Skocz do zawartości
IGNORED

Creek - pomóżcie w diagnozie

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W zeszłym tygodniu nabyłem drogą kupna, jak to mówią, zestaw Creeka z 2 ręki. Kupiłem przez sklep - sprzęt wstawiony przez ich klienta, więc z pewnego źródła (podobno).

Zestaw to CD43mk2, pre P43 i końcówka A43. Gra to z Dali 450. Sprzęt gra już tydzień. Wszystko jest ok, tylko...no właśnie. Wczoraj trochę testowałem kabelki - ic i głośnikowe. Po podłączeniu Van Den Hula D-102 i CS-122 (wcześniej Audionova Proteus i Moonwalk Biwire) odpaliłem tą samą płytę, która siedziała w odtwarzaczu bez zmiany położenia potencjometru (ok. 9:30). Ryknęło, jakby potencjometr był ustawiony na 12, albo i lepiej. Ki diabeł, Van den Hul nie mógł tego tak zmienić. Dla pewności zmieniłem interkonekty - to samo z głośnością, więc zmieniłem głośnikowe i dalej bardzo głośno. W dodatku w zakresie niskich natężeń trudno było ustawić potencjometr (zwłaszcza z pilota) w odpowiednim położeniu - przyrost głośności był bardzo szybki. Grało, wprawdzie cicho, nawet na "zerze". Zostawiłem sprzęt na godzinę, pomyslałem że może jest przegrzany, chociaż obudowa miała normalną temperaturę, no i nie katowałem wzmaka. Jednak po godzinie dalej to samo. Sprzęt włączyłem i wyłączyłem kilka razy, wrzuciłem kolejną płytę i dokonała się "samonaprawa", potencjometr działał jak trzeba, mozna było słuchać wieczorem na 9, a głośno było ale bliżej 12. No i regulacja na niskich poziomach nie nastręczała żadnych trudności.

Moje pytanie jest takie: czy była to wina potencjometru w pre, czy może końcówki? Przyznam też, że interkonekty Audionovy wyciągały się z gniazd dość ciężko i w samym momencie ich uwolnienia klocki były poddane pewnym drganiom, tak jakby ktoś gwałtownie przesunął sprzet o 2-3 cm. Może coś się poluzowało? Sprzęt gra już normalnie, ale dla spokoju ducha wolałbym wiedzieć co mogłobyć przyczyną wspomnianej zmiany głośności. Poza tym ten problem może pojawić się znowu (oby nie). POMOCY!!!

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

https://www.audiostereo.pl/topic/28637-creek-pom%C3%B3%C5%BCcie-w-diagnozie/

Wyglada na to,ze moze byc "zimny lut" na potencjometrze od masy (male pekniecie lutu od drgan) lub tez cos z potencjometrem (zakurzony lub dostaje przerwy).Choc w sprzecie o takiej jakosci nie powinno sie zdazyc.Niestety w elektronice wszystko jest mozliwe.Oddalbym ,aby usuneli usterke lub poszukal z innego zrodla.

No i gra sobie ładnie bez żadnych problemów.

Dodam jeszcze, że preamp jest sterowany pilotem i dlatego też zasilany jest z zewnętrznego zasilacza (pasywka, jak to u Creeka). Na tylnej ściance przy wejściu zasilacza widnieje napis "power supply 24V DC 150mA". Nie mam oryginalnego zasilacza Creeka, a zasilacz który w tej chwili posyła prąd do preampu jest opisany "AC Adaptor PRI: 230V 50Hz 27VA SEC:24V 500mA". Czy większa wartość prądu z tego zasilacza w stosunku do wartości podanej na tylnej ściance preampu może mieć w ogóle jakieś znaczenie?

Wieksza wartość prądu podana w danych zasilacza nie ma tu znaczenia. Oznacza jedynie, że ten zasilacz ma większe możliwości prądowe, czyli pracuje z większym zapasem.

Natomiast odnośnie tego cudownego podgłośnienia czy jesteś pewien, że nie popchnąłeś niechcący kolanem, łokciem czy w jakiś inny sposób tej gałki? Czy na gałce jest jakiś znacznik, że możesz być pewien, że zmiana nastąpiła bez ruszenia tą gałką?.

Ja bym nie panikował skoro teraz wszystko jest OK. Czy ta zmiana głośności nastąpiła w obu kanałach równocześnie i równomiernie? Zimny lut raczej zmieniłby Ci jeden kanał. Trzeszczący czy brudny potencjometr też nie wpływa na oba kanały identycznie. Przeanalizuj to na spokojnie.

Znowu to samo i znowu po zamianie kabli ic + głośnikowe - dużo głośniej przy tym samym ustawieniu potencjometru. Na godz. 9:30 nie da się słuchać o tej porze w 25m2 w bloku, bo jest za głośno i sąsiedzi by zaraz interweniowali. Coś nie tak...

>Edward

Gałki na pewno nie trąciłem nogą a różnica jest tak duża, że nie trzeba się zastanawiać.

Przed chwilą znowu wymieniłem kabelki (robię to zawsze przy wyłączonym zasilaniu) i po włączeniu z głośnością znowu wszystko ok. A więc coś jest na rzeczy przy wymianie okablowania i/lub włączaniu/wyłączaniu sprzętu.

Skoro przy ponownej zmianie kabli efekt powrócił, to przynajmniej możesz się uspokoić co do poprawności działania sprzętu. Ale czemu jest tak duża różnica głośności tego Ci nie umiem wytłumaczyć.

Witam

Nie znam akurat tego modelu, ale podobne objawy zdażają się w różnych sprzętach.

Bardzo często potencjometr jest przylutowany do małej płytki drukowanej, a od niej sa poprowadzone przewody do następnego bloku. Może być zły styk na końcówce masy, która prawdopodobnie jest wspólna dla obu kanałów. Ewentualnie pęknięcie na ścieżce masy w okolicy potencjometru. W powyższych przypadkach problem będzie w obu kanałach. Wyjmowanie i wtykanie interkonektów powoduje naprężenia i wtedy problem może zanikać, lub pojawiać się.

Pozdrowienia

• 2 tygodnie później...

Sprzęt gra już 2 tygodnie bez żadnego zmieniania kabli i jest ok. A więc jednak wszystko działo się za sprawą wymiany interkonektów! Pozdrawiam.

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.