Skocz do zawartości
IGNORED

Dual CV1280 - Trzeci Kondensator

ILLIDAN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie kieruje w imieniu mojego kolegi.

Posiada on wzmanicacz taki jak w temacie. Zastanawia go (kolege) jak i mnie ow 3 kondensator ktory znajduje sie pomiedzy dwoma glownymi. Te dwa "byczki" maja pojemnosc 4700 a ten miedzy nimi bodajze 3300. Za co on odpowiada? Czy ma on cos wspolnego z tymi glownymi filtrami? Troche jednak to nie pasuje, nie widzialem jeszcze takiego zabiegu (choc tak duzo wogole nie widzialem) by stosowac 3 kondensatory filtrujace. Orientuje sie ktos od czego on jest. Hmmm a jak fachowo mam nazywac te glowne kondesatory? :P

No i przy okazji czy ktos sluchal tego wzmaniacza? Jak wedlug Was on gra? Dodam, ze potrafi pracowac w klasie A.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/29662-dual-cv1280-trzeci-kondensator/

Czy ten kondensator jest na napięcie ok 2x wyższe niż dwa pozostałe? Prawdopodonmie jest włączony nie między masę a któreś z napięć, ale bezpośrednio między + i - zasilania. W ten sposób unika się przepływu prądu filtracji przez masę, więc "zakłócenia" zamykają się miedzy gałęziami zasilania, co może być korzystne. Ale rownie dobrze może on filtrować któreś z dodatkowych napięć z zasilacza - nie wiem tego.

Wlasnie wyslalem SMS'a do kolegi w sprawie napiecia. Jak odpowie to napisze co i jak ;)

O takim zabiegu o jakim wspomniales:

>>>Prawdopodonmie jest włączony nie między masę a któreś z napięć, ale bezpośrednio między + i - zasilania. >>>W ten sposób unika się przepływu prądu filtracji przez masę, więc "zakłócenia" zamykają się miedzy >>>gałęziami zasilania, co może być korzystne.

nie pomyslalem, w sumie bardzo mozliwe.

>>>Ale rownie dobrze może on filtrować któreś z dodatkowych napięć z zasilacza

Chyba jednak pierwsza opcja jest bardziej prawdopodobna ale nie wiem, dlatego pytam specjalistow :-)

No i jeszcze raz sie powtorze bo nie chce, piszac kiedys cos na forum, popelnic bledu :-) Jak fachowo mam nazywac te glowne kondensatory filtrujace?

To są kondensatory filtrujące napięcie zasilacza z tętnień.

Ten trzeci filtruje pewnie dodatkowe niższe napięcie, uzyskiwane z innego uzwojenia lub odczepu transformatora i prostowane osobnym mostkiem/diodami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.