Skocz do zawartości
IGNORED

Dobra i tania wkładka - pomoc w wyborze

Rafał

Rekomendowane odpowiedzi

Są pewne rzeczy stojące ze sobą w sprzeczności, więc nie napisałem bardzo dobra. Po prostu dobra. Wystarczy. W tej którą miałem uszkodzona została igła i najprawdopodobniej też i cała wkładka. Nie mam pojęcia, jak do tego doszło. I niech już tak zostanie. Nie chcę wiedzieć! Bo jestem jedynym podejrzanym :-(

Do tej dotychczasowej RFT 25SD, ponoć enerdowskiej licencyjnej wersji Shura, zastrzeżeń nie miałem ale też i żadnego porównania. Pierwszy gramofon i pierwsza wkładka. Pora więc wypróbować coś innego. W gramofonie (CEC BD-2200) mocowanie wkładki jest standardowe, ramię typu S, a więc z tych cięższych. Płyty kupuje w komisach, takie trochę sterane i to warto też wziąć pod uwagę przy wyborze. Pewna tolerancja na rysy będzie wymagana. Gramofon pracuje ze wzmacniaczem Naim Nait 1 i małymi (a ściślej bardzo małymi) monitorami Quadral Allsonic SM 60 II. Te stanowią z pewnością najsłabszy punkt całości ale jak dotąd nie znalazłem nic co by je mogło zastąpić i być na moją kieszeń. Ale nawet jak znajdę, to będą to jakieś inne mikromonitory (małe pomieszczenie!) i wziąć warto pod uwagę ograniczenia jakie to pociąga. Co do muzyki, to o ile z płyt CD i radia słucham przede wszystkim muzyki klasycznej - to w przypadku winyli dobór repertuaru jest zupełnie inny. Lata 70 i 80. Rock ale chętniej jeszcze poezja śpiewana. Może inaczej. Jeśli dobrze zabrzmią takie rzeczy jak msza wędrującego wg Stachury w wykonaniu Chodakowskiej, kolęda nocka, Wysocki albo Okudżawa - to będę zadowolony. Liczy się dobre odtworzenie głosu, pewna szczegółowość i przede wszystkim muzykalność. Niech to brzmi. Stosunkowo najmniej - stereofonia i scena.

Jeśli idzie o pieniądze, to nie za dużo mogę ich wydać. Sto, może trochę więcej. Wiem, że to mało ale od tego zacząłem. W przypadku kogoś godnego zaufania wchodzi w rachubę też wkładka używana. Na Allegro używanej nie odważę się kupić i pewnie mi nikt zresztą tego nie doradzi.

No to będzie trudne

Ten licenzshur mimo swojego szkaradnego wyglądu bdb grał.

Cięzko w tym przedziale cenowym znależc coś równie głeboko i majestatycznie brzmiącego. A może dla porównania przejść na Audio technicę .Napewno bedzie bardziej mniej basowa ale i lżejsza w brzmieniu.Za nieduże pieniądze można kupic nówke AT 95.E jeśli mówimy o Allego.Ja nie obawiam się zakupów internetowych ale z E baya..Tam raczej można wierzyc opisom.Ryzyko jest jedynie z dotarciem przesyłki jako "nienaruszonej ".Nawet polecony nie gwarantuje zawartości zgodnej z deklaracją .Wracając do igły ta AT 95 z allego gra całkiem nieźle , a 3600 dystansuje ostro.Jest precyzyjna , lekka i w miare mocna w sygnale 4,2mV . Cena tez jest dobra.

Lub zrobić skok wyżej i cos z angielskiej szkoly jak ja nazywam Goldringi, Grado .Linny.Choć ja dla mnie brzmią zbyt zawoalowanie. ze szkocką mgielką.Przynajmiej w mojej konfiguracji.Napisz ew na PRV.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.