Skocz do zawartości
IGNORED

Znacie monitory do rocka ?

Alex2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Wiadomo, że jest wiele kolumn którymi się można zachwycać godzinami ale tylko słuchając małych składów, jazzu, kameralnych nagrań akustycznych a najlepiej to płyt testowych z różnymi dziwacznymi dźwiękami. Czy nie zachodzi tu zjawisko, że na większości monitorów rock lub hard-rock męczy, jest krzykliwy i nie można słuchać nawet w dobrze zaadoptowanym pomieszczeniu.

Jak widzę informacje, że te kolumny potrzebują wydajnego wzmacniacza albo tamte nadają się tylko do małych składów to oznacza chyba, że już nie robią kolumn do budżetowego sprzętu i do rocka. I nie chodzi mi tu o granie Technicsem z Altusami ale np. Cambridge Audio czy Rotel z w miarę dużą rozdzielczością, czytelnością instrumentów i planów oraz naturalnie brzmiącymi wokalami i gitarami, a nie w stylu loudness z świszczącymi wysokimi, ostrą średnicą oraz basem typu umca-umca.

Czy mieliście kiedyś okazje posłuchać monitorów ew. niewielkich podłogówek (do 3 tys. PLN, BR z tyłu lub bez) na których godzinami można słuchać Hendrixa, Beatles, Aorosmith, Bon Jovi czy Deep Purple ?

Pozdro

Alex2

https://www.audiostereo.pl/topic/29338-znacie-monitory-do-rocka/

Alex2, 6 Lis 2006, 13:28

>Czy mieliście kiedyś okazje posłuchać monitorów ew. niewielkich podłogówek (do 3 tys. PLN, BR z tyłu

>lub bez) na których godzinami można słuchać Hendrixa, Beatles, Aorosmith, Bon Jovi czy Deep Purple

>?

Ja godzinami słucham na monitorkach 20v3. :)

Nie są bez wad, ale polecam posłuchać.

Oczywiście oprócz powyższych wykonawców poprawnie też musiałyby zagrać utworki takich gości (oraz formacji) jak: John Scofield, Katie Melua, Sting, Sade, Clapton, Dire Straits, Śmietana, Norah Johnes, Chris Rea, Gipsy Kings, Peter Green, Dżem, Perfect, Santana, Chopin, Mozart, ...

... o rany, czy to możliwe, żeby kolumny były tak uniwersalne ???

Z tego co mi się bardzo podobało to np. Usher 520, wszystko zagrały pięknie, oczywiście oprócz gęstych składów, rocka, itp. Na większości kolumn słyszy się niestety jazgot zamiast muzyki.

Mam zamiar zebrać kilka ciekawych propozycji, wziąć sprzęt pod pachę i jeździć i odsłuchiwać.

Alex2, 6 Lis 2006, 13:53

> Oczywiście oprócz powyższych wykonawców poprawnie też musiałyby zagrać utworki takich gości

Poprawnie będzie. Czy dobrze/bardzo dobrze - na pewno można lepiej. Niemniej wielu z wymienionych przez Ciebie wykonawców słucham dość często i nie cierpię za bardzo. ;)

> Na większości kolumn słyszy się niestety jazgot zamiast muzyki.

Tutaj takie ryzyko jest znikome. Tylko upewnij się przed odsłuchem, czy kolumny są wygrzane. Miałem ostatnio okazję słuchać nie wygrzane 20v3 i zagrały marnie. Słuchałem również niewygrzanych S2 i też nie powaliły. Jeśli chcesz więc mieć zdanie o kolumnach - muszą mieć przynajmniej te 25-30 godzin grania za sobą...

> Mam zamiar zebrać kilka ciekawych propozycji, wziąć sprzęt pod pachę i jeździć i odsłuchiwać.

I to jest najlepszy pomysł. Myślę, że 20v3 możesz spokojnie włączyć w program odsłuchów. Nie twierdzę, że to na pewno będzie TO, bo one są specyficzne. Ale spróbować moim zdaniem warto.

Alex2 -->

Podstawą przy uzyce rockowej jest ... WZMACNIACZ!!!

Samymi monitorami nic nie zdziałasz ... choćby były hi-endowe.

Zapraszam do pokoju KAIM/DIY gdzie nausznie będziesz mógł się przekonać jak monitory DIY napędzane Ugodą Jar1 grają muzykę rockową a nawet mocniejszą !!!

zdezintegrowany_3PO

ps. Cambridge zdecydowanie do wymiany ... jazgotliwy i chaotyczny wzmacniacz nigdy nie odtworzy dobrze jakiejkolwiek dźwięku.

chcesz poczuc rocka na podstawkowych??posłuchaj Avance Epsilon badz signature.Polecił bym cos od Akkusa ale z posłuchaniem to trudno bedzie.Ja ma moich słucham godzinami rocka,mocniejszego jeszcze niz wymieniłes,mam kolumny ponad pół roku,ani mi sie nie sni po nocach ich wymienic:).No ale to podłogowe sa;).Ale konstruktor z firmy Akkus czuje widocznie rocka wiec podstawkowce tez powinny byc ok;).

Nie miałem okazji posłuchać tannoy z serii dc ,ale ciekawi jak się sprawują takie dc 1 w ciężkiej muzie. Cena jest dość niska - 1300zł, co potęguje moje zaciekawienie nimi:) W sumie seria dc jest przeznaczona do kina :)

Z czystym sumieniem mogę polecić Amphiony Argon - absolutnie niemęczące w rocku, duża kultura i jednocześnie wykop. No i bas, którego się nie spodziewałem.....

Są tu, nie wiem jak z dostępnością w innych miastach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

The odd get even.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.