Skocz do zawartości
IGNORED

Jak napędzić muzyką tą dziwną przestrzeń

Kondrat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Audiofilia nervosa trafiła również mnie, a poważniej dojrzałem do etapu w którym chcę (i mogę bo dzieci już raczej nie zniszczą) wstawić coś co będzie pozwalało słuchać muzyki a nie dzwięków (z mojej dotychczasowej miniwieży panasłonika). Pomieszczeń mam nie najfajniesze (patrz schemat poniżej) - powierzchnia łączna ok. 42 m2 (dziury w liniach to oczywiście okna). Główne miejsce odsłuchowe jest zaznaczone, ale muzyka ma raczej wypełniać całą przestrzeń.

Sprzęt, którego szukam będzie służył (wg kolejności priorytetów) do:

- odsłuchiwania radia,

- muzyka ze sprzętu typu squeezboox (ja akurat posiadam maszynkę firmy Terratec zwaną NOXON) - (brzmienie "trójkowe")

- muzyka z płyt (brzmienie "trójkowe"),

- od czasu do czasu nagłośnienie filmów (ale tylko 2.0)

W związku z powyższym od pewnego czasu walczę z dylematami co wybrać, gdyż budżet jak zwykle niezbyt duży, ogranicznia lokalowe spore, a czynnik żony bardzo ważny (typu ma ładnie wyglądać i posiadać podstawową obsługę pilotem). Moje pytanie do was dotyczy raczej ideii co można by zrobić w takim pomieszczeniu niż konkretnych marek (bo to raczej wybiorę sobię po odsłuchaniu), choć wskazówki będą mile widziane. Aktualnie skłaniam się do następujących opcji:

1. Kolumy podłogowe z bas-reflexem z przodu co umożliwi ich przysunięcie max do ściany przy oknach. Typ coś około dali 5005 lub 6006 (ale dokładnie wybiorę po rozwiązaniu problemu wzmacniacza). Tu myślę raczej o czymś nowym

2. Wzmacniacz zdolny napędzić powyższe podłogowce, preferowany raczej nowy lub prawie choć co jakiś czas zerkam na allegro i sprzęt zachwalanego tu na forum marantza, sony es, itp. Wady rozwiązania z takimi używkami to nieznany do końca stan i wiek, często brak pilota, b. często niemożliwe do odsłuchania przed zakupem.

Do tego oczywiście tuner a następnie jakieś CD, ale z tym później.

2a. Inne rozwiązanie jest trochę dziwne: końcówka mocy (np. koda-kd 269), preamp i tuner lub zupełna herezja końcówka mocy + amplituner stereo z wyjście preout czyli służący za tuner z preamp. Rozwiązanie ostatnie pod względem czynnika żony jest ok. jest pilot, jest tuner, wygląda w miarę - ale czy zagra. Amplituner stero można kupić w miarę tanio, więc nie będzie to ryzyko umoczenia nawet bez odsłuchu a następnie można przesłuchiwać kolejne elementy. Ale czy warto ?

Kwota w tym punkcie do 1000 PLN (z możliwością lekkiego przekroczenia).

Pozdrawiam i proszę o sugestie

Kondrat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że w tym co napisałeś jest zbyt dużo kompromisów, aby warto było prowadzić dyskusje nad jakimś tam konkretnym gradłem. Odpowiedz sobie na np. takie pytanie - czy dopuszczalna by było (po aproksymacji prostokątem Twojej "dziwnej" przestrzeni) takie rozwiązanie? Jeżeli nie, i mamy się trzymać początkowych ustaleń co do położenia miejsca odsłuchu i kolumn to IMHO szkoda pary - kup coś ładnego po prostu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Idea "przemeblowania" jest fajna, ale niestety niemożliwa do zrealizowania (w miejscu proponowanego odsłuchu wypada mi już kuchnia). Więc raczej daleko idący kompromis - a może po prostu amplituner stereo - jakąś yamahę 797 czy denona 700 ?

Pozdrawiam

Kondrat

Rysunek to raczej wizja (ale nie artystyczna) - oznaczenia:

zielony i odsłuch to kanapa i fotele

żółty to meble niskie max 1 m wysokości (przy głośnikach szafka audio i tv),

Pozostałe to meble wysokie

Pozdrawiam

Kondrat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem intencje. Niestety, moim zdaniem stoją one w wyraźnej sprzeczności z zapotrzebowaniem na audiofilską reprodukcję dźwięku. Poprzestałbym na Twojej wstępnej propozycji. Pytanie jaki sprzęt przestaje być mocno istotne. Przykro mi, może inni coś poradzą.

Witam,

masz rzeczywiście problem, ale ja spróbowałbym ustawić kolumienki nast:

- kolumienki po bokach zaznaczonej na zielono kanapy

- w/w kanapę postawiłbym naprzeciwko kolumn

- pomiędzy kolumnami postaw szafkę RTV

Takie rozwiązanie zapewniłoby moim zdaniem najlepszy odsłuch, a przy okazji "oddzieliłbyś" to pomieszczenie wizualnie od pozostałej części mieszkania. Dodatkowo za kanapą postawiłbym jakąś przegrodę (np parawan, rozsuwane drzwi etc.)

Miałem kiedyś podobny problem i właśnie tak go rozwiązałem.

Wydaje mi się, że potrzebujesz naprawdę dobrego wzmacniacza z dobrą dynamiką i z ładnym prowadzeniem basu.

Pozdrawiam

Re: Zafop

Idea słuszna, ale nie akceptowalna przez czynnik nadzorczy ;-).

A odnośnie drugiego twojego pomysłu to jakieś idee, nakierowania.

Pozdrawiam

Kondrat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.