Skocz do zawartości
IGNORED

Pomozcie mi zbudowac kolumny ! :)

extremaniaq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcemy razem z kumplem na probe zrobic sami kolumny, celem jest to zeby jak najladniej graly tak dla satysfakcji :) moze bez przesady ale przytnajmniej lepiej od kolumienek ktore mam w zestawie z wieza :) No wiec tak pierwsze pytanie to od czego zaczac?? od kupna glosnikow czy moze od zrobienia obudowy ? wiem ze glosniki maja duzo parametrow i musza byc dopasowane do objetosci obudowy, wiec chyba lepiej zaczac od glosnikow ? nastepne pytanie Zwrotnica :) czy jak kupie gotowe cewki a reszte zrobie sam czy bedzie gralo to ladnie, bo czytalem ze duzo problemow jest z dopasowaniem cewek a zalezy mi na tym zeby zwrotnice byly porzadne :) ??? Mamy dostep do narzedzi i o elektronice tez mamy jakies tam pojecie.

Kolumny maja byc 3 drozne, co do obudow postanowilismy zrobic obudowe w taki sposob ze czesc z glosnikiem niskotonowym bedzie calkowicie oddzielona od czesci srednio i wysokotonowej obudowy beda dosc dlugie do tylu w celu dzialania bardziej jak tubka basowa, Niewiem czy to dobry pomysl dlatego pytam ? Aha i wcale nam nie zalezy tylko na basie lecz na ogolnej jakosci dzwieku a bas ma bycpoprostu gleboki.

https://www.audiostereo.pl/topic/29679-pomozcie-mi-zbudowac-kolumny/

może zacznijcie od poczytania teorii, która jest niezbędna, aby zabrać się do przktyki.

np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo skopiujcie czudzy projekt.

Wszystko powinno być w serwisie podanym powyżej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Extremaniaq:

- na początek odpuść sobie egzotyczne obudowy w rodzaju linii transmisyjnych czy tub basowych. Coś takiego wymaga dużej wiedzy, doświadczenia i sprzętu pomiarowego. Zastanów się czy chcesz obudowę zamkniętą, bassreflex czy też membranę bierną. W każdym z tych przypadków nie liczy się kształt tylko objętość (i strojenie dla dwóch ostatnich).

- 3-way będzie dużo kosztowniejsze w częściach zwrotnicy niż 2-way, do tego na sieci trudno jest znaleźć dobre projekty zwrotnic. Podaj jakiś "punkt odniesienia" co do jakości i ilości basu i zastanów się czy nie dasz rady osiągnąć takiego basu z 2-way na dobrych głośnikach.

proponuje otwartą odgrodę, studyjny 31-pasmowy korektor graficzny w rodzaju Art Audio dla dostrojenia (potem można się pobawić w zrobienie odpowiedniej korekcji pasywnej czy aktywnej) i Shure E2 jako referencję mówiącą "jak to ma brzmieć" (żeby było wiadome, w którą stronę przesuwac suwaki a co jest problemem konkretnego nagrania)

na początek fullrange w ogóle bez zwrotnic, potem można myśleć o wysokotonowcu i subie

jakby co służę radą

pozdrawiam!

graaf

Może na początek zrób klony ESA Ostinato 2000, ładnie grają i wyglądają, proste w wykonaniu, pełno projektów w sieci. Myślę, że jako pierwszy projekt to idealny model. Pozdawiam

szeroko tłumaczyłem to nie raz, jest nawet wątek założony zat. "standard i kontrowersja w audio" czy jakoś tak, sprawdź w moim profilu

dwudrożny burczybas w prostopadłościennym pudełku z materiału drewnopochodnego to niewątpliwe sztampowe tj. schematyczne, pospolite, jakościowo mierne rozwiązanie

w komercyjnym audio jesteśmy niestety skazani na takie sztampowe rozwiązania i kompromisy jakosciowe

ale po co to kopiowac w DIY??

jak budowac samemu to z wykopem!!

co nie znaczy, że taki klonik nie zagra ładnie i nie będzie ładnie wyglądał :-)

choć łatwo nie będzie bez pomiarów, parowania elementow i w amatorskiej stolarni

a można i warto i łatwiej i lepiej :-)

zatem - dlaczego nie?

Skąd to przekonanie jakoby jedyny słuszny trend w audio(kolumnach)to open bafle lub inne tego typu dziwadła?

B-R, OZ czy LT to tylko jedna z dróg do sukcesu , więc nie sądze żeby trzeba je było od razu szufladkować jako rozwiązania komercyjne czytaj gorsze.

To że jesteś tak silnie przekonany do swoich racji wcale nie musi oznaczać ,że ją masz.

Pzdr.

No piknie

Pewno większość z nas , forumowiczów używa takich "dwudrożnych burczybasów w prostopadłościennym pudełku z materiału drewnopochodnego" i jeszcze jest zadowolona z ich dzwięku.

Nie wiem o co chodzi z tym parowaniem , dobieraniem , mierną stolarką ... na litość boską. Zamawia się cewki , kondensatory , rezystory i mają one WYSTARCZAJĄCĄ tolerancję , żeby dobrze zagrać w zestawach głośnikowych .

Robi się obudowy z MDF ( bo akurat skądinąd dobrze się do tego celu nadaje ) i również ładnie wyglądają. Naprawdę trzeba zdolności , lub totalnej ignorancji , żeby ewidentnie spieprzyć zestaw "ostinatopodobny".

Z wyrazami szacunku

Piotr

Sory ze się wtrącę, ale mam pytanie za sto punktów :) Chcę zbudować podłogowe 2dr kolumny i mogę na same głośniki przeznaczyć 1500zł, a ma to grac lepiej od klona Proac 2.5 i ostinato 2000 Nie nastawiam się z góry na klona produkcyjnej kolumny, bo wykonanie zwrotnicy we własnym zakresie nie jest dla mnie magią i zawsze ma się większą satysfakcję z niepowtarzalności własnej konstrukcji :) Warto w ogóle się za coś takiego brać, czy lepiej bezpiecznie klonować coś sprawdzonego? Zastanawiałem się nad połączeniem jakiejś vify i morela tylko nie wiem co wybrać, a może coś ze stajni scana?

Jestem zdania że lepiej jest zrobić po swojemu , ale jak najbardziej można się na czyms wzorować w końcu ameryki się nie odkryje. A z przystępnych cenowo głośników warto zwrócić też uwage na Seas'y.

Mam klona O2000, ale lekko zmodyfikowanego. Vifa M18WH+Morel MDT32s. Jestem bardzo zadowolony z brzmienia.

Poza tym wszystkim chciałem dodać, że ocena czy coś jest czy nie "burczybasem" jest mocno subiektywna i zależy od osłuchania.

Re: Dzikoosek, 22 Lis 2006, 15:10

>Poza tym wszystkim chciałem dodać, że ocena czy coś jest czy nie "burczybasem" jest mocno

>subiektywna i zależy od osłuchania.

nie chodziło mi o jakąś szczególnie pejoratywną ocenę konkretnie O2000, broń mnie Panie Boże :-)

burczybas = bass reflex

każdy

nie chodzi o to że bas jakoś szczególnie "burczy" akurat w O2000

Avalony to też burczybasy choć nieco bardziej wyrafinowane :-)

w porównaniu do otwartej odgrody wszystkie one burczą :-))

prawa fizyki

pozdrawiam!

graaf

ps.

a ludziom, dla których otwarta odgroda to "dziwadło" po prostu nie mam nic do powiedzienia

tyle już był ten temat wałkowany

ręce opadają...

Uczepiłeś sie tej otwartej odgrody jakby to była jedyna droga do audiofilskiego raju , a tak nie jest.

I na prawde nie mam ograniczonego spojrzenia na tematyke kolumn , bo nie uważam że np. tylko B-R jest jedynie słuszny. Natomiast Ty jesteś święcie przekonany że jedynym słusznym rozwiązaniem jest głośnik na desce. Piszę to z całym szacunkiem graff , ale Ty przez takie spojrzenie sam się ograniczasz.

Myśle ,że we wspomnianym Avalonie nie pracują matołki , które nie znają praw fizyki.

Pozdrawiam ( również z opadającymi rękami)

nie ma za co :-)

wcale się nie uczepiłem :-)

obudowa zamknięta też może być :-)

co jest lepsze w konkretnym przypadku "to zależy"

na pierwszą konstrukcję odgroda jest jak znalazł ze względu na prostotę

potrzebne tylko odpowiednie głosniki i korekcja - dla początkującego studyjnym korektorem, nie skaszani on dźwięku bardziej niż amatorskie filtry aktywne czy pasywne, jeśli już to raczej mniej :-)

a w Avalonie siedzą specjaliści głównie od "wizerunku" i czesania kasy ;-)

pozdrowienia!

No wiec tak postanowilem jednak ze zrobimy kolumny dwudrozne w obudowie zamknietej co myslicie o glosnikach:

Wysoki ton:

Visaton SC10N

Niski ton:

ARN 188 TESLA

Pomyslalem o nich bo do nich bo do takiego zestawu sa gotowe zwrotnice na allegro tyko jak to gra ? komplet 4 glosnikow wyjdzie okolo 140zl

Mamy dostep do maszyn wiec ze zrobieniem obudow nie bedzie problemu teraz kwestia materialu, z tego co wiem to MDF jest najlepszy tylko ktore to jest MDF a ktore zwykla sklejka ? czy MDF to jest to co uzywa sie do mebli ? Bo mam troche takich duzych plyt jak do mebli.

Do mebli używa się tak pażdzierza jak i mdf wszystko zależy od standardu.

Generalnie mdf jest materiałem bardzo gęstym, ale łatwym w obróbce jest jednolity i cięższy od pażdzierza, który wygląda jak sklejone trociny to tak w cudzysłowiu.

Słabo przeglądałeś forum tu jest wszystko tylko trzeba poszperać i bardzo dużo przeczytać.

Technika łączenia jest różna i w dużej mierze zależy od materiału. Ja używam mdf, kołki drewniane,klej rakoll 25 i dużo ścisków.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.