Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do lampy (20 tys)

Cortazar

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, ze na docelowe kolumny czyli WLM grand viola bede jeszcze musial chwile poczekac szukam kolumn ktore mi to czekanie ''uprzyjemnia''.

Mialoby to grac w pokoju 22m2 dosc dobrze wytlumionym. Wzmak to BAT VK60 czyli sporo lampowych watow:). Muzyka ktorej slucham to glownie jazz akustyczny i klasyka (przede wszystkim male sklady).

Jako ze mam slabosc do przetwornikow focala myslalem o nowych jmlabach 1027 Be. A moze by tak cos z rynku wtornego? Suma jaka moge obecnie na to przeznaczyc to do 20 tys zl.

Nie zalezy mi na basie zdmuchujacym kapcie z nog (w domu chodze boso;), ani na niewiadomojakiejdynamice. System powienien maxymalnie wiernie odtwarzac instrumenty akustyczne (wiolonczela, skrzypce i fortepian) i byc szczegolowy, rowniez przy srednio glosnym sluchaniu.

Czy ktos z szanownaych kolegow slyszal jakies dobre zestawienia lampiakow bata?

Pozdrawiam Pawel.

https://www.audiostereo.pl/topic/28173-kolumny-do-lampy-20-tys/

Jeśli możesz gdzieś posłuchać Triangli Luna, Australe lub jeszce lepiej Volante to zrób to koniecznie. Z każdą lampą grają doskonale. Sam mam Australe i bardzo mi ich brzmienie odpowiada, a szukałem tego dźwięku dość długo.

Czy triangle australe nie bylyby za duze do 20 m2? Ilosc glosnikow orzyprawia o zawrot glowy:). Nowa seria triangla jest ganiona za zbyt ofensywne wysokie tony. Jak to wyglada w twoim przypadku? Oprocz triangli i jmlabow bede chcial posluchac z pewnoscia nowej serii bc acoustik.

Wydaje mi sie ze szukam kolumn o efektywnosci powyzej 90 dB. Z mojego doswiadczenia wynika, ze wtedy muzyka ma to ''cos'', ten pazur, ktory sprawia ze muzyka brzmi ''jak na zywo''.

Czy ktos z was sluchal jmlabow 1027 be? Musze przyznac ze ich wyglad z pewnoscia ulatwi przekonanie mojej malzonki do ich zakupu.

Cortazar => od niedawna Electry 1027Be grają u mnie razem z Accuphase E-408 & DP-67. Electry są po prostu wspaniałe. W pomieszczeniu ponad 30 m2 (bez adaptacji akustycznej ale ze skosami - poddasze) dają tyle basu, ile potrzeba choć ich stosunkowo małe woofery na pierwszy rzut oka tego nie obiecują. Wysokie tony i przełom wysokich / średnich tonów i ogólne zrównoważenie poszczególnych zakresów - kapitalne. Oddanie detali (precyzja, scena, barwa) znakomite. Posłuchaj koniecznie. Myślę, że świetnie sprawdzą się z preferowanym przez Ciebie repertuarem - sam nie słucham wprawdzie jazzu ale małe składy wokalne lub wykonania unplugged wychodzą bardzo dobrze.

Ja słucham w pokoju 24 m2 i nie mam wrażenia, że głośniki są za duże. A wrażenia odsłuchowe mam właśnie takie jak piszesz, jest w tym to "coś". Jak możesz to przeczytaj recenzję w Audio Triangli Luna jest bardzo rzetelna i w pełni się z nią zgadzam.

Drogi Pawle !

Spróbuj koniecznie Living Voice ... zestawienia LV z lampą do muzyki którą preferujesz, oczywiscie te, które słyszałem były nad wyraz znakomite ... A i w cenie np z OBX-R powinieneś się zmieścić.

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

Martin, 13 Wrz 2006, 10:22

>Spróbuj koniecznie Living Voice ... zestawienia LV z lampą do muzyki którą preferujesz, oczywiscie

>te, które słyszałem były nad wyraz znakomite ... A i w cenie np z OBX-R powinieneś się zmieścić.

Chyba OBX-R kosztują sporo więcej, jeśli masz pomysł jak się zmieścić w 20tys, to daj znać:)

>Cortazar

Jeżeli będziesz w Łodzi to można tam chyba jeszcze posłuchać kolumn "Zu". Szczególnie jeżeli lubisz bardzo dynamiczny dźwięk z ultraszybkimi transjentami. Na papierze wyglądają bardziej jak tuby - 100db skuteczności i 16 Ohm znamionowej impedancji. Pewnie cena również byłaby okazyjna bowiem niedawno po kilku dobrych recenzjach zdrożały w Stanach o 50%. W Elektrycznej Pomarańczy ściągnięto je wczesniej więc i taniej.

Przepraszam Unick, ale podejżewam z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnoscią że nowe kupisz nawet jak się uprzesz - u polskiego dystrybutora za około 20 000 pln, nie wspominając już o możliwosciach zakupu poza granicami naszego kraju - o choćby w londyńskich sklepach ich cena na dzień dobry bez krzty negocjacji oscyluje wokoło 4000 funtów. Nie sądzę więc żeby to było to jakieś szczególne osiągnięcie zdobyc je po mądrych poszukiwaniach za założona tutaj cenę ...

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.