Skocz do zawartości
IGNORED

reedycje Prestige RVG

rafal_radom

Rekomendowane odpowiedzi

W tegorocznej serii remasterów (nakładem Universalu) pojawiły się m.in.:

Sonny Rollins - Saxophone Colossus

MJQ - Django

Coltrane - Lush Life

W związku z tym iż dotychczasowych, dostępnych wydań powyższych tytułów nie posiadałem (a nie mieć chociażby pozycji pierwszej to wstyd i kropka) z olbrzymią przyjemnością zaopatrzyłem sie na początek w Rollinsa.

Jeżeli chodzi o stronę artystyczną to kanon i majstersztyk. I nie o tym tutaj.

Wątek ów pozwoliłem sobie jednak założyć z uwagi na stronę techniczną albumów z w/w serii.

Tu właśnie pojawiają sie kłopoty o których szerzej w zamieszczonych poniżej odnośnikach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Autorzy komentarzy odnoszą się do wszystkich trzech tytułów, ja ze swojej strony mogę tylko potwierdzić, że coś wielce niepokojącego dzieje się np. w czwartym utworze z płyty Saxophone Colossus (2:18 - 2:30).

Sugerowana jest spartaczona robota masteringowa bądź zła jakość taśm użytych do obróbki. Zdecydowanie jednak zaistniały (wiel)błąd nie budzi zaufania do wspomnianej serii.

Jakieś cholerne fatum z tym RVG. Blue Note i reedycje EMI w formie Copy Controlled (kompletna toaleta dworcowa - pardon PKP), teraz to...

Proszę oczywiście o komentarze posiadaczy (i nie tylko) rzeczonych albumów.

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28334-reedycje-prestige-rvg/

...i abstrahując od RVG...ale Universal

w sprzedaży wiązanej nabyłem (świetny) koncert "The Great Concert of Charles Mingus".

Utwór "Meditations of Integrations" (zdecydowanie w odróżnieniu od pozostałych) jest przeładowany "analogowymi trzaskami". Proszę o info (a zaprawdę przegooglałem) czy rzecz to jest właściwa. Dziękuję z samej górki.

pzdr

rafal_radom

Zjawiska o których wspominasz celowo nie są usuwane przy remasterowaniu nagrań.

Zwróć uwagę,że sam dzwięk jest poprawiony w ogromnym stopniu ( porównaj z wcześniejszymi edycjami ).

Elementy dodatkowe typu: trzaski,szumki ,itp ,z reguły nie są usuwane.

To jest tak,jak z legendarnym szumem na Kind of Blue ,dzwięk z edycji na edycję jest coraz lepszy,ale szumek pozostaje i będzie tak dalej na kolejnych edycjach.

Celowy zabieg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.