Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe, telewizor a komputer

Quad

Rekomendowane odpowiedzi

bardzo się wygłupię jak zapytam jak sie ma: komputer i filmy w .divx, .avi, .dxr3 z kinem domowym? w ogóle komputer telewizor i zestaw kina domowego.

czy ma sens podłączenie komputera pod kino domowe i telewizor? jeśli tak to jak to skonfigurować. Ktoś sie kiedyś w cos takiego "bawił" ? albo słyszał coś na ten temat? albo wie gdzie szukać informacji?

czytając parę wypowiedzi rozumiem, że sie już w coś takiego nie bawicie ale nie mając kasy na rasowy sprzęt jakoś trzeba sobie radzić. albo polećcie jakieś alternatywne rozwiązanie tylko nie typu idz "do kina"

z góry dzięki za wyrozumiałość.

https://www.audiostereo.pl/topic/2873-kino-domowe-telewizor-a-komputer/
Gość slay

(Konto usunięte)

dvd to dvd i żaden dix go nie jest w stanie zastąpić. Nawiet gorsze zestawy dvd biją na głowę dix zarówno jakością dzwięku jak i obrazu. To żadna nowość i zamiast konfigurować telewizor z komp. lepiej kupić nawet niedrogi zestaw (polecam yamahę).

Zgadzam się z Slay Divix a kino domowe to jak słuchać i zachwycać się każdym aspektem muzycznym na jamniku z bazaru,jeżeli chcesz odczuć jakieś wrażenia podczas oglądania kina domowego to zakup zestaw kina domowego.

Nie do końca się zgadzam z przedmówcami.

Wiele filmów DivX jest rippowanych wraz z dźwiękiem AC3, a więc otrzymujemy pełne 5+1 kanałów Dolby Digital.

Z obrazem jest dużo gorzej, ale w ripach dwu- a nawet trzypłytowych nie jest tak źle, powiedziałbym nawet, że całkiem dobrze. Oczywiście nawet taki 3-płytowy DivX nie dorównuje jakością obrazu (i wygodą!) płycie DVD, ale płyta DVD kosztuje kilkadziesiąt złotych, a Divx-a ściaga się przez noc, ogląda i kasuje :) (albo nagrywa na nośniku za złotówkę...)

Co do połączenia, to jest bardzo proste - wyjście TV-out karty graficznej do wejścia video w amplitunerze (albo bezpośrednio do TV) - najlepiej kablem s-video; dźwięk cyfrowo np. ze złącza sp/dif na karcie muzycznej do wejścia koaksjalnego w amplitunerze (lub też kablem optycznym).

dzięki. !!

polukam, poszukam u siebie może nawet dzisiaj i pewno będe miał jeszcze pytania szczególnie o podłącznie dzwieku.

własnie co w ogóle "warto" ściągać z sieci w jakim formacie aby miało jakąś jakość i wartość wizualną i muzyczną.

Jak widze to koledzy z "kina domowego" pastwia sie nad kolegami ktorzy do swojego systemu uzywaja komputera. Ich dyskryminuja w dziale stereo, wiec i oni znalezli swoja "zabe". Powtorze sie: ale kazdy ewoluuje i od czegos zaczyna. Sa rozne powody dlaczego ten system a nie inny, ale nie o to tu chodzi. Tak jak w szkole - przechodzimy z klasy do klasy wyzej. Ja sam jestem w zerowce i wykorzystuje komputer. Moze kiedys...

Pozdrawiam

Ja tam czasami łącze swojego notebooka z amplitunerem, próbki dolby digital z działu "download" są rewelacyjne można oglądać w nieskończoność. A co do wyższości dvd nad divixem to oczywiste jest że divix niedorówna dvd, ale jeżeli ktoś niema dvd to niech kombinuje, obraz będzie gorszy, dżwięk również ( zalezy od kompresji ), ale oglądać się da>

Ps. Darek2 i Slay Od czegoś trzeba zacząć!!!

Panowie jak sie ma jakośc obrazu przy podłaczeniu karty graficznej PC-ta wyjście S-Video i telewizora mam tylko Eurozlącza i S-VHS. Jakie polaczenie wybrać S-Video - Eurozłącze czy S-Video - S-VHS sprawdzić nie mogę bo do żadnego z tych połączen nie mam jeszcze kabli - pytanie do jakiego połaczenia kupic kable ?

Do pierwszego pytania należałoby dodać: "Na jakich telewizorach różnica między divx a DVD jest znacząca?"

Niestety większość egzemplarzy na rynku (szczególnie wersje na "hipermarkety") jest rozstrojonych i jeżeli ich się nie wyreguluje poprzez menu serwisowe to obraz jest kiepski. Pół biedy jak za telewizor płaci się powiedzmy 2000 tysiące. Ale gdy kosztuje 5000-10000 zł i obraz ma spore zniekształcenia geometryczne a konwergencja się rozłazi to trudno mówić o efekcie kinowym na DVD.

Mam 12 letni Sony z dobrego sortu (swego czasu "jumany" z Niemiec) i po połączeniu go przez S-video/przejściówka/ScartRGB z Matroxa Parhelii obraz jest lepszy niż na budżetowych telewizorach z dvd. Odtwarzam tak divx przy czym widać dużą różnicę w filmie mocno a odpowiednio upakowanym. Co do dźwięku to na moim stereo oszukać się tego nie da - karty dźwiękowy od Creativa mają słabe wyjścia i różne "upiększacze" nic tutaj nie pomogą. Oglądać się da bez bólu, całkiem całkiem. Matrox ma moim zdaniem najlepsze wyjścia tv w kartach dostępnych za normalną cenę. Kolory bardzo wierne, ostrość jak brzytwa. To wszystko dotyczy PAL bo NTSC to tragedia. Nic dziwnego że tam zaczyna powoli wchodzić HDTV.

• 2 tygodnie później...

ups. !! nikt nie próbował połączenia S-Video karta graficzna i S-VHS telewizor? nie "gryzą" sie te dwa formaty?

mam juz sterowniki potrzebne do klonowania obrazu na telewizor tylko mam dylemat z tym podłaczeniem który kabl kupić do S-VHS czy do Eurozłącza.

Może ktoś biegły w formatach przesyłania się wypowie (jakie złacze do jakiego jest najlepszym wyjściem wiem wiem najlepiej dwa tego samego typu ale nie mam takiej mozliwości)

S-video i S-VHS to taki sam standard, a kabel dostajesz zwykle w komplecie z kartą graficzna. jesli chodzi o EURO to uważaj, a raczej sprawdź czy Twój TV przyjmuje sygnał S-VHS na wejsciu EURO, a jeśli tak to ustaw wszystko w opcjach instalacji TV. Ja mam takie połączenie (około 25m) i jakość jest super na 32" 100Hz.

Jesli chodzi o dźwięk to nowe Divx-y ripowane są już z DTS-u i tu jakość jest extra (najnowsza wersja helikoptera w ogniu w wersji 3Cd, ale nadal jest to kompresja.

Jeśli chodzi o jakośc to komputer jest tu na sporo wyższym poziomie, gdyż trudno wyobrazić sobie powstanie jakiegokolwiek filmu bez jego udziału. takie sprawy jak HDTV, DVDAudio, DTS itp. to dla komputera normalka, tyle że normalnie słyszy się o miernej jakości obrazu i dźwięku, kiedy to własnie ktoś początkujący wyprowadzi dźwięk tanim kabelkiem z taniej muzy on board, a obraz zwykłym cinchem, do tego z divx-a.

aha- do tego jeszcze usuwanie macrovision, zamiana sygnału SACD na DTS24/96 i wiele wiele innych mozliwości jakie daje komputer . A jesli komuś komputer kojarzy się z mp3 to po prostu jest około 2-3 lata do tyłu.

Pozdrawiam

->Andrzej

wszystko fajnie. u mnie na peciecie chodzi oprogramowanie do dem HDTV i potrafię odpowiednio pomaglować sterownikami zeby wszystko dobrze chodziło. Nie możemy jednak zapominać że ludzie którzy są świadomi (a nie "włączyć to i to") ogólnych nawet zasad w komputerze oraz windowsach stanowią mniejszość. Większości nie chce się uczyć i "pieprzyc" w obsłudze programów, driverów, ewentualnych problemów sprzętowych (np kup kompa z usb2 - część płyt ma włączoną obsługę "Legace" czyli 1 ale większość osób zamiast ustawić bios będzie dzwonić po serwis). Komputer do tego nie nadaje się na centrum rozrywki bo jest głośny (chyba że rzucisz forsą na dobry zasilacz i Zalmana).

To tak jak ze śmigłowcami Apache w Afganistanie. Po 2 dniach większość była uziemiona bo filtry powietrza były już zapchane na amen a w elektronice zaczęły pojawiać się problemy na skutek wysokiej temperatury - tam nie mają hangarów. Daj teraz Apache takim zdolnym żołnierzom jak armia poborowa a wszyscy się pozabijają. Wspaniałe i uniwersalne narzędzie jakim jest w pełni konfigurowalny komputer zawsze będzie niszowe i nie ma co mówić o możliwościach wykorzystania go do oglądania filmów. Duży, głośny i dla większości za trudny w obsłudze.

Póki co cicha specjalistyczna elektronika ma w rozrywce przewagę nad potęgą pc. XBox posiada układy Intela oraz NVidii ale nie zrobisz nim tych rzeczy co na komputerze.

Gość doba

(Konto usunięte)

Ja mam sygnał video wyprowadzony z karty graficznej na przewodzie z końcówkami s-video jest okey miałem wcześniej na s-vhs i było o wiele gorzej teraz zastanawiam się jak podłączyć dzwięk z karty dzwiękowej audigi 2 do amplitunera kina domowego tak aby było kaj najlepiej

czy może ktoś rozglądał sie ostatnio za kartami graficznymi dobrze radzacymi sobie z połaczniem - komp. kino domowe, telewizor - i poleci coś dobrego do 1000 PLN.

Będę montował cały komp. wiec uwagi z jakimi modelami pozostałego sprzętu w komputerze najlepiej współpracuja mile widziane.

Ja mam GiForce FX5600 firmy MSI i całkiem dobrze chodzi jestem z niej zadowolony kosztuje ok. 750zł.płytę główną mam też firmy MSI 865PE Neo2 około 500zł. no kartę dzwiękową Audugi 2 ,350zł.procek P4 1,8 ale kup już sobie przynajmniej 2,4 kosztuje około 900zł.

Ja bym rodził kupić jakąś kartę ati radeon. Te karty maja zdecydowanie lepsze wyjście na tv niż nvidii (a miałem karty obu firm). Teraz mam herculesa na ati radeon 9800 pro i obraz jest super na tv. Jest to dość droga karta, ale i w niższym segmencie cenowym wyjście na tv na ati jest super (włąściwie na wszystkich kartach na ati wyjście na tv jest tej samej jakości, a różni je jedynie wydajność w 3d, czyli grach). Tak więc kup sobie kartę na radeonie i będzie ok w komputerowym kinie domowym.

• 3 tygodnie później...

A ja będę polecał tylko i wyłącznie karty Matroxa. Miałem już do czynienia z kartani od Ati i Nvidii ale tylko Matrox daje pełny, dobrze zestrojony i niesamowicie ostry obraz zwłaszcza w trybie DVD Max.

• 2 tygodnie później...
Gość slv

(Konto usunięte)

Wydaje mi się że nawet nie zasługuję na awans do źłobka w porównaniu do tego o czym Wy tutaj rozmawiacie. Mam, tak mi się przynajmniej wydaje, banalny problem. Po podlączeniu przewodem S-Video komputera do telewizora, filmy nagrane kodekiem DivX po prostu nie są odtwarzane, a co najważniejsze telewizor przedstawia obraz czarno-biały. Kolory gdzieś uciekły :( Z góry dziękuję za pomoc.

Witam

Dorzucę swoje trzy grosze to tego tematu, gdyż wydaje mi się, że mam trochę doświadczenia w w temacie (grupa starszaków w przedszkolu wg waszej klasyfikacji).

Pod moim telewizorem stoi sobie komputer specjalnie przygotowany do odtwarzania zarówno divx-ów, różnej maści mp3, oglądania zdjęć z aparatu cyfrowego oraz oglądania telewizji satelitarnej. Podstawowym załozeniem przy budowie tego sprzętu był mały poziom hałsu, wydajność pozwalająca na odtwarzanie divx oraz akceptowalny (przez żonę wygląd) wygląd sprzętu. Wynikiem tych założeń był sprzęt o następujacych parametrach:

- Płyta mATX z chipsetem Intela i wbudowaną kartą graficzną (i810) wraz z małym układem Focus 450 do generowania obrazu i dzwięku na złącze Euro (sprzęt ma 2 gniazda Euro, którymi mogę bezpośrednio podłączyć się do telewizora)

- Pentrium III 733 Mhz

- 256 Mb ram,

- wbudowana muzyka z wyjściem SPDIF,

- wbudowana karta sieciowa,

- dysk 120 Gb Seagate,

- czytnik DVD Toschiba,

- tuner satelitarny Technotrend,

- klawiatura i mysz (wyglądająca jak pilot od TV) bezprzewodowe

- całość działa pod Windows XP + nakładka na system myHTPC (strona domowa www.myHTPC.net - tam jest więcej wariatów zainteresowanych tym sprzętem i oprogramowaniem).

Wszystko w czarnym, gustownym kolorze (jeśli kogoś interesują zdjęcia to jest to też możliwe).

Sercem całego sprzętu jest oczywiście oprogramowanie w tym wypadku myHTPC skonfigurowane tak by spełniało moje oczekiwania opisane powyżej oraz było obsługiwane równie łatwo jak TV lub wideo. Opisany sprzęt spełnia wszystkie moje oczekiwania, lecz oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest to sprzęt niszowy i na razie nie ma wielkich szans na powodzenie, gdyż mnóstwo czasu trzeba poświęcić na konfigurowanie itp.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Komputer oparty o system nie wymagający wydajnego chłodzenia (np starsze procesory IntelCeleron, wraz z bezgłośnie pracującym zasilaczem) wyposarzony w odpowiedni czytnik DVD-ROM, kartę graficzną z wysokiej jakości układem modulatora sygnału tv (karty Ati,Matrox), kartą dźwiękową z wyższej półki posiadającą cyfrowe wyjście SPDIF lub TOSLink może pełnić rolę odtwarzacza DVD jak i wszelkich innych formatów.

Dodam również że w takiej roli wyśmienicie sprawdza się konsola Microsoft Xbox - dzięki dostępnemu bogatemu zapleczu programowemu w łatwy sposób można zamienić ją w wszechstronny odtwarzacz multimediów. Wśród akcesoriów można znaleźć bardzo wysokiej jakości zestawy kabli : Euro SCART + światłowód, a także pilot zdalnego sterowania. Dysk twardy jest standartowym wyposarzeniem i pozwala na przechowywanie pewnej ilości danych, natomiast gdy zachodzi potrzeba powiększenia przestrzeni w prosty sposób można zainstalować napęd o większej pojemności np 120/160/200 GB.

Do Przemski

Dokładnie, podstawą funkcjonowania takiego systemu jest bezgłośna praca - u mnie (na opisanym powyżej sprzęcie) jedynym wentylatorem jest wolnoobrotowy nad procesorem. Zasilacz (jakieś 200 Wat) ma tylko gigantyczne 2 radiatory. Natomiast odnośnie wysokowydajnej karty graficznej (ATI, Matrox) to nie do końca się zgadzam, czego przykładem jest mój system. W trakcie konstrukcji zastanawiałem się nad zaproponowanym przez ciebie rozwiązaniem, ale bezpośrednie porównanie tych kart nie pokazuje aż takich różnić - oczywiście w moim zastosowaniu.

Do ulan

Sprzęt, który opisałem jest całkiem fajny i fizycznie działa - jednakże jak wspomninałem w moim poście poprzednim nie jest to urządzenie dla każdego, gdyż:

1. Czas uruchamiania. Każdy zdaje sobie sprawę ile trwa uruchomienie Windowsa - obecnie jest to dla mnie wyzwanie nr 1 tj. redukcja możliwie wszystkich plików niepotrzebnych, które zaśmiecają i opóźniają start Windy oraz ewentualnie przejście na WIn 98 SE, które można jeszcze bardziej zoptymalizować pod względem czasu startu. Znam ludzi, którzy zeszli z czasem startu całego sprzętu do 10 - 15 s.

2. Konfigurowanie. Sprzęt ten nie jest sprzedawany w żadnej sieci w Polsce (na zachodzie również) - poza czymś zbliżonym tj. systemy z Windows Media Center Editiion co powoduje, że potencjalny użytkownik musi mocno posiedzieć by cały sprzęt uruchomić i ustawić.

A'propos tej dyskusji i po bezowocnym przeszukaniu kilku stron postów wstecz pozwolę sobie prosić o pomoc w banalnym być może problemie: Laptop podłączony do TV kablem S-Video - jest obraz, kiedy odtwarzam film DVD lub DiVX ekran pozostaje czarny ;(

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Gość MrHelp

(Konto usunięte)

Odp. na czarny ekran.

Jest to kwestia ustawień sterownikow bądź oprogramowania karty TV. Chodzi o to, aby obraz był przekazywany do tv jako do podstawowego wyświetlacza. U mnie na radeonie właśnie tak jest - jeżeli tv jest primary display to film jest odtwarzny, jak jako drugorzędny to nic nie odtwarza (tzn player odtwarza, ale "ciemność widzę" na tv).

Jeżeli odtwarzmy film w oknie i widać pulpit, a film nie (na tv), to na 99% jest tak jak napisałem wyżej.

Trzeba poszukać w ustawieniach dotyczących tv.

proponuję zaopatrzyć się w używanego Matroxa G - może być np. 550

możliwości konfiguracyjne niezależnych w pełni ekranów są duże, obraz na tv może być pokazywany zarówno jako pierwszy lub drugi - do tego obraz jest niesamowicie ostry a kolory wierne - jeśli za telewizor służy Sony wyprodukowany do lat 1996-97 to wygląda to jak monitor przy kinowym stole montażowym. Późniejsze telewizory są już niestety byle jakie.

Gość andrzej wawa

(Konto usunięte)

mam problem jakiś czas temu kupiłem kabel łączący komputer z tv(svideo-eurozłącze)bez żadnych ustawień sygnał przechodził z kompa na tv i wyświetlał filmy,póżniej miałem problemy z dyskiem twardym więc znajomy go wyczyścił i wgrał oprogramowanie od początku i od tamtego momentu na ekranie mojego tv nie ma obrazu czasem tylko napisy, ale wszystkie inne rzeczy są wyświetlane(internet pulpit i cała reszta oprócz divix-a i dvd )być może są specjalne sterowniki jeśli nawet to nie wiem jakie i gdzie ich szukać,podobna sytuacja dotyczy starszych filmów które wcześniej chodziły a dziś albo napisy nie pokrywają się z resztą filmu albo sam film jest strasznie zwolniony.bardzo bym prośł o pomoc z góry dziękuje

Gość andrzej wawa

(Konto usunięte)

mam problem jakiś czas temu kupiłem kabel łączący komputer z tv(svideo-eurozłącze)bez żadnych ustawień sygnał przechodził z kompa na tv i wyświetlał filmy,póżniej miałem problemy z dyskiem twardym więc znajomy go wyczyścił i wgrał oprogramowanie od początku i od tamtego momentu na ekranie mojego tv nie ma obrazu czasem tylko napisy, ale wszystkie inne rzeczy są wyświetlane(internet pulpit i cała reszta oprócz divix-a i dvd )być może są specjalne sterowniki jeśli nawet to nie wiem jakie i gdzie ich szukać,podobna sytuacja dotyczy starszych filmów które wcześniej chodziły a dziś albo napisy nie pokrywają się z resztą filmu albo sam film jest strasznie zwolniony.bardzo bym prośł o pomoc z góry dziękuje

Gość andrzej wawa

(Konto usunięte)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.