Skocz do zawartości
IGNORED

M33i - F4 - E60

miszak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów!

Chciałbym sprawić sobie nowe kolumienki w cenie do 1500 zł. Świadomy jestem, że za ta kasę "Ameryki nie odkryję". Miałem kilka lat przerwy w ganianiu za nowinkami audio więc nie za bardzo znam modele aktualnie wystepujące w handlu a ponieważ do najblizszego rozsądnego sklepu audio mam ponad 100km więc cięzko jest z odsłuchami. Czego szukam? - bardzo ważna dla mnie jest analityczność oraz energia i żywiołowość. Chciałbym słyszeć co kto dokładnie gra oraz jesli trzeba to nawet to poczuć. Kiedy trzeba dżwięk musi kopnąć ale nie mruczec cały czas basowo gdzies w tle. Z historycznego punktu widzenia kilkanascie lat temu miałem DALI 104 i podobały mi się. Grały z NAD 310 potem z A 400.Kolumny będa na razie grały z amplituneram komercyjnej firmy SONY STRDB 840 ES. Ma on dość przejrzysta i jasną górę za to może nieco szczupły bas za to jego kontrola wydaje sie całkiem dobra.

Moze ktos poda kilka wrażen na temat Mission M33i, JBL E60 czy Tannoy F3. F3 są do zdobycia za cenę o 30% niższa niz pozostałe ale z drugiej strony słuchałem MX3 i MX4 i to nie było to. Chociaz róznia się głosnikami niskotonowymi.

Inna alternatywa to kolumny używane jesli się trafią - może Mission 702e lub 703?

ps Archiwum przeczytałem ale jakos nie trafiłem na konkluzję w aspektach, które mnie najbardziej interesują - analitycznosc i energia.

https://www.audiostereo.pl/topic/28317-m33i-f4-e60/

Witaj!

Dużo Ci nie podpowiem, bo z wymienionych przez Ciebie modeli dłużej słuchałem jedynie M33i, które posiadałem przez kilka miesięcy. Moim zdaniem świetne kolumienki w swojej cenie, wybijające się przede wszystkim zrównoważeniem pasma. Podejrzewam że dźwięk z JBL pewnie będzie bardziej energetyczny, ale jednocześnie efekciarski i mało naturalny, a z Tannoy'ów bardziej uspokojony i wygładzony. W tym towarzystwie Mission może być tym "złotym środkiem".

Pozdrawiam,

Olo

https://www.audiostereo.pl/topic/28317-m33i-f4-e60/#findComment-612118

Słuchając FX3 czy FX4 mam wrażenie, ze cała obudowa gra z głośnikami. Jest chyba tak sobie. Czy konstrukcja F3-F4 jest podobna - tzn. lekka obudowa z cienkich płyt czy może ciut lepiej?

JBL starsze modele są bezapelacyjnie dużo porządniej zbudowane. Serii E nie znam.

KEF wydaja się nieźle wykonane. Opisy mówią też, że są solidne i sztywne. Czemu sie zastanawiam czy KEF czy JBL? Ano będa grały w pokoju 35m2 no i kubatura będzie spora bo pokój jakoś tam się łączy z innymi pomieszczeniami. KEF pracuje na głośnku 16,5 cm a JBL na 20. Chociaz w mniejszych pomieszczeniach zawsze wolałem konstrukcje 2drożne to teraz zaczynam się wahać.

A może inne propozycje? Pojawiaja się okazyjnie np. wafle 9.5. Są może ciut wyższej klasy ale maja niższą efektywnosć co prz zasilaniu z amplitunera może miec znaczenie.

https://www.audiostereo.pl/topic/28317-m33i-f4-e60/#findComment-612880

1500 zl i kolumny analityczne to moze byc trudne do spasowania... Tannoye mozesz sobie spokojnie odpuscic, moje m4 analityczne nie sa. Generalnie z tym budzetem wolalbym kupic to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28317-m33i-f4-e60/#findComment-612919

F3 mają całkiem inny balans tonalny niż M4 które były przyciemnione. F3 byłyby nawet analityczne, gdyby nie pewne przybrudzenia na wysokich tonach biorące się z tanich elementów zastosowanych w zwrotnicach.

Proponuję również przeczytać moje uwagi o Tannoyach tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz tutaj:

Ukryta Zawartość

pzdr

Mac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28317-m33i-f4-e60/#findComment-612961

602 owszem podobają mi się tylko chyba nie do takiego ampli jak mój. Poza tym mam obawy związane z kubaturą pomieszczenia - sądzicie, że w tym względzie byłoby ok? No i dochodzi koszt standów bo nie postawie B&W na jakims badziewiu :)

Wpisy McGywera w wiekszości czytałem bo jak widzę to FORUMOWY GURU. Wymianę elementów w zwrotnicach i okablowania w skrzynkach robiłem kiedyś wiele razy. A jak juz wspominać na całego to powiem Wam, że w latach 80 robiło sie cewki powietrzne z drutu nawojowego do silników elektrycznych. Jak zobaczyłem tu na forum foto zwrotnicy z JAMO D570 to aż mi ręce opadły. No nic dziwnego, że ciągle ktos się bawi w ulepszanie. No właśnie a czy sądzicie, że amplituner pociągnie takie JAMO D570? Ceny sa zachęcające. Ja poprzednią wersję nawet lubiłem a wizualnie to nawet bardzo.

Powiedzcie może w takim razie gdzie najlepiej w W-wie umówić się na spokojny odsłuch Mission M33i, JBL E60, DIAMOND 9.5 no i te nieszczęsne TANNOYE F3. Ewentualnie D57O. Chyba kiedyś się wybiorę. Za młodych lat wiele nasłuchałem się na Nowogrodzkiej ale nie wiem czy ten sklep jeszcze jest.

https://www.audiostereo.pl/topic/28317-m33i-f4-e60/#findComment-613187

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.