Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do 1500zł + 24m^2

snakemaycry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Opisze swoją droge do zalozenia tego tematu. Otóż na wstepie miałem na oku zwykłe glośniczki komputerowe Logitech Z-5500, wczoraj posłuchałem jeszcze zestawu JVC RX 5062+XVN342+SPCR500+SPF 500 (apli+dvd+5.0). Od razu Logi odpadł. Potem posłuchalem jeszcze Grand High T5000, no ale cenal troche dla mnie niestety duża. Dzis zastanowiłem sie nad stereo i znalazłem JBL E30 (jeszcze nie słuchałem). Chciałem w związkuz tym o rade :

a) czy wziac te JVC ?

b) czy te JBL + jaki wzmacniacz ?

c) czy coś jeszcze ciekwszego ?

Kryteria: głównie muzyka elektroniczna (trance, ambient, jakeis gry z kompa), rock, chillout, cena do 1500zł, głośniki nowe, wzmacniacz moze byc używany, pokój tak jak podałem 6,25x3,85m

Prosze o pomoc. Z góry dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/29221-zestaw-do-1500z%C5%82-24m2/
  • Redaktorzy

no to może tak :

- CD - Pioneer PD-7700 -391zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- Wzmak - PIONEER A-302R - 329,99 zł

Ukryta Zawartość

lub PIONEER A-337 - 339,00 zł

Ukryta Zawartość

- kolumny - KODA AV 702 - 720zł

Ukryta Zawartość

lub - Magnat Monitor 990 - 559,00 zł

Ukryta Zawartość

jeszcze na kable starczy. Na brak basu nie będziesz cierpiał ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dzieki za rade. Jeszcze kilka rzeczy których nie dopowiedziałem:

a) chciałbym aby cicho zestawik grał również ładnie (nie mam zwyczaju grać na cały blok, bo mi to przeszkadza wiec nie bede innym tego robił ;) )

b) odtwarzacz CD nie jest konieczny w tej chwili, na razie spokojnie starczy mi komputer

• Redaktorzy

snakemaycry - jeśli źródłaem ma być komp to kup cpkolwiek i tak różnica będzie nie będzie warta poniesionych kosztów. Nawet wiekowy Cd np. Philipsa poniżej 100zł zagra lepiej. A jeśli formatem plików będzie MP3 to odpuść sobie zabawę w HiFi i kup komputerowe głośniczki - starczą.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Przy sprzecie za taka kase to najwieksze znaczenie ma ustawienie kolumn i akustyka pomieszczenia.

Kiedys zrobilem eksperyment na swoim systemie:

Audio Academy Phoebe II

Nad 320 bee

Nagralem taka sama plyte w 2 egzemplarzach. Podlaczylem dwa rozne źrodla CD

NAD 522 i marantz cd60. Puscilem rownoczenie te plyty i zmienialem selektorem. Okazalo sie ze roznice sa prawie nie zauwazalne.

Ja na Twoim miejscu nie wydawal bym wiecej na CD niz 150zł. Najwiecej przeznaczyl bym na kolumny. Kolo tysiaca. Reszte na wzmacniacz. Kablami wogole bym sobie nie zawracal glowy. Przynajmniej na poczatku.( Jako glosnikowy procab LS25 wystarczy.Interkonekt tez jakis nie za drogi.) Zacznij od kolumn-> wzmacniacz-> potem reszta. Elektronike jest duzo latwiej sprzedac i kupic niz kolumny. Nie spiesz sie. Okazje czekaja na allegro.

Fr@ntz -> No tylko wiesz, apetyt rośnie w miarę jedzienia :) Ale dzięki dałeś mi trochę do myślenia.

4kowal -> A coś konkretnego jesteś w stanie polecić ? Bo ja właśnie tak zamierzałem ok. 1k zł wydać na głośniki no i znalazlem z ciekawszych te JBL E30. Jesli byłbyś w stanie coś konkretnego zaproponować w tej kwocie to byłbym wdzięczny :)

Koledzy dobrze radzą. Na kolumny przeznacz około 1000 zł, za tę cenę kupisz naprawdę dobre używane. Odtwarzacz 200 zł, wzmacniacz 300 zł i masz na starcie niezły sprzęt.

Spokojnie złożysz sobie Denona, Pioneera, Sony, może nawet NAD. Ta będzie grać lepiej od karty w komputerze.

Edward -> A coś konktretnego ? Co do kolumn to nie wiem .. nie mam jakoś zaufania do kupowania takich rzeczy za taka kwote uzywanych i jeszcze przewozu .. Wiem, glosniki o poł-, klase wyzej niz za ta sama cene to co stoi w sklepie - to kusi, ale hmm, no nie ufam.

kaszanka7 -> Co racja to racja.

UZYWANE!!! Np:

Paradigm Esprit v.3 za 900zł

Ukryta Zawartość

TAnnoy m4 za 900zł

Ukryta Zawartość

Dali concept 6(jak potargujesz to za 1000 a moze mniej.

Ukryta Zawartość

A nawet Linia transmisyjna TDL RTL2 za 650zł

Ukryta Zawartość

A z nowych jAmo e660 za 870zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A nawet avance omega 503 za 999zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

snakemaycry, 31 Paź 2006, 20:21

"Edward -> A coś konktretnego ?"

W życiu nie polecę komuś kolumn, których nie słyszałem oraz gdy nie znam preferencji drugiej osoby. Generalnie bardzo Cię zachęcam, abyś posłuchał ich przed kupnem, nawet jeśli będzie z tym dużo zachodu to warto. Kolumny przesądzą o brzmieniu o ile nie kupisz wyjątkowo słabego CD i wzmacniacza. Kupując używane masz je dodatkowo wygrzane, grają swoim dojrzałym brzmieniem, a w sklepie stoją nówki, które po czasie będą grać inaczej. Ariel616 podał linka do Dali Concept 6. Słuchałem ich kiedyś, w Twojej muzyce mogą Ci się podobać, z symfoniką może być gorzej.

Z elektroniki np taki CD Denona za około 100 warto chyba, wyżej nie. Okazje są co chwila.

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz np. taki:

Ukryta Zawartość

I masz za 450-500 zł elektronikę. Te aukcje wziąłem z przypadku, poszperaj w necie który CD pasuje do którego CD to sobie jeszcze komplecik złożysz i będzie ładnie wyglądał. Może nawet będzie z pilotem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno: masz spory pokój, postaraj się ustawić kolumny nie mniej niż 1 metr od ścian. A jeśli musisz je przysunąć bliżej to unikaj kolumn z bass refleksem wyprowadzonym do tyłu, bo może Ci bas huczeć jak cholera.

Ariel616 -> Dzieki za linki. Bardzo sie przydadzą.

Edward -> Postaram sie w nastepnym tygodniu wybrac i czegoś posłuchać. Mam nadzieje, że moge liczyć na Twoją rade jak już coś bede kupował konkretnego :)

hym czy format mp3 jest tak totalnie zwalony to nie wiem

mam płytke mike oldfielda z ciekawosci pzrekonwertowałem na mp3 i.... i róznicy jakiejs wielkiej nie ma! wiec niech Pan nie smuci kolegi :P

co do PC'ta zawsze mozna ominac cienkie pzretworniki kompa uzywajac cyfrowego kabla :)

Ariel616, 31 Paź 2006, 20:27

>A nawet avance omega 503 za 999zł

>

Ukryta Zawartość

słyszalem je ostatnio i graja bardzo ładnie tylko jest jeden problem 2x BS z tylu co robia z tych kolumn bardzo trudne w ustawieniu. Jelsi masz miejsce to ok ja bym je brał bo warte tych 999zł a tak w ogóle to u mnie uzywane kosztuja 1000zł wiec.....

Ukryta Zawartość

A co powiecie o tych JBL E30 ? Różnice względem podanych wyżej kolumn, ew. same wrażenia z odłuchu/posiadania takowych ? Z kaską krucho więc nie wiem czy nie bede musiał wziąć czegoś na raty, ew. odłożyć zakupu na później. Tak czy siak bylbym wzdzieczy za opinie/prównanie tych kolumn.

• 2 tygodnie później...

Witam po krótkiej przerwie.

Po posłuchaniu kilku monitorów prawdopodobnie zdecyduje się na AE Evo 1. Teraz tylko kwestia wzmacniacza. Już prawie byłem gotów kupić nowy np Denon 500 ale pomyślałem że warto się jeszcze pokręcić po używkach i stad moje pytanie jak by się miały te głośniki np. do HK 645, ew. 650 (kolejność nie przypadkowa) za ok 350 zł ?

Będę wdzięczny za rade :)

Nieuczciwe jest porównywanie kolumn używanych do nowych. Z całą pewnością na Allegro udałoby się wyrwać w cenie ~600zł, które zagrają lepiej niż AE Evo 1. Kwestia tego ile czasu będziesz na nie polował, w jakim będą stanie itp. Ja już raz wylicytowałem świetne kolumny brytyjskie za 300zł, ale okazało się że właściciel popryskał je bezbarwnym lakierem do drewna, żeby lepiej wyglądały :((( Jeśli chcesz pewnie i szybko kupić - kupujesz nówki. Jeśli masz cierpliwość i chcesz wyrwać coś ciekawego - allegro.

Mogę Ci powiedzieć jedno. Słychałem AE Evo 1 w kilku konfiguracjach i kilka razy. Nie słyszałem nic lepszego, serio. Może VA Haydn by je pobiły.. Moim zdaniem, to najlepszy zakup do 2000zł. A na allegro są za 1000zł :> (NOWE).

Tak sobie pomyślałem jeszcze nad JBL E80 bo Evo 1 plus standy to gdzieś podobnie wyjdzie. Czy ktoś ma jakieś porównanie ? Czy w moim pokoju lepiej standy Evo czy podłogowe E80 ? Oczywiście bede się starał o odsłuch w Łodzi ale musze poczekać aż sprowadzą, na co powienieem zwrócić uwaga przy odsłuchu porównując do evo szczególnie ze to niestety nie w tym samym sklepie.

Będę wdzieczny o rade.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.