Skocz do zawartości
IGNORED

projektory: Benq5120 vs Panasonic Pt700

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj maiłem okazję przetestować w jednym pomieszczeniu dwa popularne projektory do kina domowego. W różnej klasie cenowej.

Aktualnie mojego Benq 5120 sprzedaję chce kupić cos lepszego.

Zadzwoniłem do Pana Locoloco który posiada projektor Panasonic PT 700 i za opłatą zgodził się na prezentacje w moim domu (Pan Locoloco mieszka w moim mieście więc nie dzwońcie do niego z całej polski! )

Za ten test będziecie mi wdzięczni! Zwłaszcza ludzie, którzy szukają projektora kinowego w cenie 2-5tysiecy i nie wiedzą ile wydać lub czy sprzedać stary.

W teście:

Sławny: Benq 5120 rozdzielczości 854x480 i Panasonic Pt 700 1280x720 !!!

Normalnie szok! Tego nie było jeszcze na żadnym forum PL i do tego zdjecia.

Starałem się napisać dokładnie wszystko. Krok po kroku. Tego nie znajdziecie na tym forum. Nie znajdziecie w żadnej publikacji polskiej. Bardzo cenne kompendium wiedzy dla osób szukającego projektora kinowego!!!

Osoby mające projektor wyższej klasy od Panasonica Pt700 mogą być znudzone czytaniem tego artykułu.

Najważniejsze,że to było porównywanie projektorów włączonych w tym samym czasie. Na tym samym komputerze. Ta sama k. graficzna. Tylko inne kable.

Nie udało mi sie ustawić rozdzielczości w Benq 854x480, przez co rozdzielczość była dla niego za wysoka i obraz migał. Wg. mnie to nie miało dużego wpływu na filmy i kolory. Po zakończeniu testów uruchomiłem pojedynczo Benq z normalną rozdzielczością i kolory pozostały bez zmian. To samo można powiedzieć o całości obrazu z filmu.

Użyto w teście:

KABLE:

BENQ miał gruby DVI złocony (10m dokładnej ceny nie znam ale cos do 100zł)

PANASONIC jakaś tanioszka HDMI DVI

KARTA GRAFICZNA: Geforce 7600gs Galaxy zelman. z dwoma wejscia DVI przez co można podłączyć dwa projektory lub jeden projektor i monitor.

MONITOR LCD 17" LG L1730P 12ms ustawione na 6500k słonce i kontrast na 45punktów

POKÓJ zaciemniony w 100%. Rozświetlony jedynie przez dwa projektory.

EKRAN g=1.0 ,ręcznie rozwijany ,biały, szeroki na 2m (jakiś Szwedzki za około 200zł)

Projektory postawione różnie. Jeden na łóżku drugi na krześle.

FILMY: zwiastun faceci z jajami 480p oraz 720p Mission Imposible 3 z divxów to Transporter 2 DVDRIP

PANASONIC ustawiony fabrycznie. Używałem CINEMA 1 ponieważ kolory miał przybliżone albo nawet takie same jak w moim monitorze LCD! ( i tu małe ale!!! czemu niektórzy mówią ze nie można porównywać monitora z projektorem!!!! nie wieze!!! kolory miał takie same! albo bardzo podobne. Dla mnie wyglądało to na duzy monitor LCD o lepszej ostrości! i tez nie wieże ,ze plazmy lub telewizory LCD są gorsze od projektorów! takie wypowiedzi niektórych na forum!!! (mowa tylko o projektorach które użyłem do testu)

BENQ ustawiony na tryb VIDEO czy jakoś tak. Kontrast i słoneczko tak samo jak w Panasonicu 50 na 50

Próbowałem zmieniać w Benq ustawienia obrazu, ale i tak było daleko do ideału Panasa

WADY i ZALETY

BENQ ma cztery zalety!!! :D

Jest dużo tańszy i ma bardzo delikatną lepszą czerń. np. W nokia test 2.0 w tescie czerni (druga ikona) Była delikatna różnica miedzy 4% ,a 6-7%. Natomiast w PANASONICU nie widziałem żadnej różnicy miedzy 4% ,a 7%

Trzecia zaleta to gwarancja na 3 lata. Pt700 ma 2 lata.

Czwarta zaleta to DLP, czyli większe prawdopodobieństwo,że po 700godzinach obraz nie będzie tracił na jakości.

PIXELE:

PANASONIC wypadł dużo lepiej. Testowałem na białym kolorze. Ale powiem,ze, w Benq nie było aż tak źle. W Benq to nie przeszkadza podczas oglądaniu filmów i nie uważam to za duży mankament. Dla mnie jest w normie i do przyjęcia. Aczkolwiek w nowym projektorze wolałbym mniejsze pixele. Jeśli mam dokładać pieniądze to wiadomo,ze zawsze na cos lepszego.

BIEL:

No do końca nie jest tak jak mówił użytkownik Meloman który narzeka na biel w swoim Panasonicu :) (zresztą jestem pewien ,że każdy z was oceni biel inaczej) Szczerze to prawie taka sama jak w monitorze LCD 17" czyli dość dobra i akceptująca przez oko. Za biel duży plus dla Panasonica. A duży minus dla Benq bo jest rażąca w oczy w porównaniu z Panasonicem. Ta biel nie powinna w Benq przeszkadzać, jeśli nie będziesz o tym myślał i porównywał do monitora LCD lub lepszego projektora!

OSTROŚĆ:

PANASONIC górą. Na zdjęciach w przybliżeniu można zauważyć. Próbowałem ostrość poprawiać w Benq ręcznie, ale bez większego efektu.

W porównaniu z monitorem LCD oba projektory wypadają na ocenę piątkę z plusem.

FILMY DIVX:

Przy tych filmach ostrość była podobna. Jedynie kolory i kontrast w Panasonicu podobały mi sie dużo ładniej. Można zauważyć na zdjęciach. Jeśli chodzi o divxy to uważam,ze Benq bardzo dobrze sobie radził z tym formatem.

SMUŻENIE:

Istnieje smużenie w Benq i Panasonicu. Nie widziałem różnicy, który ma, jakie. W monitorze mam podobne 12ms.

Smużenie testowałem za pomocą tej strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PRACA WENTYLATORA:

Benq był troszkę głośniejszy. Ale przy oglądaniu filmów i tak nigdy mi nie przeszkadzał.

ZOOM:

Zdecydowanie PANASONIC!

WAGA, WYMIARY, WYGLĄD:

Benq mniejszy, lżejszy może ładniejszy.

PULPIT WINDOWSA XP.

Prezentował sie bardzo dobrze na obu projektorach. Tapeta to microsoft windows xp niebieska.

W Panasonicu czerń była największym minusem w tescie Nokia test. Więcej wad nie widziałem i w menu tez nic nie zmieniałem, bo nie było czasu.

Żeby uzyskać super kolory - Soczyste. Kontrast super i wszystko na super to najlepiej ustawić oba projektory na 50-70 cali. np. obraz idealny udało mi sie ustawić na szerokości około 130cm.

I nie jest tak,ze Panasonic mogłem ustawić na 200cm i był lepszy od Benq. Oba projektory w tym teście były identycznie. Ale jak kiedyś wspomniałem trzeba do czegoś porównać. Ja miałem obok włączony monitor LCD i on służył mi za wzór.

CO MOGŁO WYJŚĆ NIE TAK?:

Jak wspomniałem Benq nie miał natywnej swojej rozdzielczości i migotał. Ale kolory zapewniam, że się nie zmieniły po zmianie rozdzielczości na 854x480

do MELOMANA > jak rozwiązał problem ustawienia rozdzielczości 1280x720 w swoim Panasonicu?

w filmach 4:3 było ok ale obraz był wyświetlany bo bokach na czarno. A na 16:9 zwężony w filmach.

I tu jeszcze bardzo wielka prośba do MELOMANA, który ma podłączonego swojego PT 900 do komputera i może uruchomić NOKIA TEST.

Czy widzisz różnice miedzy 4% ,a 7% czerni ?

Parę słow. na koniec:

No, jeśli masz ograniczony budżet to powinieneś być zachwycony Benqiem. Z kolei, jeśli stać cię na coś lepszego to Panasonic powinien spełnić większość twoich oczekiwań.

Uważam, że można kupić jeszcze cos lepszego i nie koniecznie dużo droższego.

WAŻNE:

Przed uruchomieniem testu włączyłem pierwszego Panasonica i obejrzałem zwiastuny. I nie widziałem żadnej różnicy miedzy dwoma projektorami (oprócz bieli i pixeli) I zastanawiałem sie czy warto sprzedać Benq skoro tylko biel mi nie odpowiada!!!!

Dopiero po uruchomieniu dwóch projektorów można odczuć zmiany. Nie są to duże zmiany, ale dość istotne żeby o tym pisać.

WSKAZÓWKI NA PRZYSZŁOŚĆ:

Jeśli planujesz zakup dobrego projektora to nie zapomnij o wysokiej klasie ekranu oraz dobrych cyfrowych kabli.

Mam nadzieje, że jesteście zachwyceni testem i przyczynił się do myślenia.

Zwłaszcza pomogłem kinomanom, którzy naprawdę mają dylemat, co kupić. Taki sam maiłem kilka lat temu przed kupnem pierwszego projektora. Ale mając w kieszeni ograniczoną sumie i tak raczej bym nic nie zdziałał. A wrażenia, z pierwszego projektora były cudowne! (Benq 6100)

Fotki

Benq 5120 vs Panasonic Pt 700

Zwiastun HD oraz film divx DVDRIP Transporter 2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/29135-projektory-benq5120-vs-panasonic-pt700/

ufff - co za test!

Ale mam wrażenie, że kolega niewłaściwie podszedł do testu obu projektorów.

Brak rozróżnienia czarnych odcieni w teście Nokia Monitor przez AE700 spowodowany był niewłaściwą kalibracją urządzenia, a nie jego ograniczeniami.

Klasę sprzętu można docenić, kiedy po profesjonalnie wykonanej kalibracji obraz zachwyca zarówno w jasnych, jak i w ciemnych scenach.

Więc przed jakimkolwiek porównaniem należałoby użyć płytki DVE.

Jeżeli projektor nie dysponuje dobrymi parametrami, może okazać się, że aby rozrózniać odcień ciemności na poziomie 2% musi tak ustawić jasność, że obraz zacznie "świecić", a np. czarny stanie się szarym.

Z kolei zbyt podbity kontrast powoduje, że obraz traci detale w scenach szarości.

Taką jakość oferowały pierwsze projektory, w których aby uzyskać akceptowalny poziom czerni należałoby obniżać poziom jasności, co oczywiście miało wpływ na utratę szczegółów w ciemnych scenach.

Z kolei obniżenie kontrastu na taki poziom, aby rozrózniać poziomy bieli, powodowało, że obraz tracił na dynamice.

Oczywiście współczesne projektory sprawują się doskonale lepiej, ale nie mniej, aby utrzymać rozróznianie poziomów czerni na poziomie 2% w AE900 należy jasność ustawić na +10.

Czerń na tym nie traci wiele, ale powoduje, że w pewnych scenach kolor biały nieznacznie dominuje.

Panasonic ma przesycone kolory?

ten projektor nie jest pozbawiony wad, ale pierwszy raz słyszę o przesyceniu kolorów.

nawet amerykańskie testy, które cenię za obiektywizm i fachowość jako wyróżnić tego urządzenia wskazują głębie kolorów, którą pewnie szanowny kolega myli z przesyconymi kolorami.

testy testami, a na foto wyrażnie widać (może kwesti regulacji)

Ukryta Zawartość

przesłałem linka znajomemu bo myślałem że może coś z monitorem mam nie tak

i to samo stwierdził.

Mi bardziej obraz z benka odpowiada (w tym porównaniu)

pzdr

Ukryta Zawartość

123... test

MELOMAN ma racje,ze Panas był zle skalibrowany. Ze względu na brak czasu. Brak płyty do kalibracji.

wg. moich obserwacji na żywo obraz z Pt700 pod każdym względem mi się podobał i w każdej scenie i to bez kalibracji!

To samo mówił człowiek, który ze mną przebywał w pokoju. Pracownik Pana Locoloco, który widział setki plazm, telewizorów LCD itp.

MELOMAN, jeśli możesz odpisz na moje pytania.

Kilka gorzkich (przykro mi) uwag do tzw. "testów":

1. Projektor Benq 5120 jest typowym projektorem przeznaczonym do prezentacji, i to gorszej klasy. Dlatego jest taki tani bo jest wyprzedawany w związku z pojawieniem się nowszych modeli. Posiada panel SD i to przeznaczony dla normy NTSC. Jako przeznaczony do prezentacji nie posiada rozbudowanej możliwości korekcji kolorów.

Natomiast projektor Panasonic PT 700 AE został zkonstruowany z myślą o kinie domowym.

Oznacza to, że szczególny nacisk został położony na jakość odtwarzania kolorów. Dość wspomnieć, że przy jego konstruowaniu korzystano z pomocy expertów z Hollywood. Posiada szerokie możliwości korekcji barwnych, posiada tak zwany "color managment" pozwalający na ustawianie i następnie odwoływanie kolorów zgodnie z życzeniem użytkownika.

Porównywanie zatem projektorów o tak skrajnych przeznaczeniach jest nieporozumieniem i stratą czasu. Z tych dwóch w kinie domowym musi być lepszy ten drugi!

2.Obalmy jeden mit, otóż nie sam projektor decyduje o obrazie który oglądamy na ekranie. Poza projektorem największy wpływ ma odtwarzacz DVD i samo źródło sygnału tj. odtwarzana płyta.

Odtwarzacz DVD: Nie software' owy ale hardware' owy. Tylko taki posiada rozbudowany układ elektroniczny pozwalający na bezbłędne odtworzenie płyty DVD. Technologia Faroudja dla skanowania progresywnego, bezbłędne skalowanie do HD to są warunki które może spełnić tylko odtwarzacz hardware'owy. Dobry odtwarzacz nie musi obecnie dużo kosztować. Sam posiadam Samsunga HD 945 i ten spełnia w/w warunki.

Płyta DVD: tylko testowa. Używanie innych płyt, nie przeznaczonych do testów mija się z celem i nie pozwala porównać różne kina domowe. Płyta winna być odtworzona na odtwarzaczu na którym zwykle odtwarza się filmy i video. Robienie zdjęc z ekranu jest kolejnym nieporozumieniem. Technicznie nie jest możliwe przeniesienie do postu obiektywnego obrazu wyświetlanego na ekranie. Raczej opisowo, np. w przypadku płyty testowej DVE: czy na ekranie jest całkowicie odwzorowana tablica testowa ukazująca pasmo przenoszenia toru do 6,75 MHz? (część 13, rozdział 5 "Multiburst, Horizontal, 5,75 do 6,75 MHz)Lub, jak wygląda m. innymi jakość skanowania i skalowania? (Część 16, Smell & Wilcox Zone Plate Test Pattern).

co do kolorów, to aby je móc porównać, należałoby dokonać kolejnej kalibracji z użyciem np. DVE

nie wiem czy to nie kwestia zdjęć, ale proszę zwrócić uwagę, że AE700 gubi jasne szczegóły (niebo staje się jednolitą białą powierzchnią, trduno różnić chmury).

prawdopodobnie jest to pzyczyną zbyt podbitego kontrastu.

KOpyt? Na jakie pytania mam odpowiedź?

>BOGUSŁAW

Test był z mysla o ludziach ktorzy nie wiedza co kupic. Ile wydac na projektor. Mialem taki dylemat. Prosze sie wczytac w caly test.

Ja nie porownoje dwa projektry za 4-5tysiecy bo to takich jest setki w necie(i zawsze są problemy bo kazdy test to inna ocena testującego). Testowałem dwa calkiem rozne. I to jest ciekawe. Wiadomo ,ze drozszy bedzie lepszy. Ale w czym lepszy??? to napisalem w tescie. Przed wyborem pierwszego projektora nie widzialem w czym bedzie lepszy.

Benq 5120 jest projektorem kinowym. Najlepszy obraz uzyskac mozna przez rozdzielczosc 854x480. A jak chcesz przeprowadzac prezentacje w takiej rozdzielczosci ????

Mialem Benq 6100 - i to był projektor prezentacyjny!. Wiem jaka jest różnica.

Co do otwarzacza DVD to inna sprawa. Ja urzywam komputera do filmow DVD i Divx. Wczesniej miałem Pioniera DVD 380 i obraz był slabszy przy filmach DVD (na tym forum mozna znalezc test) A odwarzacza za 700zł nie ma sensu kupywac skoro za pare miesiecy wejda filmy HD i bedzie trzeba znow zmieniac sprzet.

cyt. z testu"

do MELOMANA > jak rozwiązał problem ustawienia rozdzielczości 1280x720 w swoim Panasonicu?

w filmach 4:3 było ok ale obraz był wyświetlany bo bokach na czarno. A na 16:9 zwężony w filmach.

I tu jeszcze bardzo wielka prośba do MELOMANA, który ma podłączonego swojego PT 900 do komputera i może uruchomić NOKIA TEST.

Czy widzisz różnice miedzy 4% ,a 7% czerni ?"

Jeśli chodzi o kolory, ja widzę (z wklejonych tutaj zdjęć) w Panasonicu dominację koloru zielonego i nie mówię tutaj o głębi tych kolorów ani też o jakichkolwiek innych cechach generowanego obrazu. Po prostu dla mnie jest tu za dużo zieleni ( ta piękna pani ma na dekolcie taką żółto zieloną skórę ;)) ) Zresztą Panasonic od dawna w swoich TV prezentował właśnie taką "szkołę" odwzorowywania barw. Niektórzy mówili, że obraz w Panasonicach jest łagodny, "kinowy".. Ja u szwagra widzę jak gra TV 29" Panasonica i twarze na nim są jakieś takie sine. Mnie się to nie podoba. Jeśli w tym projektorze da się tą zieleń jakoś ograniczyć, efekt pewnie będzie rewelacyjny

Zdjecia to zly przykład. Ale przynajmniej mozna zobaczyc roznice ostrosci obu projektorow.

np. tu w Benqu biel jest ładniejsza i łagodniejsza (kolumna po lewej). A w rzeczywistosci jest odwrotnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>KOpyt25

oczywiście, że rozrózniam 4 i 7% czerni. po kalibracji DVE zeszłem do poziomu 2% zarówno dla czerni, jak i bieli.

przed seansem zmieniam rozdzielczość na pulpicie Windows na 1280x720.

projektor wykrywa to jako sygnał 720p (60).

dodatkowo musiałem wyłączyć w opcjach menu - overscan, bo ucinało obraz.

z tego co wiem, ta opcja nie była dostępna w AE700 i chyba sprawę załatwia dopiero nowszy software.

>>henry01

Panasonic chyna był testowany w trybie Cinema1, który właśnie daje taki zielonkowato-żółtawy odcień.

dla mnie jest on także nie do zaakcpetowania, choć w instrukcji piszą, że właśnie ten tryb był konsultowany z inżynierami z Hoolywood.

dużo lepiej wg mnie wypadają Cinema 2 i 3 oraz Natural.

• 2 tygodnie później...

ktos z urzytkowników projektora Panasonic mogłby mi wytłumaczyć czy przez ustawienia można zmienić tą wade szarych pasków panoramicznych u góry i dołu. Widoczne na zdjeciach w porównaniu z Benq.

Benq ma czarne. A Panasonic mimo lepszego obrazu paski ma dziwne szare!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.