)

9. Przy uzyciu pary mosfetow j.w. mozna sie zastanowic nad zwiekszeniem rezystorow kolektorowych 1 parki wtornikow poniewaz napiecie wstepnej polaryzacji irfp to 2-4V (bodajze), i BD sie troche grzeja (u mnie okolo 55C z kawaleczkami blachy 4cm^2)

Narazie to tyle co pamietam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

msfalcon, 31 Sie 2006, 20:29

Wstrzymaj sie jeszcze z tymi plytkami, jak wzmacniacz ma na 100% chodzic bez zadnych zgrzytow to trzeba pare zabiegow.

1. Koncowe irfp240/9140 (lepiej laterale)

2. Duze kondy (posiadajace duza indukcyjnosc, szczegolnie can type) lepiej zamieniec 2 lub 3 mniejszymi, u mnie 4x2200uF

3. Zeby nie bylo popalonych mosow to trzeba dac zabezpieczenie na bramke (zenerka i zwykla dioda)

4. Odsprzegnac kondy zasilajace (moze byc od spodu na punkty lutownicze najlepiej)

5. Odsprzegnac zrodla pradowe

6. Mozna dac na pcb miejsce na potki wieloobrotowe

7. Mozna sie zastanowic nad dodaniem pelnej automatyki (bo jest tylko opoznione zalanczanie)

8. Najwazniejsze, trzeba dac miejsce na rezystory 0,1R - bezpieczniki cofnac do tylu troche (ja takie pcb mam)

9. Przy uzyciu pary mosfetow j.w. mozna sie zastanowic nad zwiekszeniem rezystorow kolektorowych 1 parki wtornikow poniewaz napiecie wstepnej polaryzacji irfp to 2-4V (bodajze), i BD sie troche grzeja (u mnie okolo 55C z kawaleczkami blachy 4cm^2)

Narazie to tyle co pamietam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tomant, 31 Sie 2006, 20:39

>- czy ten wzmacniacz uciągnie scanspeaka 8545?

nie powinien miec problemu

>- czy istnieje możliwość rozbudowy do wersji zbalansowanej/mostka?

tak jak kazdego niezmostkowanego wzmacniacza:)

>- jakie to są te problemy ze samowzbudzaniem i paleniem tranów?

pytaj borysa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam za podwojny wpis, w ramach rekompensaty wkleje taki wstepny pomiar na 8R (10V):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

borysgo2, tylko czy te zmiany nie degradują w jakiś sposób dźwięku? - mam namyśli głównie zenerke (one o ile mi wiadomo szumią dość mocno) na bramce. Duże kondy można chyba także zbocznikować mniejszymi od spodu płytki, tak myślę. Ogólnie to Twoje propozycję wyglądają OK, tylko tak się zastanawiam, czy mimo wszystko nie wykonać dokładnej kopii oryginału:) - przecież Giesberts w końcu ten wzmacniacz uruchomił tak jak jest w oryginale.

Jak -120dB nie odpowiada to mozesz nie dac zenerek i miec -123dB (nie mierzylem bez zenerek), tr koncowe nie sa drogie ale sama przesylka np z tme daje sie we znaki. Gibsters dobrze wie ze wzmak ma tendencje do wzbudzania sie i wypuscil nawet errate, tylko ze w erracie obcial bardzo pasmo wzm roznicowych i troche spowolnil wzmacniacz. Moim zdaniem lepiej jest wyeliminowac przyczyny oscylacji niz walczyc z nimi ukladowo. Duze kondy mozna zbocznikowac oczywiscie ale indukcyjnosci ich nie zlikwidujesz w ten sposob, lepiej zwiekszyc riiple current i zmniejszyc esr dajac mniejsze kondy o dobrych parametrach elektrycznych.

Chłopaki tu macie opis po polsku i po angielsku jak i schematy:] i tez jest wstepna rozmowa. Zapraszam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK, borysgo2, w końcu Ty go uruchamiałeś to masz już z nim jakieś doświadczenie. Faktycznie oryginalne tranzystory są trochę za drogie. Można zrobić na wspomnianych IRFP. Jakby Ci się chciało, to może naniósłbyś krytyczne zmiany na schemat w paincie, jakie proponujesz? Bo rozumiem, że głównie chodzi o takie zmiany na PCB jak: rezystory 0,1R, zabezpieczenie bramek tr. mocy, zrównoleglić kondensatory zasilające.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W takim razie biere się za zmiany. Na razie dodałem rezystory 0R1 do tr.mocy oraz pady pod 4 sztuki na linię mniejszych kondensatorów - dwa montowane na górze, a dwa w pozycji leżącej pod spodem płytki - myślę nadzieję, że takie rozwiązanie nie jest złe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msfalcon, 31 Sie 2006, 22:53

Wyprostuj troche sciezki i zmieszcza sie smialo po 2 kondensatory o srednicy 20mm na plytce (ja tak mam). Dodaj jakies punkty lutownicze na zenerki.

ech, coś się z forum wczoraj podziało i nie mogłem się zalogować.

borysgo2 - dodałem diodę i zenera zabezpieczające bramkę. Nie wiem czy taki układ miałeś na myśli, jeśli tak to wg. mnie tutaj wystarczyłby nawet sam zener, gdyż w tym układzie ujemne napięcia (czy dodatnie dla P) na bramce względem podłoża i tak nie mogą wystąpić. Dodałem także dwa piny na skraju do ewentualnych kondensatorów odsprzęgających te 100u przy źródłach prądowych.

tomant - wiesz jak tutaj jest ze schematami:), ale zamieszczę chociaż poglądowo, a jak wpiszesz w google 950077 to znajdziesz cały artykuł.

Ukryta Zawartość

post-6722-100006868 1170299310_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fajny układ, banalnie prosty a parametry całkiem niezłe, jeśli ma być sterowany bezposrednio z potencjometru ( najlepiej nie więcej jak 10kOhm) to C2 trzeba odpowiednio zmniejszyć, myśle że to oczywiste dla wszystkich .

W trakcie usuwania konta.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.