Skocz do zawartości
IGNORED

Dołączam do Dualowców

jarexx

Rekomendowane odpowiedzi

Jak doskonale wiecie, "analog" to choroba i to chyba nieuleczalna.

Mając dwa gramofony kupiłem jeszcze trzeci. Tym razem jest to Dual 721. Teoretycznie jak mowia niemcy "spitzenklasse", a jaki bedzie w odsluchu zobaczymy.

Wiem, ze wielu z was powie, ze to pieniadze wyrzucone bez sensu, bo mozna bylo dolozyc kilka zlotowek i wtedy... No wlasnie co wtedy? Minimum to Project Debut. Jam mam duzo maxi-singli, wiec Debut + speed box, a to juz kwota ok. 1000 PLN.

Ja lubie stare, klasyczne sprzety, a nie mam duzo pieniedzy, wiec zdecydowalem sie na zakup.

Co mna kierowalo przy podjeciu decyzji zakupu?

Po pierwsze.

Ramię z regulacją VTA i to praktycznie "on the fly". Zadne pierscienie dystansujace jak w RB 250, zaden demontaz ramienia.

Po drugie

Kultowa wkladka Shure V15 type III. Co prawda wiem, ze bedzie trudno znalezc oryginalna "nowa" igle, ale nie trace nadzieji.

Po trzecie

Wg. mojej wiedzy (moge sie mylic) Seria 700 Duala ustepuje jedynie dwom audiofilskim modelom tej firmy: "beltdrive'om" - CS 5000 i CS 7000.

Poza tym model ten kosztowal kiedys ok. 1000 DEM, a wiec to nie moze byc jakas "lipa". Przynajmniej mam taka nadzieje.

Ciekawe czy bede rozczarowany zakupem....? Zobaczymy.

Tu link do aukcji, gdzie mozna poogladac zdjecia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/29197-do%C5%82%C4%85czam-do-dualowc%C3%B3w/

Gratuluję zakupu :-)

Zdecydowanie lepiej on zagra niż wspomniane przez Ciebie Debiuty itp - Dual ten (jak ich większość) jest świetnie zbudowany.

Pozdrawiam

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Też miałem kiedyś ten gramofon z drewnianymi boczkami , kolega przywiózł mi go z Berlina.

Zamieniłem Daniela na Duala i nie mogłem sie nadziwić zmnianie brzmienia, jeszcze bardziej się

zdziwiłem jak zmieniłem też wzmacniacz Technicsa na Onkyo i dopiero to wszystko "zabrzmiało"

Ale to nie koniec moich zdziwień bo kolega ,taki domorosły konstruktor majsterkowicz zrobił mi

do tego pre co prawda na jednej lampie ale to juz było prawie to.

Na koniec zmieniłem kolumny z najlepszych na świecie a przynajmniej w Europie Tonsilów na

B&W też z Berlina ze szrotu z podziurawionymi głośnikami /chyba po jakiejś ostrej imprezie/.

Kolega j.w. wymienił głośniki na Tonsil ale nie zagrało i trzeba było przy nastepnej bytności

w Berlinie /oczywiście Zachodnim/ kupić nowe oryginalne głosniki a to już jak na te czasy nie

był mały wydatek no ale jak to potem zagrało......

Działo sie to w zamierzchłych latach osiedziesiątych ubiegłego stulecia.

Potem jak weszło CD to odjeło mi chyba rozum bo to wszystko sprzedałem i zamieniłem na wieżę z CD

dobrze ,że przynajmniej ostało się parę winyli .......................... i tak choroba rozwija sie nadal chociaż przez jakiś czas była w utajeniu.

Nie wiem czy świadomie czy nie, ale trafiłeś na jeden z nielicznych Duali, do których zamontujesz "normalną" wkładkę "na dwie śrubki" :)))))

Pozdrawiam i gratuluję świetnego sprzętu. Kiedy ja szukałem, akurat nie było nic :(

Argi.

Wybor byl calkiem swiadomy. Co prawda musialem poszperac w sieci w poszukiwaniu odpowiednich informacji, ale dzieki temu nabylem porcje "dualowej" wiedzy.

Wczesniej myslalem, ze regulacje VTA maja tylko 2 modele Duala - wspomniane przeze mnie wyzej CS 5000 i CS 7000. Okazuje sie, ze ta regulacje posiada linia 700. Nie wiem czy cala, ale na pewno maja ja 701, 721, 731. Z tego co wyczytalem to najlepiej gra 701 - nie ma automatyki.

No nic pozostaje mi czekac na przesylke i potem walka ze zmiana kabla sygnalowego. Obecny kabelek posiada wtyczke DIN

>tadeo

Piszesz, że przesiadając się z Daniela na Duala poczułeś TAKĄ różnicę. A czy poprawa brzmienia nie była spowodowana przede wszystkim przez to, że Dual miał zamontowaną po prostu inną wkładkę niż Daniel?

Zaden z modeli duala nie posiadal ramienia "S". Wszystkie posiadaja ramiona proste, badz quasi proste. Ramie Duala 721 jest jednym z najlepszych. Lepiej juz tylko zostaje system OPS z serii 5000 i 7000. Naped Duala 721 jest troszke gorszy niz w 714 i 731, ale za to reszta powoduje jego duza atrakcyjnosc. Jezeli mechanika nie jest zbyt zurzyta to zagra on jak gramofon z wyzszej polki. Kabelki w ramieniu warto wymienc i wprowadzic piata zyle dla uziemienia ramienia, jezeli nie ma jej w standardzie. Jezeli wystepuja luzy w mocowaniu systemu TK to mozna je zniwelowac odpowiednim dogieciem zatrzasku, badz zastosowac nalezy odpowiednia podkladke. Nalezy zwrocic takze uwage na uziemienie. Warto wylapac punkt wspolny masy i z niego wyprowadzic uziemienie, gdyz w innym przypadku bedzie strasznie brumil, jak to z gramofonami DD bywa. Gratuluje zakupu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.