Skocz do zawartości
IGNORED

nowa strona Łukasza Fikusa! WOW!

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

super! WOW!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ależ ten facet się rozwinął od czasów Kingston Kitchen!!

ludzie - nie we wszystkim się z nim zgadzam, ale to jest polski Thorsten Loesch albo lepiej! wszystko od open baffle po 5Watowe OTL-e na 6C33C!

dzięki Boziu za Łukasza Fikusa!

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/29572-nowa-strona-%C5%82ukasza-fikusa-wow/

Bosko, już myślałem, że strona Kingston Kitchen przepadła na zawsze.

Project 13:

"A wonderfully musical and punchy 18 inch unit from Alphard. At 100 $ apiece you can not go wrong ! A MIRACLE." - Ciekawe... :)

naszczescie ja juz z lamp wyroslem. Ja sie patrze na toto hm dziwne. I napewno moj bufor do cd na kilku tranzystorach zagra lepeij od tego lampowego potwora od Fikusa i od lectora. trzeba tylko troche pomyslec no nie?

A gdzie schematy ? Gdzie pomiary ? Pamiętam ,że kiedyś na starej stronie pokazał schemat swoich głośników na przetwornikach ATC a tu nic nie widzę .

Czyli to kolekcja zdjęć nienajładniejszych urządzeń audio . Tylko komu i do czego to potrzebne ?

...there is no spoon...

senicz, 16 Lis 2006, 19:51

>naszczescie ja juz z lamp wyroslem

naszczescie ja juz z tranzystorów wyroslem:)

>I napewno moj bufor do cd na

>kilku tranzystorach zagra lepeij od tego lampowego potwora

obiecanki cacanki, jak zagra, to daj znac

pzdr.

Re: arturp, 16 Lis 2006, 20:05

>Czyli to kolekcja zdjęć nienajładniejszych urządzeń audio . Tylko komu i do czego to potrzebne ?

;-) nie bądź zawistnikiem Arturze :-))

ps.

nie przeczytałeś disclaimera, który jest ewidentnie adresowany do "malkontentów":

>>Disclaimer: This website is not intended to be project guide for amateurs. I did not explain everything but I explained a lot. I am too lazy to make all schematics, to take good pictures or to provide measurements and part specifications

pisze:'Follow a good DIY project ', ale to co zamieszcza to nie sa projekty wiec trzeba szukac dalej....chce widocznie 'zaistniec' ale nie chce zeby ktos zrobil taki sam projekt i wyciagnal wlasne wnioski...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

do Thorstena troche mu daleko - jesli chodzi o ilosc wykonanych projektow popartych testami innych osob i poziomem udzielania sie dla innych ludzi - przyklad diyaudio.com. jako amator i osoba chetna czegos sie nauczyc nie znalazlem nic oprocz megalomanskich tekstow na tej stronie. porazka.

i czym sie tu niby zachwycac?....

graaf, 16 Lis 2006, 20:18

No masz racje , troche zazdroszczę ,że nie mam czasu aby zrobic swoją stronę ale ja podzieliłbym się schematami , pomiarami itd .

...there is no spoon...

Witajcie, tak się zŁlożylo że odebraŁlem wczoraj od Łukasza Fikusa zlampizowanego Kenwooda DP7090 gra w nim 8x BB 1702

Trudno jakoś pisać o dzwięku jaki się pojawiŁ, ale zapraszam niedowiarków na posŁuchanie i porównanie./fabryczny tor analogowy dziala nadal/ Ten niedrogi w sumie i nie inwazyjny upgrade wysysa i wzmacnia chyba wszystko co można z przetworników.

Nie wiedzialem do wczoraj, że na znanych mi niemalże na pamięć pŁytach jest takie bogactwo dzwięków. Kolegów którzy wyrażają swoje opinie na podstawie zdjęć bardzo serdecznie pozdrawiam, ale namawiam do oceny cudzych projektów przy pomocy sluchu.

artPaw, 19 Lis 2006, 12:39

Jak mam ocenic konstrukcje skoro autorowi www nie chce sie jej zamiescic i opisac, tak bym mogl zbudowac i sprawdzic ja w domu?

zastrzezenia, mysle ze wszystkie jak dotad sie pojawily w zakladce diy, sa co do sensu zachwycania sie strona i wogole propagowania w DIY strony na ktorej nie ma szczegolow a tylko samozachwyt.

to tyle i az tyle.

milego sluchania;)

artPaw - tak się jednak składa, że Thorsten dawno już te "lampizatroy" opisał na swojej stronie i od dawna - nawet ja - zachęcam do wymiany stopni analogowych w cd :). Nie ma więc żadnych tajemnych urządzeń polepszających dźwięk a zwykła konwersja d/a z zastosowaniem triod jako buforów wyjściowych. Ponadto to podziwiam pasję tego konstruktora.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo, 19 Lis 2006, 17:00

Skoro juz mowa o Thorstenie i jego aplikacjach lampowych do CD - mam pytanie,

sa tam 2 implementacje - jedna dla Multibit DAC, druga dla 1-bit Delta-Sigma - co jednak z nowszymi koscmi DAC w technologi 'Multibit Delta Sigma' (AD1852,CS4398,....itp) - czy nadal wlasciwy jest dla nich stopien wyjsciowy dla zwyklego Delta-Sigma?

Ukryta Zawartość

???

Ukryta Zawartość

mad_z

Raczej granica podziału przebiega inaczej - na te z wyjściem prądowym lub napięciowym; te pierwsze układ ze wzmocnieniem napięciowym( dla TDA1541 Thorsten opracował jeszcze lepszą wersję- naprawdę super, jak na razie bije wszystkie opampy w połączeniu z non-oversamplingiem dość poprawnie zaimplementowane- myślę że jedynie bardzo dobrze zaprojektowany tranzystor mógłby być lepszy ) te drugie bufor, np AD1852 ma wyjście napięciowe więc bufor.

morris - to jest jeszcze coś lepszego od tej I wersji podanej w linku powyżej (ze zmienionymi elementami oczywiście dla konwersji I/V dla 1541) ? Pomijam oczywiście układ dac`a z trudnymi do dostania transformatorami.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Trochę za dużo lampowego kultu na tej stronie, kilku rzeczy nie rozumiem, a z niektórymi się nie zgadzam, ale tak całościowo to poczytać można.

Skrócenie toru za DACiem, tak jak to było pokazane w skrajnym przypadku CDP Kenwood 1000D z siedmiu do jednego wzmacniacza operacyjnego lub ich zupełna eliminacja, oraz najprostsza filtracja, zamiast wielostopniowej w topologii MFB nawet bez lamp powinny okazać się właściwym posunięciem.

Nie przeraża ani nie przekonuje mnie przykład "ile to tranzystorów" siedzi w "złym, wyklętym" wzmacnaiczu operacyjnym, dopóki jest to bardzo dobry neutralny układ.

Prostota, ale nie prymitywizm toru audio są pożądaną cechą, ale nie zawsze możliwą do zrealizowania. To najłatwiej niestety udaje się na lampach, ale w innej technologii też da się wykonać.

Dość często to co kupujemy jest celowo spaprane z róznych powodów i nie gra tak jak by mogło, an 100% swoich możliwości.

Rambo o ten- jeżeli miałoby latać z oversamplingiem to wyrzucić ten filtr i zaprojektować nowy

Oczywiście u mnie lata wersja bez dławika tylko ze źródełkiem prądowym( dokładniej Garego Pimma)

Ukryta Zawartość

Jeżeli ma być bez oversamplingiu to wartości tego filtru dobrać słuchowo , bo te oryginalne to jest dużooo góry.

Ukryta Zawartość

morris - dzięki za linka. Dobrze, że ktoś jest na bieżąco :). Pozdrawiam

Molibden

Mnie też już( od jakiegoś czasu) nie przeraża ilość tranzystorów w opampie tylko akurat za DACiem lampa spisuje się lepiej( przynajmniej wg moich doświadczeń) niż opamp; chociaż już cuda robiłem z tymi opampami- tj . nowy stopień , różne sposoby prowadzenia masy, odprzęgania ekranowanie itp.

A tak ogólnie o stopniach lampowych do CDeków- może ktoś próbował takiego ustrojstwa jak Aikido oraz Goemez( to ostatnie to nie wiem czy tak się pisze).

Popróbowałbym czegoś na jfetach ale jak zwykle przespałem zamówienie 2sk389j.

Molibden a co sądzisz o takiej specyfice opampów i ich wplywie na jakość wzmacniania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

morris próbowałeś z tej strony układ do dac`a wielobitowego z wyjściem prądowym ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

morris, 19 Lis 2006, 18:20

>drugie bufor, np AD1852 ma wyjście napięciowe więc bufor.

- no wlasnie mam jeszcze jedno pytanko zatem;) - grzebie wlasnie w datasheets AD1852 i nie ma tam zintegrowanego filtra LP - czy to co jest w drugiej implementacji (bufor) z dlawikami na wejsciu bedzie dostatecznie filtrowac 'szumy i narzuty' z DAC'a???

morris, 19 Lis 2006, 18:51

>A tak ogólnie o stopniach lampowych do CDeków- może ktoś próbował takiego ustrojstwa jak Aikido

>oraz Goemez( to ostatnie to nie wiem czy tak się pisze).

>Popróbowałbym czegoś na jfetach ale jak zwykle przespałem zamówienie 2sk389j.

wlasnie czekam na PCB Aikido z GlassWare...ale chce zrobic na tym pre.

Podejście bardzo przekonywujące i doradzane w datasheetach na wyciągniecie z układów ich maksymalnych parametrów. Możliwe i opłacalne do zastosowania przy najlepszych, szybkich pojedyńczych opampach z pomocą zewnętrznej kompensacji.

Zwykle wybór jest prosty - zamiast dyskretnego układu na tranzystorach prościej jest użyć układu scalonego. Nie wiem które schematy niezbyt rozbudowanych wzmacniaczy tranzystorowych na popularnych elementach są na tyle dobre, że można ich użyć z całą pewnością, że będa lepsze od scalonego. Topologia w większości opiera się o parę różnicową i (quasi-)komplementarny stopień wyjściowy lub z aktywnym obciążeniem pracujący w klasie A albo wtórnik.

Wzmacniacze mocy też są dyskretną realizacją wzmacniacza operacyjnego - może mniej rozbudowaną, ale tu zachodzi pewna tożsamość - ale nad układem na płytce nieraz trudniej zapanować niż kiedy wszystko jest w jednej strukturze.

Czy na 3-4, góra 5 tranzystorach sa się zrobić coś naprawdę super o szerokim paśmie i THD

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.