Skocz do zawartości
IGNORED

Projektory do Kina do 5,3tys. TESTY

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

Epson TW600 -najtaniej do kupienia 5300zł

Sanyo PLV-Z4 -najtaniej do kupienia 4500zł

Panasonic AE900 -najtaniej do kupienia 4500zł

Ja zgłupiałem. co test to inna ocena!!!

Poprostu kupie projektor ktory uda mi sie znalezc najtaniej.

--------------------------------------------------------------------------------------------

PCWORLD KOMPUTER oraz KINODOMOWE

Stawiają na Epson TW600

--------------------------------------------------------------------------------------------

Na tej stronie góruje Sanyo PLV-Z4 - jakies grupowe głosowane :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj są wszystkie na równi

Ukryta Zawartość

Z kolei na tej Panasonic AE900 otrzymał wszyskie maxymalne oceny

Ukryta Zawartość

i Epson dla porównania

Ukryta Zawartość

I znów Epson TW600 (najlepsza strona! zdjecia, opisy, dokladne testy krok po kroku)

Epson nie wiele lepszy od reszty.

Ukryta Zawartość

Epson EMP-TW600 Test: cine4home 14.09.2006 Note 1,5

Panasonic PT-AE900E Test:cine4home 14.09.2006 Note 1,6

Sanyo PLV-Z4 Test:cine4home 14.09.2006 Note 1,5

Epson TW600 na pewno sprawdzi sie przy zle zaciemnionym pomieszczeniu. Mi na tym nie zalezy. Zawsze mam ciemno w pokoju podczas seansu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28928-projektory-do-kina-do-53tys-testy/

Witam

Myślę, że warto rozeznać przed zakupem.

a) cenę części zamiennych(koszty naprawy)

b) możliwość zakupu tańszego zamiennika lampy i/lub zasilacza.

c) Możliwość zmodowania (kwestia dorobienia zamkniętego obiegu powietrza – czyli użytkowanie bez możliwości dostania się kurzu(brak czyszczenia i zakłócenia obrazu) i jednocześnie dodatkowe chłodzenie powietrza co wydłuży żywotność lampy(do co najmniej 4000h), polaryzatorów, paneli LCD.

Oczywiście najlepszy jest panas 900, ma możliwość regulacji konwergencji co daje możliwość własnego ustawienia i uzyskania obrazu „żylety” jakw projektorach za 20 czy 30 tys. pln.

Pozdrawiam

Znam i panasa i epsona (mam). Jak nie zależy Ci na jasności, to spoko panas. Przydaje się jednak te kilka lumenów. Nowy panass ma mieć 2000. To może być strzał w dziesiątkę. Różnice jakości obrazu w optymalnych warunkach są minimalne :)

Epson TW600 -najtaniej do kupienia 5300zł

Sanyo PLV-Z4 -najtaniej do kupienia 4500zł

Panasonic AE900 -najtaniej do kupienia 4500zł

Te powyzsze chyba spelniaja te warunki? Sa gdziess jakies zestawienia/testy pod tym katem? /kosztownosci obslugi/?

mam wątpliwości czy HD70 będzie lepsza niż projektory LCD piątej generacji.

jeżeli będziesz KOpy25 oglądał zawsze w zacienmnionym pomieszczeniu to trzeba by sprawdzić czy Epson nie będzie za jasny.

Ha,

Kopyt - niezły link zapodałeś. Ci goście zrobili w czerwcu test projektorów jakiego jeszcze nie było:

Zaprosili ludzi z forum do sali. Następnie w losowej kolejności puszczali projekcje różnych scen. Ludzie nie wiedzieli jaki projektor oglądają. Następnie po każdej projekcji głosowali który obraz danej sceny im sie najbardziej podobał.

Wszystkie projektory były wcześniej projesjonalnie skalibrowane do D6500.

Sugerują że Sanyo tutaj najbardziej sie podobał; moze dlatego ze jako jedyny projektor ma 12 bitowy decoder, scaler i korekcje gamma?

Głosy na standardowej rozdzielczości DVD:

Sceny: Pierwsza Druga Trzecia Razem

Sanyo PLV-Z4 7 6 6 19

Epson TW600 6 7 2 15

Panasonic AE900 1 2 7 10

Can't choose 1 0 0 1

Głosy w scenach wysokiej rozdzielczości 1080i HD:

Scena: Pierwsza Druga Trzecia Razem

Sanyo PLV-Z4 11 7 6 24

Epson TW600 3 4 5 12

Panasonic AE900 1 4 3 8

Can't choose 0 1 1 2

Oczywiście "punkt widzenia zależał od punktu siedzenia":)

Załączam link jeszcze raz bo ciekawy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W przyszlym miesiacu kupuje projektor. Bylem juz zdecydowany kupic Epsona TW600, ale wysyp nowej generacji projektorow znow zamieszal mi w glowie. Kupic TW600? Kupic TW700? A moze nowego Panasa, albo Z5?

Epson mi odpowiadal, bo kino domowe mam w tzw. 'saloonie' i nie mam mozliwosci zaciemnic pomieszczenia w 100% (tak w 80-80% dam rade).

Jakies madre rady? Osiolkowi w zloby dano...

no to jak mozesz poczekac to kup TW700 jak jestes juz zdecydowany na epsona. Na pewno bedzie improvement w stosunku do 600-tki. Tylko ze początkowo bedzie drogi - stawiam na 8k pln.

Pare słow o ASNI,

Wczesnsiej urzywałem projektor z 2000ANSI. teraz mam projektor z 1100ANSI.

I tak samo ogladam filmy w ciemnym pokoju bez zadnych swiateł. Roznicy miedzy siłą światła nie widziałem.

Moze gdybym dwa projektory postawił obok siebie to bym zauwarzył rożnice.

Tak jak mowiłem "JA" tego nie odczułem.

A jesli chodzi o ten test:

Ukryta Zawartość

to widocznie kazdej osobie spodobał sie inny obraz z innego projektora. Zaden z gosci nie głosował tak samo. Wszyscy głosowali różnie. Akurat wybrali Sanyo.

Zadaj sobie pytanie:

"A skąd wiesz jak ty byś głosował ????"

Wiec nie warto sie sugerować tym testom. Najlepiej przed kupnem przetestować samemu.Każdy wie,ze to jest niemozliwe w 99,9%. Dlatego to forum ma tyle tematów o projektorach.

Jesli chodzi o testy to czesto podają:

Panasonic Pt900 ma lepszą głębie czerni od Sanyo. (Pewnie ma lepszą czern i przydaje sie w ciemnych scenach. Ale co z tego?Jak powiedział MELOMAN ,ze w ciemnych scenach kontrast jest z deczka za mocny.

Jest takze od niego cichszy.

Sanyo ma lepszą ostrość.

Ukryta Zawartość

Przy okazji tego tematu mam pytanie, który z w/w projektorów jest najcichszy(?) ponieważ obok ceny to kryterium dla wielu osób (dla mnie szczególnie głośność) bedzie chyba bardzo ważne, ponieważ jeden wniosek po przejrzeniu wielu testow, 900-tki, Z4, tx 200, tw 600 sie nasuwa - w obrazie diametralnych roznic nie ma.

AE900 ma ustawiony na półce prawie, że nad uchem.

w trybie LOW projektor nie jest w ogóle słyszalny!

w trybie HIGH, kiedy jest absolutna cisza (brak dialogów, brak muzyki) wentylator słychać, ale pod warunkiem, że na tym dźwięku skupi się uwagę.

wg mnie problem głośności w AE900 nie istnieje.

>to widocznie kazdej osobie spodobał sie inny obraz z innego projektora. Zaden z gosci nie głosował

>tak samo. Wszyscy głosowali różnie. Akurat wybrali Sanyo.

>Zadaj sobie pytanie:

>"A skąd wiesz jak ty byś głosował ????"

>Wiec nie warto sie sugerować tym testom. Najlepiej przed kupnem przetestować samemu.Każdy wie,ze to

>jest niemozliwe w 99,9%. Dlatego to forum ma tyle tematów o projektorach.

>

Nie rozumiem całej twojej wypowiedzi.

Pewnie ze najlepiej sprawdzić. Tylko jak? Bo rzut okiem w sklepie bez mozliwości poznania projetkora i porównania skalibrowanych jednostek side by side jest w Polsce trudny. W w-wie nie znam miejsca - a największe miasto w naszym kraju.

Więc najlepszą alternatywą są testy porównawcze. A ten test jest akurat bardzo ciekawy i może najbardziej obiektywny.

Oczywiście masz racje ze kazdy głosuje inaczej. Ja przedkładam inne cechy obrazu nad głębokie czernie, a inny na przykład uważa czernie za najważniejsze. Dlatego mamy różne dyskusje na forum i możemy dywagować nad różnymi aspektami projektorów. Nie ma najlepszego modelu dla wszystkich. Jeden woli Panasa, drugi Epsona a trzeci sanyo itd.

Bo rzut okiem w sklepie bez mozliwości poznania projetkora i porównania skalibrowanych jednostek side by side jest mało miarodajny a dobre takie porównanie jest w Polsce trudne.

To chciałem napisać. Coś mi sie porąbało.

Witam.

Dołączę się do dyskusji, gdyż również jestem na etapie kupna projektora, bez przerwy przeglądam to forum i również wybierałem pomiędzy LCD 5 generacji.

Jak na razie zdecydowałem się jednak na Epsona TW700 i tu informacja dla chcących zakupić jeszcze 600-tke, że muszą się raczej spieszyć, bo podobno zostały pojedyncze sztuki, czy nawet jedna w Polsce - tak mi powiedział gość z autoryzowanego, nazwijmy to salonu. No chyba, że zakup będzie w Niemczech. Mają tam niezłe promocje na TW600 - z zapasową lampą za 1400 euro.

Cena 700-tki oficjalnie wynosi 7000pln, ale myślę, że za 6000pln będzie można ją kupić po poważnym targowaniu:) Zdecydowałem sie na niego gdyż poprzednik w Stanach (był to model Pro Cinema 800, teraz będzie to 810, zresztą link powyżej:) był zdecydowanie lepiej oceniany aniżeli pozostałe LCD 5G. U nas wrzucane są do tego samego worka.

Oczywiście zachętą do kupna Panasa czy Sanyo jest cena - teraz 4500, ale z drugiej strony nie kupuje się tego sprzętu na rok czy dwa, więc różnica w cenie jakoś się zaciera, poza tym Epson jako chyba jedyny ma gwarancję na lampę wyrażoną również w godzinach - 500 - i to mnie przekonuje by wydać nieco więcej. W końcu to 250 spokojnie obejrzanych filmów.

Tylko, że za te 4,5 tys też będzie świetny obraz... I bądź tu mądry...

>coper_pl

Nie będziesz żałował. Choć nowy Panas ma jeszcze wyższą jasność. Jak na razie mam wyświecone na TW-600 700 godzin. Leciutka obniżka jasności (na granicy autosugestii). Kumpel na panasie po 600 już się skarżył. Niewątpliwie bardziej uniwersalna maszyna niż np. Z4. Jest jeszcze coś, o czym rzadko się mówi. Jakość nagrań. Czasami są tak ciemne i bure, że przydaje się te kilka lumenów więcej.

>Woodolec

W czym Panasonic bardziej jest uniwersalny od SAnyo ?

I skad masz te informacje ,ze po 600godzinach spadnie u Sanyo szybciej jakosc.

Myslalem ,ze nie ma juz tego problemu w projektorach LCD

Muszę się przyznać do błędu z tą gwarancją:( Jest to co prawda 500 godz, ale też jest niestety napisane 90 dni. Szkopuł w tym, że gwaracją lampa objęta jest do momentu osiagnięcia ktoregoś z powyższych. Nie sądzę żeby w normalnych warunkach można było wyświecić 500 godz tak krótkim czasie:) Po prostu nie doczytałem do końca, a zobaczyłem to co chciałem zobaczyć;)

>KOpyt25

Mowa o Epsonie. Chodzi o jasność. Jest jaśniejszy od Panasa i Z4.

Jakość nie spada, ale u mojego kolegi po 600 godzinach spadła jasność lampy. Wiem, że to może być jednostkowy przypadek, ale tylko jedneego kolegę z AE900 mam na podorędziu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.