Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Monitor 7v.4 zagrały !

Alex2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zawsze myślałem, że jak jest mowa o kolumnach Paradigm (oprócz serii referencyjnej) to tak jak mniej więcej o podobnych mięśniakach umca-umca i cyk-cyk typu Jamo, Jbl, Altus, itp... Słuchałem ostatnio wiele kolumn podstawkowych i podłogowych z zakresu 1000-5000 PLN. Ostatni odsłuch w salonie dotyczył Dali Ikon 6, Dali Suite 2.8, Dali Concept 6. Długo by pisać, ale na koniec poprosiłem o czwarte kolumny, były to Paradigm Monitor 7 v.4. Jak tu się mają do nich te poniżające opinie że to tylko do techno i metalu. Nic z tego, z akurat tych czterech konstrukcji wybrałbym właśnie Paradigm. Zarówno Hendrix, Melua, Vivaldi, Chris Rea, Śmietana, Sade, Tytus Wojnowicz na tych kolumnach zagrały najprzyjemniej i nie męcząco. Czego tu jeszcze potrzeba ? Z podobnym relaxem dało się słuchać jeszcze Suite 2.8 ale były nieco matowe i nie odtwarzały szczegółów. Ikon 6 to krew z uszu, natarczywość i uwypuklenie wysokich (choć nie zabrudzonych ale o 5 dB za wysoki poziom, po co tak uwypuklili, przecież będąc na koncercie w filharmonii, pubie czy klubie muzycznym nic w uszy nie kłuje, a tu było nie neutralnie i nienaturalnie). Concept 6 to niższa liga. Scena również w Ikon 6 płasko, tylko miedzy kolumnami i nieco w tyle natomiast w Paradigmach muzyka jak na scenie koncertowej lub w klubie jazzowym. Nic też nie było wyostrzone czy jazgotliwe, ogromna przyjemność słuchania muzyki (a nie elektroniki). Na Unpluged Claptona wszystkie niuanse lepsze niż na Ikon 6, byłem trochę zdziwiony. Kontrola i jakość basu podobne, może troszeczkę obszerniejszy w Paradigm, średnica w każdym rodzaju muzyki cieplejsza w Paradigm. Jeszcze trochę rzeczy odsłucham, ale widzę, że nieraz wydanie 5000zł może okazać się błędem, podczas gdy konstrukcja za 3000PLN gra lepiej, ale wszystko to rzecz indywidualnego gustu a o tym się przecież nie dyskutuje.

Eeee, tak tylko chciałem się podzielić wrażeniami z odsłuchów.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/29715-paradigm-monitor-7v4-zagra%C5%82y/

no mnie te moje juz troche zmęczyły ogromniastym bassem, ALE- to jest pikus. wnerwia mnei inna rzecz. czesto zmieniam wzmacniacze, a te kolumny kur..a grają przy technicsie czy pioneerze tak samo jak na Yamasze czy marantzu. to mi sie nie podob,a bardzo trudno je kontrolowac, mają własne brzmienie. trudno wysterowac zwłaszcza bass, no i troche cofnięty jest srodek, co słuchac często na wokalach. w styczniu prawdopodobnie lecą do katowic na tunning do MC gywera. majagrac tak jak ja im karze, a nie jak same chcą. i technics ma grac jak technics. a Sansui jak Sansui:)

Napiszę krótko:

długo szukałem, dużo miałem kolumn, wiele z nich było ciekawych, ale tak zadowolony jak z obecnych Paradigm Monitor 11 to nie byłem nigdy i odważe się stwierdzić, że nie potrzeba mi teraz nic do szczęścia więcej. To są kolumny na których słucham bardzo różnej muzyki i na każdej jest lepiej niż super:)

Prawda jednak taka, że tam gdzie potrzebny jest pazur i wyprówanie flaków a bas ma ładować po brzuchu jak cekaem to moje Monitorki robią to genialnie....hahahah czy to coś złego?:)

Snajper mam pytanie ???

Czy ty kiedykolwiek słuchałes Paradigm w dobrym pomieszceniu i na dobrym sprzęcie .???

A może by warto kiedyś zrobić mały tescik ?????

Pozdrawiam i Szacuneczek

kerikawon, 23 Lis 2006, 23:39

>Czy ty kiedykolwiek słuchałes Paradigm w dobrym pomieszceniu i na dobrym sprzęcie .???

Myślę, że w ostatnią sobotę w Polpaku było całkiem OK. A co?

>A może by warto kiedyś zrobić mały tescik ?????

Możemy. Tylko nie wiem, co on miałby udowodnić...?

Słuchałem Paradigmów Monito 7v.4 kilkukrotnie, na dość różnym sprzecie z klasy budżetowej ( ok 2-3 tyś za "klocek" ). jak dla mnie grały zbyt forsując bas, i cofając średnicę, ale to bardzo nie przeszkadzało, taki styl może się nawet podobać. Ale jak doszło do wokali to porażka. W AC/DC "Live" wokalista brzmiał sztucznie i plastikowo., podobnie z głosem Diany Krall. W związku z tym, że to samo powtarzało się przy wszystkich dość jasnych wzmacniaczach, dałem sobie spokój z tymi kolumnami i kupiłem AA Mimas II, które zagrały kilka klas wyżej. Obecnie czekam na nowe harpie, ale top już zupełnie inna klasa

Ok ale rozmawiamy o doborze wzmacniacz do konkretnych głosników , cały problem z paradigmem to umiejętna dobranie wzmacniacza który odpowiedni zasili te głosniki i nie będzie buczał (damping faktor)oraz odpowiedni prąd . Dlatego znakomita wiekszośc wzmacniaczy traktujących głosniki niskim prądem nie zagra poprawnie z Paradigmem .]

Zreszta co tu będe sie rozwodził przecież można to wypróbowac i podłaczyc do nich jakąs końcówkę Krella, Classe lub Anthema -

GG 5588919

kerikawon, 24 Lis 2006, 08:51

> cały problem z paradigmem to

> umiejętna dobranie wzmacniacza który odpowiedni zasili te głosniki i nie będzie buczał

Jest dokładnie tak, jak piszesz. Jak miałem jeszcze słabowite Onkyo, wydawało mi się, że moje 20v3 grają super. Ale po podmiance na Denona, chciało mi się płakać - że tyle czasu słuchałem zestawu tak mocno ograniczającego te kolumny... :)

Ciekaw jestem z jakim wzmacniaczem ( budżetowym ) Paradigmy zagrają naprawdę dobrze. W szczególności poprawią się wokale. Bo jak dla mnie kupowanie tanich kolumn i potem krella do tego "trochę" mija się z celem.

Taniej i lepiej* wyjdzie kupić np CA z AA ( Mimasami II, Hyperionami III ) lub Kefami z serii iQ.

* lepiej cenowo o logicznie, bo Krell zagra bardzo dobrze, a co paradigmy zniekształcą .... :)

Panowie, czy paradigmy dobrze się spiszą w muzyce techno - kumpel słucha czegoś takiego i jest wielbicielem mocnego uderzenia. Pokój typowo angielski, ok 20 metrowy salon - może trochę więcej, w miarę umeblowany.

czy denon 1500 AE napędzi paradigmy? Czy jest sens dopłacać do seri reference?

Skibus, 24 Lis 2006, 09:53

>Ciekaw jestem z jakim wzmacniaczem ( budżetowym ) Paradigmy zagrają naprawdę dobrze.

Moim zdaniem wzmak powinien mieć przede wszystkim bardzo dobrą wydajność prądową. Inaczej może być rozłażenie się dźwięku, różne buczenia, etc. Pytanie, co znaczy "budżetowy". W cenie do 4k na pewno można się przyjrzeć Xindakom i Denonowi 1500 AE. Z tymi dwoma wzmakami słuchałem Studio 20v3 i 20v4, a jutro posłucham 40v4. W przypadku tych wzmaków nie było problemów z niedoborem mocy, rozłażeniem się czegokolwiek, etc.

Co do tańszych propozycji to się nie wypowiadam, bo nie słuchałem...

Seba78, 24 Lis 2006, 10:31

> Panowie, czy paradigmy dobrze się spiszą w muzyce techno

> czy denon 1500 AE napędzi paradigmy?

> Czy jest sens dopłacać do seri reference?

Moim skromnym zdaniem wystarczy jakiś duży model z serii Monitor. Do techno przyda się bardziej walący bas, a kultura brzmienia i kontrola pasm nie będzie specjalnie istotna. Ale weź poprawkę na to, że nie słucham techno i moje wyobrażenie o tej muzyce może być błędne.

Co do wzmaka - nie powinien mieć problemów. Ja w zasadzie nigdy nie odkręcam go powyżej 10:30 - przy wyższych ustawieniach potencjometra w moim pokoju (25mkw, 3.15m wysokości) to już jest zdecydowanie za głośno. Tak więc w mniejszym pomieszczeniu i przy być może bardziej "energochłonnych" kolumnach powinno być podobnie.

Ale oczywiście - tylko i wyłącznie odsłuch. :)

owszem, dobre skrzynki za 2 tys, ALE w mojej sytuacji, gdy nie dążę do dopasowywania na siłe wzmacniacza do kolumn, lecz wciaz testuje rózne wzmacniacze, jest ich brzmienie nie do przyjęcia. ich małe wymagania pod względem wzmacniacza nijak mają się do pokazywania różnic między poszczególnymi markami. wszystkie graja dosc podobnie, a nawet gówniany Pioneer czy kenwood potrafi zrobic trzęsienie ziemii. osobiście będę nadawał tym kolumnom odrobine wyrafinowania i "chcę je nauczyc czym sie mają zadowalac, a z czego drwić". nie byle czym, tylko mają grac dobrze przy dobrym wzmaku, a słabo przy brzmieniowo słabym. większośc z WAS twierdzi ze Paradigmy są tym czego szukaliście. owszem,

mając wzmacniacz, i będąc przekonanym ze jest dobry (nie zawsze mając racje) oraz będąc ograniczonym w czestych zmianach sprzętu, nie dostrzeżecie tego co ja. jesli przy waszym zestawie paradigmy zagrały dobrze, a nie stac was znowu na kolejny klocek, to owszem, dobre kolumny. ale jesli kiedys będziecie chcleli kupic cos lepszego/innego, to bedziecie rozczarowani, lub bedziecie się łudzic że PMA 1060 zagrał niemal tak samo Pioneer A-501.

a to nie o to chodzi. takie są te kolumny.

PMA 1060 zagrał niemal tak samo Pioneer A-501.

>a to nie o to chodzi. takie są te kolumny.

I tu sie nie zgodze !!

Paradigm jest bardzo czuły na zmiane sprzetu oraz okablowania (kable głosnikowe) zwłaszcza przy podwójnym drutowaniu .Wynika to jak juz mowa była z tego ze jest wyjatkowo prądożerny .

kerikawon, 24 Lis 2006, 17:28

> Paradigm jest bardzo czuły na zmiane sprzetu oraz okablowania (kable głosnikowe) zwłaszcza przy

> podwójnym drutowaniu

Co do sprzętu, a w szczególności wzmaka, to się zgadzam. Ale jeśli chodzi o kable - ostatnio spróbowałem zamienić moje szroty na Audionovę Moonwalk bi-wire i nic z tego nie wyszło. Nie usłyszałem żadnej różnicy. Czy możesz polecić jakieś coś, co będzie synergiczne z tymi kolumnami?

Keri -coś tam:))

z tym ze między serią MONITOR którą posiadam a seriami wyższymi jest różnica. i to znaczna. i przypuszczam ze wynika to z indywidualnego charakteru serii monitor.

nie szukam zaczepki:))) spieszyłem sie z tm postem i nie mialem czasu looknać na twój nick:) szacuneczek:)

w stosunku choćby do starych Grundigów Box neutralnośc monitorów 7 jest naprawde kiepska. chciałbym zeby te kolumny pokazywały na co je stac nie zawsze, nie przy kenwoodzie, tylko przy naprawdę dobrej elektronice. mogłyby byc bardziej wymagajace. nie wiem jak reference, ale z zasłyszanych opinii wydaje mi sie ze pod tym względem są znacznei lepsze. nie sa tak wulkaniczne, ale-wszystk ozalezy w nich od wzmacniacza.

Witam

Ciekawe, że moje odczucia co do 7v4 są całkowicie przeciwne do panującej to o nich opinii. Zawsze wydawały mi się neutralne, nieraz zbyt sterylne, z niezłym środkiem i górą (mówimy o tej klasie cenowej). Za to zawsze brakowało mi basu! Mój pokój jest raczej przeciętny, ok. 25m, nie jest rewelacyjny akustycznie, ale tragiczny również nie. Nie stwierdziłem miejsc zanikającego basu. Z drugiej strony, rezonansów także nie słyszę. Jednym słowem - akustyka przeciętna. Kolumny na granitach. I basu ciągle było zbyt mało!

Dodam, że nie jestem wielbicielem "techniawy" :), ale pewnych gatunków muzyki bez wyraźnego, fizycznie odczuwalnego basu - nie trawię. Choć jakość nagrań to inna sprawa :(

Podczas odsłuchów w salonie, to właśnie JBL E90 wydawały mi się strasznie siać basem zagłuszającym resztę, a 7v4 był dużo przyjemniejszy.

Obecnie słucham Paradigmów z subem i na razie jestem usatysfakcjonowany. Zapewne dopóki nie usłyszę u kogoś jakiegoś ładnie grającego zestawu :))

"wnerwia mnei inna rzecz. czesto zmieniam wzmacniacze, a te kolumny kur..a grają przy technicsie czy pioneerze tak samo jak na Yamasze czy marantzu"

mialem wczesniej harmana 3380, pozniej ampli AV denon 2106, teraz gra denon PMA 260 (juz nie wazne ze wszystkie sa tylko budzetowym przeciętnym sprzetem) ale na kazdym z nich slyszalem wyrazną roznicę w brzmieniu

na harmanie - bdb dynamika, moze niezbyt szczegolowe ale za to nie wyostrzone brzmienie, troszke cofnieta srednica, bdb gleboki bas choc nie tak idealnie kontrolowany

AV 2106 - szczegolowsze brzmienie od harmana, wyrazna srednica, twardy i szybki ale slaby bas, kiepska dynamika (brakowalo mu "kopa")

PMA 260 - gra podobnie stylowo do AV2106 ale ma lepsza o wiele dynamike i swietny bas (nie az tak gleboki jak w harmanie ale za to idealnie kontrolowany)

"Słuchałem Paradigmów Monitor 7v.4 kilkukrotnie, na dość różnym sprzecie z klasy budżetowej ( ok 2-3 tyś za "klocek" ). jak dla mnie grały zbyt forsując bas, i cofając średnicę, ale to bardzo nie przeszkadzało, taki styl może się nawet podobać. Ale jak doszło do wokali to porażka. W AC/DC "Live" wokalista brzmiał sztucznie i plastikowo., podobnie z głosem Diany Krall. W związku z tym, że to samo powtarzało się przy wszystkich dość jasnych wzmacniaczach...."

a to ciekawe, plastikowo i sztucznie ?? u mnie wokale jak rowniez instrumenty muzyczne, brzmią zupelnie naturalnie, choc ogolnie cala srednica jest odrobine wycofana i nie dominuje w tych kolumnach - na denonie tego prawie nie slychac bo gra dosyc wyrazną srednicą, ale pamietam ze jeszcze na harmanie troche odczuwalne to bylo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.