Skocz do zawartości
IGNORED

jak wyciszyć grafikę?

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Od roku używam GF 6600 GT. Niestety, od jakiegoś czasu wiatraczek na karcie zaczął głośno pracować. Po prostu warczy.

Próbowałem metodą odkurzacza, ale nie wiele pomogło. Na dodatek wiatraczek zamknięty jest w obudowie, a dostęp do śrub obudowy jest utrudniony.

Mogę spróbować pomęczyć się z ich odkręceniem. Ale co dalej? Można użyć jakiegoś smaru? Jeżeli tak to co polecacie? Czy WD-40 będzie odpowiedni?

https://www.audiostereo.pl/topic/28683-jak-wyciszy%C4%87-grafik%C4%99/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To trzeba kupić.

Jak masz procesor AMD, to uaktywnij funkcję "silent AMD".

Ukryta Zawartość

Jeżeli Twoja karta nie grzeje się za bardzo kup zestaw radiatorów "dwustronnych" z ciepłowodami. Są to duże radiatory połączone ciepłowodem montowane z obu stron karty. U mnie na Radeonie 9600 sprawdziło się świetnie, wentylator który był w zestawie chodzi na 5V i go nie słychać ale właściwie to mógłbym go całkiem odłączyć - karta jest chłodna. Kupiłem jakiś zestaw no-name, było to w miarę tanie, chyba 30-40zł - już nie pamiętam ile. Ale uwaga montaż jest dosyć trudny.

Coś w tym stylu tylko droższe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podepnę się pod wątek, z pytaniem:

Jak wyciszyć kompa, najlepiej całkowicie. Mam PIV z oryginalnym wiatrakiem i on hałasuje najbardziej.

Grafika to ATi Radeon. Obudowa stary, ale bardzo solidny Dell ATX. Zasilacz wymieniałem jakiś czas temu na 400W - najcichszy jaki był 1,5 roku temu, jest jeszcze jednowiatrakowy.

Budżet 400 PLN.

Zastanawiałem się nad wodnym, np. Thermaltake BIGWATER - i zmieszczę się w bużecie.

Tylko trochę sie boję wstawiać układ z "wodą" do kompa.

Jakie macie sprawdzone sposoby?

Z góry dzięki.

>Meloman

Generalnie polecam Ci pasywne chłodzenie ZM80D-HP (linki Ci juz podano). Jest to na tyle inteligentnie zrobione że można np. korzystać z jednej części tego radiatora i problemu nie ma. Bardzo udane rozwiązanie.

>kubedes

>Jak wyciszyć kompa, najlepiej całkowicie. Mam PIV z oryginalnym wiatrakiem i on hałasuje najbardziej.

Zajrzyj na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i dobierz do niego radiator z odpowienio cichym wiartakiem.

>Grafika to ATi Radeon.

To co poleciłem Melomanowi.

>Zasilacz wymieniałem jakiś czas temu na 400W - najcichszy jaki był 1,5 roku temu, jest jeszcze jednowiatrakowy.

Tu rewelacją są zasilacze QOLTEC'a BigPower Q42512A GOLD lub Q50512 Big Power II. Są ciche, wydajne i wyciągają gorące powietrze z kompa, wspomagając w ten sposób chłodzenie procesora, karty graficznej i innych bebechów:

Ukryta Zawartość

Po zastosowaniu powyższych rozwiązań mojego kompa w pracy praktycznie go nie słychać. Dwurdzeniowy AMD64X2 +3800, wypasiony Radeon etc. i temp. na procku pod max obciązeniem 44 st. C. W czasie normalnej pracy buja się w okolicach 39-40 st. C.

p. deep

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponoć najcichszy wentylator:

Ukryta Zawartość

piszę ponoć bo od dawna się zbieram żeby 2 takie u siebie założyć (w zasilaczu i na procku) ale że one tylko wysyłowo dostępne to jakoś się nie mogę zebrać bo komuter właściwie i tak jest w miarę cichy, no ale może z tymi wiatrakami byłby bezgłośny....

Ukryta Zawartość

deep, 5 Paź 2006, 10:18

>Zajrzyj na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i dobierz do niego radiator z odpowienio cichym wiartakiem.

Poszperałem i już coś więcej wiem. Godzinka czekania na wips też pomaga dokładniej wszystko przemyśleć.

Wchodzę w pasywne ;-)

Zasilacz na pewno zasysający ciepłe pow. z środka obudowy:

Qoltec Q50512 Big Power II

lub

LC-Power 420W:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /product_info.php?cPath=84_102&products_id=1336

Może jakiś dwuwiatrakowy...

Tak czy inaczej -wybór do ~200 PLN jest.

Dla procka:

TT Sonic Tower:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /product_info.php?cPath=103_78_82&products_id=828

Dla grafiki:

Zalman

lub

TT Schooner:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /product_info.php?cPath=103_96&products_id=778

który podoba mi się nawet bardziej, ze względu na częściowe odprowadzenie ciepła na zewnątrz obudowy.

Powinienem się zmieścić w budżecie, może nawet wystarczy na tego 9db Papsta. do wspomagania wyrzucania ciepła z obudowy.

Dzieki za pomoc. Zdam relację jak zakończę (całość raczej przebiegnie etapami - zaczynam od procka)

pzdr

k.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki wszystkim za odpowiedzi.

a jak postąpić z warczącym coolerem na prcoku? rozumiem, że też trzeba wymienić wiatraczek?

co polecacie bezgłośnego? mam Athlona 64 +3200.

Odradzam sonic tower, mocowanie coolerow TT jest tragiczne. Polecam scythe ninja infinity (montaz jest banalny), coolerek wiekszosc prockow schlodzi pasywnie, a jesli nie, to puscisz wentylator na 5V i starczy (przy zachowaniu ciszy).

Jesli juz wchodzisz w wyciszanie ;-) to nie zapominaj o hdd, po wyciszeniu grafiki i proca zaczyna sie slyszec swist talerzy dysku twardego :-) Najprostsza metoda to wyciagniecie z koszyka na dyski i umieszczenie hdd-ka na gabce polozonej na dnie obudowy, ale to powoduje z reguly pdniesienie temp dysku i tym samym skrocenie jego zywota. Proponuje zatem szarpnac sie ;-) i nabyc Silentmaxx na hdd, ktory jednoczesnie wycisza i chlodzi dysk - cena nie jest mala, ale warto.

Meloman, 5 Paź 2006, 13:18

>a jak postąpić z warczącym coolerem na prcoku?

raczej wymiana. warczy bo padło łożysko wiatraka.

>co polecacie bezgłośnego? mam Athlona 64 +3200.

niżej wkleiłem linki do testów. po lekturze coś na pewno wybierzesz.

wkamil, 5 Paź 2006, 14:42

>Odradzam sonic tower, mocowanie coolerow TT (...)

Też to już wiem ;-) nawet nie z powodu mocowania.

Poczytałem więcej i już wiem że TT odpada ze względu na wydajność.

Polecam lekturę 2 serii testów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wkleiłem linki do podsumowań, jak komuś się chce to można poczytać całość...

>Jesli juz wchodzisz w wyciszanie ;-) to nie zapominaj o hdd, po wyciszeniu grafiki i proca zaczyna

>sie slyszec swist talerzy dysku twardego :-)

Na razie wszystko mi zagłusza wiatrak od proca. Do Twardziela jeszcze wrócę.

Po tym co poczytałem widzę że optymalnym rozwiązaniem będzie duży radiator wspomagany cichym wiatrakiem ustawionym na małą prędkość obrotów. Całkiem pasywnie pewnie będzie ciężko.

Dzięki za rady.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wkamil, 5 Paź 2006, 14:42

>Proponuje zatem szarpnac sie ;-) i nabyc Silentmaxx na hdd,

>ktory jednoczesnie wycisza i chlodzi dysk - cena nie jest mala, ale warto.

cena rzeczywiście nie jest mała...

Ukryta Zawartość

170 PLN.

Zastawnawia mnie jeszcze cały czas chłodzenie wodą.

Zestaw TT BigWater nie jest jakiś extremalnie drogi.

Ktoś miał doświadczenia? Pozytywne, negatywne?

Nie podkręcam kompa i używam go praktycznie do netu i obróbki fotek.

Warto ryzykować?

Ukryta Zawartość

mój patent na wyciszenie :=)

całość wybebeszona z obudowy i wpakowana luzem do szafki w biurku - szafka jak widać obklejona wewnątrz gąbką i ponawiercana gdzie należy - otwory na kable i wentylatory.

najbardziej hałasowały dyski twarde - ostatecznie położyłem je luzem na rozpiętych na górze szafki matach z gąbki - nie wiem jaki będzie to miało wpływ na ich żywotność, ale przynajmniej ich nie słychać.

W porównaniu z tym co było przedtem - niebo a ziemia, myślę że jest z 80-90% ciszej. Poza tym nie kurzy się, i wbrew obawom - nie grzeje ponad normę. No i przy zamkniętych drzwiczkach nich nie wie gdzie jest komputer :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja polecę również własny patent, tani i niezbyt hadcorowy :-).

W miejsce starej suszarki wraz radiatorem zamontowałem radiator z procesorów serii Pentium II/III. Do tego koniecznie oddalony od radiatora, spowolniony Artic Coler Pro TC. Niestety, mocowania do radiatora są położone blisko procesora karty, i zazwyczaj (jak w moim przypadku) należy troszkę nadpiłować radiator, aby moszna było go porządnie zamocować w oryginalnych dziurkach. W celu zapewnienia dobrego obiegu powierza usunąłem tylnie śledzie/zaślepki. Efekt – za cenę Wentylatora (ok. 9-10 zł) można rozkoszować się ciszą (przynajmniej w przypadku grafy ;-) ).

Ukryta Zawartość

post-8524-100005275 1170301847_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kubedes... coz WC jest fajne, ale... ja juz przez to przchodzilem i nie wiem czy chcialoby mi sie ponownie bawic, sadze, ze ten zestaw TT bedzie mial jedna wade (procz tego, ze bloczkow to raczej nie bedzie mial super wydajnych ;-) a mianowicie glosna pompke - i kolo sie zamyka, chciales wyciszyc, a tu pompka buczy :-) Cichutenkie pompki specjalnie do WC zasila na 12V sa drogie, a maniacy uzywaja pomp cyrkulacyjnych do c.w.u :-D, ktore sa jeszcze drozsze.

U mnie teraz jest taki zestawch "cichych":

- zasialacz topower 450W p7, z wymienionym na wolnoobrotowy wentylem 12 cm

- na procu scythe infinity z wentylem 12 cm ktory sie kreci z moze 800 o/m

- na karcie grafiki accelero x2, dla ktorego ustawilem sobie w ati tray tools profil obrotow, tak ze w idle kreci sie na 30% mocy, a w czasie grania ;-) kiedy karta jest obciazona na 100% (ale wtedy na ciszy nie zalezy raczej ;-)

- procz tego dysk twardy w puszcze silentmaxx no i dwa 12 cm wentyle - wdmuchujacy do obudowy i wyciagajacy ustawione na 5 V

w dzien cala ta kombinacja jest nieslyszalna, z odleglosci 1 m kompa po prostu nie slychac, w nocy (czy poznym wieczorem jak zmienia sie percepcja sluchu) z kompa dochodzi cichutenki szmerek, w zasadzie glosniejsza jest piszzcaca cewka w moim NECu 2070nx - no ale tego sie juz raczej nie da wyciszyc :-D

wkamil, 5 Paź 2006, 23:00

>... coz WC jest fajne,

No to jeszcze taki zestaw WC

Ukryta Zawartość

cena ~250 PLN

hałas pomp określonych na poziomie 12 db. możliwe?

Do tego można dokupić bloki na pozostałe elementy, a nawet chłodzony wodą zasilacz ;-O.

Tylko czy to możliwe? 12 db każdy element.

Zbiornik z pompami mogę zamknąć w obudowie kompa - miejsce jest.

>ale... ja juz przez to przchodzilem i nie wiem czy chcialoby mi sie

>ponownie bawic,

Właśnie ze względu na głośne pompy? Czy na kłopot z obsługą tego? Brzpieczeństwo?

Z jakiego powodu nie chciałbyś się bawić?

>w dzien cala ta kombinacja jest nieslyszalna, z odleglosci 1 m kompa po prostu nie slychac, w nocy

>(czy poznym wieczorem jak zmienia sie percepcja sluchu) z kompa dochodzi cichutenki szmerek,

Tylko pogratulować, ale koszt na poziomie średniego WC...

Ukryta Zawartość

W peltiery sie juz prawie nikt nie bawi :-) A zdrugiej strony dla eksteremistow zawsze pozostale jeszcze chlodzenie cieklym azotem :-D

Nie chce mi sie wchodzic podnownie w WC, bo ja lubie grzebac w kompie i czesto cos tam wymieniam na nowe, i najbardziej irytowalo mnie wlasnie to skladanie i rozkladanie, napelnianie woda itp... nie chce mi sie juz ;-) To chodzenie AC ktore mam nie jest glosniejsze od WC a to ze mniej wydajne to nie ma znaczenia, nie krece sprzetu ekstremanie wiec nie ma problemu.

Od CPC z daleka, chyba, ze chcesz miec powodz w domu ;-) Zreszta to "cos" moze miec problem ze schlodzeniem nawet zwyklego sprzetu obecnej generacji...

Poniewaz temat VooDoo jest na grupie mocno obecny to poczytaj sobie opisy niektorych "patentow" CPC typu bulbulatory :-D

wkamil, 6 Paź 2006, 14:18

>Od CPC z daleka, chyba, ze chcesz miec powodz w domu ;-) Zreszta to "cos" moze miec problem ze

>schlodzeniem nawet zwyklego sprzetu obecnej generacji...

Rzeczywiście wpisy użytkowników na różnych forach to potwierdzają.

Najbardziej wyraźnie chyba tu:

Ukryta Zawartość

Wpis darkaszek z 26 Wrz 2006 20:25 .

Z tego co do tej chwili wyczytałem WC jest OK, ale powyżej 1kPLN. Taniej się nie da.

Zostaje AC pasywny, lekko wspomagany wolno kręcącymi się wiatrakami.

Zaczną od Scythe Ninja (lub Infinity) na procesor i poządne odprowadzenie ciepla z obudowy.

Potem sie zobaczy.

Grafe jak się okazało mam chłodzoną pasywnie ;-) (ATi Radeon X600 256M)

Dzięki wszystkim za wpisy.

PZDR

k.

OT:

>Poniewaz temat VooDoo jest na grupie mocno obecny to poczytaj sobie opisy niektorych "patentow" CPC

>typu bulbulatory :-D

A czy może z przyczłapami? bo bulbulatory bez przyczłapów nie działają

Ukryta Zawartość

Pawywnie nija bedzie lepsza niz infinity, przy czym ja minimalny przeciag w budzie bym zachowal... jakis wolnoobrotowy wentylek powinien zalatwic sprawe plus to co wyciagnie zasilacz...

Z tym, ze mocowanie infinity ma zdecydowanie lepsze niz ninja, ktora wymaga gimanstyki przy zakladaniu...

>A moze ogniwo Peltiera?

Samo z siebie nic nie da. Ogniwo działa tak że z jendej stony robi się bardzo zimne a z drugiej gorące i ten gorąc to nie jest tylko to ciepło z "zimnej" strony ale i ciepło wytworone przez ogniwo z prądu które ona pobiera (nie pamiętam ale to chyba i kilka A mogło być). Więc do ogniwa trzeba dodać jeszcze bardzo dobry radiator z wentylatorem albo WC.

Bez tego to tak jakby chcieć schłodzić dom poprzez otwarcie na oścież lodówki - w sumie w pokoju (obudowie komputera) zrobi się cieplej.

• 1 miesiąc później...

Jest znacznie ciszej.

Trochę to trwało bo musiałem wymienić budę stara okazała się za wąska.

Grafika jednak okazała się mieć wiatraczek śr. 4 cm - bardzo głośno pracujący.

Zabiegi wyciszające:

- Wymiana obudowy na Chiefteca SH01W-W-W

Ukryta Zawartość

- Wiatrak do obudowy Akasa Black Fan

Ukryta Zawartość

- Cooler proca Scythe Ninja (największy ;-) powód wymiany obudowy)

Ukryta Zawartość

Wkleiłem też trochę mat bitumicznych, które zostały po budowie kolumn - na wszelki wypadek ;-)

Karta grafiki to

Ukryta Zawartość

Największy "brzęczek" czyli wiatraczek na grafice poszedł precz. Na karcie został tylko radiator i tymczasowo dmuchają na niego 2 Akasy Amber 80mm, które zostały mi po poprzedniej obudowie (jedna zasysa powietrze z zewnątrz obudowy, druga dmucha na kartę).

Także docelowego rozwiązania chłodzenia grafiki szukam nadal. TT Schooner został mi odradzony w kilku miejscach.

Zalman także odpada, bo oddaje ciepło do obudowy co docelowo jest niewskazane.

Stanęło na ATi Silencer 2 Rev.2 i mam nadzieję że będzie pasował...

W tej chwili najbardziej hałasują dyski (40 i 80 Gb Seagate Baracuda IV) i w związku z tym następny krok to wyciszenie dysków.Kiedy nie pracują kompa nie słychać z odległości 1,5m - czyli z miejsca w którym słucham muzykę.

Czy te nowe dyski SATA2 są cichsze?

Prowadnice dysków trochę izolują od wibracji więc może nowy dysk, a stare na archiwum...

post-4291-100003186 1170304773_thumb.jpg

post-4291-100003187 1170304772_thumb.jpg

post-4291-100003188 1170304770_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W budzie za tę cenę jeszcze wycinać kratkę? Żal :)

Kubedes - marnujesz niepotrzebnie pieniądze. Nie zrobisz bezgłośnego kompa w takiej obudowie. Raczej też nie wyciszysz zadowalająco montując od cholery wiatraków nawet spowolnionych na prawie kilogramowym coolerze.

Z klasycznych obudów trzeba było szukać czegoś typu Arctic Cooling T (do tego Silencera i Frezera). Wydałbyś tyle samo, a może nawet mniej niż obecnie i miał kompleksowe rozwiązanie problemu.

Nowe Dyski Seagate są ciche - pod warunkiem że masz jeden. Mają ciche łożyska (słychać tylko jednostajny szum) i wbudowany soft wyciszający terkotanie głowic. Poza tym się dość mocno grzeją ale za to są płaskie (low profile) wiec można pod nie przykręcić dowolny radiator i zawiesić na kołeczkach Qooltec disc silencer albo Scythe stabilizer (powinno być skutecznie i tanio).

A pasywne chłodzenie możesz wykorzystać w pełni tylko mając obudowę mocno perforowaną i najlepiej desk-top, gdzie kolejne komponenty nie są umieszczane jeden nad drugim. Do tego podtaktowanie procesora.

Qubric, 16 Lis 2006, 21:10

>Nie zrobisz bezgłośnego kompa w takiej obudowie.

Ma być niesłyszalny z odległości 1m. Myślę że to do osiągnięcia.

>Raczej

>też nie wyciszysz zadowalająco montując od cholery wiatraków nawet spowolnionych na prawie

>kilogramowym coolerze.

Wiatraki będą lekko spowolnione. W tej chwili już jest nieźle, bo słychać tylko lekki szum.

Mie mam czym tego zmierzyć, ale szumią te małe żółte na dole - są puszczone na maxa. Radiator na grafice jest lekko ciepły. Względnie głośny jest ten boxowy wentyl Scythe.

Teraz wszystkie się kręcą na pełnych obrotach, to szumią.

>Z klasycznych obudów trzeba było szukać czegoś typu Arctic Cooling T (do tego Silencera i Frezera).

>Wydałbyś tyle samo, a może nawet mniej niż obecnie i miał kompleksowe rozwiązanie problemu.

Sporo o tym myślałem.

AC Silentium rozważałem. Nie podobało mi się że mają mniejszy (gabarytowo) i dedykowany zasilacz, że jak będę wymienial bebechy za 2-3 lata (średnio tak właśnie robię) to może być potrzebny większy (mocowo) zasilacz.

Wątpię, że AC wypuści większy do tych obudów w trosce o tych co chcą zrobić upgrade...

Raczej będą zachęcać do zakupu nowej budy.

Najbardziej jednak nie spodobało mi sie rozwiązanie cyrkulacji powietrza. (Rys. poniżej)

Ciepłe powietrze wyciągane jest do dołu przez wiatraki z przodu przez zasilacz choć z zasilacza ciepłe powietrze będzie szło do góry. Walka wiatraków z grawitacją ;-)

Wentylator na procku miesza powietrze wewnątrz budy.

A co z chłodzeniem grafiki - ciepłe pow. zostanie wyrzucone na zewnątrz przez Silencera i od razu wróci wcięgnięte przez wentyl na procku? Słabe to jest.

Poza tym w AC serii T (Silentium) są 4 wiatraczki 80mm i do tego 1 na procku. To musi hałasować.

Ja będę miał spowolnione 2 x 120mm + 1 wiatrak na chłodzeniu grafiki AC Silencer 2.

Może ewentualnie coś do wymuszenia przewiewu przy dysku... Zobaczymy. Są takie 92 mm wentyle z regulowanymi obrotami, można wyważyć przewiew i głośność.

Powietrze z dolnej części budy będzie wyrzucane na zewnątrz, na tył obudowy, przez Silencera.

Wiatrak na Procku będzie wymuszał ruch powietrza w stronę tylnego wiatraka wyciągającego powietrze z obudowy. Chlodniejsze będzie zasysane z boku i z przodu.

Dysk docelowo będzie 1. Musze zrobić porządek i ten mniejszy pójdzie jako zewnętrzny na USB - będzie włączany tylko na chwilę. Takie archiwum/backup.

Ja i tak mam na kompie głównie fotki, które archiwizuję co jakiś czas.

>A pasywne chłodzenie możesz wykorzystać w pełni tylko mając obudowę mocno perforowaną i najlepiej

>desk-top, gdzie kolejne komponenty nie są umieszczane jeden nad drugim. Do tego podtaktowanie

>procesora.

Calkiem pasywnie być nie musi.

Myślałem o desktopie, ale wybrałem coć bardziej na przyszłość.Ten Chieftek jest pojemny i solidny, przy okazji jest ponadczasowo - klasyczny i ładny jak na budę do kompa ;-)

Ukryta Zawartość

post-4291-100003116 1170304859_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"najlepiej desk-top, gdzie kolejne komponenty nie są umieszczane jeden nad drugim"

I tak i nie, obudowy desktop nie mają otworów wentylacyjnych na górze - normalne obudowy zazwyczaj mają.

Poza tym w pionowej obudowie jest samoistna cyrkulacja powietrza, co korzystnie wpływa na chłodzenie.

A ja inaczej powiem: nie zrobicie bezgłośnych maszyn na takim sprzęcie :)

np. mój GeForce 4 MX 440 ma tylko mały radiatorek i nie wymaga żadnego wentylatora.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.