Skocz do zawartości
IGNORED

Końc.m. Parasound warta zainteresowania?

opteron

Rekomendowane odpowiedzi

Parasound HCA-1200.

Otóż zanim wybiorę się kawał drogi w odsłuch, zresztą sprzętu całkiem różnego od mojego chciałbym z grubsza od bardziej osłuchanych dowiedzieć się, JAKIEGO TYPU BRZMIENIA mogę się spodziewać po tej konstrukcji?

Przyznam że parametry budzą respekt, ale danych technicznych się nie słucha :-)

Continuous Power Output - Stereo 205 watts RMS x 2, 20Hz-20kHz, 8 , both channels driven

Continuous Power Output - Half Stereo 250 watts RMS, 20Hz-201kHz, 8

Continuous Power Output - Mono 625 watts RMS, 20Hz-201kHz, 8

Current Capacity 60 amperes continuous

Slew Rate >130V/ second

Frequency Response 8Hz-150kHz, +0/-3dB at 1 watt

Total Harmonic Distortion < 0.06% at full power < 0.03% typical levels

S/N 110dB, input shorted, IHF A weighted

DF >600 at 20Hz

Będę wdzięczny za info.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

bardzo fajna koncowka, stabilna i bardzo wydajna pradowo. Tego modelu akurat nie slyszalem ale parasound ogolnie gra bardzo szybkim dzwiekiem z dobra kontrola basu, cos ala T+A.

nookie736

Dokładnie to samo powiedział mi właściciel przez telefon. Szybko i precyzyjnie, jak ma być "dup" to jest dup a nie łouuuu :-) Obawiam się jednej rzeczy, jestem przywyczajony do superprzestrzenności w baltlabie i że w tej końcówce może tego brakować. Boję się też że nie będzie tak aksamitnie (wokale i klarowna, bardzo klarowna góra bez objawów oscylacyjnego posykiwania) jak z baltkiem, tylko szorstko, czy możesz to sprecyzować na podstawie wcześniejszych odsłuchów podobnych modeli parasound-a?

Dziękuje Ci z góry.

opteron ja slyszalem troche wyzszy model, nie powiem ci dokladnie ktory ale dzwiek byl raczej z gatunku "zimnych",nawet nieco sterylny. Generalnie Parasound mi sie bardzo podoba,swietnie sie nadaje do trudnych kolumn, zreszta na zdjeciu widac infinitty kappa w tle :) Wspolczynnik tlumienia powinien byc bardzo wysoki. Dla mnie to ten sam charakter dzwieku co AVM i T+A, brakuje mu ciepla, jezeli akurat tego szukasz to w parasoundzie chyba tego nie znajdziesz....mimo wszystko koncowka jak najbardziej godna zainteresowania, szczegolnie jesli chodzi o KD

Sprzedająy twierdzi że zamienia go na Gryphona. Ile w tym prawdy szczerze, nie wiem. Fakt że w necie niema zbyt wielu bezstronnych opinii, ale z tego co przeczytałem na zagranicznych forach, nie specjalnie nadaje się do grania w całym paśmie. Często spotykałem opisy że grają ziarnisto na górze, bas owszem, potężny i kontrolowany, dlatego polecają go do dyskotek i napędzania subwooferów. Dlatego hm... nie wiem czy dobrym pomysłem będzie kupienie tego monstera do audiofilowania w domowym zaciszu.

BTW. w jakiej walucie podana jest cena tego tutaj egzemplarza, bo nie mogę sie doszukać a 41,000Euro to chyba nie jest :-)

Ukryta Zawartość

Larson, chcwilowo bez pre, ale mój cedek już nie jedną końcówkę "pędził" bez najmniejszego problemu, gdybym kupił, to w przyszłości może jakaś lampa?

Nookie736, nie szukam koniecznie "ciepełka", tylko absolutnie nie toleruję zapiaszczenia któregokolwiek z pasm... Musi grać gładko, dźwięcznie i analitycznie. Tak dokładnie jak baltlab, plus ekstra dynamit w dole :-)

Pozdrawiam wszystkich.

Ukryta Zawartość

profes, przyznam szczerze że to byłoby najlepsze wyjście. Bardzo mi się podoba baltek, ale atomowych uderzeń basu raczej nie zaserwuje. Co prawda na płytach Marcusa zdarza się to, ale niezwykle rzadko i w dodatku nie do końca tak jak bym tego chciał. Widziałem próby robienia nowego zasilacza osobnego na trafach 1kV ale ładna obudowa na wzór baltlaba będzie cholernia droga. Myślałem nad wymianą mostków zintegrowanych na "basowe" diody BYW29E, mam nawet komplet przygotowany na osobnej płytce, ale jakoś nie chce mi się z tym grzebać bo nie do końca jestem pewien efektu. A sprzedanie baltlaba w którym się eksperymentowało będzie trudniejsze, ludzie są na to wyczuleni. Można też zamówić 300VA trafa z toroidów for audio, pytanie tylko czy te 100W/kanał ekstra coś znacząco poprawi.

Chyba że masz profes jakiś już sprawdzony patent?

Kilka m-cy temu testowałem nową końcówkę Parasounda,przed testem w Audio. W stosunku do LFD jaką wtedy miałem - brzmienie dość odległe od naturalności,plastyk.

• 7 miesięcy później...

Słuchałem dzisiaj końcówki mocy PARASOUND HCA-1000A i musze przyznać że jest to kawał przyzwoitego klocka, w środku też dobrze wygląda:D Na szczególną uwage zasługuje trafo wielkości głowy hehe. Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.