Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór przedwzmacniacza do końcówki mocy

wlod

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę od tego że licze na fachową pomoc w doborze przedwzmacniacza. Do tej pory próbowałem znależć kompromis pomiędzy KD i stereo. Zbudowałem system służący do tych dwóch zagadnień. Od pewnego czasu jestem jednak zwolennikiem tezy że chyba 2 oddzielne systemy to jest dopiero własciwy kompromis. Mam taki pomysł w KD pozostawiam sysytem bez zmian tzn. pozostaje AVR Denon 3805 podpiety pod końcówke Exposure do tego DVD Samsung HD 950 i głosniki Avance Dana 509. w Stereo mysle o dokupieniu pzredwzmacniacza który byłby podpięty do końcówki Exposure i głośniki jw. Gdy grałoby KD to do koncówki wpięty byłby IC z Denona, gdybym słuchał stereo to wpinałbym iC od przedwzmacniacza. Plan mam taki najpierw dobry przedwzmacniacz do Exposura i licze na sugestie. Drugi krok chyba dopiero za pare miesięcy(koszty) wymiana kolumn frontowych

( i tu planuje Audio Phisic lub Spendor2/3). Może ktoś doradzi jaki przedwzmacniacz ( w rozsądnej cenie) mógłbybyć najlepszym rozwiązaniem do końcówki mocy Exposure 2010S?

Przepraszam, że nie na temat, ale minęło już trochę czasu od zakupu exposura i myślę, że już pora na pierwsze porównanie brzmienia systemu z końcówką, do samodzielnego Denona. Do tej pory znalezłem tylko kilka uwag na temat brzmienia systemu w zależności od jego wygrzania czy kabli, ale brakuje mi bezposredniego porównania z amplitunerem. Jeszcze wcześniej wyraziłem swoją obawę czy przedwzmacniacz amplitunera nie ograniczy możliwości końcówki. Pytam, bo sam nie podjąłem decyzji czy końcówka czy wzmacniacz zintegrowany z przełącznikiem na tryb końcówki mocy. Kolumny chcę dobrać do ostatecznej konfiguracji a nie do posiadanego przeze mnie amplitunera.

No własnie . Nie znam odpowiedzi i po to założyłem ten wpis. Na pewno końcówka mocy spowodowała poprawe jakości brzmienia w pełnym zakresie ale jak przedwzmacniacz Denona ogranicza mozliwosci końcówki tego jeszcze nie wiem. liczyłem że ktos na forum korzysta z dzielonego systemu i podpowie mi jakie przedwzmacniacze mozna zastosowac do końcówki exposure.

A po co Ci przedwzmacniacz? Pure nonsens. Kolejna adiofilska mitologia dzilenie wszytkiego na n skrzynek żeby można było wyciągnąć n razy więcej kasy. Wystarczy pasywka i selektor źródeł np. coś takiego jak pasywka VAL. Co prawda potencjometr jest chiński, gówniany, taki za 5zł - od razu do wymiany na ALPSA, ale najmniejsze szkody wyrządza taki prosty regulator głośności z przełącznikiem mechanicznym.

Wszystko zalezy co sie ma, po co i za ile. Lubie amplitunery, poniewaz faktycznie eliminuja okablowanie i jest kilka na rynku wartych szczegolnej uwagi. Niektore maja preout, nawet tuner out i moga byc pozatym jednoczesnie sama koncowka mocy pomijajac preamp. Wziawszy po raz pierwszy przedzwmacniacz/wzmacniacz sluchawkowy i D/A konwerterw jednym pudelku, tez sie to okazalo bardzo ciekawym rozwiazaniem i w pewnym sensie uniwersalnym w zaleznosci czego sie szuka.

Przedwzmacniacz amplitunera znacznie ogranicza mozliwosci koncowki i zrodla. Mam podobna konfiguracje do tej jaka zamierzales miec, z tym ze rozgraniczenie zestawow mam na wejsciu na koncowki mocy denona. Po prostu maja one przelaczane wejscie Cinch lub XLR. Na wejscie cinch podlaczam sygnal z pre aout ampli KD, na XLR sygnal z przedwzmacniacza Denona. Przelaczanie jest z tylu koncowek przelacznikiem, wiec jest komfortowe i nie naraza na urwanie gniazd ciaglym przekladaniem IC.

W mojej konfiguracju jak przelaczylem CD na wejscie wzmacniacza KD i jego stosowalem jako preamp zaginale muzykalnosc i powietrze w nagraniach. Znacznie ucierpiala rowniez scena. Zestaw brzmial jak dobre stereo, ale nic poza tym. Podlaczenie CD przez normalny porzadny preamp wnosi nowa jakosc do muzyki - po prostu tylko w tej konfiguracji jestem w stanie uslyszec iluzje odtwarzania w domu prawdziwego koncertu i jestem w stanie zapomniec ze leci on z CD. Takiego wrazenia w konfiguracji z pre amplitunera nie jestem w stanie w zaden sposob uzyskac.

Molibden - uogolniasz bez posluchania wiekszej ilosci sprzetu. Bardzo wiele zalezy od dopasowania impedancyjnego elementow. U mnie wypiecie pre z toru i wpiecie wprost CD w koncowki mocy daje szary, ciemny i matowy dzwiek. Od konfiguracji z pre dzieli go przepasc. Wiec nie ma zlotego srodka - za zestawy, w ktorych pre nic nie da, albo wrecz pogorszy, sa zestawy w ktorych sluchanie bez niego jest bardzo problematyczne.

Ja z kolei będę twierdził, że dobry pre to podstawa. Od wczoraj mam wpięty nowiuśki pre DIY do końcówki GC i jestem zachwycony!!! Mikrodynamika, przestrzeń, powietrze są po prostu rewelacyjne. Wielki krok do przodu...

Przemas :)

Ograniczenia finansowe to tez bariera przy wyborze. Skałaniam sie jednak do dokupienia przedwzmacniacza. Mam na oku hybryde Vincenta SA 31. Czy połazcenie tego preampu z końcówką Exposura dałoby dobry rezultat?

Rzeczywiście trochę za bardzo uogólniłem - nie będzie chyba źle zacząć od pasywki, porównać jej z wbudowanym preampem, a potem spróbować czegoś aktywnego, niekoniecznie za kilka kzł?

Do LeszkaB. Chyba nie zrozumiałem. Ja nie chce łączyć KD z stereo. Chce tylko pozostawić KD tak jak jest-Denon, Avance itd. Na tomiast priorytet to tor audio całkiem niezalezny od KD no może tylko kwestia że na razie będzie obsługiwany pzrzez te same kolumny. Jak myśle chodzi ci o to że są lepsze rozwiązania na spięcie CD z końcówka niż wpinanie przedwzmacniacza. Dzieki za zaproszenie. Faktycznie może moje myslnie ulegnie korekcie. Jak będzie chwila to dam info na twoja skrzynke i może znajdziemy jakiś termin na spotkanie

Ok.Pawcio jest na etapie kończenia klona AN

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , więc moze udałoby się wprosić na pierwsze odsłuchy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.