Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio MA9 na B&W 602 s3 - warto?

intel386

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów,

Zakupiłem MA9 i słucham je pół proku. Zakup za 400 zł dał mi wiele radości: przesiadka z Altusów to jak przesiadka z Poloneza do Mercedesa 190E (stary ale jary!).

Mój sprzęt znajdziesz w profilu o mnie.

Mój kolega kupił w 2000r. B&W i od tej pory chodzę niezadowolony. Ma Pioneerka 600 (wzmacniacz) i ten sam CD PDS707 ale u niego średnica jest znacznie lepsza.

Moje MA9 mają doskonałą analityczność, dobre stereo choć na ES TAF770 SONY są zimne. Może dlatego pokochałem winyle? Ciepło płynące z dobrego winyla + więcej dobrej analogowej średnicy uzupełniają braki MA9.... Własciwie ten środek mnie boli... Czasem śmieję się że zawsze marzyłem o dobrym neutralny sprzęcie a mam brzmienie żyletki (coś jak podbicie dołu i góry na equalizerze...).

Czy warto wydać 1400 zł na Allegro by nabyć B&W 602 s 3? Wykonałem już standy z granitu i tych wymiarach...

Czy B&W 602 s2 różnią się znacznie od s3? Złośliwi mówią że są gorsze,

Wiele się pisało o B&W, ale może jest ktoś kto zna oba typy zestawów głosnikowych i doradzi mi co mam zrobic?

Sprzedawca w salonie audio zachęca mnie na podstawkowce KEFA iQ ale on nie sprzedaje B&W :)))

dzięki za reply...

Sławek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/28995-monitor-audio-ma9-na-bw-602-s3-warto/

Slawku, a dlaczego z monitorkow chcesz wskoczyc ponownie na monitorki. Czy to z braku miejsca? Jesli chodzi o przesiadke na serie 600 moze to sie zaklonczyc ,,znienawidzeniem'' firmy B&W. Moze zamiast na 602 poszukaj z drugiej reki np. 705 lub starszego modelu CDM1 (jesli dobrze pamietam) moze to i wieksze pieniadze, ale da ci wiecej zadowolenia z muzyki.

Pozdrawiam kaszanka7

Sam kiedys posiadalem wzmacniacz SONY serii ES (dalej jeszcze posiadam) i mysle ze gora jest jego slaba strona, ze juz nie wspomne o basie.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Kupno tych monitorów może cię srodze rozczarować. Ok, srednica jest dobra, ale na tym kończą się zalety 602s3. jeśli lubisz anlogowe brzmienie te kolumny nie są dla ciebie. Ja bym wszedł w Kefa, miałem kiedys kody i bardzo tęsknie za tym ciepłym brzmieniem.

Jedna noc a dwie rady!

Oczywiście bardzo cenne. Czekam i poluję na CDM1. Na razie na B&W705 i Mercedesa nie mam pieniędzy :)

O KEFach myślę ale nie mam kolegów z KEFami żeby coś posłuchać....

>chick

To o czym piszesz wynika z niedobranej konfiguracji. Najpierw trzeba posłuchać a potem kupować.

U mnie np. jest dokładnie tak jak lubie. Ciepło lampy i wykop tranzystora.

Pozdrawiam

Muszę jednak dodać, że nieznośne wysokie tony 602s3 utemperował ostatecznie Nosdac Petera, kombinacje z kablami odradzam, bo to strata czasu i pieniędzy. Nie twierdzę bynajmniej, że to złe kolumny, ale właśnie bardzo trudne jeśli chodzi o dobór źródła i wzmaka.

iQ to już nie to ciepło....Q owszem

Ale nadal Q1 czy też iQ3 nie są kolumnami co mogą startować z 602S3 w zakresie wielkości pomieszczenia które obsłużą. Tak 14-16m2 to już max raczej.... jak więcej to będzie po prostu dołu coraz mniej choć cudowna średnica faktycznie na długo pozostaje w pamięci (sam za nią tesknię...)

Słuchając rozumu....

Faktycznie: uzbrojony w wysoki krytycyzm i własne płyty zawitałem do kolegi i ... przeżyłem rozczarowanie B&W.

Środek jest - wiele go wiele... Ale dół przeciętny i góra też jakaś mało ciekawa. MA9 nie są takie złe! Na taboretach zagrały mało ciekawie. Kiedy miałem Altusy to dźwięk mnie poraził - teraz - jest epo prostu inny.

Średnicy było tyle że przesyciła mnie. I do tego MA9 są niesamowicie stereofoniczne (dobry winyl + nowa igła).

Muszę pozbierać na CDM 1 lub 705.

Nie chcę podłogówek, mam standy z granitu i około 14m2 (jak już pisałem). Dzięki za rady. Musze czym prędzej pozbierać na lampy :)

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.