Skocz do zawartości
IGNORED

Przymusowy tuning Avance'ów Epsilon 910?

rixus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niestety na skutek dopuszczenia do sprzętu stereo nieodpowiedzialnych osób zostałem pozbawiony (spaliły się) dwóch głośników wysokotonowych w moich koumnach Avance Epsilon 910 mk2 :(

Po wyjęciu głosników z kolumny okazało się, że nie ma na nich symbolów, jest tylko informacja, że to głośniki robione przez Vifę dla firmy Avance. Szukałem w internecie i na forach, ale nie znalazłem dokładnego opisu. Czy ktoś może wie jaki to jest dokładnie model głośnika? Można go dostać w sklepach?

Z tego co mi wiadomo moje głośniki są okrojoną wersją pierwszych Epsilonów 910, gdzie zastosowano dwa głośniki Scan Speaka, a nie tak jak u mnie jeden Scan Speak i jedna Vifa. W związku z przymusową wymianą obu wysokotonowców zastanawiam się czy nie spróbować zamontować Scan Speaka'ów. Czy ktoś z forumowiczów tego próbował? Zdaje sobie sprawę, że wchodzi tu kwestia zwrotnicy która jest "dostrojona" do Vify i dlatego zastanawiam się czy warto zaryzykować?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje i rady szacownych forumowiczów.

Pozdrawiam

Ja robiłem tuning Epsilonów z wymianą tweeterów, z tym że wymieniłem właśnie Scan-Speaki na Morele. Oczywiście trzeba było wykonać do nich nowe zwrotnice. Wprowadziłem też szereg drobniejszych poprawek.

Skoro Vify Ci się i tak spaliły, to jest okazja żeby wymienić je na coś lepszego. Wooferki w Epsilonach są zacne, i zasługują na tweetery z wysokiej półki. Można dać Morela lub ScanSpeaka 9700. To ostatnie rozwiązanie będzie kosztowniejsze ze względu na cenę małych Revelatorów.

No właśnie obawiam się tych zmian w zwrotnicach. Sam tego nie jestem w stanie zrobić więc musiałbym to komuś zlecić, no i czy w takim razie koszt tuningu będzie adekwatny do poprawy jakości kolumn. Czy nie lepiej będzie wstawić Vify, za jakiś czas sprzedać kolumny i kupić zupełnie inne?

A nie wiesz jaki model Vify jest w tych kolumnach?

Opcja pierwsza-naprawa i sprzedaż:

Używane Epsilony 910 MK II "chodzą" w granicach 1100-1600 zł za parę. Sprawne. Naprawiane kolumny ciężko się sprzedają, a jeżeli już, to sporo taniej. Ponadto od uzyskanej ze sprzedaży kwoty musisz jeszcze odjąć cenę pary tweeterów Vifa D27TG35 u Akustyka 300zł (tyle że w Avancach jest wersja specjalna z logo Avance na froncie, takiej nie uda się kupić, chyba że u dystrybutora Avance za horrendalną cenę). Żeby kupić kolumny lepsze od Epsilonów będziesz musiał dołożyć jeszcze co najmniej drugie tyle ile uzyskasz ze sprzedaży.

Opcja druga-upgrade i pozostawienie kolumn u siebie:

Inwestujesz tylko w nowe, lepsze tweetery i tuning. Nie tracisz nic na odsprzedaży, a będziesz miał tak jakby nowe, lepsze kolumny, tyle że w tych samych obudowach. Wysokiej klasy tweeter z właściwą zwrotnicą potrafi zdziałać cuda, a woofer w Epsilonach jest wystarczająco dobry.

McGyver, a mógłbyś tak przykładowo podać ile kosztowałaby mnie tuning, który już wcześniej robiłeś wstawiając Morele?

Byłem na stronach Akkusa i raczej na Revelatory (ok. 600zl/szt.) się nie skuszę.

rixus, 30 Paź 2006, 23:17

Tak sie składa ,że mam takie Avance . Robie sobie dla przyjemnoiści głośniki więc mam skale porównawczą ,, na bieżąco " i mogę z czystym sumieniem powiedziec ,że tweeter to w tych monitorach najsłabsze ogniwo .

Tak jak pisze McGyver to wersja d27 Vify ale dośc mocno zmodyfikowana. Po pierwsze płyta frontowa jest montowana do magnesu za pomoca zatrzasków a nie śrubek - woże byc problem z przełożeniem. Po drugie jest odrobinę szersza niz płyta d27 bo ma 10,6 cm - włożenie d27 spowoduje że zostaną szparki -około 1 mm z każdej strony - niby niewiele ale mnie to wkurza ;p. Trezcia sprawa - ten tweeter ma nieliniową charakterystykę i jest szeleszcący . Na pomiarach wyszło mi ,że tweeter jest miejscami 4db wyżej niz poziom średnicy . To powoduje ,że dźwiek wydaje sie jasny ,błyszczący i otwarty ale dla mnie w miarę słuchania robi sie za dużo syczących sybilantów i góra jest natarczywa . Na dodatek ten tweetr jest dośc jednostajny i mało dźwięczny . Własnie te niedostatki próbowano nadrobic przez zwiększenie poziomu wysokich tonów .

Moim zdaniem , zamiast kupowac D27 za 300 powinienes kupić Ushery 9950 za 440 PLN. Mam te głośniki i są moim zdaniem nieco lepsze niż małe rewelatory scan speaka 9700 ( tez mam ). Technologia tego głosnika jest taka sama jak małych rewelatorów ( ! ), jakość budowy i właściwości soniczne zblizone za 30% ceny 9700. Do tego jego płyta frontowa ma 10,5 - czyli szpara będzie mniejsza ;p.

Taka wymiana oznacza jednak przeróbkę zwrotnicy , co moim zdaniem i tak nalezy zrobić bo cewka dla woofera jest z cienkiego drutu , kable wewnetrzne nienajlepsze itd .

Moim zdaniem masz dwa wyjścia - McGyver lub Albecki ( właściciel firmy Akkus , która sprzedaje Ushera w Polsce i robi modyfikacje różnych głośników )

Z reszta , teraz wiele firm modyfikuje głośniki - patrz temat sponsorowany tej zakładki .

...there is no spoon...

Budowa - prawie to samo tylko ushery maja lepsze zaczepy do kabli , w 9700 sie łamią i sa cienkie . W środku też są pierścienie linearyzujące impedancję jak w revelatorach , metalowa płyta frontowa, komora rezonansowa , taka sama kopułka itd .

Dźwięk - usher potrafi grac łagodnie w okolicach 2kHz - bez słyszalnych zniekształceń a scan speak 9700 poniżej 2,5kHz jest trochę drażniący. Mówię o filtrach 3 rzędu bo takie powinny w teorii zgrac się fazowo z wooferem filtrowanym 2 rzędem elektrycznym.

Z drugiej strony scan jest odrobinę bardziej dźwieczy i detaliczny w najwyższych rejestrach- powyżej 10kHz. Słychac to tylko w bezpośrednim porównaniu .

Filtrowanie - to jest słaba strona scana , nie chce sie poddawac filtrowaniu - u mnie skończył z filtrem elektrycznie 4 rzędu , który daje spadki 12db na oktawę. Z drugiej strony z filtrem 2 rzędu ( 4,7mikroF+ cewka 0,47 + rezystor 5,6 jako tłumienie ) dał piękny spadek o nachyleniu 10 dB gdzie -6dB było około 2kHz i grał pięknie . Tylko zaden woofer do tego nie chciał sie ułożyć ;/ ,żeby wspołpracowało fazowo i ch-ka wyszła wyrównana. No ale może to kwestia wooferów scana , które mam. Pojawia sie też wyraźna górka w okolicy 5kHz , która powoduje ,że sybilanty sa agresywne.

Usher jest tak prosty w filtrowaniu ,że zrobienie filtra ze scanem 8545 zajęło mi około godziny - 3 rząd daje najlepsze wyniki .

W sumie dzisiaj wybrałbym Ushera bez dwoch zdań. Mimo ,że na początku wydawał mi sie gorszy od scana ale po kilkudniowej rozgrzewce wreszcie zagrał .

No ale Seas Millennium jest lepszy o klasę od obydwu- wyraźnie wieksza ilośc detali , łagodny z niskimi podziałami i bardzo dźwięczny -niemal jak metalowe ale bez ich agresywności i chłodu . Łatwy w filtrowaniu.

...there is no spoon...

"powinienes kupić Ushery 9950 za 440 PLN"

oj tak,racja.Ja miałem te Avance i potem przeniosłem sie na podłogowce Akkusa z tym włąsnie głosnikiem,powiem jedno-inna klasa!!!.Dzwiecznosc,barwa,detale,naturalnosc nie do porównania.Kolumny co ma rixus sa odemnie,były tuningowane,tzn wymiana okablowania i kondensatorki SCR KP SN,przyniosło to dobre efekty,ale wymiana tweetera na wspomniane ushery,na dodatek nieco tansze niz kiedys powinna byc niezłym krokiem w przód,ale zwrotnice tez czeba skorygowac.

TBFC/G to ponoc najlepszy tweeter seasa , wielu uważa ,że lepszy niż te droższe z serii Excel ale ja nie słyszałem . Zapytaj salmo - on jest gorącym zwolennikiem tego głosnika ( a zna się na rzeczy ).

TAF 27 słuchałem w kolumnach z wooferami Vifa TC 18 . Woofery do bani ale ten tweeter grał pięknie . Byłem zaskoczony , że tani głosnik tak gra . Był nieco osuszony ale cudownie błyszczący i dźwieczny - duzo ciekawszy niż cenowe odpowiedniki Vify .

Jesli znasz angielski to tu jest duzo o tweeterach , które mogą cię zainteresować -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...there is no spoon...

No niedługo będzie długo oczekiwana zmiana w tym temacie - Polink będzie dystrybuował SEAS w Polsce . Tak,tak ! Rozmawiałem z nimi , nie będzie na razie pełnej oferty ale podobno ceny maja byc lepsze niż w Audiocomponents . No, zobaczymy .

Ja pytałem o Excele i wiem że sa zamówione magnezowe 12 . Na to czekam ;p

...there is no spoon...

Rixus ja mam kolumny na Usherach 9950 i zgadam się z Arturpem.

Uważam, że w tej cenie nie ma lepszych głośników. Ostanio bawiłem się dość intensywnie Vifami XT19 i XT25, miałem kolumny na Morelu MTD29, mam na Sesie KT28F z Dali Grand Coupe, posiadałem też Vifę D25AG i osobiście uważam za najlepszego Ushera. Pozostałe głośniki są mniej więcej porównywalne ale kazdy ma inny charakter. Osobiście najmniej podobała mi się XT25 i odstaje ona od stawki.

no to jaro wyjątkowo mocno nie zgadzam sie z Tobą , uważam pierscienówke za głosnik wyjatkowy on gra liniowo nie słychać kopółkowego nalotu jest otwarty i detaliczny, wada trudny w aplikacji, ale jak dotąd zawsze przesiadam sie na niego spowrotem po zmontowaniu nowych kolumn z innymi kopołkami, chociaż przyznaję ze usherow nie słuchałem

poz.

Ciekawe jak wiele osób nie lubi dźwieku Vify XT 25 . Ja miałem ten przetwornik i o ile pamiętam to nie odbiegał in minus w stosunku do innych w jego grupie cenowej a liniowośc charakterystyki skutkowała dźwiekiem spokojnym i równym . Martwiło mnie jednak ,że kiepsko grał poniżej 2,5kHz . Agresywnie . Ma bardzo niski rezonans ale mimo to nie jest skłonny do pracy z niskimi podziałami. Było też coś z plastyku w brzmieniu ale to przeciez budżetówka ;p

...there is no spoon...

Yolaos ----> kazdy ma prawo do własnego zdania. Mi najbardziej przypadł do gustu Usher choć czuję juz detronizację bo własnie gra u mnie na odsłuchach 5 godzinę D2904/7100. Tylko ta cena ...

Arturp ---> nad liniowością nie będę się rozwodził. Mi po prostu jego barwa jakoś nie do końca leżała. Dobrze to określiłeś - plastyk. Bardziej mi odpowiada brzmieniowo XT19 ale dość wysoko cięta 3 rzędem - ma ładne wybrzmienia, rozdzielczość i lokalizacje.

• 1 miesiąc później...

Witam

Ktos może wykonal ostatecznnie wymiane wysokotonowca w tego typu kolumnie?

Nie mam obecnie czasu na taki eksperyment, chetnie zatem poczytam opinie jakiegos prekursora ;-)

Pojawila sie nowa wersja Ushera, wiec zmiana moze byc jeszcze bardziej ciekawa...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.