Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe a niedostatki IC

Mogos

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do forumowiczów. Czy zastosowanie odpowiednich kabli głośnikowych może poprawic niedostatki interkonektu?

Jako IC używam XLO Ultra 1. Porównywałem go ostatnio z Goertzem TQ2 AG. Goertz poprawil średnicę i przestrzeń ale bas sie rozmył. Tak jak bylem bardzo zadowolony z mojego suba na XLO tak na Goertzu zrobilo sie nie ciekawie. Bas stracił swoją konturowosć i to znacząco. Jako że jestem już posiadaczem tego XLO i jak sobie pomyslę że zakup innego może lepszego to trochę loteria i może sie okazać, że to co łączy cechy Goertza i XLO jest cholernie drogie to tak sobie wykombinowałem, że może tą trochę lichą średnicę XLO mógłbym podciągnąć odpowiednimi kablami głośnikowymi . Dobrych kabli głośnikowych jeszcze nie mam (to co mam to ProCab LS 440). Zwłaszcza, że średnicę i wysokie można zasilić dedykowanym kablem w bi-wireingu. No właśnie czy to ma sens skoro IC jest pierwszy na drodze sygnału. Czy ktoś zna kable głośnikowe o bardzo dobrej średnicy i z dobrą przestrzenią?Czy ktoś z forumowiczów przeprowadzał tego typu próby poprawy brzmienia systemu?

Aha, jak nie potrzebny Ci jakiś super basior we frontach (bo masz suba), to bez namysłu bierz Qed`a Silver 25th Anniversary. Ten drut kasuje wszystko, co dotąd słyszałem pod kątem ciepłej, detalicznej średnicy i skrzącej się góry (ale system nie może grać naturalnie ostro - jak np. ampli Onkyo, bo będziesz miał za dużo szczegółów i Cię to po pewnym czasie zmęczy). Bas też znakomicie kontroluje, ale w niektórych systemach może go spłycić.

We frontach nie może być super basiora bo one graja dopiero od 55hz a sub go daje i własnie na XLO jest taki jak trzeba. Rozumiem, że to podpowiedź potwierdzająca możliwość poprawy brzmienia po przejściu sygnalu przez IC. Dziękuje za podpowiedzi odnośnie kabla. Czy ktoś jeszcze mogółby sie podzielić swoimi uwagami na rozważany temat?

Wtrącę coś ogólnie:

Powszechnie wiadomo, że system zagra tak jak jego najsłabsze ogniwo. Jeśli w IC zostały "zgubione" jakieś informacje, to nawet cudownym głośnikowym kablem ich nie odzyskasz.

No właśnie też tak na logikę mi wychodziło. Ale tak jak pisałem poprzednio poszukiwanie tego właściwego to nie prosta sprawa no i już w jeden zainwestowałem jak dla mnie nie mało. Mozna go sprzedać no i niestety stracić. Stąd ten moj chytry plan co by wydusić tą średnicę przez kabelek kolumnowy. Doświadczenia z Goertzem wskazywałyby jednak, że nawet na tym kolumnowym co mam może być lepiej. Ale z drugiej strony analizując doświadczenia innych polegające na eksperymentowaniu z kablami głośnikowymi bez zmiany IC wskazywałyby jednak że mogą one przynajmniej częściowo pomóc w zniwelowaniu braków. Jeżeli ProCab którego mam w jakimś stopniu tłumi czestotliwości przeze mnie pożądane a Goertz podawał ich wiecej niż XLO to na logikę wymiana ProCaba na coś co ma właściwości uwypuklające brakujące pasmo może pomóc. No chyba że średnica tego XLO jest taka jaką słychać i nic nie jest tłumione. Bardzo bedę wdzięczny za inne wypowiedzi na tak i na nie w tej kwestii.

>Rolandsinger

Postanowiłem jednak poeksperymentować z kablami głośnikowymi. Dziekuję za podpowiedź odnośnie kabla. Nie kupiłem dokładnie Anniversary 25 a jego następcę Anniversary XT (tak go określa producent). No i zrobiło się lepiej. Teraz słychać metaliczność dzwieku w momencie gdy szczotki uderzają o talerz poprzednio był to bardziej "syk" ( to takie jedno ze spostrzerzeń, które można było odrazu usłyszeć). Są to zmiany bardzo subtelne ale jak dla mnie brakowało ich w dźwięku. Kolejny eksperyment mógłby polegać na wpięciu ponownie Goertza. Możliwe że wtedy mogłoby być czegoś za dużo, tak jak np. pisałeś o ONKYO. Jak narazie dla mnie jest OK! Może jeszcze kiedyś poeksperymentuje. W mojej opinii kabel jest OK! i zrobił swoje. Wniosek z tego eksperymentu jest taki, że jednak ProCab tłumił niektóre częstotliwości. Teraz zasila tylko niskie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.