Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Monitor v5... kto słuchał...???

mrbudziol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam grono...

Pytanie jak w temacie...

Ostatnimi czasy jakoś nie mam za wiele czasu na... zarówno słuchanie muzy jak i lekturę odnośnie nowinek sprzętowych... "wlazłem" jednak na stronkę polpaku i patrzę a tam monitory v5 !

Wyglądają dość ciekawie, mnie się nawet podobają, ale ciekaw jestem jak się mają brzmieniowo do v4...???

9v5 mają teraz 2x165mm basowce gdzie w 9v4 jest jeden 210mm, a najciekawsze jest to że tańsze od v4 !!!

Czy ktoś miał z nimi kontakt ?

Pozdro...

mrbudziol, 23 Lis 2006, 09:34

> Czy ktoś miał z nimi kontakt ?

Ja miałem kontakt, ale jedynie wizualny. Jako że celuję w serię Studio, nie bawiłem się w odsłuchy serii Monitor. Kolumny wyglądają strasznie plastikowo. Jeszcze bardziej, niż na fotkach. Materiał na wooferach to chyba znowu jakiś wynalazek Paradigma. To oczywiście jak dla mnie zaleta, a nie wada, bo ta firma moim zdaniem ma dobre pomysły.

Uderzaj do jakiegoś salonu i posłuchaj! :)

Pierwsze wrażenia ..Paradigm Monitor 7 v5

Głosnik wysokotonowy (kopułka z poprzedniej seri Studio )-zmienino kształt dyfuzora cofnięto kopułkę w głąb co skutkuje duzym spadkiem pasma poza osią , głosnik musi byc dokładnie ustawiony do odsłuchu ale za to ma wieksza efektywnośc.

Głosnik sredniotonowy tradycyjnie wykonany z polipropylenu jednak delikatniejszego niż w poprzednich seriach .Efekt psuje przeżroczysta nakładka przeciwkurzowa w formie korektora fazy ,oraz zastosowanie białego butylu .

Nowe niskotonowce z kompozytu węglowego z duzymi porowatymi nakładkami przeciwkurzowymi .

Duże zdziwienie budzi przeniesienie otworów stratnych na tył głosnika (czyżby koncepcja się zmieniła w Paradigmie???)

Pierwszy odsłuch nieułożonej pary (Paradigm coby zagrał musio popracowac kilkanaście godzin ) to spore zaskoczenie .

Dokładniejsza (bardziej szcegółówa) góra pasma , wypchnieta średnica I bardzo oszczędny nieciągnący sie basik .

Widać z tego że kanadyjczycy jednak dostosowują profil głośników pod gusta europejske , czyżbysmy stali na progu rewolucji ? Dalsze uwagi jak tylko znajdę czas na odsłuch . A co do tej rewolucji w Paradigm Słuchałem juz Studio 20 v4.

Są o klasę o dokładniejsze ,nie potrzebują juz mocnych piecy aby sie od nich oderwał dzwięk .No I nareszcie dokładny nie buczący bas.

[email protected]

GG 5588919

kerikawon, 24 Lis 2006, 07:37

>Snajper, ty nie mozesz brać udzału w konkursie ..... :-))))))

Dobra, dobra. Wpadnę kiedyś na piwo. A żebyś nie był stratny - przywiozę krakersy. ;)

>Dobra, dobra. Wpadnę kiedyś na piwo. A żebyś nie był stratny - przywiozę krakersy. ;)

Własciwie zapraszam kazdego kto chce przykopac tak nielubianej i cieszacej sie złą sławą wśród tak zwanych audiofili marce ,jaką jest Paradigm .Proponuje nawet założenie w kazdym z miast klubu Anonimowych Paradigmowców.

Tam będziemy popijając piwo i jedząc krakersy nawzjem sie prześcigali w dołowaniu tej marki .

Potem juz wyluzowani i wolni od fobi wrócimy do zacisza domowego aby w spokoju cieszyc sie swoim najlepszym na świecie systemem stereo ,którego sercem sa głośniki Paradigm ,,,,..

kerikawon, 24 Lis 2006, 17:40

> Tam będziemy popijając piwo i jedząc krakersy nawzjem sie prześcigali w dołowaniu tej marki .

Hihihi... Toś pojechał... ;-)

Ja póki co w swojej nędznej karierze pseudo-audiofila nie słyszałem nic, co bym mi się spodobało na tyle, żeby porzucić Paradigma. Przez chwilę myślałem, że takim czymś są WLM'y, ale chryja z ukrytymi subami i kręceniem gałkami jednak mnie skutecznie od tej marki odstraszyła.

Czemu nielubiana ? ja jestem Paradigmami zżyty od ponad 5 lat, nie wiem czy kiedyś przerzucę sie na inną firmę, czasami sobie posłucham w sklepie jakieś Dynki, Vienny czy Pro-Aci - wydaje się ze grają dobrze, przychodzę do domu, zapuszczam ta samą płytę na Paradigmach i jest...zazwyczaj lepiej....., być może kwestia przyzwyczajenia ...a być moze tez to, ze niewiele głosników daje radę grając głośno...., Paradigm przypier... bezwzględnie, nie gubi się i za to go kocham :)

• 1 miesiąc później...

panowie panowie. a czy ktos kto ma serie MONITOR jest zadowolony z wokalu w tych kolumnach? ja sie zastanawiam jakiej marki wzmaczeq byłby dobry, zeby wkońcu zrobic srednice taką jak powinna byc. yamaha juz dobrze sie spisuje, ale wciaz jeszcze mogłoby byc lepiej. macie jakies pomysły?

Witam zacne grono!!!

Właśnie jestem świeżo po odsłucho Titanów czyli następcy Monitora 3. I powiem że się zmieniło sporo. Choć muszę to przyznać że sprzęt przyjechał godzine przed odsłuchem więc wygrzane niestety nie były, ale do rzeczy.

Zacznijmy od górnej części pasma i tu oczywiście kopułka z poprzedniej wersji studio(tej którą aktualnie posiadam), więc brzmienie mi bardzo znajome. Dużo więcej kultury dzwięk nie jest taki ostry. Do jasnych systemów na których stara seria dała by nam w kość piękna sprawa.

Wreszcie są średnie tony i to jak na tę klase bardzo dobre.

Jeśli chodzi o dół pasma na to niektórych muszę zmartwić bo jest go mniej, ale za to o niebo lepsza kontrola. Poprzednia wersja niestety musiała być bardzo dobrze zgrana z resztą sprzętu bo inaczej albo mieliśmu dudniący bas albo wbijającą się w nasze uszy góre(byli pewnie też szczęśliwcy, którym się udało obie te przypadłości naraz trafić :) ), te natomiast wydaje mi się że mogą się wgrać w każdy system (oczywiście z lepszym bądź gorszym skutkiem). Jest to chyba dość bezpieczny zakup.

Wielbiciele mocnych wrażeń pewnie wybiorą poprzednią serie, ale pozostali, których ta seria wcześniej drażniła będą musieli zastanowić się nad weryfikacją poglądów.

Po wygżaniu napewno by basu troche przybyło ale raczej nie tyle co w monitor 3v4.

Aha i jeszcze jedna bardzo ważna cecha Titana, basreflex jest z przodu, więc łatwiej je będzie ustawić.

Danielus, 29 Gru 2006, 18:55

> Jeśli chodzi o dół pasma na to niektórych muszę zmartwić bo jest go mniej, ale za to o niebo lepsza kontrola.

To chyba jest ogólny kierunek, w którym zaczął się poruszać Paradigm. Wszystkie nowe wersje głośników różnych serii odznaczają się basem mniejszym, ale głębszym i lepiej kontrolowanym.

Być może firma ta straci przez to jakąś-tam część swoich fanów, ale moim zdaniem zyska ich z tego samego powodu zdecydowanie więcej. :)

Właśnie--- coś dziwnego się stało i Monitorach Paradigm pojawiłą sie średnica o dwie klasy lepsza .Ogólnie mam wrażenia w porównaniu z poprzednią serią ze są to głośniki o znacznie jaśniejszym brzmieniu (jeśli można mówić o odcieniach dzwięku )i łatwiejsze w wysterowaniu .Zdecydowanie łatwiej znikaja oraz rysują przestrzeń ,co pewnie jest załugą nowych odziedziczonych po serii Studio kopułkach . Co do basu to zobaczymy jak popracują te kilkanaście godzin ,i wtedy zacznę sie czepiać.

Pozdrawiam Szanowne Grono .

Gość Marten

(Konto usunięte)

Hej :)

Właśnie byłem razem z Danielus na przetestowaniu tych głośników.

Sam jestem w trakcie wybierania głośników, między V5 a V3

Tak jak wspomniał, głośniki nie były wygrzane, ale dźwięk moim zdaniem nie jest tak samo żywy jak w V3. Wydawał mi się taki troszkę przytłumiony, za mgłą, coś w tym rodzaju. Niskie tony.... tak samo w wersji v3 są większe i mocniejsze.

Dlatego jednak zdecydowałęm się za zakup monitorków z serii v3 :)

Pozdrawiam

>Tak jak wspomniał, głośniki nie były wygrzane, ale dźwięk moim zdaniem nie jest tak samo żywy jak w

>V3. Wydawał mi się taki troszkę przytłumiony, za mgłą, coś w tym rodzaju. Niskie tony.... tak samo w

>wersji v3 są większe i mocniejsze.<

Większe są Monitor3v3 ??? od czego od Mini czy od Atomów ????.

Titan v5 jest parę klas lepszy i dokładniejszy.Przypomina budową znakomite stare konstrukcje v1 i v2 a te dopiero były duze!!!!

Co słychać widać i czuć,więc skąd taka opinia ?????

Ja słuchałem tego na Cambridge Azur 540 , oraz Xindaku A06 . Musical Fidelity E-11 , AMC 3050a ,Denonie 700 i Technics Su-10 tu zdecydowanie lepszy jest Titan v5, no oprócz basu Basu BASU, który jest lepszy ponieważ się nie snuje i nie dominuje nad przekazem .Brzmieni w tej chwili przypomina mi klasyczne angielskie monitory ,lekko i przestrzennie brzmiące ale z niezadużym ale jakże eleganckim basikiem .

Sądze że ten głośnik znowu namiesza w swiatku taniego stereo , tak jak pierwsze wersje .Stawiam na to duże piwko.

Szanowanie

Gość Marten

(Konto usunięte)

Pisząc większę i mocniejsze miałem na myśli bardziej je słychać.

Monitory v5 titan są większe od V4

Wiesz, kazdy ma inny słuch i każdy inaczej to odbiera.

Ja to tak odebrałem. Nie jestem jakimś znawcem w temacie. Piszę po prostu SWOJĄ opinię o tych głośnikach. Nie wywarły na mnie takiego LOL jak monitorki 3 v4

Kupując głośniki wybieraj je pod siebie, które dla mnie lepiej brzmią a nie tak jak mi ktoś napisze.

Zgadzam sie co do indywidualnosci wyboru i ocen ,lecz nalezy powiedzieć ze wybrałes te głosniki stawiajac na większą dynamikę i mocniejszy bas , a nie dlatego ze w bezwzględnych wartosciach jakosciowo czyli biorąc pod uwagę naturalnośc brzmienia . Tak samo było w poprzedniej wersji v4 , jakosciowo znacznie lepsze były minimonitory , lecz ze względu na z góry zaprogramowane efekciarstwo M3 v4 cieszyły się wielką popularnoscia. I ty wpadłes w tę pułapkę wybrałeś głośniki mniej dokładne i naturalne ale z niesamowitą dynamika w swojej klasie cenowej , i to twój wybór .

Szanuje to ,co wcale nie znaczy że nie mogę powiedzieć że wybrałeś lepiej .))))

Pozdrawiam oraz wszytkim życzę spełnienia swoich mażeń ,

trafnych decyzji w wyborze sprzętu ,więcej pokory

oraz zadowolenia ze swoich znakomitych systemów audio .

• 3 miesiące później...

Jest już w miarę wiarygodny test w polskim AUDIO podaje linka do pobrania pdf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 tygodnie później...

Od pewnego czasu firma Polpak oferuje zestawy kolumn głośnikowych Paradigm ze wzmacniaczami i cd-kami Xindak. Na forum jest zarejestrowanych sporo osób. Byc może są osoby, które kupiły któryś z tych zestawów. Chodzi mi głównie o brzmienie wzmacnicza A06 i monitorów 11v5 lub 9v5. Jak można opisac ten dżwięk i czy wogóle warto wydac jak by nie było sporo pieniędzy na taki zestaw. Mnie osobiście chodziłoby głównie o te większe monitory 11v5. Miałby to byc zestaw przede wszystkim do głośnej dynamicznej muzyki rockowej z potężnym basem-takie koncertowe brzmienie, ale jednocześnie aby wysokie i średnie tony były klarowne i nie zamulone, bo tego nie lubię. Jestem też ciekawy czy te piąte monitory przy głośnym słuchaniu nie będą grały za "ostro", a Xindakiem nie da się tego skorygowac bo nie ma tam regulacji tonów. Do stolicy mam za daleko. W sklepach dealerskich Polpaku dużych monitorów nie uświadczysz żeby posłuchac i chyba przyjdzie mi kupic ten zestaw w ciemno. Słuchałem tylko raz monitorów 9v5 z Denonem 1500 i to grało fajnie, ale jak to się sprawdzi z Xindakiem? Interesuje mnie też jaki jest dżwięk po podpięciu wzmacniacza XA-6800R. Prosze pisac wszystkie spostrzeżenia. Oderwijcie się chodz na chwilę od tego słuchania muzyki i odpiszcie bo ja też w końcu chciałbym posłuchac na jakichś w miarę normalnych "gratach". Pozdrawiam pydys.

"wysokie i średnie tony były klarowne i nie zamulone, bo tego nie lubię. Jestem też ciekawy czy te piąte monitory przy głośnym słuchaniu nie będą grały za "ostro", a Xindakiem nie da się tego skorygowac bo nie ma tam regulacji tonów"

wysokie i średnie nie są zamulone w żadnym wypadku, nie grają łagodnie ale do ostrości też im raczej daleko...

przesłuchałem 9v5 z chyba 10 różnymi wzmacniaczami (ale akurat żadnego Xindaka :P) i tylko na jednym naprawdę za ostro cięło po uszach (końcówka mocy NAD c270, "chirurgiczne" brzmienie wg mnie), z resztą wzmacniaczy pod tym względem jest w normie choc same w sobie kolumny nie grają łagodnie, ale dynamicznie i z przejrzystą górą, ja bym to określił w skrócie takie brzmienie "z pazurem", może odrobine za "sucho" tam w górnych partiach, dlatego szukac trzeba wzmacniacza z barwną średnicą

dla mnie najlepiej one zagrały z Luxmanem L430 - było w miarę łagodnie (taki dźwięk bardziej preferuję) i właśnie z piękną barwną średnicą i ładnym basem, podobnie było też z Musical Fidelity E11 (choc odrobine gorzej niż z Luxmanem)

warto dodac że nowe Monitory wymagają dużego pokoju z uwagi na tylni bas reflex, bo bas może troche przydudniac (dla 9v5 wg mnie minimum to jakies 25m)

ale powinieneś sam posłuchac, kupno w ciemno nie ma sensu....

Dzięki za odzew don111. Chciałem jeszcze poruszyć sprawę wielkości pomieszczenia. Nie wiem czy tak może być ale Paradigmy serii monitor oczywiście, to takie głośniki, które grają dobrze jak grają głośno. Jak grają cicho to już jest wyraznie gorzej. Dlatego te duże wypadają dobrze w dużych pomieszczeniach. Co sądzicie o tym co napisałem wyżej? Ja wolałbym większe bo większe to większa średnica głośników i brzmienie powinno być "niższe", potężniejsze a takie by mi bardziej odpowiadało. A głośność... można przecież regulować. Czy faktycznie to dudnienie niskich tonów daje się we znaki przy niedopasowaniu wielkości głośników do pomieszczenia? W końcu monitory v5 mają tego basu mniej niż np. v4. Jestem raczej konserwatystą w tych sprawach i nie ufam głośniczkom małej średnicy, które mają niby wytwarzać silny bas. Napiszcie czy dobrze myśle czy nie?

co do głośnego grania to wcale nie jest tak że muszą tak grac aby było dobrze, przy cichym graniu jest też ok, szczegółowo i przestrzennie

z tą wielkością pomieszczenia naprawde nie przesadzam, starsza wersja miała bas reflex z przodu i tam był potężny ale bardzo nisko schodzący bas i nawet w mniejszych pomieszczeniach nie było źle bo im taki niski bas raczej nie dudni tak bardzo (za to tego średniego basu v4 miały ciut za mało, bas był odrobine za "miękki") natomiast te nowsze mają punktowy bas, bardzo silny w takim troche wyższym zakresie (ok 50hz i wyżej) i tutaj dają sie we znaki rezonanse pomieszczenia, nawet przy niezbyt głośnym słuchaniu

co do wielkości przetworników to moge zapewnic że 3x 16,5 cm (w 9v5) potrafi wytworzyc ciśnienie takie że nie da się wysiedziec, ale w sumie lepiej miec zapas mocy (o ile masz naprawde duże pomieszczenie, ile masz metrów ?)...

>co do wielkości przetworników to moge zapewnic że 3x 16,5 cm (w 9v5) potrafi wytworzyc ciśnienie takie że nie da się wysiedziec<

Już 9v5 potecjał w sobie mają zgadzam się. Myślę jednak, że w konfrontacji 9 i 11-stek te drugie zagrają potężniej, dżwiękiem bardziej nasyconym, przyjemniejszym dla ucha-nie wrzaskliwym, dającym się odczuć całym ciałem.

>ile masz metrów ?<

Z tą powierzchnią to nie jest za dobrze do takich głośników. Jest tego 21m2. Za to proporcje wymiarów myślę, że są dobre (prostokąt) a możliwość ustawienia głośników dowolna. W ścianach są jednak szerokie (1,8m) przejścia bez drzwi do sąsiednich pomieszczeń też ok 20m2. Te dziury mogą powodować ucieczkę basu.

Zastanawiałem się również czy nie lepiej byłoby kupić studio 40v4. Tylko te standy. No i lepiej żeby był lepszy wzmacniacz a to już koszty większe.

>Już 9v5 potecjał w sobie mają zgadzam się. Myślę jednak, że w konfrontacji 9 i 11-stek te drugie

>zagrają potężniej, dżwiękiem bardziej nasyconym, przyjemniejszym dla ucha-nie wrzaskliwym, dającym

>się odczuć całym ciałem.

pierwsze słysze aby wrzaskliwośc zależała od wielkości przetworników :D

odnosze wrażenie że słuchałeś tylko kolumn w stylu Altus gdzie taki wielki 30 cm basowiec rozbudzał wyobraźnie, w obecnych czasach produkuje się znacznie mniejsze przetworniki o większej sprawności niż kiedyś i już niejeden głośnik 13 cm potrafi zagrac "potężnie"

wracając do Paradigmów to 11-stki grają na pewno identycznie jak 9 jedynie mogą miec nieco potężniejszy bas, co nie zmienia faktu że do Twojego pokoju są i tak zdecydowanie za duże, nawet z 9-tkami bym uważał

zresztą i tak musisz sam wszystkiego odsłuchac i to nie koniecznie muszą byc Paradigmy :P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.