Skocz do zawartości
IGNORED

WZMACNIACZ 55W 8 OHM A KOLUMNA 170W RMS!

migos

Rekomendowane odpowiedzi

To znaczy: rozkochać w sobie do szaleńtwa, zrobić nawet dziecko, obedrzeć z obudowy, a potem rzucić dla innych....

Raczej nie da rady - jest za słaby.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

chodzi o to ze mabyc mocny bas i ma grac czysto słucham muzy techno pop hip hop a muj pokuj to 15m/2 moze ten nowy reloop ha 200 de rade

i co wy na to

a nie jestem audiofilem tylko zwykłym pozeraczem chleba który chce miec mocny sprzęcior aby muc po wkurzac sąsiadów.pozdro a te kolumny będa miały tak nisko schodzący bass jak myslicie bo jak na razie to je zamówiłem jeszcze ich nie słyszałem

migos, 8 Wrz 2006, 15:06

>chodzi o to ze mabyc mocny bas i ma grac czysto słucham muzy techno pop hip hop

>a muj pokuj to

a mój pokój to

>15m/2 moze ten nowy reloop ha 200 de rade

>i co wy na to

Reloop: [ idealny do PUB'u/BAR'u ]. Ale jest to jednak wciąż wzm. Hi-Fi, w odróżnieniu od ichkońcówek mocy - do nagłaśniania imprez.

Wystarczy 2x50W. Nie należy obciążać kolumn więcej niż 50% ich mocy znaminowej.

2x170W to dobre na dyskotekę. Mocniejszy wzmacniacz jest wskoazany przy głośnikach o małej efektywności.

>a nie jestem audiofilem tylko zwykłym pozeraczem chleba który chce miec mocny sprzęcior aby muc po

>wkurzac sąsiadów.

lepsza jest wiertarka udarowa ;-)

>pozdro a te kolumny będa miały tak nisko schodzący bass jak myslicie bo jak na

>razie to je zamówiłem jeszcze ich nie słyszałem

Też nie słyszałem ale myślę, że będą miały nisko schodzący bass.

Niepotrzebne te dwa watki...

Molibden

2x50 W może być mało w tym przypadku z jednego względu - popatrz ile głośników mają te kolumny. Nie ma bata, one potrzebują pradu i nawet jeśli grało by to to przy jakim obciążeniu - to niebezpieczne dla wzmacniacza i dla samych kolumn. Wzmacniacz powinien dysponować dużą rezerwą prądową mimo wszystko i raczej chodzić na codzień na biegu jałowym:) czyli ok 20-30% swoch możłiwości. To jest przynajmniej moja opinia. Co do Relopa jeszcze to zdaje się, że jest on dosyć wydajny - przynajmniej było tu kilka takich opini więc on powinien dać radę - chociaż niespodziewał bym się tu zbytniej gracji i wyrafinowania:)

Seba ma absolutną rację- wzmacniacz, by było OK, musi mieć moc większą od głośników, w ostateczności równą. Do tego dochodzi zasada, że im bardziej skomplikowany układ kolumny, tym zwykle jest bardziej wymagająca- po prostu wzmacniacz musi ją lepiej ,,trzymać za pysk''. W tym przypadku lepszy byłby poważny piec.

W sumie tak. Wzmacnaicz nie jest drogi (750zł) a ma, o ile pamiętam, 2x120W, jeśli ma być głośno - to na pewno będzie w pokoju 15m2 i kolega będzie raczej zadowoloby z takiego wyboru. Nie sprawdziłem jakie to kolumny (mocne) - zasugreował mnie w nazwie "monitor" ;-) Szaleństwo mocy mam już raczej dawno za sobą, mi 2x30W wystarcza i też nie zachęcam nikogo żeby się tak ogłuszać.

Żeby wzmacniacz nie pracował ciągle na swojej pełnej mocy, to oczywiście lepiej, żeby miał większą moc znamionową, a wykorzystywał na co dzień tylko jej część.

Ale nie ma powodu, żeby ta moc była większa od mocy kolumn.

Jest taka teoria, zresztą jak najbardziej słuszna, że nawet wzmacniacz o mocy mniejszej, niż moc kolumn, może te kolumny uszkodzić. A to dlatego, że wzmacniacz pracujący na pełnej mocy znamionowej, albo nawet powyżej, generuje zniekształcenia, które mogą być bardzo szkodliwe dla głośników.

Ale jeżeli ktoś ma wzmacniacz o mocy większej, niż moc kolumn, a ktoś na nim też dowali moc na full, to w końcu też pojawią się szkodliwe zniekształcenia, tylko, że o jeszcze większej mocy.

Zatem wskazane jest, żeby wzmacniacz miał moc większą, niż będzie wykorzystywana, a nie większą, niż moc kolumn.

Janusz z Torunia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.