Skocz do zawartości
IGNORED

Parowanie tranzystorów

wstach1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy moglibyście podzielić się układami do parowania tranzystorów?

Chodzi o sprawdzone i wykożystywane przez Was układy o lepszych właściwościch niż te z miernków uniwersalnych.

Pozdrawiam

wstach1

https://www.audiostereo.pl/topic/29482-parowanie-tranzystor%C3%B3w/

Opisałem to w DIY / Temat nr 24587 str.16 (bipolarne). W tym samym temacie chyba wcześniej ktoś opisał unipolarne (jeśli mnie pamięć nie myli).

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

A czy są dostępne jakieś tanie interfejsy do podłączenia do komputera z odpowiednim oprogramowaniem pozwalającym na zdejmowanie charakterystyk tranzystorów w całym zakresie ich pracy? Lub ewentualnie kity do samodzielnego montażu?

Zobacz na "Uniwersalny tester tranzystorów" zamieszczony w EdW 6/98. Trochę go uprościłem, zmniejszyłem płytkę i zapakowałem do małej obudowy. Spisuje się znakomicie prawie 8 lat :-) Można nim mierzyć betę, oraz inne parametry tranzystorów, nie tylko bipolarnych. Wkleję schemat tego układu, jak chcesz to mogę przesłać Ci pdf-a z opisem. Ma około 500kB.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Do bipolarnych małej mocy używam tego układu (RE 1'84 p.Jacek Pocętek).

Mostki diodowe zastępują przełączniki mechaniczne. Między końcówkami B i E należy ustawić potencjometrem prąd 0,1 mA (bez włożonego badanego tranzystora). Przełącznikiem zamieniamy bieguny zasilania przy zmianie tranzystora z npn na pnp. Wskazania miliamperomierza x10 to wzmocnienie. Zamiast BF246 użyłem BF245. Diody dowolne Si (1N4148).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Nie chciałbym krytykować układu terminusa, jednak myślę, że ten z EdW robi to trochę lepiej. Mierzy on wzmocnienie tranzystora przy zadanym i stabilnym prądzie kolektora np. 100mA, a układ z RE przy zadanym prądzie bazy i nie znanym- mierzonym (zależnym od wzmocnienia) prądzie kolektora.

Czyli nie wiele różni się od tych wbudowanych w mierniki uniwersalne.

Warto zwrócić uwagę, że wzmocnienie jest różne w zależności od prądu kolektora.

Tak tylko chciałem zaznaczyć dla porządku :-)

Na rysunku to lepiej widać.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgadza się, ale to nie ma większego znaczenia, czy źródło prądowe będzie w B czy w C, bo wzmocnienie zależy tak samo od prądu bazy. W 1 przypadku IB=const, a w 2 IC=const. Chyba, że się mylę :)

terminus>

>W 1 przypadku IB=const, a w 2 IC=const. Chyba, że się mylę :)

Tu oczywiście masz rację.

Chodziło mi o to, że tranzystory pracują najczęściej przy jakimś założonym prądzie kolektora. A, druga rzecz, to możliwość zmierzenia tranzystora z określonym jednakowym prądem kolektora, a z różnym wzmocnieniem. Można jeszcze powiedzieć, że taki sposób zabezpiecza układ pomiarowy przed prądem zwarcia gdy jest uszkodzony tranzystor. To wszystko są drobiazgi, ale dlatego ten sposób bardziej mi przypadł do gustu :-)

Tobie chyba bardziej podoba się inny :-)

Pozdrawiam.

• 2 miesiące później...

Witam ponownie.

A co sądzicie o takim układzie do parowania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tym układzie punkt pracy jest ustalony przez rezytory w dzielniku polaryzującym bazę i emiterze, a ogranizcony przez Rw kolektorze, więc raczej będzie niezalezny od beta tranzystora.

• 9 miesięcy później...

Witam.

Odświerzam wątek.

Potrzebuje schematu z dokładnym opisem na temat parowania tych tranzystorów: MJ15004G i MJ15003-MOT

Ma to iść do musical fidelity A1 zamiast sm ain 8526 i sm aip 8526 -o tych to chyba świat zapomnial bo nic wogule o nich nie ma

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.