Skocz do zawartości
IGNORED

Radmor LS-40 , modyfikacje zwrotnicy

gLiNa

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem swiezo upieczonym posiadaczem Radmorow Ls-40. Dla przypomnienia - na gorze jest w nich Dynaudio D-260 Esotec, a na midbasie Davis 17KLV 6A. Zalaczylem schemat ich zwrotnicy.

A o co chodzi .. czytalem duzo krytycznych slow na temat zle skonstruowanej zwrotnicy w LS-30. Niestety LS-40 sa mniej popularne i niewiele o nich napisano, a sam nie potrafie fachowo spojrzec anii zasymulowac czy ta zwrotnica jest faktycznie optymalna dla tych przetwornikow.

Ogolnie rzecz biorac kolumny sa lagodne i dosc powsciagliwe w dawkowaniu wysokich tonow. Eksperymentalnie i bardzo nieaudiofilsko ;) ustalilem ze podniesienie "treble" (od 10khz) o +1dB dodaje te odrobine ostrosci, wybrzmien, powietrza i finiszu ktore idealnie mi sie w systemie komponuja. Bylbym bardzo wdzieczny za porade, co zmienic, aby zmniejszyc tlumienie wysokich tonow o ten 1db.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28954-radmor-ls-40-modyfikacje-zwrotnicy/

Pobaw się L-padem.

R3 zmniejsz np do 2,7ohm, a R4 zwiększ do np 8,2ohm.

Z Dynaudio raczej ostrości nie dostaniesz. Te głośniki grają raczej "puszyście", ale i potrafią(zależy od aplikacji) jasno.

Najlepiej zagadnij McGyvera, on cały czas aplikuje ten głośnik.

Jak dla mnie zwrotka jest troche przekombinowana, podział ustalili dość nisko, ale dla dynaudio, zwłaszcza cietego 3rzędem elektrycznym nie jest to pewnie kłopot.

Tak tylko myśle, czy ten kewlarowy Davis ma aż takie rezonanse? Podział "na oko" przypada max 2KHz, więc regulując L-padem podbijesz zakres powyżej tej częstotkiwości.

Jeżeli chcesz podbić sama górę, to daj równolegle z R3 małego konda, np. 1,5uF.

Wtedy zwrotka będzie jeszcze bardziej przekombinowana;)

Poizdrawiam

Ukryta Zawartość

Jak widzisz problemy zaczynaja sie od ok 3k. McGyver duzo pisal o tym, ze Davis wyjatkowo slabo radzi sobie na zakresie sredniotonowym, wiec moze i rozsadnie aby dynaudio wchodzilo od okolo 2khz (z tego co wiem rezonans ma tez sporo nizej).

Ostrosci od D260 nie wymagam, wybor Radmorow na tym przetworniku byl w 100% swiadomy. Od dawna bylem fanem tej barwy wysokich tonow i nie zawiodlem sie. Np. gorka 13-20khz w SS 9900 byla dla mnie nie do zniesienia. Jestem strasznie przewrazliwiony jesli na punkcie tych czestotliwosci, ktore (niestety) jako astmatyk slysze nadzwyczaj dobrze.

Wydaje mi sie, ze pewna matowosc na srednicy o ktorej pisali w Hi-fi

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) wynika tez z faktu ze zakres pracy Davisa jest w dzwieku wyrazniej obecny. Odrobina rozjasnienia chyba wyjdzie im na dobre. Nie zaszkodzi sprawdzic. Dzieki za porady co do l-pada. Bawilem sie wczoraj w nocy ale regularnie otrzymywalem wartosci wymagajace uzycia wiecej niz jednego rezystora.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

millsy są dostępne w akkusie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

glina, nie szalej;) Kup najpierw zwykłe metalizowane i sprawdx, czy te wartości bedą OK.

Tak, strzeliłem z wartosciami. Może się okazać, ze potrzebujesz więcej samej góry-wtedy szeregowo dasz 2,2ohm zamiast 2,7, lub całosci- wtedy równolegle zwiekszysz do 10ohm. Tak czy inaczej milej zabawy kombinacji dużo nie ma. Codziennie jedna i masz w kilka dni zestrojone;)

Najpierw polutuj i posłuchaj, potem ewentualnie Millsy;) Jak bedziesz zadowolony, to nie widzę powodow do zakupu drogich rezystorów.

Pozdrawiam

Dzieki panowie, faktycznie pochopna decyzja z tymi Millsami.

Czy dobrze zrozumialem ze samym L-padem moge ksztaltowac charakterystyke glosnika wzgledem czestotliwosci ?

Bylbym niezmiernie wdzieczny za kilka slow jakich zmian mialbym oczekiwac w nastepujacych konfiguracjach:

Fabrycznie R3 = 3r3 , R4 = 6r8

R3 = 3r3 , R4 = 8r2

R3 = 3r3 , R4 = 10r

R3 = 2r7 , R4 = 6r8

R3 = 2r7 , R4 = 8r2

R3 = 2r7 , R4 = 10r

R3 = 2r2 , R4 = 6r8

R3 = 2r2 , R4 = 8r2

R3 = 2r2 , R4 = 10r

McGyver> Bylbym wdzieczny takze za twoje 3 slowa, jako ze jestes osoba bardzo osluchana z D260 i znajaca LS40 (znam Twoje zdanie na ich temat).

Mysle ze tym wpisem zakoncze dywagacje teoretyczne i w tygodniu zaczne dzialac. Pozdrawiam

czy sprawdzałeś jak kolumny grają z innym sprzętem? Nie znam Ls40 ale może warto na początku poeksperymentować raczej z doborem wzmaka lub cd. Ostatecznie tłumnik można zmienić bo nie rozjedzie charakterystyki i zawsze można łatwo wrócić ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Raczej z 95% pewnoscia za zmiane charakteru odpowiedzialne sa glosniki. Elektronike mam bardzo solidnie osluchana w roznych konfiguracjach, nie sadze tez aby Sansui mogl sie ugiac pod wyzwaniem w postaci lewdo Radmorow ;)

Mam tez pare innych kolumn, inny cd i inny wzmacniacz do osluchania. Po prostu dosc dokladnie wiem czego oczekuje i spodziewam sie ze dam rade to osiagnac niewielkim nakladem pracy. Nie sposob tez pominac argumentu, ze 4 rezystory to jednak tansza rzecz niz wzmacniacz :)

• 2 tygodnie później...

Moj wpis 19 Paź 2006, 16:28 byl kompletnie bez sensu ;)

Juz wprowadzilem zmiany, obecna konfiguracja to R3=2R7, R4=6R8

Wg obliczen dalo to zmniejszenie tlumienia esoteca o 1,88dB.

Inne sensowne opcje to

R3=2R7, R4=8R4 i zmniejszenie tlumienia o 0,96dB

R3=3R3, R4=10R i zmniejszenie tlumienia o 1,64dB

Wszystkim, ktorzy chca wykrzesac z LS-40 odrobine wiecej barw i zycia, goraco polecam ten mod. Wersja 3cia wydaje sie najbardziej sensowna, bo zwieksza impedancje ukladu, a nie tak jak w przypadku 2R7;6R8 zmniejsza (wieksze obciazenie wzmacniacza, choc nie wiem czy moze miec to jakiekolwiek znaczenie w przypadku glosnika wysokotonowego).

Pochrzanilem obliczenia

R3=2R7, R4=6R8 dalo zmniejszenie tlumienia o 0,81dB

R3=3R3, R4=8R4 da 0,41dB

R3=3R3, R4=10R da 0,71dB

R3=2R7, R4=8R4 da 1,18dB

To by bylo na tyle sensownych propozycji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.