Skocz do zawartości
IGNORED

Użytkownicy głośników Grand High-opinie

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich,

nadszedł weekend, więc mam czas popytać Was o nurtujące mnie sprawy.

Mam dosyć duźy dylemat. Od niedawna wymieniam swój system, a właściwie buduję go od podstaw. Najpierw zrezygnowałem z zestawu kina domowego Onkyo, który kompletnie nie nadawał się do słuchania muzyki stereo na rzecz duetu Denon PMA 1500 AE + DCD 700AE. Brzmi to oczywiście o niebo lepiej niż amlpli Onkyo TX- SR 603 E z dvd Onkyo 503 czy nawet cedekiem Denona. Ale... póki co wspomniane klocki przygrywają z Grand High`ami TS5000. Od znajomego tymczasem pożyczyłem też GH, ale FS 2000, a ich brzmienie wydało mi się bardziej spójne i wyrafinowane, z wyeksponowaną acz ocieploną średnicą i górą całkiem przyzwoitą, nieco bogatszą w detale, a najważniejsza różnica to bas, który w FS 2000 jest zdecydowanie bardziej kulturalny i wyważony niż w moich trój-wooferowych miotaczach niskich tonów. Myślę o zamianie tych skrzynek tj. GH TS5000 na FS 2000. Odbyło by się to bezkosztowo, gdyż obecny właściciel 2000 ceni basowy grzmot nade wszystko (nie ma on nic wspólnego z audiofilizmem - jego śwat porusza się w rytmie "umc,umc.....umc"). Mam wobec tego pytanie do obecnych posiadaczy tych amerykańsko-chińskich wynalazków, co sądzicie w ogóle o wartości sonicznej tych zespołów głośnikowych. I gorąco proszę pozostałych o wskazanie racjonalnej cenowo alternatywy dla tego typu skrzynek (do 3,5 kzł). Szczególnie cenne będą dla mnie opinie osób, którzy w ogóle kiedykolwiek słyszeli jakiekolwiek GH, aby były to poglądy poparte faktami, a nie domniemaniami czy uprzedzeniami w stylu chiny=szajs.

Bardzo proszę o nie branie pod uwagę Mission M34i, M35i, słuchałem, może to niewiarygodne, ale są po prostu gorsze od GH w wielu aspektach (por. moja opinia nt. GH FS 2000). Wafle Diamond 9.6 też odpadają, bo po osobistych odsłuchach, IMHO reprezentują na tle GH mierny poziom. Okazuje się, że nie zawsze made in UK, czy częściej designed in UK = dobry dźwięk. Podkreślę także, że zdecydowanie preferuję dźwięk z konsturkcji dwuipódrożnych. Wydaja mi się łatwiejsze do napędzania i bardziej analityczne oraz przestrzenne w kwestii brzmienia.

Bardzo dziekuję z góry

Supermarketówki z dosc kiepskim brzmieniem przy słuchaniu muzyki a do tego bardzo nietrwale i łatwo upalajace sie glosniki wysokotonowe, do tego problem z serwisem.

Ja odobiście niepolecam...jedyny ich plus to to ze w miare ladnie wygladaja ale nic pozatym :)

OK, proszę wobec tego, aby "złote rady" pozostawili dla siebie nie-użytkownicy GH. Bo jak wnioskuję w życiu nie słuchałeś tych głośników w normalnym środowsku odsłuchowym (pokój, ustawienie).

Moj wpis być może nie będzie zbyt przydatny ponieważ nie pamiętam modelu który słuchałem, były to wielkie podłogowe GH, cena ok 2,3k. Grało toto sucho, góra taka jakaś "oscylacyjna", sycząca a nie dźwięcząca. Środek cofnięty no i bas, rozlazły i taki jednostajny a fee. Tannoye M4 je po prostu rozjechały kulturą brzmienia i analitycznością. Moim zdaniem absolutnie NIE.

Ale to Ty wybierasz i Ty będziesz tego słuchał, jeśli Ci się podoba to nie widzę większego sensu aby się sugerować się zdaniem innych.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

przypuszczam że większość użytkowników GH nie wie o istnieniu tego forum ...

a kolumny mozna w końcu również porównać w sklepie - wiadomo że to nie to co w domu ale zawsze jakiś obraz

można mieć - jeśli inne marki wywalają GH w kosmos przy odsłuchu sklepowym można założyć że w domu będzie podobnie

w zasadzie jeśli upierasz się na GH spróbuj wynegocjować pozostawienie kaucji i zabierz je na odsłuch do siebie

Rolandsinger

Ty chyba chcesz aby ktoś napisał że to dobre kolumny i są bezkonkurencyjne w tej cenie?

To proszę:

Są to REWELACYJNE zespoły głośnikowe o audiofilskim zacięciu nokautujące wszystko inne, nawet dwa razy droższe od siebie znanych marek takich jak Phonar, Tannoy, B&W, Dynaudio, AE itd. Nic tylko kupuj!!!

Przepraszam nie mogłem się powstrzymać, ale to dlatego że zdaje mi się iż w miarę obiektywne opinie do Ciebie nie docierają. Powtarzam raz jeszcze, Ty będziesz tego słuchał, jak chcesz poczytać trochę aplausów na ich temat popytaj na innych forach.

Pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Noru-smiesznie się wypowiedziałeś na temat głośników wysokotonowych.Ja słucham umc,umc.....umc na moich 3080 i nic mi się jeszcze nie spaliło.

Byłem dwa dni temu w sobote w studiu HI-FI w Chorzowie,kupiłem tam moje Grand High teraz udało mi się posłuchać 1080 słabo zagrały no i w MM słuchałem tych FS 2000 zagrały gorzej niż moje GH może przez pomieszczenie odsłuchowe,

Basy gdzieś uciekały.

@Opetron

Masz osobliwą definicję obiektywzimu. Postawa obiektywna to Twoim zdaniem, pisanie peanów na rzecz marek, które wymieniłeś, a deprecjonowanie czy wręcz opluwanie wszystkich pozostałych wbrew DOSTĘPNYM DANYM EMPIRYCZNYM. Reasumując po co czegokolwiek słuchać - wystarczy spojrzeć na logo i wszystko wiadomo.

Ja zadaję pytanie o GH, bo mam ciekawe doświadczenia z osobami, które słuchały tych głośników u mnie w domu i z niekłamanym zdziwieniem, a także zażenowaniem wywołanym wcześniejszym przedodsłuchowym jeszcze poglądem (identycznym skądinąd jak Twój- hipermarketówki, szajs, gówno, chiński syf) przyznawały, że są nienajgorsze, a za tę cenę, nawet dobre. Chcę zatem ustalić, czy robiły to ze względu na nasze relacje interpersonalne (znajomi i przyjaciele) czy może były to ich autentyczne odczucia, dlatego pytam na forum, gdzie oczekiwałem obiektywizmu (nieznajomym nie trzeba słodzić), jak widać - naiwnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.