Skocz do zawartości
IGNORED

Wstęga Monacora-nowość za 99 pln.

ulan66

Rekomendowane odpowiedzi

witam

W ofercie Monacora pokazał się nowy głośnik wysokotonowy (wstęga) za niewielkie pieniądze. Czy jest ktoś kto może testował go i co możecie powiedzieć na jego temat z suchych danych technicznych?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11763-100005044 1170302159_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na papierze wygląda ciekawie, co prawda raczej tylko do kolumn 3 drożnych będzie się nadawał ze względu na pasmo, ale może być to bardzo ciekawa alternatywa dla niedoskonałych kopułek w podobnej cenie. Nie oczekiwałbym cudów za te pieniadze, ale w swojej cenie jest to na pewno ciekawa propozycja, choćby ze względu na konstrukcję.

Tez mnie to zaskoczyło - za 99 PLN wstęga ale po przeczytaniu danych ,, ostygłem " . To moze byc w zasadzie tylko supertweeter - w zakresie od 10kHz do góry bo rezonas tak wysoko to pełne zaskoczenie .

Z ględzin na zdjęciu wynika tez ,że jest to raczej mały elektrostat niz wstęga , co tłumaczy wyższy rezonans.

A czy to warto? Powyzej 10kHz to wszystko gra tak,że raczej sie to czuje niz słyszy ...

...there is no spoon...

>Z ględzin na zdjęciu wynika tez ,że jest to raczej mały elektrostat niz wstęga , co tłumaczy wyższy

>rezonans.

Gdzie widzisz elementy charakterystyczne dla elektrostatow? ja takowych nie moge dostrzec :(

na płocie też pisze "d..." a dotknij ją to ci wióry wejdą w łapę :) 9 kHz to jest raptem oktawa więcej niż wynosi rezonans tego głośnika - i tak trzeba będzie walnąć wysoki rząd żeby to wyciąć. Są jednak średniotonówki z którymi da rade to skleić, rola tego głośnika więc wykracza poza zastosowanie jako super tweeter, ale na pewno nie da się tego zastosować w konstrukcji o mniejszej liczbie dróg niż 3.

Mozna też spróbować poratować się pułapką, ale i tak 5 kHz raczej mało realne - pułapka wygladza przebieg SPL, ale nie prostuje żadnych zniekształcen związanych z rezonansem, tak czy sialk trzeba będzie go wywalić poza pasmo użyteczne tylko nie aż tak daleko jak w wersji bez pułapki. No, chyba ze podbarwienie nie będzie zbyt dokuczliwe, na co jednak w przypadku wszystkiego co ma membranę z metalu trudno liczyć.

To by było ryzykowane. Najbardziej rekordowym osiagnięciem jakie miałem okazję słyszeć było połączenie wstęgi Visatona i aluminiowej 15-stki Seasa - Eryk S Nuvo. Wnioski są następujące:

1. Połaczenie mimo iż karkołomne to udane

2. Brzmienie nie do końca pozbawione "nalotu" twardej membrany.

3. Ów chłodny nalot nie był obecny w takim stopniu żeby uznać to za wadę - raczej za cechę, która w jednych zestawieniach będzie pożądana w innych nie, ale na pewno dalsze pójście w tym kierunku (np. zastosowanie midwoofera o średnicy 18 cm albo tweetera któregho nie można będzie puścić tak nisko jak Visatona) powiekszyłoby tą cechę do rozmiarów wady.

Twardomembranowe midwoofery trzeba nisko ciąć - bo membrana brzęczy i daje ten "chłodny" nalot, trzeba wiec dobierać tweeter który dopuści niskie podziały. Nawet zakładając że rezonans tego monacora nie jest dokuczliwy i można faktycznie dociągnć do deklarowanych 5 kHz to i tak połączenie tego z czymś takim jak AL 130 będzie bardzo mocno "na styk". Prędzej polecałbym jakieś plecionki, węglowe lub kevlarowe, te produkcji monacora są bardzo udane.

Głośnik wstęgowy to potężne magnesy i pasek karbowanego aluminium między nimi .

Na zdjęciu tego Monacora widać ,że na folii są paski miedziane , wstęgi nie widać a tym bardziej nie widać karbowania. Najbardziej czytelny jest brak układu magnesów - ten Monacor jest płaski.

A cz.podziału około 10kHz wynika z teorii - cz. podziału powinna byc ustalana w odległości oktawy od cz. rezonansowej ( czyli cz. rezonansowa x 2 ) No ale to tylko teoria .

Mnie się zdaje ,że to zwykły tani głośnik o niskiej jakości , który kosztuje relatywnie niewiele ale tez niezbyt wiele jest warty , podobne sa w głośnikach do wież hifi Technicks'a , Pioneer'a itd.

Ale to tylko moja opinia na podstawie zdjęc i parametrów . Może byc zupełnie inaczej.

...there is no spoon...

ok panowie, rozumiem że to tylko marketing monacora i że lepiej nie testować na sobie nowych wynalazków, a chwytać się sprawdzonych rozwiązań. za jakość trzeba płacić-przynajmniej teoretycznie.

nie musze czytac bo widzialem kilkadziesiat razy ten link i wiele innych o ktorych nawet pojecia nie masz wlacznie z dzisiatkami/setkami patentow dot. ribbon tweeter. tak po krotce ten twoj link to jeden z przykladow, glosnik magnetostatyczny to tak naprawde folia np alu pracujaca w polumagnetycznym, czyli wstęga, obojetnie jak to jest zbudowane... jest jeszcze odmiana taka ciekawa ze karbowana wstegnie porusza sie tyl/przod tylko sciska/rozpreza, jak wczesniej pisalem to tez wstega tylko o innej konstrukcji. wiec albo jestem mega tepy i magnetostat to dla mnie pot. wstega albo sam nie wiem

moze byc to tego typu

Ukryta Zawartość

fajnie by bylo gdyby TrimAudio sie wypowiedzial na temat tego magnetostatu/wstegi

Ukryta Zawartość

ulan66, 11 Paź 2006, 20:45

>ARGOS

>a możesz podać jakiś w miarę tani przykład nisko-średniotonowego który mógłby do niego twoim zdaniem

>pasować.

Tak jak pisałem wcześniej - niskośredniotonowe prawdopodobnie nie przejdą, oczywiście nie znam tego głośnika i być moze jego rezonans nie jest silny i może rzeczywiscie da radę to puscić od jakichś 6-7 kHz, jednak nie wydaje mi się że tak może być. Dlatego partnera szukałbym wśród średniotonowek - wiem że 12stki Tonsila ładnie ciągną w górę - lub głośników szerokopasmowych. tutaj również kłaniają się niemcy - Visaton, Monacor.

Co do 10tki tesli to byłbym ostrożny, być może pociągnie wystarczajaco wysoko, ale nigdy nie sprawdzałem tego głosnika pod tym kątem, a na przykładzie 18stki przekonałem się że nawet jeśli jest w stanie pociągnąć do 10 kHz to jakość jest zupełnie niezadowalająca - do wykorzystania nadaje się w przypadku 18stki zakres max do 2,5 kHz, cała reszta już kompletnie bredzi. 10tka moze mieć podobną przypadłosć choć na pewno "obsłuży" w zadowalający sposób znacznie wyższe zakresy.

Spokojnie jednak powinna się nadać szerokopasmowa 15stka , oznaczona bodaj ARX 150. Temu glośnikowi brakuje samej góry. nie w sensie ilościowym - bo tutaj nawet jeśli ten głosnik gra sam, bez wysokotonówki trzeba go delikatnie odciąć od góry, ale w sensie jakosciowym - słabe róznicowanie, brak rozdzielczości - myślę że do czegoś takiego taka wstęga będzie jak znalazł.

ulan66, 11 Paź 2006, 20:45

>ARGOS

>a możesz podać jakiś w miarę tani przykład nisko-średniotonowego który mógłby do niego twoim zdaniem

>pasować.

Tak jak pisałem wcześniej - niskośredniotonowe prawdopodobnie nie przejdą, oczywiście nie znam tego głośnika i być moze jego rezonans nie jest silny i może rzeczywiscie da radę to puscić od jakichś 6-7 kHz, jednak nie wydaje mi się że tak może być. Dlatego partnera szukałbym wśród średniotonowek - wiem że 12stki Tonsila ładnie ciągną w górę - lub głośników szerokopasmowych. tutaj również kłaniają się niemcy - Visaton, Monacor.

Co do 10tki tesli to byłbym ostrożny, być może pociągnie wystarczajaco wysoko, ale nigdy nie sprawdzałem tego głosnika pod tym kątem, a na przykładzie 18stki przekonałem się że nawet jeśli jest w stanie pociągnąć do 10 kHz to jakość jest zupełnie niezadowalająca - do wykorzystania nadaje się w przypadku 18stki zakres max do 2,5 kHz, cała reszta już kompletnie bredzi. 10tka moze mieć podobną przypadłosć choć na pewno "obsłuży" w zadowalający sposób znacznie wyższe zakresy.

Spokojnie jednak powinna się nadać szerokopasmowa 15stka , oznaczona bodaj ARX 150. Temu glośnikowi brakuje samej góry. nie w sensie ilościowym - bo tutaj nawet jeśli ten głosnik gra sam, bez wysokotonówki trzeba go delikatnie odciąć od góry, ale w sensie jakosciowym - słabe róznicowanie, brak rozdzielczości - myślę że do czegoś takiego taka wstęga będzie jak znalazł.

uwe300, 12 Paź 2006, 00:06

>>jest jeszcze odmiana taka ciekawa

>ze karbowana wstegnie porusza sie tyl/przod tylko sciska/rozpreza,

...there is no spoon...

duzo ciekawych informacji arturp zawarles, czyten tizz to chodzi o trzepanie wstęgi alu? umnie to nastepowalo przy kolo 200Hz i zalezne bylo od rodzaju karbowania oraz naprezenia, wstegigladkie o wiele gorzej wypadaly, karbowane do tego maja maly sweet point w pionie, moze niedlugo bedzie wiecej czasu to reanimuje projekt:)

-> uwe300

Ja nie kwestionuje Twojej wiedzy, bo wiem, że sam robiłeś wstęgi, więc musiałeś się dużo dowiedzieć na ten temat. Ale wydaje mi się, że ten monacor jest rodzajem głośnika który np Visaton nazywa magnetostatyczny, a w książce www.lucki.com/forum/ksiazka.pdf nazywany jest izodynamicznym. Jego zasada działania jest inna od typowej wstęgi.

uwe300

Myśle ,że ,,trzepanie" to dobre okreslenie tylko źle sie kojarzy ;/. Powiedziałbym ,że to ,,trzepotanie" wstęgi , która ulega po jakimś czasie poluzowaniu i nie tylko wychyla sie do przodu ale także skręca wokół własnej osi - czyli osi zawieszenia. Oczywiście dzieje się to z ogromna częstotliwością ale to słychac . Mysłałem ,że to rezonans ale raczej nie bo dawałem filtry 3 rzędu i to oktawę wyżej niż fs.

Ja podałem ,że poniżej 3kHz ale to dlatego ,że moje wstęgi takie były . Zapewne zalezy to od cz. rezonasowej a co za tym idzie wielkości wstęgi ( generalnie im wieksza wstęga tym ma niższe fs , no ale to truizm ) .

Dodatkowa sprawa to kierunkowośc , o której piszesz - to jedna z najbardziej charakterystycznych cech wstęgi. Off oxis wypadaja gorzej od tradycyjnych głośników mimo ,że sięgają pasmem duzo wyżej. Mimo wszystko uwielbiałem dźwięk tych przetworników . Trójkąt brzmiał jak na żywo.

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.