Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzedawcy na allegro nie warci czasu...

spyderman

Rekomendowane odpowiedzi

Na tym forum jestem nowy, dowiedzialem sie tu bardzo wiele na temat sprzetu. Aktualnie kompletuje cos do kina domowego, byc moze pozniej kupie rowniez jakis dobry wzmacniacz stereo. Swoj sprzet zamierzam kupic z drugiej ręki i dla tego szukam ciekawych ofert na najbardziej popularnym serwisie aukcyjnym jakim jest allegro.

Bralem udzial oraz obserwowalem juz wiele aukcji bez ceny minimalnej zaczynajacych sie od 1zl, w ktorych sprzedajacy tuz przed zkonczeniem wycofywal wszystie oferty. Powody rozne: a to sie cos uszkodzilo, a to ogloszenie w innych mediach itd.

Wiemy wszyscy ze tak naprawde cena niestasfakcjonowala sprzedajacego wiec wycofal aukcje. Jest to niezgodne z regulaminem allegro ale serwis i tak nic z tym nie robi, brak konsekwencji wobec tak nieuczciwych sprzedajacych oraz brak mozliwosci wystawienia komentarza negatywnego przez kupujacych takiemu sprzedajacemu (aby przestrzec innych) sprawia ze proceder kwitnie w najlepsze.

Proponuje aby w tym watku zamieszczac nazwy uzytkownikow allegro wraz z linkiem do tak wycofanej aukcji. BYlaby to CZARNA LISTA uzytkownikoiw na ktorych NIE WARTO tracic czasu i brac udzialu w ich aukcjach, bo i tak nie mamy pewnosci ze przedmiot zostanie sprzedany. Co wy na to?

Nizej pierwsi nieuczciwi uzytkownicy i ich aukcje:

uzytkownik: smmog

aukcja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mareko66

Ukryta Zawartość

mokma

Ukryta Zawartość

mictatencuhtli

Ukryta Zawartość

Aneta13a1

Ukryta Zawartość

Piter8791

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28517-sprzedawcy-na-allegro-nie-warci-czasu/

spyderman

Jesli ktos w opisie sprzedawanego przedmiotu zaznacza ze rowniez sprzedaje go w innych mediach i moze sie tak zdazyc ze przedmiot z allegro wycofa to chyba nie jest jeszcze jakas tragedia i nie nalezy go skreslac...

Mag

> mag99

Niby masz rację. Ale zdaje się, że wystawianie przedmiotu w innych mediach równocześnie z aukcją na Allegro, jest niezgodne z regulaminem Allegro. Niech ktoś mnie poprawi, jeżeli się mylę, nie jestem na 100% pewny.

Należy się zdecydować, czy wystawiamy przedmiot na Allegro, czy gdzieś indziej. W każdym razie przez te kilka dni, ile trwa aukcja.

Janusz z Torunia

Przyznam ze z ciekawosci (nie zlosliwosci:) szukalem na allegro w regulaminie i nie znalazlem, ale w pracy w pospiechu to moglo mi umknac, tez nie jestem zwolennikiem tego zeby aukcje konczyc przed czasem, nie raz mnie juz to wkurzylo, sam jak sprzedaje gdzies poza to po prostu dolaczam link do allegro i tam sie aukcja konczy...Mimo to raczej osoby ktora w taki sposob aukcje zakonczyla na czarna liste od razu nie wpisuje, mowie caly czas o przypadku kiedy sprzedajacy zaznaczyl ze moze wycofac aukcje, zreszta jak nawet ktos przerwie ja w trakcie i bez takiego uprzedzenia to chyba tez nie jest to zbrodnia pod warunkiem ze zdazylo sie to powiedzmy tylko raz...wiadomo ze rozne przypadki sie zdazaja a nie kazdy lubi i chce sie tlumaczyc...bardziej skloonny bylbym do umieszczenia takich osob na czarnej liscie, ktore zostaly zawieszone w prawach allegrowicza z powodow bardziej powaznych, czyli sprzedaja szmelc potem sie wymiguja, konto ich sie zawiesza a oni pod nowym nickiem robia od nowa to samo, tak jak dobrze pamietam bylo z Renata(cos tam), pozniej z tego co slyszalem zalozyl/a konto pod nickiem jaceklegnica(chyba taki byl)...a jak wiekszosc wie sprzet od tej osoby to...co najmniej nie najlepszy jest:)

Mag

discomaniac71, 26 Wrz 2006, 11:40

>wyszukiwarka sie klania...

>

>

Ukryta Zawartość

Przyganiał kocioł...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ARTYKUŁ 14. USUNIĘCIE UŻYTKOWNKA

14.1. Allegro zastrzega sobie prawo do zawieszenia konta Użytkownika, który łamie którekolwiek z postanowień niniejszego Regulaminu, a w szczególności ZASTRZEŻENIE SPRZEDAŻY POZA AUKCJĄ (podkreślenie moje - kangoo), spamming, reklama konkurencyjnych serwisów aukcyjnych oraz używanie słów powszechnie uznawanych za obelżywe.

Taka lista bardzo by się przydała. Osobiście nie odpowida mi sytuacja, gdy licytuję i poświęcam swój czas, a czasami także rezygnuję z opcji zakupu gdzie indziej, a ktoś mi odwoła moją ofertę i napisze:"sprzęt nagle zepsuł się", "spadł ze stołu" itd. Zdarza się to niestety coraz częsciej i zdarzać będzie, bo allegro praktycznie nie reaguje na takie akcje (na wiele innych zresztą też).

pozdrawiam

kangoo

>

>

Ukryta Zawartość

sam mogłeś użyć wyszukiwarki żeby sprawdzić czy nie założyłeś już wcześniej Historii Pioneera;-)

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

Mysle ze niektorym sie klania czytanie ze zrozumieniem :P

Zanim zalozylem watek dokladnie wyszukalem czy nie ma juz podobnego i nie ma!!

Ten ktory wskazales dotyczy zupelnie czegos innego - traktuje o sprzedawcach, ktorzy sprzedali (aukcja sie zakonczyla) wadliwy sprzęt.

Ten watek w zalozeniu ma sluzyc jako lista sprzedajacych, ktorzy lubia w ostatniej chwili wycofac aukcje.

Rozumiem, ze zdarzaja sie przypadki losowe, ale jesli nawet taki przypadek zostanie tu zamieszczony, to gdy delikwent zamiesci kolejna aukcje nawet z innym przedmiotem, to juz potencjalny licytujacy moze liczyc sie z tym ze aukcja znow moze zostac wycofana. Jest to istotne w przypadku dylematu czy lepiej licytowac te czy i inne kolumny. Zawsze wolalbym brac udzial w aukcji sprzedajacego, ktoremu przypadki losowe wczesniej sie niezdarzaly.

Zakladam, ze jesli jestem kupujacym i wygralem aukcje to jestem zobowiazany do zakupu danego przedmiotu.

Analogicznie jesli sprzedajacy wystawia cos na sprzedaz, oczekuję ze przedmiot zostanie sprzedany.

Szanujmy swoj czas na wzajem.

Zamiast brac udzial w kolejnych aukcjach, ktore sa ciagle odwolywane wole posluchac muzyki.

Taka lista moze sprawic ze sprzedajacy, ktorzy niezadko sa tutejszymi forumowiczami zaczna postepowac fair.

Zachecam wszystkich, ktorzy brali udzial w 'wycofanej' aukcji tracac niepotrzebnie czas, o zamieszczanie nierzetelnych allegrowiczow na tej liscie, aby przestrzec innyh.

Ukryta Zawartość

Niestety serwis Allegro nie radzi sobie z tym co się dzieje na aukcjach. Osobiście zgłosiłem do serwisu aukcję kolumn, które wg zapewnień sprzedawcy są oryginalnymi Trianglami za 3000zł a w rzeczywistopści były samoróbkami na Tesli chyba a obudowę do nich widziałem na Świebodzkim we Wrocławiu za 200zł I co?? Ano nic... aukcja nadal trwa jak gdyby nigdy nic... szkoda słów poprostu...

Luxmany i winyle 

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

discorelax17 tylko potwierdzasz ze jestes bardzo tepy:):):):)

oto dowod:

discomaniac71

o mnie | ignoruj | PW

stat: 957 / 3903 / 18

25 Wrz 2006, 12:54

zapraszam do zakladki STEREO - przenioslem watek

jednoczesnie prosze admina o skasowanie

chodzi oczywiscie o moj watek o Pioneerze - poniewaz na bocznicy mozna dodawac jeden wpis na godzine - po sugestii stefanaB:

stefanB

o mnie | ignoruj | PW

stat: 783 / 1085 / 0

25 Wrz 2006, 11:58

Ta jedna godzina karencji to tragedia. Zwłaszcza w przypadku blędu!

Do użytku pro & business LD wprowadzono w '78. 79 to wejcie modelu konsumenckiego.

Prace trwały od początku 70. Nie był to pomysł samego P. Projekt odczytu laserowego byl zbyt drogi dla pojedyńczych, nawet wielkich firm. Pioneer, Philips, IBM, MCA pracowały wspólnie nad LaserDisc .

W przypadku CD, CD-ROM, CD-R, CD-RW zadziałały wspólnie Philips + Sony. DVD+RW Philips, Sony i HP;

Jeżeli dobrze sobie przypominam nasza Fonica też (pod egidą RCA) brała jakiś udział. W każdym razie mówiło się o naszym starcie w projekcie płyty wizyjnej.

a potem jeszcze napisal inzynier:

inżynier

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1083 / 2086 / 2

25 Wrz 2006, 10:08

StefanB prosił o następujące sprostowanie:

"Miało być :Podobno planowane było 4 miliony odtwarzaczy i wydanie 100 milionów płyt. "

przenioslem go do zakladki stereo - zanim wiec zaczniesz chorobliwie sie czepiac zastanow sie chwile...

spyderman - jesli chodzi Ci wylacznie o zamykanie aukcji od 1zl przed czasem to zwracam honor - myslalem ze chodzi Ci w ogole o sprzedawcow ktorych nalezy unikac bo wystawiaja niesprawna zuzyta lipe

TAK W OGóLE TO CAłE ALLEGRO TO WIELKI SZJAS !!!!!!!!!!!!!!!PRAWA MAJA TYLKO SPRZEDAJąCY

BEZ WZGLEDU NA TO CZY Są UCZCIWI CZY NIE - JAKO KUPUJACY JESTEś TOTALNYM ZEREM !!!!!!

OSTRZEGAM PRZED ALLEGRO - JA MAM GO SERDECZNIE DOść. 3 RAZY PO KOLEJI SIE NACIąłEM I

KONIEC Z TYM DNEM.WIęCEJ TAM NAWET NIE ZAJRZE. KLAMKA ZAPADłA

discomaniac71>

Nie wiem czy zauważyłeś ale podczas całej naszej wymiany poglądów na tym forum, rozpoczętej w wątku o AKAI CD-79 nigdy nie użyłem inwektyw w Twoim kierunku. Co z Twojej strony następowało dosyć często. Zdałem sobie właśnie sprawę że może to był mój błąd który teraz naprawiam:

A więc posłuchaj ty zadufany w sobie ograniczony radiozapowiadaczu - to w jakim miejscu założyłeś ten wątek świadczy tylko o Twojej tępocie. Świadczy o tym rownież fakt że mimo jesteś na tym forum tak dłługo, nieraz zresztą pouczając innych a nie wpadłeś na pomysł napisania do Lukara z prośbą o przeniesienie wątku. Rozumiem że wymagałoby to od Ciebie niesamowitego wysiłku intelektualnego porównywalnego tylko z próbą ułożenia jednokolorowej kostki rubika. A takie rzeczy możesz robić jak wiadomo tylko gdy niepodal ziemi przelatuje kometa Halleya.

Proponuję przejść do głównego tematu wątku zamiast roztrząsać w nieskończoność jakieś nieistotne pierdoły czy to ma sens czy też nie ma. Według mnie ma i powinna być osobna zakładka na samym allegro gdzie mozna wpisywać takich typów, bo nie każdy lata po komentarzach zaślepiony "okazją" i dobrym bajerem pseudo biznesmena.

Do tych, którzy mają jakieś wątpliwości krótki opis mojej przygody z niejakim "bzdurka211".

Mój dzieciak dostał grę Quake IV. Cieszył się jak wariat, ale niestety się okazało, że na jego kompie ta gra ma poważne problemy z poprawnym działaniem. Szkoda mi się chłopaka zrobiło i obiecałem mu, że na następny weekend złożę mu nowy komputer, który pociągnie pięć takich gier naraz. Zacząłem przeszukiwać allegro i znalazłem potrzebne podzespoły. Między innymi płytę główną z procesorem w zestawie. Zalicytowałem, bo cena w porządku a sama aukcja kończy się na styk, żeby facet zdążył mi spokojnie to wysłać po otrzymaniu mojej kasy na konto. I co? I gówno. Pieprzony frajer po trzech dniach od zakończenia aukcji radosnie mi oświadcza, że płyta właśnie się spaliła i mi jej nie wyśle. Jest środa wieczorem, a mój syn nie może już się doczekać swojego nowego komputera. Fizycznie nie jest możliwe w ciągu trzech dni wylicytować kolejną aukcję, wysłać kasę i dostać przesyłkę do domu. I co ja mam teraz dziecku powiedzieć? Trzeba tępić takich su***synów jak tylko się da, bo kiedy bieda im w oczy zajrzy, to może się nauczą robić uczciwe interesy, a nie cwaniakować i robić z ludzi idiotów.

Mój typ: bzdurka211

Ukryta Zawartość

Ku przestrodze przed tym gnojem.

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Słuchajcie, nie ma sensu podawanie namiarów na aukcje, bo co najwyżej po dwóch miesiącach nie pozostanie po nich nawet ślad (tzn. nawet nazwa sprzedającego). Jeśli już tak chcemy kogoś pod pręgierzem ustawić to powinien być link do stronki o takim gościu lub do wystawionych przedmiotów.

To po pierwsze primo. :)

Po drugie zaś, to miałem ci ja do czynienia z odwołaniem aukcji PO 24 godzinach od jej zakończenia, nie PRZED! Tego chyba nie pobijecie. Chłopaczek przysłał mejla, że 10 minut przed końcem aukcji dostał lepszą ofertę! (Kłamał zresztą, bo po paru tygodniach wystawiał ten odtwarzacz raz jeszcze, i faktycznie, sprzedał 100 złotych drożej) Allegro oczywiście na to nic: wyrazili ubolewanie, przypomnieli, że mogę dochodzić w sądzie i zachęcili do wystawienia negatywa... ręce się uginają.

PS. @parantulla może to i lepiej, że nie kupiłeś tej płyty z procem... nie jest to demon szybkości - dzieciak mógły się rozczarować i uznać, że na nim oszczędzasz ;)

anahit, 26 Wrz 2006, 21:31

W sumie masz rację. Dołożyłem stówkę i kupiłem coś lepszego, ale to nie chodzi już o to co i za ile, tylko o to, że staram się wychować dzieci na porządnych ludzi. Porządni ludzie między innymi zawsze dotrzymują obietnic, więc nie mogę wciskać ciemnoty własnemu dziecku i świecić oczami, bo jakiś wszarz z allegro dla dwóch dych zarobku zrobił z gęby dupę i sprzedał to komuś innemu zostawiając mnie na lodzie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

> anahit, 26 Wrz 2006, 21:31

osobiscie proponuje pisac na forum nazwe uzytkownika oraz link do aukcji.

Owszem link do aukcji po ok. 2 miesiacach bedzie wyswietlal tylko napis "Przepraszamy - przedmiot nie został znaleziony" ale przynajmniej poczatkowo bedzie dowodem, ze jesli ktos zostal zamieszczony na liscie to byly ku temu powody.

Wpisywanie nazwy uzytkownika na forum ma ta zalete ze korzystanie z listy bedzie wygodniejsze tzn. zanim ktokolwiek zalicytuje u danego sprzedajacego bedzie mogl w wyszukiwarke tego forum wpisac allegrowa nazwe sprzedawcy. Jesli wyszukiwarka wskaze, ze taki allegrowicz znalazl sie w tym wątku to juz jest sygnal, ze prawdopodobne jest ze aukcja zostanie odwolana.

Pi_etro, 26 Wrz 2006, 23:36

Muszę się zastanowić. Wiesz, trochę późno już jest, a miałem dziś dużo pracy... ;-p

CO SERDUSZKO BOLI O SONEGO 505 ESA POZATYM KUPILES COS OD RENI ALBO OD JACKA ZEBY WYDAWAC OPINIE O NICH CZY TYLKO SIE OCZYTALES NA FORUM A MOZE ZA DOKLADNIE OPISUJA TOWAR NO NIE STETY NIE TAK JAK INNI UPIEKSZAJA I RETUSZUSZUJA ZDIECIA POZDRAWIAM ALTEC

Mnie się zdarzyło zakończyć aukcję przed czasem chyba dwa razy.

1. Zakończyłem przyjmując najwyższą aktualnie ofertę (chyba jedyną).

2. Zakończyłem przy braku ofert.

W obu przypadkach nie było odwoływania ofert.

Nie będę się rozpisywał, dlaczego tak zrobiłem (może to wyglądać, że postąpiłem niekorzystnie dla siebie).

Powiedzmy, że miałem swoje powody.

Za takie zakończenie chyba nie zostałbym wpisany na czarną listę, co??

Janusz z Torunia

"Sprzdawca " na Allegro wyr.....ł mnie na dwie płyty CD ,nie odpowiada na e-maile

i telefony /podał dwa/ a Obsługa Klientów Allegro radzi mi ,żebym złożył zawiadomienie

na Policji bo wartość sporu /ok.50zł/ nie przekracza 300 zł i to Ich za bardzo nie obchodzi.

> tadeo

Coś mi tu się nie zgadza.

Jest wręcz przeciwnie. TYLKO, jeżeli kwota nie przekracza 300 zł, to Allegro zwraca pieniądze(!).

Jednak pod warunkiem, że:

- Sprzedający nie miał ŻADNYCH komentarzy negatywnych

- sprawa została zgłoszona na policję.

Możliwe, że są jeszcze jakieś inne warunki, nie pamiętam.

Moja znajoma kupiła na Allegro telefon komórkowy za 299zł. Sprzedająca zainkasowała pieniądze, ale towaru nie wysłała. I oszukała w ten sposób kilka osób na dwóch aukcjach po kilka egzemplarzy. Obie aukcje były w bardzo zbliżonym czasie, jedna po drugiej.

Moja znajoma zgłosiła sprawę na policję, dołączyła wydruki wszystkich e-maili itd...

Trochę to trwało, ale dostała zwrot kasy od Allegro.

Janusz z Torunia

• 3 tygodnie później...

kolejny cwaniak: drkarski

Ukryta Zawartość

i jaka wymówka żeby wszystko było zgodne z regulaminem: "uszkodzenie gniazda przewodowego przy przenoszeniu tj. istotna zmiana ze stanem opisanym w aukcji"

swoją drogą koles kilka razy z rzędu wystawiał te kolumny, tyle że allegro je usuwało bo miał wpisane że sprzedaje też w innych mediach. w końcu ten zapis usunął z opisu przedmiotu co i tak mu nie przeszkodziło ostatecznie zrobić szwindel

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Mam takie pytanie poniekad zwiazane z tematem watku, allegrowicz o nicku cdraj, u ktorego licytuje dwie plyty i aukcja ich miala zakonczyc sie wczoraj w nocy nagle przedluzyl o kolejne chyba 48 godz licytacje, czy to jest zgodne z regulaminem??Nie bylo mowy wczesniej o tym w opisie aukcji?? Ku przestrodze podaje ten nick, wem ze u kumpla przez to stracil szanse na plyte w dobrej cenie bo juz go ktos dzis przelicytowal a jeszcze wczoraj on byl jako pierwszy

Mag

>Yanoosh, 30 Wrz 2006, 21:51

>Mnie się zdarzyło zakończyć aukcję przed czasem chyba dwa razy.

>1. Zakończyłem przyjmując najwyższą aktualnie ofertę (chyba jedyną).

>2. Zakończyłem przy braku ofert.

Oba sposoby są jak najbardziej zgodne z regulaminem allegro. Jeśli zaproponowana cena Cię satysfakcjonuje możesz zakończyć aukcję w dowolnym momencie i sprzedać towar osobie która wylicytowała najwyższą stawkę. Oczywiście bez odwoływania ofert.

Chodzi o inne przypadki (patrz co napisał parantulla).

Słowo jest warte więcej niż kasa, ale niestety nie dla wszystkich.

p. deep

mag99:

>allegrowicz o nicku cdraj, u ktorego licytuje

>dwie plyty i aukcja ich miala zakonczyc sie wczoraj w nocy nagle przedluzyl o kolejne chyba 48 godz

>licytacje, czy to jest zgodne z regulaminem??

Wczoraj w nocy miała miejsce przerwa w działaniu Allegro, i wszystkie kończące się w tym czasie aukcje zostały automatycznie przedłużone o 24 godziny. BTW, sprzedający nie ma możliwości samodzielnego wydłużenia czasu trwania aukcji, w której są już oferty - wszelkie zarzuty są więc bezpodstawne.

> przez to stracil szanse na plyte w dobrej cenie bo juz

>go ktos dzis przelicytowal a jeszcze wczoraj on byl jako pierwszy

To, że był pierwszy, nic jeszcze nie znaczy - skoro oferował mało, i tak zostałby (prawdopodobnie) przelicytowany...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.