Skocz do zawartości
IGNORED

Przejście composite na s-video a jakość?

Markkar

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problemik: puszczając sygnał video (z magnetowidu) przez przejściówkę, composite na s-video, (10m kabla po drodze) do projektora, obraz traci bardzo znacznie na jakości i jest mocno zniekształcony. Czy jest możliwość poprawienia jakości (może to kwestja przejściówki ale np euro na s-video daje ten sam efekt). Wykluczam też inne bezpośrednie kable gdyż s-video mam schowany w ścianie a przez środek pokoju dawać przewód to słabo.

pamiętaj że poza RF composite to najgorszy rodzaj przesyłu obrazu

dlatego nie oczekuj cudów, poa tym każda konwersja niesie ze sobą straty

myślę że możnaby jedynie kabel którym puszczasz ten sygnał wymienić na lepszy, bo jednak 10m to już trochę jest

>(może to kwestja przejściówki ale np euro na s-video daje ten sam efekt).

nie wiem co masz na mysli piszac przejsciowka, ale Euro/SCART ma mozliwosc przenoszenia FBAS/Composite, S-Video i RGB, tak ze to nie kwestia zlacza. Pytanie jest co potrafi twoj magnetowid (czy ma mozliwosc wypuszczenia S-Video przez zlacze Euro)

xajas

www.jaschiks.com

Przejściówka to taka standardowa jaka jest do dostania. Dodatkowo przy podłączeniu euro na s-video dostaję obraz monochromatyczny, przy composite na s-video obraz jest w kolorze. W jednym i drugim przypadku obraz jest tak dziwnie pokratkowany :) Co do magnetowidu to wyczytałem że przez scarta można wypuścić RGB ale co do s-video to wzmianki nie ma. Może to kwestia innej przejściówki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Naprawdę nie ma sensu konwersja sygnału o niższej jakości, na sygnał o (teoretycznie) wyższej jakości. Jeśli podłączysz sygnał kompozytowy bezpośrednio do projektora, będzie to najlepsza rzecz, jaką możesz zrobić. Projektor sam będzie wiedział, jak to przekonwertować (na dodatek robi to elektronika). Sygnał kompozytowy zawiera w sobie zespolone informacje o luminacji (jasności) i chrominacji (kolorze). Taki sygnał, przepuszczony przez opisaną przez Ciebie przejściówkę, nic nie zyskuje. Nadal jest kompozytowy. Rozdzielenie tych sygnałów i ich obróbka należy do projektora. Magnetowid, jako źródło sygnału dla projektora, to niezbyt szczęśliwe rozwiązanie. Chyba, że jest to magnetowid S-VHS.

ArtS :)

Dla przypomnienia to pisałem już że nie mam jak bezpośrednio podłączyć sygnału przez composit bo to dodatkowy kabel przez środek pokoju. Jedyny sposób to wykorzystać położony w ścianie kabel s-video. Tak konkretniej to zależy mi jedynie na wykorzystaniu magnetowidu (panas NV-FJ632) jako tunera TV i od czasu do czasu obejrzenia jakiegoś meczosa na projku. W dni powszednie projektor jest spięty z dvd i szafa gra.

Mysle ze pomieszaliscie tutaj kilka pojec

1. to ze Markkar zastosowal przejsciowke nie znaczy jeszcze ze nastapila konwersja sygnalu z Composit na S-Video. Taka przejsciowka to tylko zmiana wtykow SCART na Cinch/S-Video

2. Markkar sam pisze ten magnetowid wypuszcza Composit i RGB (ale bez S-Video) Czyli z koncepcja zasilania Projektora z magnetowidu sygnalem S-Video pada. Pozostal tylko (jak juz ArtS007 wspomnial) Composit.

3. Nie mozesz zasilac projektora sygnalem Composit przez wejscie S-Video. Mozesz co prawda wykozystac posiadany kabel S-Video, ale musialbyc zmajstrowac dwie identyczne przejsciowki. Kabel S-Video to nic innego jak dwa koncentryki, z ktorych jeden mozesz wykorzystac na przesylanie sygnalu Composit.

Wygladalo by to tak:

wyjscie z magnetowidu: gniazdo Chinch -> wtyk Chinch (zmajstrowanej przejsciowki)

wtyk Chinch (zmajstrowanej przejsciowki) -> gniazdo S-Video (zmajstrowanej przejsciowki)

gniazdo S-Video (zmajstrowanej przejsciowki) -> wtyk S-Video posiadanego kabla S-Video

wtyk S-Video posiadanego kabla S-Video -> gniazdo S-Video (zmajstrowanej przejsciowki)

gniazdo S-Video (zmajstrowanej przejsciowki) -> wtyk Chinch (zmajstrowanej przejsciowki)

wtyk Chinch (zmajstrowanej przejsciowki) -> wejsie Cinch projektora

xajas

www.jaschiks.com

A i właśnie, Panowie tu mają zupełną rację, jedyne co trzeba zrobić to wykorzystać istniejący kabel i dać dwie identyczne przejściówki s-video na composite na końcach. Niby takie to proste a ja na to nie wpadłem. Coś czuję że poprawi to jakość w wystarczającym stopniu, zresztą jak sprawdzę to napiszę. Dzięki i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.