Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz zamiast CA 640A?

tomek93

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam obecnie wzmacniacz Cambridge’a 640A i myślę o wskoczeniu półeczkę wyżej. Raczej nie planuję nic nowego, ale zakup z drugiej ręki. Kwota jaką chcę na ten cel przeznaczyć to 2000 pln.

1. Pytanie, czy do tej kwoty dostanę coś, co będzie zdecydowanie lepsze od CA 640A.

2. Dobrze byłoby gdyby ów wzmacniacz posiadał pilota.

3. Odpadają sprzęty archaiczne i wyglądające „very old” – to warunek małżonki.

4. Zależy mi na detaliczności i przestrzenności bez natarczywego basu aczkolwiek obecnego, a także na średnicy przynajmniej tak wysuniętej jak w CA640A (oczywiście wszystko w granicach posiadanego budżetu).

Muzyka to głównie jazz, akustyczna i raczej spokojna. To chyba na tyle. Aha, na Allegro jest Cairn Aria i zastanawiam się nad jego zakupem, ale nie wiem na ile jest to lepszy wzmacniacz od CA 640A. Co o tym sądzicie? Korci mnie jeszcze Exposure XXV, ale koleś chce za niego 2500 pln.

A może zostawić CA 640 i zestawić go z jakimś Gainclonem? Proszę o jakieś sugestie. Jakie rozwiązanie będzie lepsze kupić nowego wzmaka czy sparować CA z Gainclonem.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/27975-jaki-wzmacniacz-zamiast-ca-640a/

poszukaj wzmaka takiego jak mam w "o mnie" to msyle ze bedziesz zadowolony.Uzywki sa za około 2000zł.To solidny wzmacniacz,z niezły brzmieniem.Jesli lubisz przestrzen,znikanie kolumn,stereofonie,i rytm,to bedzie to wzmacniacz dla Ciebie.POza tym ten piecyk ma w sobie to cos ze chce sie go słuchac.Ja mam juz go juz prawie 2 lata,i jakos nie zamierzam wymieniac.Co do porównania do CA640,to jest to zdecydowanie o klase lepszy dzwiek.W sumie nowy taki CSA8 kosztował tylke prawie co dwa CD640 wiec to tez cos podpowiada.

P.S z tym ze polecam w przyszłsoci do niego o półke wyzej kolumny dokupic,bo ma potencjał;)

P.S z tym ze minus taki ze nie ma pilota niestety,ale mozna sie przyzwyczaic.Pilot w pewnym stopniu degraduje dzwiek wzmacniacza,przynajmniej tak jest w teori;) a wyglada całkiem niezle.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witaj Elfan,

Trochę czytałem na temat tego piecyka obecnie i w przeszłości. Zdaję sobie sprawę, że to zacny klocek, ale trudno go ustrzelić. No i chyba darowałbym już sobie tego pilota gdyby udało mi się kupić go za 2000.

Cóż, czekam na pozostałe sugestie. Elfan, znasz może Exposure'a XXV? To chyba wyższa półeczka niż Twój Copland, prawda?

Za 1200zł masz Strussa który do 2000zł ma raczej mało konkurencji :)

A będziesz miał w nim to czego brakowało CA.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Noru, osobiście zdaję sobie sprawę, że dobre brzmienie nie musi iść w parze z dobrym wyglądem, jednakże, jak zauważył PiotrJ, moja małżonka nie pojmuje tak abstrakcyjnych zależności. A nasze wzajemne obcowanie to sztuka kompromisu.

Jeszcze raz zwrócę się z pytaniem, co myślicie na temat Cairn Arii, który jest na allegro. Cena dosyć atrakcyjna, ale jak ma się ten wzmacniacz do CA.

CA 640A gra dosc słabo i płasko dlatego tak szybko wypuszczono wersje v2.

Z tego widze po propozycjach zmiany to różnica jakosciowa będzie ogromna :)

Szakoda że tak jak ja kiedyś dałeś sie nabrac na ładny wygląd 640-tki :)

Noru,

A co z nowych pudelek gra lepiej od CA640? Oczywiscie w tej cenie? Moze zamiast suchej i zwiezlej oceny jakas propozycja? A czy V2 gra jakos lepiej wedlug Ciebie?

W gazetowcyh testach CA jest raczej pozadanym klockiem wiec moze raczej nalezy dobrac do niego odpowiednie glosniki?

Pozdrawiam

Ja moge tylko poprzec stanowisko kolegi Elfan. Do 2000 zl z drugiej reki CSA8 to dobra propozycja. Ja zmienilem CA A500 na wlasnie tego Coplanda i jestem wiecej niz b. zadowolony (to o czym piszesz odnosnie preferencji brzmieniowych Copland poprawi w stosunku co CA) - moze sa wzm. w tej cenie o lepszym brzmieniu (mi ono odpowiada, chociaz pewne aspekty chcialbym w przyszlosci poprawic - jak zwykle trzeba brac pod uwage caly tor audio), ale solidnosc, komfort uzytkowania (poza pilotem) i wyglad (patrz malzonka) na 5+. Moze struss gra b. dobrze, nie mialem okazji posluchac, ale zgadzam sie, ze co do wygladu do np. Coplanda to mu daleko.

Noru

5 punktów dla Ciebie za dobrą pamięć ;) Mam HK620 i również mam HK970 jak i ladny ampli KD Yamaha RXV800. Wszystkie sa ladniejsze od tej padliny strussa. Szkoda ze ten Struss nie zamontował zamiast tych ochydnych czarnych przełączników, takich starych obrotowych wyłączników jakie kiedyś były na klatkach schodowych w starym budownictwie :) Ten Pan nie musi się martwić o zastrzeganie praw na obudowe, bo może być pewien nikt nie bedzie go nasladowac :)

pzdro.

PiotrJ najwyraźniej czest audiofilem gazetowym bo patrząc na jego sprzet i wypowiedzi można stwierdzic ze ma problemy z gustami dźwiękowymi i sprzetowymi-niedośc ze amplituner to jeszcze taki i do tego jako naped dvd :)

CA 640 v2 gra lepiej od CA 640 i różnica jest wyczówalna ale ja majac 2000zł napewno nie kupiłbym nic nowego bo w tej cenie i nowego nie kupisz nic godnego uwagi a używany sprzet za takie pieniądze możesz miec juz calkiem niezły.

Audiolab

Densen

Struss

NAD C370

Rotel 971, 972

Creek

CA 640 v2

....ja dokońca nieufałbym tym co pisza w gazetach bo z tymi opiniami bywa róznie np. Audio kiedys napisało że Yamaha AX 596 to dobry wzmacniacz...a według mnie i setek innych ludzi nie zachwyca ani dźwiekiem ani budową i moim osobistym odczuciem NAD C350 kładzie go na łopadki mimo ze jest tańszy :)

Zastanów sie dobrze bo kupowanie za 2000zl czegos nowego jest troszke nierozsądne bo dźwiek w tym pułapie nie bedzie za ciekawy a spadek wartosci ogromny.

PiotrJ najwyraźniej czest audiofilem gazetowym bo patrząc na jego sprzet i wypowiedzi można stwierdzic ze ma problemy z gustami dźwiękowymi i sprzetowymi-niedośc ze amplituner to jeszcze taki i do tego jako naped dvd :)

Jakos brak tu skladu. Mozesz mi wyjaśnić o co chodzi w tym zdaniu ? Amplituner jako napęd DVD ??? Cos Ci sie chyba pokręciło.

>>> Audio kiedys napisało że Yamaha AX 596 to dobry wzmacniacz...a według mnie i setek innych ludzi nie zachwyca ani dźwiekiem ani budową i moim osobistym odczuciem NAD C350 kładzie go na łopatki mimo ze jest tańszy

Witam Kolegów,

Nadarzyła się okazja zakupu Musicala Fidelity A3 w założonym przedziale cenowym no i podoba się mojej Pani. Zastanawiam się również nad Baltlabem 1 V3 i z ostatniej chwili pojawiła się wstępna oferta sprzedaży Denona PMA 1500AE, ale nie znam jeszcze szczegółów.

Jaki wybór będzie Waszym zdaniem najrozsądniejszy:

Musical Fidelity A3

Baltlab 1 V3

Denon 1500, ale nie znam jeszcze konkretnej ceny - ma być w okolicach mojego budżetu.

Czekam na Wasze opinie.

Pozdrawiam

Elfan

przestań się czepiać już tego '' biednego '' Denona , to nie niższa półka , tylko inna szkoła dzwięku .

A3 to '' ciepła klucha '' , a Baltlab zagra owszem ładnie , ale z czterokrotnie dróższymi od siebie głośnikami .

nizsza półka!!Denona mozna za 2300 nówke kupic a baltlab to inny zdaje sie przedział cenowy....Nie mówiac o MF i Coplandzie...Chyba ze nie wiedziałes ile te klocki nowe kosztowały kilka late temu,i nie było to w latach 80 tych;).Ale z drugiej strony za około 2000zł jak za nowy wzmacniacz denon jest trzeba przyznac solidnym piecem.Ale jesli chodzi o nowy sprzet,bo z uzywkami jest zupełnie innna bajka.A co do brzmienia MF to sie zgodze,ze ciepłe.Denon pma 1500 jesli to ta szkoła co 1560 to jest znów przegiecie w druga strone,a wiec max sterylnosc i brak jakichkolwiek emocji....Taka japonska precyzja...i tyle...Norwidos chyba sie pozbył 1500-ki to mzoe cos podpowie;)

Tomek 93.Mialem Cairn Aria.Nie jest to zly wzmacniacz,ale ma troszke rozjasniona gore.Brak mu rowniez troche mocy.Zwroc uwage ktory model Arii to jest bo wyszlo kilka,jest w aria w klasie a o bardzo niskiej mocy i w klasie AB.W slepo bym go nie bral.to zalezy z czym ma to grac.Ja go kupilem w UK za 400 funtow w komplecie z CAIRN FOG 1 cd.Sam wzmacniacz chcial facet oddac za 150funtow.Jesli jeszcze szukasz wzmaka i chcesz tego CAIRNA a cena w polsce wieksza to moge Ci dac namiary na tego wzmaka tylko wyslij mi message.pozdr

Nie rozumiem, czemu wszyscy wsiedli tak na Japończyków, na Denona, przecież sterylność to coś, czego nie wstydzą się nawet największe tuzy świata audio. Przykład - głośniki Bowersa, dźwięk kliniczny, analityczny do granic możliwości, a im droższy model, tym więcej usiłuje "wycisnąć" np. z każdego smagnięcia talerza pałeczką perkusyją. Ale czy to jest neutralność? Dlatego do denonów i tym podobnych zimnych klocków wskazane są głośniki z ocieploną średnicą i aksamitną górą.

A ponadto rozdzileczo grający wzmak w połączeniu z ocieplonymi skrzyniami to prawdziwy miód dla uszu. Dlatego wszytko zależy od konkretnej konfiguracji systemu, a nie od jego jednego komponentu.

elfan

"...wiec max sterylnosc i brak jakichkolwiek emocji...." -jeśli opierasz się na domniemaniach, to można to przyjąć ;)

1500ae max sterylny to napewno nie jest, nie mówiąc juz o emocjach.

a jeśłi mówić o copku np.sca8 -to się nazywa sterylność chirurgiczna-danonek przy nim to lekka mała kluseczka

..a to że kosztuje mniej od copka który kiedyś kosztował 2 lub 3 razy tyle -to w dzisiejszych czasach kiepski argument.

O MF nie będe się wypowiadał-słuchałem raz przez 15 min i jakoś nie zrobiło to na mnie wrażenia. MOże była zła konfiguracja.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.