Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica aktywna - plugin do foobar2000

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja tam się podjarałem. :) A że w wyszukiwarce nie znalazłem - to zamieszczam.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28074-zwrotnica-aktywna-plugin-do-foobar2000/

ten program jest swietny dzieki niemu mozna zrobic sobie high-pass filter na pcm2702 w foobarze

ale pytanie czy ma ktos moze sposob aby obciac w calym windowsie odpowiednie czestotliwosci?

w moim przypadku odciece czestotliwosci ponizej 50hz (co i tak kiepowato byloby uslyszec w tych monitorkach) spowodowalo ze juz nie musze sie martwic o skaczace kolumny od czestotliwosci ~30hz ktore w niektorych materialach jakie posiadam sie znajduja

pytam sie bo brak mi wiedzy aby zrobic hardware`owy filter ;)

i jeszcze jedno pytanie sa tam 3 metody filtrowania, czym one sie roznia?

Żadna rewelacja - na kartach Live/Audigy można zainstalowac sterowniki KX, które potrafią zrobić to samo i jeszcze wiele więcej - jest cała masa wtyczek pozwalających robić z dźwiękiem co tylko potrzeba - dowolna konfiguracja wejść/wyjść, ASIO, filtry itp.

• 1 rok później...
Gość rochu

(Konto usunięte)

Odkurzę może nieco temat.

Od pewnego czasu przemyśliwuję koncepcję zestawu głosnikowego w odgrodzie z aktywną zwrotnicą, przy założeniu zastosowania nie szerokopasmówek lecz jakiejś przyzwoitej średniotonówki oraz wysokotonowej wstęgi. Z tąd pomysł zastosowania peceta.

I tak całe popołudnie bawiłem się dzisziaj tym pluginem.

Użyłem E-mu 1820m, ASIO, Foobar.

Do tego ad hoc sklecony systemik:

- dwie końcówki mocy NOSClone plus subwoofer aktywny.

- szerokopasmówka Monacor 200SPX i wysokotonówka Tonsila, czyli co miałem pod reką, przymocowane do zwykłej deski.

Jeżeli idzie o plugin, to trochę trudno się początkowo połapać co i gdzie, nie wszytkie też opcje działają.

Po półgodzinie udało sie wszysko odpalić i zdziwienie bo to działa.

Zabawy z ustawieniam jest co niemiara. Gdzieś po godzinie udało się ustawić mniej więcej zrównoważony tonalnie dzwięk.

Fajnie przestawia się filtry i ich charakterystyki. Efekt zmian jest od razu odczuwalny.

Zabawa z filtracja 3-go i 4-tego rzedu też daje sporo do myślenia.

Generalnie spore możliwości kształtowania dzwieku.

Nie będe opowiadał że był to dotyk haj-endu ale poziom przyzwoitego budżetu dało się uzyskać. Biorąc pod uwagę że użyte głosniki wyrafinowaniem nie grzeszą, jestem całkiem miło zaskoczony i myślę że przy uzyciu dobrej jakości przetworników jest spora sznasa na całkiem ciekawy systemik.

Generalnie trzeba przyznać, że plugin rokuje spore szanse powodzenia na przyszłość.

Oby tylko autor chciał go rozwijać.

Jak robic zwrotnice to moze lepiej od razu z filtrem linearyzujacym. Taki filtr FIR mozna podczepic w Windows Media Player z wtyczka Convolver. Jest jeden tylko problem jak to skonfigurowac zeby obslugiwalo wiecej niz 2 kanaly? Potrzebny jest skrypt.

Gość rochu

(Konto usunięte)

jacek_zagaja>

>Jak robic zwrotnice to moze lepiej od razu z filtrem linearyzujacym. Taki filtr FIR mozna podczepic

>w Windows Media Player z wtyczka Convolver. Jest jeden tylko problem jak to skonfigurowac zeby

>obslugiwalo wiecej niz 2 kanaly? Potrzebny jest skrypt.

Windows Media Player, chyba nie działa z ASIO. Mogę się mylić?

Filtr linearyzujacy jest w Secret Rabit Code, upsampelrze do Foobar. Ciekaw jestem czy ma sens stosować go z pluginem do aktywnej zwrotnicy a jeżeli to w jakiej kolejności go ładować. Chyba upsmapler jako pierwszy. Jak myślice?

Mialem na mysli filtr linearyzujacy znieksztalcenia liniowe glosnikow i/lub interakcje z pokojem (pierwsze ms). Kolejnosc jest nastepujaca:

1) Upsampler

2) Zwrotnica

3) Filtr

W Foobar taka kombinacja bedzie dzialac tylko dla filtrow stereo czyli dla calego zespolu glosnikowego. Problem polega na tym ze nie bardzo jest jak zmierzyc odpowiedz impulsowa zestawu gdy Foobar jest zwrotnica - metoda MLS wymaga synchronizacji, przestrajany sinus raczej tez. Macie jakis pomysl? Mozna pomierzyc kazdy przetwornik z osobna i skleic cala krzywa korekcyjna - jest to jednak malo eleganckie rozwiazanie. W Windows Media Player mozna pkt2 i pkt3 polaczyc w calosc.

To bardzo proste. W Windows Media Player z wtyczka convolver ladujemy 4 filtry wedlug wedlug skryptu opisanego przez autora np:

44.1khz, stereo in, 4 channels out, Quad speaker mapping Don't delay input channels Delay output channels 0 and 1 by 20ms and 30ms respectively

44100 2 4 33

0 0

20 30 0 0

C:Impulseshigh.wav

0

0.0

0.0

C:Impulseshigh.wav

0

1.0

2.0

C:Impulseslow.wav

0

0.0

1.0

C:Impulseslow.wav

0

1.0

3.0

Teraz trzeba wygenerowac zwrotncie z filtrem korekcyjnym (minimalnofazowym lub liniowofazowym wedle uznania). Do wygenerowania tych zwrotnic i filtrow w postaci plikow wav wystarczy jeden program Acourate (na stronei programu znajdziesz cala mase informacji). Borac pod uwage ze jest on platny (i bardzo dobry) to mozemy skorzystac z aplikacji DRC Denisa Sbragiona lub innych opisanych na:

Ukryta Zawartość

Jesli zapiszemy juz zwrotnice i filtr jako plik wav to trzeba je bedzie "zmiksowac" wtyczkami Angelo Fariny (Aurora) w Cooledit/Adobe Audition uzywajac modulu "Convolve with Clipboard".

Jesli nauczymy sie juz tych rzeczy to nastepnym krokiem bedzie wygenerowanie filtrow cross-canceling (np metoda Kirkeby) ktore nie tylko linearyzuja glosnik ale takze tworza odgrode miedzy prawym a lewym kanalem do reprodukcji prawdziwego dzwieku dookolnego z nagran binauralnych. Problemem jest tu posiadanie impulsow glosnika bez odbic najlepiej czyste 8ms co jest w naszych pokojach bardzo trudne ale mozna zawsze wyjsc na powietrze i dokonac pomiaru z dipola stereo.

Na tegorocznej wystawie Hifi w Gelsenkirchen Acourate mial premiere wraz ze sprzetowym convolverem AudioVero. Spora czesc wzytujacyh uznala ze byl to najlepszy dzwiek wystawy. Urzadzenia te pracuja juz w studiach nagraniowych w Niemczech.

Ukryta Zawartość

• 5 lat później...
Gość Cadam

(Konto usunięte)

sugerował bym ta drugą,

generalnie wyjścia więcej niz dwukanałowe są robione na przetwornikach DAC słabszej jakości.

optymalnie szukaj karty z kilkoma przetwornikami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.