Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kondensatory do Vincent CD?

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Czy są forumowicze mający doświadczenie z kondensatorami sprzęgającymi w odtwarzaczu Vincent. Na wyjściu fabrycznie są Soleny 4.7mikro.

Co zatem warto wstawić i czy??? Codzi mi by nie uzyskiwać nienaturalnej przestrzeni, lokalizacji i ogniskowania kosztem odchudzenia basu i wypełnienia dolnej średnicy.

https://www.audiostereo.pl/topic/29744-jakie-kondensatory-do-vincent-cd/

spróbuj Jupitery ;) chociaż cena trochę duża... solen jest ok ale trochę suchy i ostry no i tani...

jaki to cd, ma lampki na wyjściu? jak tak to Jupiter... 4,7u to trochę kosztuje ale...

A jakieś namiary na nie? :)

"Chwilowo" wstawiłem zamiast Solenów M-capy. Przestrzeń sie rozdmuchała, dzwiek sie mocniej otworzył, ale wypełnienie i bas siadł:) Podobnie było na pożyczonych do sprawdzenia V-capach. Drogie w moim przekonaniu nie musi oznaczac sukcesu.

Na Solenach było o.k zwłaszcza na przy zmianie lampki na Philips SQ i z sieciówką Velum. Takiej synergii dawno nie słyszałem?!

u Petera, czyli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

możesz spróbować.. a te Mcapy dałeś takie same pojemności? czy mniejsze... jak mniejsze to mogło ubyć basu..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w konstrukcjach gdzie stopniem wyjściowym sa lampki to napewno te lampki, ich zasilanie i te kondensatory na wyjsciu to bardzo newralgiczne miejsca.. może trzeba było by podłubać przy równiż wokół lampek ;))

jakby ci się udało to na EBAYu bywaja ruskie kondy PIO ;)... albo teflonowe ruskie... miodzio

Zydelek, gdybys sie zdecydwał to warto sprowadzic całego seta(albo i więcej) 2,2uF PIO(zielone) do tego bocznikujesz np. 0,22uF K40u-9 i 0,1uF teflon i żaden Mundorf, czy inny wynalazek nawet nie podskoczy.

Przynajmniej takie są moje doświadczenia jeżeli chodzi o stopień wyjściowy CD i preamp.

Byłbym zaskoczony, gdyby jakis kondensator do 100zł/szt dał radę tej kombinacji.

W razie czego daj znac na PW dogadamy detale zakupu z Ukrainy.

Pisałem jakis czas w wątku o zakupach e-bay, ale prawie nikt się nie pali.

Poinformuję jeszcze chetnych, którzy sie tam zgłosili i zrobimi zakup kilka osób.

Oferta otwarta.

Pozdrawiam

Zydelku, z Twoich preferencji, to mozesz nie wlutowywac teflona....chociaż jak posłuchasz, to od tej góry pewnie nie bedziesz mógł sie odkleić;)

Cena kondów przecietnie ok 3-4zł/szt, tak dla jasnosci.

Pozdrawiam

O.K

Na razie jestem po rozmowie z p. Witoldem.

Wg. jego opinii Hovlandy m-capy muszą sie dobrze wygrzać (setki godzin). Fakt że to ogromne kondy jak na tę pojemnośc i napięcie:) kosztują też niemało bo komplet dwóch szt. ponad 300zł.

Zydelku, nie chce Ci obrzydzać Hovlandów, ale to kombo ruskich olejaków je porobi;)

Do tego nie muszą sie wygrzewać setek godzin.

wlutowujesz - grają.

Ruskie radiostacje nie miały czasu, żeby się wygrzewac;)

Pozdrawiam

Też nie jestem fanem pitolenia :) Pewnie że czas uszlachetnia brzmienie bo choćby same luty. Ale jak jakś częstotliwość w paśmie jest osłabiona to wątpię czy po czasie raptem powróci do równowagi:)

Z czasem dostrzegam, że te okrzyczane często części mają rodmuchaną przestrzeń, dodane ilości szczegułów na górze. Niestety dół pozostaje nieproporcjonalny do całej reszty tworząc barwę o zaburzonych proporcjach pozbawiając przyjemności słuchania.

Na radzieckie kondy oczywiście się piszę!!!

Zydelek, prośba o dopisanie sie do listy:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.