Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka gramofonowa ADC XLM1 versus K9

intel386

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów,

w przypływie gotówki zdecydowałem się na zakup ADC Integra XLM1. Do tej pory posiadałem ADC K9 - rozjaśnione brzmienie z podbiciem góry. Niebo lepsza od MF104.

Ze względu na jaskrawe MONITOR AUDIO MA9 zależało mi na mniejszym akcentowaniu góry, na lepszym oddaniu średnicy.

Czy któryś z doświadczonych gramofoniarzy posiada ADC XLM1? Czy mogę posłuchać Waszych opinii i wrażeń o niej - trafny zakup czy nie? Wkładka jest zupełnie nowa, kupiłem za 250 zł. Posiada zintegrowany headshell z nieco tandetnego plastyku. Prosiłbym o rady jak ustawić pochylenie wkładki za pomoca śrub - do tej pory robiłem to tak by ramię było poziomo w czasie odtwarzania winyla. Dobrze?

Ci którzy mają ADAMA mogą napotkać problem z arretowaniem wkładki w uchwycie. Warto dołozyć podkładkę. O szczegółach mogę dopowiedzieć.

Czy wkładki ADC są produkowane, czy firma dawno padła o czym słyszałem? Moja wkładka jest jak nowa...

pozdr. Sławek

Twoje spostrzeżenia są b. trafne. ADC to faktycznie wkladki z lekko podbitą górą.

Mam modele K8, (stara z lat 70 tych). RSQ32, (złota ze złoconymi końcówkami) i Q301 (seledynowa oprawa igły.)

Wszystkie grają podobnie.Bardzo klarownie , ale i ostro z racji dominacji góry.Nie mają specjalnie dużego sygnału wyjściowego .Przy zamianie igieł trzeba uważac bo mimo że oprawy podobne różnia sie polem magnetycznym wokól igły. Jedne maja na końcu canilevera magnes , inne płytke wtopiona w obsadę . Z tego co kojarzę to XLM nie ma specjalnie audiofilskiego przeznaczenia. 20-17kHZ.250PLN to sporo jak na II obieg. Na b-bay'u można za ok 40-50US$ +8 koszt przesyłki (USPS air mail). Za Q301 dałem 8$. Nie wiem czy za 250 nie poszedłbym w AT lub shura

Drobne sprostowanie parametrów.(Cóż pamięć jest zawodna)

O CARTRIDGE

XLM MKII IMPROVED

MOVING MAGNET PHONO CARTRIDGE

SPECIFICATIONS:

*

Output voltage: 6.05 mV per channel at 1 kHz.; 5 cm./sec. peak recorded velocity.

*

Channel balance: 2.0 dB at 1 kHz.

*

Channel separation: 26 dB at 1 kHz.

*

Frequency response: 15 Hz. - 24 kHz ą 2 dB.

*

Tracking ability: 80 ľm at 315Hz at recommended tracking force.

*

Stylus type: Diamond Elliptical.

*

Stylus tip radius: 0.3 mil. x 0.7 mil. Elliptical.

*

Tracking force range: 0.75 g. - 1.5 g.

*

Recommended tracking force: 1.0 g.

*

Tracking angle: 20°.

*

Optimum load: 47, 000 ohms resistance in parallel with 275 to picofarads total capacitance.

*

Cartridge weight: 5.75 g.

*

Mounting: Standard 1/2" (12.7mm) Mounting Centers.

*

Replacement stylus: RXL Improved.

Nocne odsłuchy po kliku godzinach wskazują że:

1) ADC K9 ma nieco większy poziom wyjściowy niż XLM1, zgadzam się z CONRI - dla mnie przydałoby się nieco więcej szczególnie że mam lekutki przydźwięk o którym później

2) góra w K9 jest znacznie jaskrawsza, dół mniej wyrafinowany i mniej obecny niż w XLM1 który jest spokojniejszy nie chcę mówić matowszy - oczywiście wiele zależy od winyla, większość krajowych jest do niczego z definicji, na nowej Dionnie Warwick Arista gra to pięknie. Dostępne są gradacje dołu, który w K9 był mniej rozróżnialny - po prostu był... Odkryłem też kilka smaczków w średnicy do tej pory niesłyszalnych.

3) gitara i środek pasma lepiej obecny w XLM1, na moim Adamie SONY TAF770ES + MA9 wkładka XLM1 mniej kłuje w uszy

4) stereofonia bardzo dobra, może dlatego że XLM ma nową igłę zaś K9 przegrała kilkadziesiąt godzin

5) K9 mocowana w Unitrowskim HEADSHELL nie brumiła, plastik fantastic w Integra XLM1 łapie więcej brudu z powietrza musiałem przelutować to i owo w środku gramofonu, jest lepiej

6) stosuję nacisk 1g

7) pochylenie główki XLM1 da się regulować - miałem nierównoległą oprawę igły do płyty - ważne dla mniej odważnych - trzeba użyć zdecydowanej siły wkładka obraca się z oporem

8) nie chcę tego mówić ale mi się wydaje że krajowe matowo nagrane winyle brzmią lepiej na K9. No tak - nie jeden z nas podkręca nocne sceny w filmach żeby coś widzieć :) Ale to nie metoda!

Istotnie , ale czy aby te róznice w brzmieniu nie wynikaja z rodzaju szlifu . W serii K8/9 jest chyba sferyczny

( conical) natomiast XLM to szlif eliptyczny i stąd mniej "skoczna" reprodukcja.Eliptyczny szlif wybiera subtelności z rowka , ale bardziej poukładane i delikatniejsze.Stąd może twoje spostrzeżenia. GEneralnie ja jednak wolę XLM , jako tę bardzej szczególową

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3405-100005215 1170301938_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Różnice w igłach pomiędzy zamiennikami a oryginałami daje się łatwo zauważyć.Szara to Z North Servisu -brak magnetycznej płytki

Ukryta Zawartość

post-3405-100005213 1170301940_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgadzam się z opinią. K9 jest zgrubna, jaskrawa, dół jest ale bez detali... zaś XLM jest delikatniejsza w reprodukcji, bardziej rzekłbym powściągliwa i wyrafinowana. dół ma pietra, średnica pięknie brzmi na gitarze.

Też wolę XLM po odsłuchach.... Na Sennheiser HD600 gramofon kładzie dyskofon cyfrowy :) Niesamowicie odpoczywa się przy muzyce z winyla.

Usłyszałem też opinię że nowa igła ma lepsze stereo niż stara. Tu stereo jest wzorcowe - na płytach Aristy Dionne Warwick w utworach Bacharacha przez chwilę czułem efekt pingponga :) Mam bardzo sugestywne i stereofoniczne Monitor Audio MA9...

Jedno pytanie tylko:

Może niepotrzebnie zakochałem się w ADC? Na Allegro jest:

Shure M97xE to wkładka dla domowych systemów audio - HIGH PERFORMANCE, należąca do serii Audiophile & Archiving. Cechuje się bardzo dokładną charakterystyką częstotliwości i poszerzonym zakresem dynamiki. Nadzwyczaj wyrównane brzmienie i skrajna dokładność odtwarzania w całym zakresie częstotliwości. Opracowana dla entuzjastów słuchania lub przenoszenia czarnych płyt w domenę cyfrową.

Czy rzeczywiście warto zbierać pieniązki na M97xE? Czy ona mnie położy na ziemię? Przyznaję że kocham ADC za to co robi a Shura nie słuchałem... Nie ma u kogo :) Wierzę że ktoś ma taka wkładkę a CONRI na pewno :)

Ha !

Conri nie ma 97-ki

Ale słuchał innych Shurów. Model 97 to następca słynnej V15. Ale odkad przeniesli produkcje do New Mexico.To juz inny Shure."Plastikowy"

Z posiadanych i osłuchanych to najbardziej przypada mi do ucha stara R47XT. Potęga dźwięku i kryształ brzmienia.

Pozostałe M 44-7, MB44 , M70B, M75-6 graja .Mimo że kiedys zachwycalem sie sygnałem z M44 dziś się dystansuje Jedynie M91 mozna podciągnać do porównawczej klasy o ile gra z igła Hi Track. Podobnie z M 95 jako Hiper eliptic.

Niebawem będę miał do osłuchania RXT-6 RXP-3 I R25XT.,choć występują pod znakiem Radio Shack lub Realistic.Ale o wrażeniach pózniej.Jeżeli zalezy ci na pełnym dole,i mocnej średnicy to Shure jest dobrą linnią ,a .jeśli szukasz finezji to Audiotechnica -cały czas mowa o linni stanadrowych w rozsądnych cenach wkładkach.

"Model 97 to następca słynnej V15"

I tak i nie. Nie jest to następca, a jedynie model, który po wycofaniu V15 z produkcji, ze względu na problemy z dostępnością materiału do jej wytwarzaniea (beryl - który służy także do produkcji nieiskrzących przy uderzeniu o inny metal młotków, wykorzystywanych w górnictwie;), został "namaszczony" przez Shure'a jako substytut (piękne słowo). Oba modele zostały wprowadzone do sprzedaży w mniej więcej tym samym czasie.

intel386,

"du ju spik inglisz?"

To link do bardzo porządnej recenzji Shura, z którą się zgadzam:

Ukryta Zawartość

"There are many choices at or near the M97’s price, none of which are quite as sweet-sounding. The Audio-Technica 440ML, widely available for $100, offers a finer stylus and slightly better tracing ability. Grado’s Black, Green and Silver, although very good, can’t equal the Shure’s trackability and in my experience, can sound a bit brittle. Ditto the Stanton and Goldring models below $100."

Ukryta Zawartość

Coś mi nie pasi.

1.Jeżeli sie wycofuje coś z produkcji , to zwykle wchodzi na jego miejsce nowy produkt ( czytaj :tańszy w kosztach produkcji,o parametrach nie gorszych od poprzednika)

2. Jak mozna było wprowadzić w tym samym czasie równolegle te dwa modele skoro wycofano V15..Ostatnia mutacja V15 to V.Potem M 97xE. Z resztą V15/V figuruje w zestawieniu zakoczonych produkcji

Ukryta Zawartość

Co do berylu to wykorzystywany jest tylko w cantileverach igieł.

Jeśli sie przyjrzeć konstrukcjom shura to kilka linni ma identyczne korpusy , różnia sie oprawkami z gniazdami pod 1/2" wkręty.

Ukryta Zawartość

>>Sorry P_ietro

Dziś dzien na NIE

Jeżeli w tym tescie autor skladnia sie do porównania jako do podobnych wkladek wymieniając Goldrnga elana i Rtantona 500 Mk II. to nie wierze słowu pisanemu.Chyba że własnie m 97xE sie zblizyla do tych modeli odchodząc od V15,Pisze o tych dwóch bo je znam z brzmienia. I są to zupelnie odmienne w przekazie wkładki.

"Jeżeli w tym tescie autor skladnia sie do porównania jako do podobnych wkladek wymieniając Goldrnga

elana i Rtantona 500 Mk II. to nie wierze słowu pisanemu."

Widzisz, wydaje mi się, że autor użył słowa "similar" w kontekście przedziału cenowego (przegląd rynku), a nie brzmienia. Tak ja to odbieram.

Oba modele - V15 i M97xE, były produkowane równolegle (!), dopóki Shure nie zdecydował o zakończeniu produkcji tego pierwszego, ze znanych powodów. Katalog z 2000 roku ("save as"):

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

"Jak mozna było wprowadzić w tym samym czasie równolegle te dwa modele skoro wycofano V15..Ostatnia mutacja V15 to V.Potem M 97xE. Z resztą V15/V figuruje w zestawieniu zakoczonych produkcji"

Dokładna nazwa ostatniej generacji to V15 VxMR. M97xE NIGDY NIE był/jest następcą, a jedynie niższym modelem (ze słabszym szlifem, innymi/gorszymi (?) materiałami użytymi do produkcji, oraz trochę inną konstrukcją ) od topowego V15. Tak jeszcze niedawno wyglądała oferta Shure (od najwyższego modelu):

Cartridge - Application - Mounting type

V15VxMR - audiophile - standard

M97XE - audiophile - standard

M94E - music lover - standard

MP94E - music lover - p-mount

M92E - versatility - both

M70BX - value - standard

M78S - 78 RPM - standard

Zobacz także katalog z tamtego okresu (powyżej).

Ukryta Zawartość

A quick history of the V15:

V15 1964-1966

V15 Type II 1966-1970

V15 Type II Improved 1970-1973

V15 Type III 1973-1978

V15 Type IV 1978-1982

V15 Type V 1982

V15 Type V-MR 1983-1993

V15 Type VxMR 1996-current(zakończenie produkcji 2005)

recenzja V15 VxMR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak czy siak

Dzięki za dodatkową porcję wiedzy.

Swoje informacje czerpię z praktyki , znając kulisy reklamy -j/w pisałem ,nie wierzę słowu pisanemu ;-)). W tej branży

jedynie uszy niezbednym narzędziem oceny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.